Ухвала
від 04.07.2017 по справі 592/7138/17
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/7138/17

Провадження № 1-кс/592/3475/17

УХВАЛА

04 липня 2017 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , про проведення обшуку, по кримінальному №32017200000000027 від 16.06.2017, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий своє клопотання погоджене с прокурором мотивує тим, що в період з 2016 р. по 2017 р. службові особи ТОВ «Компанія «Еко-Енергія» (код ЄДРПОУ 36031709), ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом безпідставного заниження об`єкту оподаткування від проведених операцій з ТОВ «Компанія Екотон» (код ЄДРПОУ 40370770) та у зазначений період не включили до сум доходів кошти від реалізації Етанолу невстановленим особам, документально оформлене як продаж продукції в адресу ТОВ «Бланк Ойл» (код ЄДРПОУ 40244107), ТОВ «Сімоніс» (код ЄДРПОУ 40736119), ТОВ «Атлен Торг» (код ЄДРПОУ 40925446) та ТОВ «Ларвуд» (код ЄДРПОУ 40714163), внаслідок чого не сплачено до бюджету України податкових зобов`язань з податку на додану вартість та податку на прибуток в сумі 4227,64 тис. гривень.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Компанія «Еко-Енергія» здійснює продаж самостійно виготовленого етанолу (входить до складу бензину), про що свідчать податкові накладні виписані в адресу контрагентів, в графі номенклатура товарів/послуг продавця вказано «Етанол як складнику бензину».

Крім того, встановлено що готова продукція (етанол як складник бензину) це продукт мікробіологічного та хімічного виробництва із біомаси. У виробництві використовуються продукти ферментації цукровмістних речовин мелясної бражки.

Подальшим досудовим розслідуванням встановлено, що у період з 01.10.2016 по теперішній час постачальником сировини (меляси) в адресу ТОВ «Компанія «Еко-Енергія» є ТОВ «Компанія Екотон» (код ЄДРПОУ 36031709, Східна ОДПІ м. Харкова). Допитаний засновник ТОВ «Компанія Екотон» громадянин ОСОБА_4 пояснив, що не має відношення до реєстрації та ведення фінансово-господарської діяльності суб`єкта господарської діяльності та йому не відомо яким чином на нього було зареєстровано підприємство.

Відповідно до листа управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Сумській області №223/18-28-40-01-23 від 15.06.2017 з вересня 2016 року ТОВ «Компанія «Еко-Енергія» виороляє продукцію «Еталон як складник бензину», з реалізації якої акцизний податок не сплачувався.

ТОВ «Компанія «Еко-Енергія у період з 01.10.2016 по теперішній час реалізовує вироблену продукцію в адресу покупців: ТОВ «Бланк Ойл», ТОВ «Сімоніс», ТОВ «Атлен Торг», ТОВ «Атлен Торг», ТОВ «Ларвуд».

Характер діяльності ТОВ «Компанія Екотон», ТОВ «Бланк Ойл», ТОВ «Сімоніс», ТОВ «Атлен Торг», ТОВ «Ларвуд» вказує на використання їх реквізитів без проведення відповідних фінансово-господарських операцій, тобто формування штучного податкового кредиту з податку на додану вартість без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг, що не відповідає положенням Податкового Кодексу України.

ТОВ «Компанія «Еко-Енергія» здійснює господарську діяльність за адресою: Сумська область, Лебединський район, с. Будилка, вул. Заводська, 1-Д, за якою зберігаються і можуть бути знищені: угоди, договори (у тому числі додаткові, а також зміни і доповнення до них) купівлі-продажу, постачання сировини, нафтопродуктів, палива моторного альтернативного, етанолу як складника бензину та іншої продукції за 2016-2017 роки, відповідні видаткові, податкові, товарно-транспортні накладні, рахунки, платіжні доручення, банківські виписки, акти приймання-передачі за 2016-2017 роки, документи (ТУ, ДСТУ, свідоцтва, сертифікати відповідності, технічні регламенти, ліцензії, дозволи, погодження та інші) на виробництво палива моторного альтернативного, етанолу як складника бензину та іншої продукції, чорнові бухгалтерські записи, чисті бланки суб`єктів господарської діяльності, комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, жорсткі диски, флеш-носії інформації, інші переносні пристрої інформації), на яких в електронному вигляді знаходяться вищевказані документи, готова продукція та не облікована сировина, а також готова продукція, яка знаходиться в причіпах-цистернах на території за вказаною адресою та інші предмети і документи, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних чи пом`якшення відповідальності.

Вилучення вищеперерахованих речей та документів надасть можливість встановити порушення податкового законодавства України службовими особами ТОВ «Компанія «Еко-Енергія», а саме подію кримінального правопорушення, вид та розмір шкоди, яку було завдано державі та будуть використані в подальшому як докази.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру власності на нерухоме майно, комплекс та територія за адресою: Сумська область, Лебединський район, с. Будилка, вул. Заводська, 1-Д, зареєстровані на праві власності за ТОВ «Компанія «Еко-Енергія, слідчий просить надати дозвіл на обшук.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав.

Заслухавши слідчого, вивчивши матеріали, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

Так, доводи слідчого для проведення обшуку є достатніми для надання дозволу, що необхідно для виявлення та вилучення предметів злочину, які також можуть бути доказами, що самостійно та в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для з`ясування обставин злочину і встановлення повного кола осіб, які його вчинили. Матеріали провадження містять відомості, які вказують на необхідність проведення слідчих дій з метою відшукання знарядь кримінального правопорушення.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

На підставі викладеного, з метою відшукання і вилучення доказів по справі, суд вважає за необхідне частково задовольнити клопотання слідчого про проведення обшуку, а саме надати дозвіл на проведення обшуку території та комплексу (приміщень) за адресою: Сумська область, Лебединський район, с. Будилка, вул.Заводська, 1-Д, які на праві власності належать ТОВ «Компанія «Еко-Енергія», з метою вилучення: угоди, договори (у тому числі додаткові, а також зміни і доповнення до них) купівлі-продажу, постачання сировини, нафтопродуктів, палива моторного альтернативного, етанолу як складника бензину та іншої продукції за 2016-2017 роки, відповідні видаткові, податкові, товарно-транспортні накладні, рахунки, платіжні доручення, банківські виписки, акти приймання-передачі за 2016-2017 роки, документи (ТУ, ДСТУ, свідоцтва, сертифікати відповідності, технічні регламенти, ліцензії, дозволи, погодження та інші) на виробництво етанолу як складника бензину, чорнові бухгалтерські записи, чисті бланки суб`єктів господарської діяльності, в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення документів на виробництво палива моторного альтернативного, іншої продукції, комп`ютерної техніки (системні блоки, ноутбуки, жорсткі диски, флеш-носії інформації, інші переносні пристрої інформації), на яких в електронному вигляді знаходяться вищевказані документи, готової продукції та не облікованої сировини, а також готової продукції, яка знаходиться в причіпах-цистернах на території за вказаною адресою та інші предмети і документи, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних чи пом`якшення відповідальності відмовити, оскільки слідчий не довів достатніх підстав вважати, що саме ці документи та предмети мають значення для справи, отже за таких обстави проведення такої слідчої дії безпідставно порушує право громадянина, передбачене ст. 30 Конституції України, на недоторканість житла чи іншого володіння особи

Керуючись ст. 164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 або уповноваженим особам визначеним старшим слідчим з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 КПК України дозвіл на проведення обшуку території та комплексу (приміщень) за адресою: Сумська область, Лебединський район, с. Будилка, вул.Заводська, 1-Д, які на праві власності належать ТОВ «Компанія «Еко-Енергія», з метою вилучення: угоди, договори (у тому числі додаткові, а також зміни і доповнення до них) купівлі-продажу, постачання сировини, нафтопродуктів, палива моторного альтернативного, етанолу як складника бензину та іншої продукції за 2016-2017 роки, відповідні видаткові, податкові, товарно-транспортні накладні, рахунки, платіжні доручення, банківські виписки, акти приймання-передачі за 2016-2017 роки, документи (ТУ, ДСТУ, свідоцтва, сертифікати відповідності, технічні регламенти, ліцензії, дозволи, погодження та інші) на виробництво етанолу як складника бензину, чорнові бухгалтерські записи, чисті бланки суб`єктів господарської діяльності , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В іншій частині клопотання відмовити

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.07.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67577122
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, по кримінальному №32017200000000027 від 16.06.2017, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —592/7138/17

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Труханова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні