Постанова
від 01.06.2017 по справі 810/1329/17
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2017 року           № 810/1329/17

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Василенко Г.Ю., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Бориспільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області до Малого приватного підприємства «Ярослав» про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

Бориспільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Київської області звернулось до суду з позовом до Малого приватного підприємства «Ярослав» про стягнення заборгованості за внесками на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 327,80 грн.

Заборгованість виникла у відповідача за зобов'язаннями зі сплати страхових внесків за жовтень 2006 року в сумі 327,80 грн..

Ухвалою від 11.04.2017 судом відкрито скорочене провадження а адміністративній справі, відповідачу запропоновано, в разі невизнання адміністративного позову, у десятиденний строк з дня одержання цієї ухвали надати суду письмові заперечення проти позову та докази на їх підтвердження або заяву про визнання позову.

На день судового розгляду відповідач в установлений судом строк відзиву на позовну заяву, заперечень проти позову, будь-яких пояснень, заяв чи клопотань до суду не надіслав. Копія ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі була надіслана відповідачу за адресою його місцезнаходження згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, але конверт з повідомленням повернувся до суду з позначкою підприємства зв'язку "за закінченням встановленого строку зберігання".

Відповідно до частини четвертої статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України в разі надсилання судових повідомлень юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

За таких обставин справа розглядалась судом за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши інші матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування визначені Законом України № 1058-ІV.

Згідно приписів статті 1 Закону України від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 400/97-ВР) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до вимог статті 3 Закону № 400/97-ВР, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку, визначеному законодавством України.

Згідно статті 17 Закону № 1058-ІV страхувальник (роботодавець та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування) зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Сплата страхових внесків є обов'язковою для всіх суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форми власності.

Відповідно до вимог статті 20 Закону № 1058-ІV страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим періодом для страхувальників є календарний місяць.

Згідно з п. 2 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Приписами п. 13 ст. 106 Закону № 1058 встановлено, що про нарахування пені та накладення штрафів посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Наявність у відповідача заборгованості підтверджується наявними в матеріалах справи доказами: вимогою про сплату боргу №Ю-40 від 16.04.2013, а також копією повідомлення про вручення поштового відправлення, що підтверджує факт надсилання рішення відповідачу; розрахунком заборгованості (недоїмки), наданим територіальним органом Пенсійного фонду та карткою особового рахунку страхувальника юридичної особи. На момент розгляду справи доказів погашення заборгованості в повному обсязі відповідачем суду не надано.

Оскільки відповідачем не виконано обов'язку страхувальника та добровільно не сплачено суми заборгованості по страхових внесках, суд вважає, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 33, 128, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Малого приватного підприємства «Ярослав» (код ЄДРПОУ 31477898)на користь Бориспільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області заборгованість у сумі 327 (триста двадцять сім) грн. 80 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя                                                                                 Василенко Г.Ю.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.06.2017
Оприлюднено04.07.2017
Номер документу67480641
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/1329/17

Ухвала від 11.04.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Постанова від 01.06.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні