Рішення
від 22.09.2014 по справі 520/12126/14-ц
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 520/12126/14-ц

Провадження № 2-о/520/378/14

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.09.2014 року

Київський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого - судді Куриленко О.М.,

за участю секретаря - Баранової Ю.О.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення юридичного факту,

ВСТАНОВИВ :

16 вересня 2013 року заявник звернулась до суду з вказаною заявою, в якій просить суд встановити юридичний факт, того що заклад громадського харчування RISTORANTE di MARE , що належить ТОВ ДИ МАРЕ (код ЄДР 38188559) та розташований за адресою: м.Одеса, вул. Приморська, 6 є кафе-баром.

В своїй заяві посилається на те, що заклад громадського харчування - кафе - бар RISTORANTE di MARE , що належить ТОВ ДІ МАРЕ , яке розташовано на причалі Одеського морського вокзалу, має одну невелику залу з маленькою барною стойкою на двох осіб та виробничі приміщення загальною площею 60,13кв.м. Метою закладу громадського харчування є задоволення потреб споживачів з організуванням якісних та швидких послуг у харчуванні.

Заявник стверджує, що RISTORANTE di MARE за своєю природою є кафе-баром, а не рестораном, через що і звернулась до суду з даною завою.

Особи, що беруть участь у справі, про час і місце судового засідання сповіщені належним чином у порядку ст.74,76,77 ЦПК України.

Представник заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву підтримала в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в заяві.

Суд, вислухавши представника заявника, дослідивши матеріали справи та надані докази, вважає заяву підлягаючою задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до п.5ч.2 ст. 234 ЦПК України суд розглядає справу в порядку окремого провадження про встановлення факту, що має юридичне значення .

У ч.1 ст.256 ЦПК України визначено перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення .

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення наведений у ЦПК перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним. За наявності умов суд може встановлювати й інші факти, що мають юридичне значення.

Крім того, відповідно до ч.2 ст.256 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 є засновником ТОВ ДІ МАРЕ (код ЄДР 38188559), яке уклало договори оренди нежитлових приміщень, що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6 з Регіональним відділенням ФДМУ по Одеській області з метою розміщення кафе-бару.

ТОВ ДІ МАРЕ отримало від Фонду Довідку щодо перевірки виконання умов договорів оренди державного нерухомого майна, що знаходиться на балансі Державного підприємства Адміністрація морських портів України (Адміністрація Одеського морського порту) (код ЄДРПОУ 38728457), укладений регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області з ТОВ ДІ МАРЕ від 08.08.2014р.

На підставі ст. 5 Довідки Фонд дійшов до наступного висновку: На сьогодні всі перелічені об`єкти за 5-ма договорами оренди в цілому є об`єктом громадського харчування - ресторан. У відповідності до вимог п. 8 Додатку № 2 до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розрахунку затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України № 786 від 04.10.1995р. (зі змінами та доповненнями) орендні ставки за використання державного нерухомого майна з метою розміщення ресторанів становлять 20% . Згідно п.8 та п. 11Додаток № 2 до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розрахунку затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України № 786 від 04.10.1995р. орендна ставка ресторану - 20%, а кафе становить - 15%. На даний час ТОВ ДІ МАРЕ за оренду приміщень для розміщення закладу громадського харчування сплачує оренду по ставці - кафе - 15%.

Відповідно до Класифікатору видів економічної діяльності, затвердженого Наказом Державного комітету статистики України № 457 від 11.10.2010р., є наступні види діяльності: 56.1 діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування; 56.2 постачання готових страв; 56.3 обслуговування напоями. Цей розділ включає діяльність з обслуговування їжею та напоями за умови, що їжу та напої споживають на місці у традиційних ресторанах, ресторанах самообслуговування або швидкого обслуговування, що працюють як постійно, так і тимчасово, з наданням місць для сидіння або без їх надання. При класифікації одиниць вирішальним фактором є те, що пропонується їжа, придатна для негайного споживання на місці, а не тип закладу, що її пропонує.

Згідно п.1.3. ст. 1 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, що були затверджені Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 219 від 24.07.2002р. та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 20.08.2002р. за № 680/6968 (надалі - Правила) ресторанне господарство - вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього; заклад ресторанного господарства - організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів; тип закладу ресторанного господарства - сукупність загальних характерних ознак виробничо-торговельної діяльності закладу ресторанного господарства; клас закладу ресторанного господарства - сукупність відмінних ознак ресторанного господарства певного типу, яка характеризує рівень вимог до продукції власного виробництва і закупних товарів, умов їх споживання, організування обслуговування та дозвілля споживачів.

Відповідно до п. 1.5. ст. 1 Правил заклади (підприємства) ресторанного господарства поділяються за типами: фабрики-кухні, фабрики заготівельні, ресторани, бари, кафе, їдальні, закусочні, буфети, магазини кулінарних виробів, кафетерії, а ресторани та бари - також на класи (перший, вищий, люкс). Вибір типу закладу (підприємства) ресторанного господарства та класу ресторану або бару здійснюється суб`єктом господарської діяльності самостійно з урахуванням вимог законодавства України. Також це закріплено ст. 14 Порядку провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів затверджено Постановою Кабінету Міністрів № 833 від 15.06.2006р. (надалі - Порядок) заклад ресторанного господарства: забезпечує наявність асортименту продукції, що затверджується відповідно до типу закладу або класу (ресторан, бар) його власником (керівником).

На підставі п. п. 4.1., 4.2., 4.3. ст. 4 Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства затверджено Наказом Державного комітету статистики України № 327 від 24.10.2005р. зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08.11.2005р. за № 1350/11630 (надалі - Інструкція) мережа ресторанного господарства за типами поділяється на ресторани, кафе, закусочні, буфети (кіоск), бари, їдальні та заклади з постачання готової їжі. Ресторан - різновид об`єкта ресторанного господарства з різноманітним асортиментом страв, напоїв, кулінарних та кондитерських виробів складного приготування, з виготовленням та реалізацією страв на замовлення та фірмових страв, вино-горілчаних та тютюнових виробів, з підвищеним рівнем обслуговування і комфорту в поєднанні з організацією дозвілля відвідувачів.

Ресторани розрізняються за:

- спеціалізацією - асортиментом продукції, що реалізується (рибний, пивний, з національною кухнею чи з кухнею інших країн);

- місцем розташування - ресторан при готелі, вокзалі, у зоні відпочинку, лікувальних, оздоровчих закладах, на підприємствах та в установах, у вагонах залізничного, салонах авіа-, авто- та водного транспорту тощо. Вагон-ресторан, салон-ресторан - різновид ресторану, який організовує харчування споживачів послуг залізничних компаній та інших організацій пасажирського транспорту;

- часом обслуговування - швидкого обслуговування та звичайні. Ресторан швидкого обслуговування - різновид ресторану, де застосовують метод самообслуговування і пропонують обмежений асортимент продукції, що прискорює процес обслуговування;

- методом обслуговування - обслуговування офіціантами та самообслуговування;

- контингентом споживачів - загальнодоступні та закриті (обслуговують певний контингент споживачів);

- ступенем комфорту, рівнем обслуговування та обсягом послуг, що надаються, - класу люкс, вищого і першого.

Такий поділ за різними ознаками діяльності можна також застосовувати для групування інших типів об'єктів ресторанного господарства.

Кафе - різновид об'єкта ресторанного господарства, що має виробничі приміщення, зал для відвідувачів і реалізує широкий асортимент страв і кулінарних виробів нескладного приготування, хлібобулочні і борошняні кондитерські вироби, гарячі і холодні напої, кисломолочні продукти, товари, що купуються, із застосуванням методів самообслуговування або обслуговування офіціантами.

Бар - різновид об'єкта ресторанного господарства, що реалізовує широкий асортимент змішаних, міцних алкогольних, слабоалкогольних і безалкогольних напоїв, закусок, десертів, борошняних кондитерських та булочних виробів з реалізацією страв на замовлення та фірмових страв, товарів, що купуються, через барну стійку у поєднанні з організацією відпочинку та розваг відвідувачів.

Бари розрізняють:

- за специфікою організації дозвілля відвідувачів - відео-бар, вар'єте-бар, нічний бар-клуб та інші.

- за спеціалізацією - асортиментом продукції, що реалізується та способом її приготування,

За спеціалізацією бари поділяють на:

- спеціалізовані - різновид бару, який реалізовує визначений спеціалізацією асортимент продукції (молочний, пивний, винний, кав'ярня, коктейль-бар, гриль-бар тощо);

- неспеціалізовані - різновид бару, який зорієнтований на реалізацію широкого асортименту коктейлів, десертів, бутербродів, штучних кондитерських виробів, фруктів, соків тощо.

Відповідно з Державними будівельними нормами України В.2.2-25:2009 Будинки і споруди підприємства харчування (заклади ресторанного господарства) 2010 року (надалі - ДБН)ресторан - заклад ресторанного господарства з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, високим рівнем обслуговування і комфорту у поєднанні з організуванням відпочинку і дозвілля споживачів.

За часом обслуговування ресторани поділяють на: швидкого обслуговування і звичайні; за методами обслуговування - обслуговування офіціантами і самообслуговування.

Кафе - заклад ресторанного господарства із широким асортиментом страв нескладного готування, кондитерських виробів і напоїв, в якому застосовують самообслуговування або обслуговування офіціантами.

Примітка. Розрізняють спеціалізовані кафе: кафе-кондитерська, кафе-морозиво, кафе-молочне тощо (ДСТУ 3862).

Кафе-бар - різновид кафе, до складу якого входить бар, торговельна зала якого суміжна з торговельною залою кафе або барна стойка розміщена в торговельній залі кафе (ДСТУ 4281).

Згідно з ДБН кількість місць в залі: ресторан - 50-200 місць; кафе - 50-200 місць. В нежитловому приміщенні, що орендує ТОВ ДІ МАРЕ до 50 місць. Також відсутні аванзал, хол; естрада та танцмайданчик; артистична, приміщення для зберігання музичних інструментів; банкетна зала, окремі кабінети; приміщення для цільових заходів дозвілля; вестибюль; гардероб. Відповідно до ДБН мінімально необхідні площі безпосередньо виробничих приміщень становлять для наступних форм виробництва ресторану: напівфабрикати з високим ступенем готовності - від 100 кв.м. і більше; напівфабрикати - від 125 кв.м. і більше; на сировині - від 140 кв.м. і більше. ТОВ ДІ МАРЕ займає виробничі приміщення площею 60,13 кв.м.

Відповідно до п. 4.7. ст. 4 Інструкції якщо в одній будівлі розміщено декілька відокремлених об'єктів ресторанного господарства, що належать (орендуються) одному суб'єкту підприємницької діяльності, різних за типом (ресторан, кафе, закусочна, їдальня, буфет тощо), то всі вони враховуються як один комплекс.

Комплексним вважається об'єкт ресторанного господарства, що задовольняє різнобічний попит населення на різноманітний асортимент продукції і види обслуговування через окремі зали двох і більше типів (ресторан, їдальня, бар, кафе, закусочна), що мають спільні приміщення - складські, адміністративні, побутові, технічні і частково виробничі. Тип об'єкта ресторанного господарства визначається за об'єктом, що має кухню, а у випадках, коли всі вони мають кухню, - за об'єктом із залою найбільшої місткості.

Згідно з п. 3.1. ст. 3 Правил у закладах (на підприємствах) ресторанного господарства використовуються такі методи обслуговування, як самообслуговування, обслуговування офіціантами, комбінований тощо. При всіх методах обслуговування здійснюється попереднє сервірування столів залежно від типу (класу) підприємства.

З урахуванням вищевикладеного суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 обгрунтована та заявлена відповідно до чинного законодавства, а від так суд вважає за необхідне встановити факт того, що заклад громадського харчування RISTORANTE di MARE , є кафе-баром.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 212-215, 234, 256, 259 ЦПК України ,-

ВИРІШИВ :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення юридичного факту - задовольнити.

Встановити юридичний факт того, що заклад громадського харчування RISTORANTE di MARE , що належить ТОВ ДИ МАРЕ (код ЄДР 38188559) та розташоване за адресою: м.Одеса, вул. Приморська, 6 є кафе-баром.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя Куриленко О. М.

Дата ухвалення рішення22.09.2014
Оприлюднено03.07.2017
Номер документу67490376
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення юридичного факту

Судовий реєстр по справі —520/12126/14-ц

Ухвала від 16.09.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Рішення від 22.09.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні