Рішення
від 22.06.2017 по справі 359/3369/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/3369/17

Провадження № 2/359/1620/2017

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 червня 2017 року м. Бориспіль

Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі :

головуючого судді Вознюка С.М.,

при секретарі Пугач Д.О.,

за участю представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до товариства з обмеженою відповідальністю Завод Титан про розірвання договору поставки та стягнення грошових коштів, -

в с т а н о в и в :

Позивач 25.04.2017 року звернувся до суду із зазначеним позовом, обґрунтовуючи і підтримуючи який, зазначив, що 13 квітня 2016 року між ним та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ТИТАН» було укладено Договір поставки №1304/16, відповідно до якого відповідач зобов'язувався поставити, а позивач, в порядку та на умовах, визначених цим ОСОБА_3, зобов'язується прийняти й оплатити причіп вантажний КНОТТ категорії 0 2 для транспортування дизель генераторної установки. Загальна вартість продукції становить 48 000,00 (сорок вісім тисяч) гривень 00 коп. в тому числі ПДВ 20% 8 000,00 грн. позивач, як покупець вніс на поточний рахунок постачальника передоплату за продукцію в розмірі 100 (сто) відсотків її вартості, згідно рахунку-фактури протягом 2-х (двох) банківських днів, відповідно своє зобов'язання із оплати за товар він виконав у повному обсязі сплативши 15 квітня 2016 року 48 000 (сорок вісім тисяч) грн. 00 коп. Продукція повинна бути поставлена покупцю в строк до 30 (тридцяти) робочих днів, з моменту оплати на умовах EXW (в редакції Інкотермс ), за адресою м. Київ, вул. Бориспільська, 9, якщо сторонами не будуть визначені інші умови поставки. Покупець спільно з повноважним представником постачальника, зобов'язаний оглянути продукцію, прийняти її за кількістю, комплектацією, номерами кузовів, асортиментом і якістю (в частині зовнішніх дефектів) про що складається акт приймання-передачі, який є доказом виконання постачальником умов ОСОБА_3 щодо поставки продукції. Свої зобов'язання із поставки продукції постачальник не виконав. Продукцію поставлено не було. На звернення позивача про поставку товару або повернення сплачених коштів відповідач не реагує. 10.02.2017 року позивачем було направлено відповідачу вимогу про поставку продукції на протязі 7 (семи) днів. Відповідач дану вимогу отримав 25.02.2017р., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Відповідач проігнорував і вказану вимогу позивача, продукцію у вказані строки не поставив сплачену попередню оплату не повернув.

З огляду на вказане позивач просить розірвати Договір поставки №1304/16 від 13.04.2016 року укладений між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю ЗАВОД ТИТАН . Стягнути з відповідача на його користь заборгованість за ОСОБА_3 поставки №10304/16 від 13.04.2016р. в сумі 59400 (п'ятдесят дев'ять тисяч чотириста) грн. 82 коп., з яких: 48000,00 грн. - сума попередньої оплати; 1197,02 грн. - 3% річних; 5978,25 грн. - пеня; 4225,55 грн. - інфляційні втрати, а також стягнути судовий збір в розмірі 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп. та витрати на правову допомогу в розмірі 1280 (одна тисяча двісті вісімдесят) грн. 00 коп.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. До початку судового засідання подав клопотання про розгляд справи за його відсутності, проти заочного розгляду справи не заперечував, позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився про день, час та місце слухання справи повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив, а тому суд прийняв рішення про заочний розгляд відповідно до ст.ст. 224, 225 ЦПК України, оскільки представник позивача проти такого порядку не заперечував.

Відповідно до вимог ст. ст.169, 224 Цивільного процесуального кодексу України суд постановив ухвалу про заочний розгляд справи, проти такого вирішення справи представник позивача не заперечував.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до вимог ст.ст.10, 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст.61 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ч.4 ст. 60 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

У судовому засіданні встановлено, що 13 квітня 2016 року між ОСОБА_2, та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ТИТАН» було укладено Договір поставки №1304/16. (а.с. 7-8).

Відповідно до п.1.1. вказаного ОСОБА_3 відповідач (постачальник) зобов'язувався поставити позивачу (покупцю), а покупець в порядку та на умовах, визначених цим ОСОБА_3, зобов'язується прийняти й оплатити причіп вантажний КНОТТ категорії 0 2 для транспортування дизель генераторної установки (продукції).

Відповідно до п.2.1. ОСОБА_3 загальна вартість продукції становить 48 000,00 (сорок вісім тисяч) гривень 00 коп. в тому числі ПДВ 20% 8 000,00 грн.

Згідно п.2.2. ОСОБА_3 покупець вносить на поточний рахунок постачальника передоплату за продукцію в розмірі 100 (сто) відсотків її вартості, згідно рахунку-фактури протягом 2-х (двох) банківських днів.

Так, своє зобов'язання із оплати за товар позивач виконав у повному обсязі сплативши 15 квітня 2016 року, згідно виставленого відповідачем рахунку-фактури №СФ-0014 від 13.04.2016р. 48 000 (сорок вісім тисяч) грн. 00 коп., що підтверджується квитанціями №225, №226, №227, №228. (а.с. 10-11)

Згідно п.4.1 ОСОБА_3 продукція повинна бути поставлена покупцю в строк до 30 (тридцяти) робочих днів, з моменту оплати, передбаченої п.2.2 даного ОСОБА_3.

Відповідно доп.4.2. ОСОБА_3 постачальник передає продукцію покупцю на умовах EXW (в редакції Інкотермс ), за адресою: м. Київ, вул. Бориспільська, 9, якщо сторонами не будуть визначені інші умови поставки.

Згідно п.4.3. ОСОБА_3 покупець спільно з повноважним представником постачальника, зобов'язаний оглянути продукцію, прийняти її за кількістю, комплектацією, номерами кузовів, асортиментом і якістю (в частині зовнішніх дефектів) про що складається акт приймання-передачі. Акт приймання-передачі є доказом виконання постачальником умов ОСОБА_3 щодо поставки продукції.

Як встановлено, свої зобов'язання із поставки продукції постачальник не виконав, продукцію поставлено не було. На звернення позивача про поставку товару або повернення сплачених коштів відповідач не реагує.

10.02.2017 року позивачем було направлено відповідачу вимогу про поставку продукції на протязі 7 (семи) днів. Відповідач дану вимогу отримав 25.02.2017р., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення за №3301103381887 (а.с. 12).

Відповідач вказану вимогу позивача проігнорував, продукцію у вказані строки не поставив, сплачену попередню оплату не повернув.

Згідно зі ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до вимог ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно зі ст.655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч.1 ст.692 ЦК України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором "або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

За ст.693 Цивільного кодексу України якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. У разі невиконання покупцем обов'язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати. На суму попередньої оплати нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути переданий, до дня фактичного передання товару покупцеві або повернення йому суми попередньої оплати. ОСОБА_3 може бути встановлений обов'язок продавця сплачувати проценти на суму попередньої оплати від дня одержання цієї суми від покупця.

Відповідно до ст. 536 Цивільного кодексу України за користування чужими грошовими коштами боржник зобов'язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Частиною 2 ст.625 ЦК України встановлено що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно п.5.2. ОСОБА_3 у разі невчасної поставки продукції постачальник виплачує пеню в розмірі облікової ставки НБУ від вартості непоставленої продукції за кожен день прострочення. (а.с. 7 на звороті)

З урахуванням викладеного, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача щодо стягнення загальної вартість продукції, яка становить 48 000,00 (сорок вісім тисяч) гривень 00 коп., яку позивач, як покупець вніс на поточний рахунок постачальника, підлягають задоволенню.

Також задоволенню в повному обсязі підлягають вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 3% річних в сумі 1197,02 грн., інфляційних втрат в розмірі 4225,55 грн. та пені в розмірі 5978,25 грн. за період з 30.05.2016 року по 30 березня 2017 року, відповідно до розрахунку, який надав позивач, оскільки він здійснений відповідно до вимог чинного законодавства та не викликає у суду сумнівів.(а.с.25)

Згідно із змістом ч.2 ст.651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Таким чином, суд вважає, що умови укладеного між позивачем та відповідачем ОСОБА_3 не були виконані останнім в частині поставки продукції, що є істотним порушенням, оскільки позивач не отримав у визначені ОСОБА_3 строки продукцію на яку розраховував при укладенні ОСОБА_3, у зв'язку з чим Договір поставки №1304/16 укладений 13.04.2016р. між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю Завод Титан слід розірвати.

Згідно ч.1 ст.12 Цивільного процесуального кодексу України особа, яка бере участь у справі, має право на правову допомогу, яка надається адвокатами або іншими фахівцями у галузі права в порядку, встановленому законом.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.79 ЦПК України до витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, належать витрати на правову допомогу.

Як вбачається з матеріалів справи, для організації підготовки даної позовної заяви позивач звернувся до адвоката ОСОБА_4 (свідоцтво №1095 від 08.10.2013р.). Вартість послуг адвоката становить 1280,00 грн., які позивачем були сплачені 29.03.2017р., що підтверджується ОСОБА_3 про надання адвокатських послуг №5 від 24.03.2017р. та квитанцією №012. (а.с.21-23)

Згідно ч.1 ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Враховуючи вимоги ч.1 ст.88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати в розмірі 640 грн. сплаченого судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 61, 88, 209, 212, 214, 215, 223-228 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_2 задовольнити .

Розірвати договір поставки від 13.04.2016 року №1304/16, укладений між ОСОБА_2 (реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи НОМЕР_1) та товариством з обмеженою відповідальністю Завод Титан (код ЄДРПОУ 33483992).

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Завод Титан (с. Ревне Бориспільського району Київської області, вул. Бориспільська, 9, код ЄДРПОУ 33483992) на користь ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, с. Великий Олексин Рівненського району Рівненської області, вул. Лугова, 24, реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи НОМЕР_1), - 48000 грн. 00 коп. сплачених коштів, 1197 грн. 02 коп. трьох відсотків річних, 5978 грн. 25 коп. пені, 4225 грн. 55 коп. інфляційних втрат, 640 грн. сплаченого судового збору та 1280 грн. 00 коп. витрат на правову допомогу, а всього 59 400 (п'ятдесят дев'ять тисяч чотириста) грн. 82 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, який його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до апеляційного суду Київської області через Бориспільський міськрайонний суд Київської області шляхом подання в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем до апеляційного суду Київської області в загальному порядку.

Суддя Бориспільського міськрайонного суду

Київської області ОСОБА_5

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.06.2017
Оприлюднено14.07.2017
Номер документу67613524
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —359/3369/17

Рішення від 22.06.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Рішення від 22.06.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Ухвала від 26.04.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні