Ухвала
від 19.06.2017 по справі 335/3158/17(2-а/335/149/2017)
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

19 червня 2017 рокусправа № 335/3158/17(2-а/335/149/2017)

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Чабаненко С.В.

суддів: Прокопчук Т.С. Шлай А.В.

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Дніпро апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м. Запоріжжя на постанову Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя від 20 березня 2017 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м. Запоріжжя про внесення зміни до системи персоніфікованого обліку, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з адміністравтиним позовом до Управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м. Запоріжжя, в якому просила зобов'язати УПФУ в Вознесенівському районі м. Запоріжжя внести відомості про застраховану особу ОСОБА_1 за період з 01.01.2005 року по 31.12.2005 року по підприємству Управління праці та соціального захисту населення Орджонікідзевської районної адміністрації Запорізької міської ради, код ЄДРПОУ 03193264 по системі персоніфікованого обліку реєстру застрахованих осіб державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування за формою ІНДАНІ згідно з Порядком формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовується в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, затвердженого Постановою Правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 року № 7-6.

Постановою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 20 березня 2017 року адміністративний позов задоволено. Зобов'язано управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м. Запоріжжя внести відомості про застраховану особу ОСОБА_1, ід.н. НОМЕР_1 за період з 01.01.2005 по 31.12.2005 року по підприємству управління праці та соціального захисту населення Орджонікідзевської районної адміністрації Запорізької міської ради, код ЄДРПОУ 03193264 до системи персоніфікованого обліку реєстру застрахованих осіб державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування за формою ІНДАНІ згідно з Порядком формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 № 7-6.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою відмовити в позові.

Дана адміністративна справа розглянута в порядку письмового провадження відповідно о приписів ст. 197 КАС України.

Перевіривши законність та обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги, дослідивши письмові докази наявні в матеріалах справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги, внаслідок наступного.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджено письмовими доказами, наявними в матеріалах справи, позивач після отримання у жовтні 2016 року довідки (форма ОК-5) індивідуальні відомості про застраховану особу, номер облікової картки: НОМЕР_1, з'ясувала, що відсутні відомості про суми внеску страхового збору про неї, як застраховану особу за період з 01.01.2005 року по 31.12.2005 року.

Як вбачається з трудової книжки ОСОБА_1, з вересня 1997 року по квітень 2011 року вона працювала в Управлінні праці та соціального захисту населення на різних посадах в Орджонікідзевської районної адміністрації Запорізької міської ради. Зокрема: протягом 2005 року ОСОБА_1 працювала на посаді спеціаліста 1 категорії - бухгалтера.

Рішенням Запорізької міської ради від 18.02.2011 № 6 Про структуру виконавчих органів Запорізької міської ради, загальну чисельність апарату Запорізької міської ради та її виконавчих органів та розпорядженням голови Орджонікідзевської районної адміністрації Запорізької міської ради від 22.02.2011 № 108р Про ліквідацію самостійних структурних підрозділів Орджонікідзевської районної адміністрації Запорізької міської ради управління було ліквідовано без правонаступництва з 10.05.2011 року.

Відповідно до Рішення Запорізької міської ради від 27.04.2016 №36 Про структуру виконавчих органів запорізької міської ради, загальну чисельність апарату Запорізької міської ради та її виконавчих органів управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Орджонікідзевському району перейменовано на управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району.

08 лютого 2017 року ОСОБА_1 звернулася до Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м.Запоріжжя з заявою, в якій просила внести відомості про застраховану особу - ОСОБА_1 до персоніфікованого обліку на підставі наданої архівним відділом Запорізької міської ради довідки про нарахування заробітної плати у 2005 році управлінням праці та соціального захисту населення Орджонікідзевської районної адміністрації від 19.01.2017 № 03-05/К-97. До заяви позивачем було додона, зокрема, довідку архівним відділом Запорізької міської ради від 19.01.2017 № 03-05/К-97, копію трудової книжки, копію довідки за формою ОК-5, розрахункові листи за період з січня по грудень 2005 року.

Листом УПФУ у Вознесенівському районі м.Запоріжжя від 21.02.2017 № 30/К-9 відповідач повідомив, що відповідно до постанови Правління Пенсійного фонду України від 03.12.2013 року № 25-2 Про визнання такою, що втратила чинність, постанови правління Пенсійного фонду України від 08 жовтня 2010 року № 22-2 , відомості про застрахованих осіб та звіти щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України за період до 01 січня 2011 року подаються лише за результатами перевірки, здійсненої за заявою платника.

Вказану зміну зареєстровано 05 травня 2016. На особисте звернення, листом від 19.01.2017 № 03-05/К-97 архівним відділом Запорізької міської ради було надано архівну довідку про нарахування заробітної плати у 2005 році управлінням праці та соціального захисту населення Орджонікідзевської районної адміністрації. Також відповідач зазачив, що оскільки, управління праці та соціального захисту населення Орджонікідзевської районної адміністрації Запорізької міської ради, у зв'язку з ліквідацією знято з обліку в ПФУ в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя, здійснити перевірку достовірності відомостей про застраховану особу ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1), що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування в частині відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування за 2005 рік не є можливим.

Вирішуючи спір, суд першої інстанції дійшов висновку, що при внесенні індивідуальних відомостей про застраховану особа позивача у справі - ОСОБА_1 помилково персоніфіковані дані ОСОБА_1, ід. н. НОМЕР_1 не були внесені до даного звіту та, оскільки позивач має право на зарахування страхових внесків до індивідуальних відомостей про нарахування заробітку застрахованої особи на підтвердження страхового стажу за період з 01.01.2005р по 31.12.2005 р. помісячно, тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції з огляду на наступне.

Спірні правовідносини врегульовано приписами Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Відповідно до приписів ч.1 ст. 21 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування облік усіх застрахованих осіб та персоніфікований облік надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також персоніфікований облік коштів накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування здійснюються в порядку, визначеному Законом України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування . Для формування інформаційної бази системи персоніфікованого обліку використовуються відомості, що надходять в тому числі від роботодавців.

Згідно ч.2 ст. 22 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування визначено, що відомості, які містяться в системі персоніфікованого обліку, використовуються виконавчими органами Пенсійного фонду для визначення розміру, перерахунку та індексації пенсійних виплат, передбачених цим Законом.

Отже, з вищенаведеного вбачається, що в разі внесення роботодавцем під час заповнення та надання до системи персоніфікованого обліку індивідуальних відомостей про застраховану особу у відповідному звітному періоді помилкових даних щодо працівника-застрахованої особи, наведене несе за собою порушення прав останнього під час оформлення пенсії та має суттєвий вплив при визначенні розміру пенсії під час її нарахування, оскільки застрахованою особою за відповідний період здійснювалися страхові внески із заробітку (доходу) за конкретний період роботи.

Відповідно до п.9 ч.2 ст. 64 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", виконавча дирекція Пенсійного фонду зобов'язана здійснювати відповідно до закону контроль за достовірністю поданих страхувальниками і застрахованими особами відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку.

Згідно з п.5 Положення про організацію персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 1998 р. № 794 (далі Положення № 794) персоніфікований облік здійснює Пенсійний фонд та його органи на місцях (далі - уповноважений орган).

Відповідно до п. 11 Положення № 794 фізична особа має право у разі незгоди з відомостями, внесеними до системи персоніфікованого обліку, звертатися до уповноваженого органу із заявою про їх виправлення.

Згідно до п. 12 Положення № 794 фізична особа для отримання в майбутньому виплат з Пенсійного фонду подає уповноваженому органу або роботодавцю документи, які підтверджують відомості про себе, що мають бути внесені до системи персоніфікованого обліку.

Відповідно до п.15 Положення спори, що виникають з питань правовідносин, пов'язаних з персоніфікованим обліком, розв'язуються за згодою сторін, а у разі недосягнення згоди - у судовому порядку.

Отже, враховуючи вищенаведене та наявні в матеріалах справи докази того, що у 2005 році позивач працювала та сплачували відповідні внески, як то трудова книжка ОСОБА_1, розрахункові листи за період з січня по грудень 2005 року, архівну довідку, колегія суддів доходить висновку, що відповідачем безпідставно було відмовлено позивачу у внесені даних до системи персоніфікованого обліку реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування за період з січня по грудень 2005 року.

Колегія суддів критично розцінює доводи апелянта стосовно того, що відповідно до пп.5 п.1.3 Порядку № 7- 6 у разі виявлення недостовірних відомостей, які подані та/або накопичені в електронних базах даних персоніфікованого обліку, страхувальник подає до відповідного територіального органу Пенсійного фонду необхідні коригуючи або скасовуючи документи щодо виявлення недостовірних звітів про застраховану особу. В свою чергу УПСЗН не було самостійно виявлено порушень під час подання звітності про застраховану особу ОСОБА_1 та не було подано відповідних коригувань звітності, окрім того УПСЗН в Орджонікідзевському районі було ліквідовано без правонаступника.

В свою чергу, позивач, відповідно до приписів п.11 Порядку № 794 звернулась до уповноваженого органу, в даному випадку УПФУ у Вознесенівському районі, з заявою про виправлення відомостей, внесених до системи персоніфікованого обліку.

Доводи апелянта стосовно того, що ухвалою суду першої інстанції безпідставно було відмовлено у залучені в якості третьої особи УПСЗН Запорізької міської ради по Вознесенівському району колегія суддів вважає неспроможними, з огляду на те, що апелянтом не доведено, яким чином судове рішення плине на права чи обов'язки даної особи.

Отже, доводи апеляційної скарги не спростовують правового обґрунтування, покладеного в основу судового рішення, тому не можуть бути підставою для скасування постанови суду першої інстанції.

З урахуванням приведеного, колегія суддів дійшла висновку, що постанова суду першої інстанції ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні в судовому засідання усіх обставин справи в їх сукупності.

Відповідно до статті 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м. Запоріжжя - залишити без задоволення.

Постанову Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя від 20 березня 2017 року по справі № 335/3158/17(2-а/335/149/2017) - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та є остаточною і оскарженню не підлягає п.10 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий: С.В. Чабаненко

Суддя: Т.С. Прокопчук

Суддя: А.В. Шлай

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.06.2017
Оприлюднено06.07.2017
Номер документу67581187
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —335/3158/17(2-а/335/149/2017)

Ухвала від 19.06.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 10.04.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні