Ухвала
від 03.07.2017 по справі 127/13396/17
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/13396/17

Провадження №1-кс/127/5420/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2017 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) по виготовленню круп і комбікормів», за відсутністю клопотання учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів,-

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника першого відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій областіОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором відділу прокуратури Вінницької області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів.

Клопотання мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017020000000031, зареєстрованому у ЄРДР 02.03.2017, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, за фактом придбання невстановленими особами на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_5 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 , м. Київ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 , м. Київ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_8 , м. Київ) з метою прикриття незаконної діяльності.

Згідно клопотання, під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 працює з 2011 року торговим представником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », його робоче місце знаходиться у приміщенні гіпермаркету « ІНФОРМАЦІЯ_11 » у м. Вінниці.

Допитаний у якості свідка заступник начальника відділу «вироби з дерева» гіпермаркету « ІНФОРМАЦІЯ_11 » у м. Вінниці ОСОБА_6 надав показання, що ОСОБА_5 працює у гіпермаркеті представником компанії по продажу сухих будівельних сумішей. Він здійснює контроль за роботою ОСОБА_5 , а саме за: правильним виставлянням ним товару, правильністю роботи з клієнтами, правильністю випуску та відвантаження товару. Кожен співробітник, який приходить чи виходить з гіпермаркету сканує перепустку і таким чином фіксується час перебування на роботі. ОСОБА_5 протягом 2016 року постійно перебував на роботі, можливо деякий час був відсутній, коли перебував у відпустці чи лікарняному.

З гіпермаркету « ІНФОРМАЦІЯ_11 » у м. Вінниці отримано відомості про перебування ОСОБА_5 у приміщенні гіпермаркету протягом 2016-2017 років, з якої встановлено, що він фактично весь робочий час перебував у приміщенні гіпермаркету, за виключенням 22.04.2016 04.05.2016, 24-30.06.2016, 05-16.08.2016.

Вказані факти свідчать про те, що ОСОБА_5 являвся номінальним директором та засновником вище перелічених підприємств, так як він в силу своєї зайнятості не міг здійснювати керівництво та підприємницьку діяльність 7 юридичних осіб зареєстрованих у мм. Києві та Вінниці.

Крім того встановлено, що в теперішній час засновником та директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » рахується ОСОБА_7 , який згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців мешкає у АДРЕСА_2 . Відповідно до листа ІНФОРМАЦІЯ_12 встановлено, що місце проживання ОСОБА_7 у м. Гайсині не реєструвалось, що також вказує на фіктивний характер діяльності вищевказаних юридичних осіб.

Згідно даних АІС ДФС «Податковий блок» встановлено, що від вищевказаних підприємств з ознаками фіктивності зареєстрованих на ОСОБА_8 протягом 2016 року нібито здійснено постачання зерна в адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , Київська область, м. Миронівка), а саме: від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »- травень 2016 на 909,3 тис. грн. ПДВ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - квітень 2016 на 915,3 тис. грн. ПДВ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » - лютий 2016 на 577,9 тис. грн. ПДВ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » - травень 2016 на 892,4 тис. грн. ПДВ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » - червень 2016 на 963 тис. грн. ПДВ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » - червень 2016 на 646,3 тис. грн. ПДВ. і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_9 , Черкаська область, Катеринопільський район, смт. Єрки), а саме: від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » - лютий 2016 на 392,3 тис. грн. ПДВ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » - червень 2016 на 28,8 тис. грн.. ПДВ. При цьому придбання реалізованого зерна оформлювалось від зареєстрованих у м. Києві підприємств з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », з яких встановлено місцезнаходження ОСОБА_9 (рахується засновником та директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 »), який повідомив, що йому нічого не відомо про реєстрацію на нього юридичних осіб.

З метою вжиття заходів щодо швидкого, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень у передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, виникла необхідність в ознайомленні, здійсненні вилучення та приєднанні до матеріалів кримінального провадження оригіналів документів, які свідчать про реалізацію протягом 2016 року товарів (робіт, послуг) від підприємств з ознаками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » в адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Вказані документи мають значення для встановлення обставин вчинення злочину, відомості, що містяться в цих документах є доказами, так як з їх допомогою можливо встановити наступне: осіб, які мали приймали участь у оформленні господарських операцій; кількість, номенклатура та вартість поставлених товарів; якими автомобілями та водіями були доставлені товари; місця завантаження та розвантаження, інші обставини, які можуть сприяти розкриттю злочину та встановленню усіх його обставин.

Відомості, які містяться у названих документах у сукупності з іншими фактичними даними нададуть змогу доказати умисел направлений на фіктивне підприємництво і використання вказаного підприємства для прикриття незаконної діяльності.

Проведення вилучення вказаних документів, крім вищевказаного необхідне для проведення почеркознавчої експертизи підписів виконаних від імені фіктивного директора ОСОБА_5 , що надасть змогу встановити особу, яка вчинила злочин, доказати факти підроблення таких документів.

В судовому засіданні заступник начальника відділу ОСОБА_3 підтримав клопотання за обставин викладених у ньому.

Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до судового засідання не з`явився, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча був повідомлений про дату і час судового розгляду завчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у його відсутність.

Слідчий суддя дослідивши матеріали кримінального провадження, клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » знаходяться документи по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Вказані документи мають значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та у сукупності з іншими фактичними даними нададуть змогу доказати умисел направлений на фіктивне підприємництво і використання названого підприємств для прикриття незаконної діяльності.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 159, 163, 164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 , іншим слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №32017020000000031, оперативним співробітникам, які будуть діяти на підставі доручення слідчого, тимчасовий доступ до документів та дозвіл на проведення вилучення (виїмки) оригіналів документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), які свідчать про проведенні господарські операції протягом 2016 року з придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_5 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 , м. Київ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 , м. Київ), а саме:

- договорів з усіма додатками; додаткових угод; специфікацій;

- рахунків;

- накладних; актів прийому передачі;

- платіжних документів (платіжних доручень, виписок банку, касових ордерів);

- товарно транспортних накладних, залізничних накладних, журналів в`їзду виїзду автотранспорту на територію де проводилось розвантаження товарів за дні доставки товару від названих підприємств;

- документів, що свідчать про оприбуткування на склад товарів, робіт, послуг отриманих від вказаних юридичних осіб (карток складського обліку, прибуткових ордерів, інших складських документів, що свідчать про оприбуткування товарно матеріальних цінностей);

- документів про якість та походження товару отриманого від вказаних юридичних осіб товару (сертифікатів відповідності, якісних посвідчень виробника, сертифікатів якості, висновків лабораторного дослідження зразків товарів здійснених лабораторією ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »);

- службової переписки між підприємствами.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала діє протягом 30 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення03.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67541976
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування технічних засобів

Судовий реєстр по справі —127/13396/17

Ухвала від 03.07.2017

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні