Рішення
від 23.06.2017 по справі 596/833/17
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Справа № 596/833/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" червня 2017 р.

Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі:

головуючої судді Цвинтарної Т.М.

при секретарі Рудніцькій О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Гусятин цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Васильковецької сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача Васильковецької сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, ОСОБА_3 та просить визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_4, право власності на земельну ділянку площею 1,02 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Нижбірківської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, кадастровий номер НОМЕР_1 та земельну ділянку площею 1,02 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Нижбірківської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, кадастровий номер НОМЕР_2.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла її свекруха ОСОБА_5, після смерті якої відкрилась спадщина на все належне їй майно, у тому числі на земельну ділянку площею 1,02 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яку після її смерті успадкував її син ОСОБА_4 - чоловік позивачки, однак за життя не встиг оформити своїх спадкових прав. ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, а після його смерті відкрилась спадщина на все належне йому майно, у тому числі на земельну ділянку площею 1,02 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яку він успадкував після смерті своєї матері ОСОБА_5 та земельну ділянку площею 1,02 га, кадастровий номер НОМЕР_2, яка належала йому. Оскільки позивачка та її чоловік ОСОБА_4 проживали та були зареєстровані на момент смерті разом, вона прийняла спадщину після смерті чоловіка за законом. Син спадкодавця ОСОБА_3 спадкувати майно батька не бажає і подав до нотаріуса заяву про відмову від прийняття спадщини. Проте дана заява була подана із порушенням строків. Інших спадкоємців в спадкодавця немає.

Проте, при звернені до нотаріуса з метою оформлення своїх спадкових прав на майно, яке належало спадкодавцю ОСОБА_4, їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спірне майно, у зв'язку із тим, що є спадкоємці, які прийняли спадщину, оскільки проживали і були зареєстровані на день смерті спадкодавця разом із ним. А тому, просить визнати за нею право власності на вказане спірне нерухоме майно, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_4.

Позивач в судове засідання не з'явилася, однак надала суду письмову заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просить позов задовольнити.

Представник відповідача Васильковецької сільської ради в судове засідання не з'явився, попередньо надіславши до суду заяву в якій просить розглядати справу без участі їх представника, та згідно якої позовні вимоги визнає повністю, просить позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, проте надав суду письмову заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги визнав у повному обсязі, просить позов задовольнити.

Суд, дослідивши письмові докази наявні в справі, вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 є сином ОСОБА_5, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3, виданого Нижбірківською сільською радою Гусятинського району Тернопільської області 15 лютого 1973 року.

Згідно копії Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_4 виданого 14 січня 2005 року, власником земельної ділянки площею 1,02 га, яка розташована на території Нижбірківської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва є ОСОБА_5.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_5, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 виданого 21 грудня 2009 року Нижбірківською сільською радою Гусятинського району Тернопільської області.

Після смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщина на належне їй майно, в тому числі на земельну ділянку площею 1,02 га, яка розташована на території Нижбірківської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

На день смерті ОСОБА_5 постійно проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 і разом із нею за вказаною адресою проживав та був зареєстрований її син ОСОБА_4.

ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_4, що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_6, виданого Целіївською сільською радою Гусятинського району Тернопільської області 14 червня 1973 року.

Згідно копії Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7 виданого 14 січня 2005 року, власником земельної ділянки площею 1,02 га, яка розташована на території Нижбірківської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва є ОСОБА_4.

ІНФОРМАЦІЯ_2 року помер ОСОБА_4, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_8 виданого 05 липня 2011 року Нижбірківською сільською радою Гусятинського району Тернопільської області.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина на належне йому майно, в тому числі на земельну ділянку площею 1,02 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яку він успадкував після смерті своєї матері ОСОБА_5 та земельну ділянку площею 1,02 га, кадастровий номер НОМЕР_2, яка належала йому.

На день смерті ОСОБА_4 постійно проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_2 і разом із ним за вказаною адресою проживали та були зареєстровані: дружина - ОСОБА_1 та син ОСОБА_3.

Як вбачається із заяви ОСОБА_3 від 15 вересня 2016 року, зареєстрованої в реєстрі за №155-Н, він відмовляється від прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_4.

Як вбачається з довідки інформаційного характеру від 28.09.2016 року №66/02-14, виданої приватним нотаріусом Гусятинського районного нотаріального округу Лотовською О.М., спадкоємець ОСОБА_1 звернулася для прийняття спадщини із заявою про прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_4, на підставі заяви ОСОБА_1 про прийняття спадщини, заведена спадкова справа №54/2016 щодо майна ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року. Проте, нотаріусом позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, на спірні земельні ділянки в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, оскільки є спадкоємці, які прийняли спадщину, так як проживали і були зареєстровані на день смерті спадкодавця разом із ним.

Відповідно до вимог ст.ст. 1216, 1217, 1268 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з вимогами ст. ст. 1268, 1269, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Отже, позивачка являється єдиним спадкоємцем за законом майна померлого ОСОБА_4, яка у встановленому законом порядку прийняла спадщину, а тому набула права на спадкування майна покійного за законом.

Позивач прийняла спадщину, однак не може оформити свої спадкові права у нотаріальній конторі, оскільки є спадкоємці, які прийняли спадщину, так як проживали і були зареєстровані на день смерті спадкодавця разом із ним.

Відповідно до вимог ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи наведені вимоги закону та встановлені обставини справи, суд вважає, що за позивачем слід визнати право власності на майно у порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_4, а саме на земельну ділянку площею 1,02 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Нижбірківської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, кадастровий номер НОМЕР_1 та земельну ділянку площею 1,02 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Нижбірківської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, кадастровий номер НОМЕР_2.

На підставі наведеного, ст.ст. 398, 1223, 1268, 1269, 1270, 1273, 1274 ЦК України та керуючись ст.ст. 11, 57, 60, 212, 214, 215, 218, 294 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на майно в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_4, а саме на земельну ділянку площею 1,02 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Нижбірківської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, кадастровий номер НОМЕР_1 та земельну ділянку площею 1,02 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Нижбірківської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, кадастровий номер НОМЕР_2.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Тернопільської області через Гусятинський районний суд шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя - підпис

З оригіналом вірно

Суддя Гусятинського районного суду Т.М. Цвинтарна

СудГусятинський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення23.06.2017
Оприлюднено03.07.2017
Номер документу67496397
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —596/833/17

Рішення від 23.06.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 20.06.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 08.06.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні