Ухвала
від 16.05.2017 по справі 757/27050/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/27050/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві провадження за клопотанням прокурора першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення перевірки,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про надання дозволу на проведення перевірки, в обґрунтування якого зазначив наступне.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000001833 від 14.07.2016 за фактом протиправних дій службових осіб ПАТ «Укрзалізниця», Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця», філії «Центр транспортної логістики» ПАТ «Українська залізниця», які вступивши у змову із представниками гірничо-збагачувальних холдингів, в їх інтересах, а також в інтересах експедиторських компаній ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні», ТОВ «Лемтранс Транзит» та Дочірньої Фірми «Галь-Дженералтранс», безпідставно здійснили перегляд тарифних умов, значно занизивши їх, внаслідок чого державі заподіяно шкоду в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування установлено, що на засіданні Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця» від 18.02.2016 було розглянуто звернення ТОВ УК «Металоінвест», ТОВ «Метал-Груп», ВАТ «Стойленський гірничо-збагачувальний комбінат» щодо перегляду тарифних умов та обсягів виконання перевезень залізної руди, ЗРС (ГНВ 2601, 7203) з Російської Федерації, що слідують транзитом територією України, та прийнято рішення встановити на перевезення залізної руди, ЗРС (ГНВ 2601, 7203) з Російської Федерації пільгові тарифи.

Згідно розрахунків протиправного зниження тарифної ставки на транзит залізної руди і залізорудної сировини, що слідує транзитом з Російської Федерації територією України, державі в особі ПАТ «Українська залізниця» нанесено збитки на суму понад 10 млн. доларів США.

Організацію транзитних перевезень залізної руди, залізорудної сировини та обкотишів, експедирування вказаних вантажів здійснюють ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні», ТОВ «Лемтранс Транзит» та Дочірня Фірма «Галь-Дженералтранс», які отримують надприбутки внаслідок застосування безпідставно встановлених пільгових тарифів та ухиляються від сплати податків.

З метою встановлення осіб, які вчинили та причетні до вчинення вказаного правопорушення до Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України спрямовано доручення слідчого в порядку ст. 40 КПК України від 19.10.2016.

Згідно отриманої інформації оперативного підрозділу до вчинення особливо тяжкого злочину причетні ряд осіб, які в тому числі організовують заходи з акумулювання протиправно отриманих коштів, маскування шляхів їх походження і легалізації шляхом відкриття низки фіктивних підприємств і фінансових установ для проведення удаваних правочинів і валюто обмінних операцій, внаслідок чого підприємства, які задіяні у експедируванні вантажів мають можливість виводити прибутки в офшори, в тому числі із застосуванням підприємств із ознаками фіктивності.

Вищевказана інформація підтверджується протоколом допиту свідка ОСОБА_4 , працівника СБ України, яким вона встановлена в ході службової діяльності.

З метою визначення обсягу наслідків, спричинених висвітленою вище діяльністю, необхідно встановити розмір збитків, завданих державі та суспільству, що можливе шляхом проведення комплексної позапланової документальної перевірки ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні» (код ЄДРПОУ 36676410).

Таким чином, в ході досудового слідства виникла необхідність у встановленні точної суми податку на додану вартість та податку на прибуток, які фактично не надійшли до бюджету внаслідок фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні» (код ЄДРПОУ 36676410) з ПАТ «Укрзалізниця» (код ЄДРПОУ 40075815), а також фінансово-господарських операцій з підприємствами, які здійснювали постачання товарів, робіт та послуг по господарських операціях ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні» (код ЄДРПОУ 36676410).

Заслухавши думку прокурора в обґрунтування заявленого клопотання, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 року № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», встановлено, що надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребуються у разі, якщо такі перевірки проходять за рішенням суду та на вимогу службових осіб у випадках, передбачених КПК України.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 13.08.2014 року № 408 про «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» у зв`язку із запровадженням статтею 31 Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами Кабінет Міністрів України постановив: 1. Установити, що надання дозволу Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами за переліком згідно з додатком (за винятком перевірок стану підготовки до роботи енергетичних об`єктів суб`єктів електроенергетики та суб`єктів відносин у сфері теплопостачання) здійснюється шляхом прийняття відповідного розпорядження; 2. Надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України; 3. Міністерствам з урахуванням європейського досвіду опрацювати питання стосовно зменшення кількості контролюючих органів, усунення дублювання, скорочення обсягу та децентралізації функцій і контрольно-наглядової роботи та подати до 1 вересня 2014 р. Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пропозиції для їх узагальнення та внесення Кабінетові Міністрів України в установленому порядку відповідних проектів актів законодавства.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні прокурора, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на вищевказаних положеннях закону, приходжу до висновку про наявність правових підстав для проведення у кримінальному провадженні № 42016000000001833 проведення комплексної позапланової документальної перевірки ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні» (код ЄДРПОУ 36676410)

Керуючись ст.ст. 93, 309, 376, 392 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення перевірки,- задовольнити.

Надати дозвіл на проведення у кримінальному провадженні № 42016000000001833 комплексної позапланової документальної перевірки ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні» (код ЄДРПОУ 36676410) з питань правильності нарахування, повноти та своєчасності сплати до бюджету податку на додану вартість і податку на прибуток підприємства при здійсненні фінансово-господарських взаємовідносин з ПАТ «Укрзалізниця» (код ЄДРПОУ 40075815), а також фінансово-господарських операцій з підприємствами, які здійснювали постачання товарів, робіт та послуг по господарських операціях ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні» (код ЄДРПОУ 36676410) за період з 01.01.2016 по 16.05.2017.

Проведення перевірки доручити співробітникам ГУ Державної фіскальної служби у місті Києві та її територіальних органів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу67539291
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення перевірки

Судовий реєстр по справі —757/27050/17-к

Ухвала від 16.05.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні