Ухвала
від 04.07.2017 по справі 761/22998/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/22998/17

Провадження № 1-кс/761/14512/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2017 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС 3 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітана юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №22017000000000021 від 31.01.2017 року, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 203-2, ч. 2 ст. 258-5 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС 3 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітан юстиції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 22017000000000021 від 31.01.2017 року за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 203-2, ч. 2 ст. 258-5 КК України, за погодженням із прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва із клопотанням про проведення обшуку.

Клопотання мотивовано тим, що всупереч вимогам Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» групою осіб створено Інтернет-ресурси www.uabet.online та www.uabet.com.ua, а також мережу закладів на території України «Uabet», за допомогою яких приймаються ставки на результати спортивних подій та надаються населенню послуги в сфері азартних ігор, діючи за попередньою змовою з невстановленими учасниками терористичної організацій «ДНР» та «ЛНР», відповідні особи налагодили механізм фінансового забезпечення діяльності вказаних терористичних операцій, шляхом перерахування на непідконтрольні Україні території Донецької, Луганської і АР Крим грошових коштів в особливо великих розмірах, під виглядом виграшів в онлайн казино.

Крім цього встановлено, що для прикриття незаконної діяльності із організації та проведення азартних ігор у пунктах прийому ставок «Uabet», у тому числі за допомогою веб-ресурсів www.uabet.online та www.uabet.com.ua, а також з метою прикриття незаконної діяльності та проведення незаконних фінансових операцій учасниками злочинної діяльності зареєстровано та використовуються ТОВ «Спорт технолоджі» (ЄДРПОУ 35758696), ТОВ «Алсарт-Україна» (ЄДРПОУ 36123527) та ТОВ «КЛВ» (ЄДРПОУ 39546041). Крім того, поточні банківські рахунки вказаних суб`єктів підприємницької діяльності використовуються для отримання та подальшого перерахування грошових коштів, отриманих внаслідок незаконної діяльності.

За повідомленням оперативного підрозділу встановлено, що до вищевказаної діяльності причетна ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_5 , виконуючи свій злочинний умисел, є особистою помічницею ОСОБА_6 , вирішує проблеми організаційного характеру, а також займається підбором співробітників для участі в зайнятті гральним бізнесом. За місцем проживання ОСОБА_5 розміщене комп`ютерне обладнання, електронні носії інформації, фінансова документація, за допомогою яких здійснюється організація азартних ігор.

Відповідно до відомостей, що містяться у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, квартира, розташована за адресою: АДРЕСА_1 на праві приватної власності зареєстрована за ОСОБА_7 .

З метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, виявлення та фіксації відомостей про кримінальне правопорушення, документування та здобуття доказів злочинної діяльності, відшукання та вилучення речових доказів, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для встановлення об`єктивної істини та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 .

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч. 1, 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Порушень вимогст. 234 КПК України,Глави 20 КПК України- слідчі (розшукові) дії, таГлави 2 КПК України- засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

Слідчим суддею, у судовому засіданні, не було встановлено відомостей, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на обшук становитиме особистий та надмірний тягар, тобто апріорі таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам суспільства.

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2 )відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Так, слідчий суддя вважає, що доданими слідчим до клопотання документами, підтверджуються наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення з обставин, внесених до ЄРДР, а відшукувані речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись за місцем проживання ОСОБА_5 в квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Враховуючи, що в судовому засіданні слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані окремі речі та документи, які зазначені в клопотанні, мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у цих речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, і вказані речі та документи, знаходяться за місцем проживання ОСОБА_5 , в квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві приватної власності зареєстроване за ОСОБА_7 , що в своїй сукупності свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

Разом з тим, в іншій частині вимог клопотання є немотивованим, оскільки слідчим в цій частині не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

У зв`язку з зазначеним клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС 3 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітану юстиції ОСОБА_3 , дозвіл на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 , в квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві приватної власності зареєстрована за ОСОБА_7 , з метою відшукання та вилучення предметів, документів та знарядь вчинення кримінального правопорушення, а саме: комп`ютерної техніки (електронних носіїв інформації, зовнішніх USB накопичувачів), у тому числі ноутбуків, системних блоків персональних комп`ютерів, гральних телеекранів, флеш-накопичувачів, зйомних жорстких дисків, маршрутизаторів, роутерів, мобільних терміналів (телефонів), серверного, грального та іншого обладнання, яке використовуються для функціонування та адміністрування сайтів www.uabet.online та www.uabet.com.ua, а також мережі закладів та/або пунктів прийому платежів «Uabet»; грошових коштів, отриманих внаслідок протиправної діяльності у сфері грального бізнесу, а також організації та проведення азартних ігор, чорнових записів, документів пов`язаних з такою діяльністю та техніки за допомогою якої ведеться облік фінансових операцій.

Дана ухвала підлягає виконанню у строк, що не перевищує один місяць з дня її постановлення, тобто до 04 серпня 2017 року та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.07.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу67609503
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №22017000000000021 від 31.01.2017 року, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 203-2, ч. 2 ст. 258-5 КК України

Судовий реєстр по справі —761/22998/17

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні