Ухвала
від 29.06.2017 по справі 905/1413/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ЗАЯВИ ПРО БАНКРУТСТВО

29.06.2017р. № 905/1413/17

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «СПОРТТЕГ» , м.Покровськ Донецької області (код ЄДРПОУ 40148406)

про визнання банкрутом

Суддя С.С.Тарапата

До господарського суду Донецької області 23.06.17р. надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «СПОРТТЕГ» , м.Покровськ від 19.06.17р. про порушення провадження у справі про банкрутство та визнання банкрутом згідно ст.95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

В обґрунтування поданої заяви боржник посилається на прийняття власником рішення про ліквідацію товариства та на недостатність майна підприємства для задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до ст.4 -1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Згідно із ч.1 ст.12 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство) господарський суд приймає заяву про порушення справи про банкрутство до розгляду у разі відсутності підстав для відмови у прийнятті або для повернення заяви.

Суд вважає, що підстави для прийняття даної заяви до розгляду відсутні з огляду на наступне:

В силу ч.5 ст.11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» боржник зобов'язаний звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі, зокрема, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Згідно ч.1 ст.95 Закону про банкрутство якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

В силу ч.1 ст.11 вищевказаного закону заява про порушення провадження у справі повинна містити виклад обставин, що є підставою для звернення до суду.

Відповідно до ч.3 ст.11 Закону про банкрутство до заяви боржника додається перелік осіб, що мають невиконані зобов'язання перед боржником, із зазначенням вартості таких зобов'язань, терміну виконання та підстав виникнення; відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити.

Згідно п.4 ст.111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, виявляє та вживає заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб.

У випадках, установлених законом, ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує проведення незалежної оцінки майна юридичної особи, що припиняється.

Відповідно до п.8 ст.111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Дотримання визначених вимог та сукупність вказаних дій із доданням доказів їх проведення є підставою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону про банкрутство, а докази на підтвердження всіх цих дій подаються саме на момент звернення боржника із відповідною заявою.

В тексті поданої до суду заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не міститься інформація про вжиття ліквідатором заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи (дати проведення, складання інвентаризаційного опису/акту інвентаризації).

Відповідно до Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №879 від 02.09.14р., документами, якими оформлюється хід та результати інвентаризації на підприємстві, є інвентаризаційні описи, акти інвентаризації, звіряльні відомості.

Належні докази проведення інвентаризації (наказ про проведення інвентаризації, інвентаризаційний опис або акт інвентаризації) до заяви не додані. Додана до заяви про порушення провадження у справі про банкрутство інвентаризаційна довідка від 19.06.17р. не є належним доказом проведення інвентаризації майна боржника.

Згідно п.11.16 «Порядку обліку платників податків та зборів» , затвердженого наказом Міністерства фінансів України №1588 від 09.12.11р., належним доказом наявності відкритих/закритих рахунків у боржника є довідка Державної податкової інспекції по рахункових рахунках боржника в банківських установах, розміру залишку коштів та їх закриття.

До заяви про порушення провадження у справі про банкрутство додані відомості про цінні папери та рахунки ТОВ «СПОРТТЕГ» , м.Покровськ, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах від 19.06.17р. за підписом голови ліквідаційної комісії ОСОБА_1 При цьому довідка Державної податкової інспекції про наявні відкриті/закриті рахунки боржника до заяви не додана.

З огляду на зазначене, суд вважає, що боржником - заявником не доведено факт дотримання передбаченого законодавством порядку ліквідації.

Крім того, згідно доданого до заяви переліку кредиторів від 19.06.17р. кредиторами визнані ТОВ «ДЦ ОСОБА_2» м.Покровськ та Головне управління ДФС у м.Києві. При цьому докази звернення Головного управління ДФС у м.Києві з кредиторськими вимогами до боржника до заяви не додані.

Згідно п. 1 ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її, якщо заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі, та з підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

В силу п.3 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких грунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Враховуючи вищевикладене, заява ТОВ «СПОРТТЕГ» , м.Покровськ від 19.06.17р. про порушення провадження у справі про банкрутство та визнання банкрутом підлягає поверненню без розгляду на підставі п.1 ст.15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 22.12.11р. із змінами та доповненнями.

Відповідно до п.2 ст.15 вказаного закону повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

Керуючись, п.1 ст.2, ч.5 ст.11, п.1 ст.15, п.1ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 22.12.11р. із змінами та доповненнями, ст.ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, ст.4 -1 , 43, п.3 ст.63, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

Повернути без розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «СПОРТТЕГ» , м.Покровськ від 19.06.17р. про порушення провадження у справі про банкрутство та визнання банкрутом.

Додаток: заява з доданими документами всього на 145 арк., конверт.

Суддя С.С. Тарапата

Дата ухвалення рішення29.06.2017
Оприлюднено03.07.2017
Номер документу67425094
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 22.12.11р. із змінами та доповненнями, ст.ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, ст.4 -1 , 43, п.3 ст.63, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

Судовий реєстр по справі —905/1413/17

Ухвала від 29.06.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні