Рішення
від 03.05.2007 по справі 3/126-1772
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/126-1772

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" травня 2007 р.Справа № 3/126-1772

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Турецького І.М.             

Розглянув справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” (код ЄДРПОУ 01548941) м. Тернопіль вул. Живова,9

          до відповідача: 1-го Товариства з обмеженою відповідальністю  „Міське бюро технічної інвентаризації” м. Тернопіль бульвар Шевченка,1.

                                         2-го Тернопільської міської Ради м. Тернопіль вул. Листопадова,5.

за участю представників сторін від :   

          позивача : Берестецька О.П. - керівник підприємства

          відповідача: 1-го не явився

                               2-го  не явився

          Суть справи: До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9  до Товариства з обмеженою відповідальністю  „Міське бюро технічної інвентаризації” м. Тернопіль бульвар Шевченка,1 та Тернопільської міської Ради м. Тернопіль вул. Листопадова,5, в якій позивач просить:

- визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9 на нерухоме майно –нежитлове приміщення магазину  загальною площею 265,6 квадратних метрів, яке розташоване за адресою м. Тернопіль вул. Живова,9.

-          зобов”язати Товариство з обмеженою відповідальністю  „Міське бюро технічної інвентаризації” м. Тернопіль бульвар Шевченка,1 здійснити державну реєстрацію права власності на нерухоме майно –нежитлове приміщення магазину  загальною площею 265,6 квадратних метрів, яке розташоване за адресою м. Тернопіль вул. Живова,9 за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9.

-          Судові витрати покласти на відповідачів.  

1-й Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався. Явку в судове засідання свого представника не забезпечив, не дивлячись на те, що належним чином був повідомлений про  час та місце проведення судового засідання, свого письмового відзиву на позов суду не надав, а тому спір вирішено в порядку ст.75 Господарсько –процесуального кодексу України, по наявних у справі документах.

2-й Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався. Явку в судове засідання свого представника не забезпечив, не дивлячись на те, що належним чином був повідомлений про  час та місце проведення судового засідання, свого письмового відзиву на позов суду не надав, а тому спір вирішено в порядку ст.75 Господарсько –процесуального кодексу України, по наявних у справі документах.

В розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз'яснено його права передбачені ст.ст.20,22,81-1 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно дослідивши обставини справи, та вислухавши  представника позивача, суд встановив наступне:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9 у відповідності статуту  затвердженого Рішенням загальних зборів учасників  товариства  (протокол №1 від 31.03.2006 року )  зареєстрованого  17.05.2006 року № запису 16461050001002151 являється  правонаступником  прав і зобов'язань  Товариства з обмеженою відповідальністю Тернопільська гуртово-роздрібна  виробничо –комерційна  фірма „Беріг” , зареєстроване  розпорядженням Тернопільської міської ради  народних депутатів №120 від 05.12.1994 року є самостійною юридичною особою і  володіє   основними і оборотними засобами.

Одним із основних засобів у Товариства з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” знаходиться  нерухоме майно-нежитлове приміщення магазину загальною площею 265,6 квадратних метрів,яке розташоване за  адресою м. Тернопіль вул. Живова,9.

В судовому засіданні встановлено, що  приміщення  колишнього  магазину №40 „Взутт»я   за адресою  м. Тернопіль вул. Живова ,9  було придбано Акціонерним товариством „Тріумф” м. Тернопіль вул.Живова,9 у власника  вказаного приміщення  Тернопільської  міської адміністрації за 85580300 грн. ,що підтверджується довідкою №19\08 відділу оренди  нежитлового фонду  від 21 липня 1995 року та платіжним  дорученням №473 від 19 липня 1995 року.

В зв'язку з тим, що Акціонерне товариство „Тріумф” здійснювало   будівництво   торгово-адміністративного  комплексу за адресою м. Тернопіль вул. Живова ,9 для виробничих потреб,  у відповідності  договору міни  нерухомого майна від 17 вересня 1995 року Товариствj з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово  – роздрібна виробничо – комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9 здійснилj обмін  з акціонерним товариством „Тріумф” нерухомого майна ,а саме:

- Товариство з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг”  м. Тернопіль вул. Живова,9 передало  Акціонерному товариству  „Тріумф”  нежитлове  складське приміщення  площею 286 квадратних метрів за адресою  м. Тернопіль вул. Живова,9, а взамін Акціонерне товариство „Тріумф”  передало Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” нежитлове приміщення магазину загальною площею  265,6 квадратних метрів.

Згідно належно оформленого акту  прийому - передачі  від 19 вересня 1995 року сторони передали одне одному нерухоме  майно.

У відповідності довідки №2 від 30.03.2007 року Товариства з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” , нежитлове приміщення магазину загальною площею  265,6 квадратних метрів знаходиться у нього на балансі  і в даний час позивач володіє ,користується і  за свій рахунок  його підтримує в належному стані.   .

     Таким чином,  Товариство з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг”  м. Тернопіль вул. Живова,9 набуло  нежитлове приміщення магазину  загальною площею 265,6 квадратних метрів, яке розташоване за адресою м. Тернопіль вул. Живова,9

З метою визнання права  власності та державної реєстрації права власності на вищевказане майно Товариство з обмеженою ідповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” , м. Тернопіль вул. Живова,9 звернулося з клопотанням  до відповідачів.

Розглянувши клопотання заявника ,оскільки  на вищевказане  нерухоме майно відсутня первинна реєстрація права власності, а тому у відповідності  ст.182 ЦК України та Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно , затвердженого Міністерством Юстиції України від 7.02.2002 року №7\5 у редакції наказу Міністерства Юстиції України від 28.01.2003 року №6\5 зареєстрованого у Міністерстві Юстиції України 18.02.2002 року №157\6445, позивачу відмовлено  в задоволенні клопотання.

Правом власності є право особи на річ (майно) ,яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Особливим видом права власності є право довірчої власності ,яке виникає внаслідок закону або договору управління майном. (ст. 316 ЦК України).

Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місце знаходження майна (ст.317 ЦК України).

Суб'єктами права власності є Український народ та інші учасники цивільних відносин, визначені статтею 2 ЦК України

Усі суб'єкти права власності є рівними перед законом  (ст.318 ЦК України)

Власник володіє, користується , розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Власник має право вчиняти щодо свого майна будь - які дії ,які не суперечать закону.

При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Усім власникам забезпечується рівні умови здійснення своїх прав.

Власність зобов'язує.

Власник не може використовувати право власності на шкоду права, свободам та гідності, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Держава не втручається у здійснення власником права власності .

Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку встановлених Законом.

Особливості здійснення права власності на національні , культурні та історичні цінності встановлюються законом (ст.319 ЦК України).

Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності , крім випадків , встановлених Законом.

Законом можуть бути встановлені умови використання власником свого майна для здійснення підприємницької діяльності (ст.320 ЦК України)

Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійснення.

Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку встановлених законом.

Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку установлених законом та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості , крім випадків , встановлених частиною другою ст.353 ЦК України . ( ст. 321 ЦК України).

Право власності набувається  на підставах , що не заборонені  законом , зокрема із правочинів.

Право власності  вважається набутим правомірно, якщо інше прямо  не випливає  із закону  або незаконність набуття права власності  не встановлена  судом.(ст.328 ЦК України).

Право власності  на нову річ ,яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено  договором або законом.

Особа, яка виготовила (створила ) річ зі своїх матеріалів  на підставі договору ,є власником цієї речі.

Право власності  на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає  з моменту  завершення будівництва(створення майна).

Якщо договором  або законом  передбачено  прийняття  нерухомого майна  до експлуатації ,право власності  виникає з моменту  його прийняття до експлуатації.

Якщо право власності на нерухоме майно  відповідно до закону  підлягає державній реєстрації ,право власності  виникає з моменту  державної реєстрації.

До завершення  будівництва (створення  майна) особа вважається  власником  матеріалів ,обладнання тощо, які  були використані  в процесі цього будівництва (створення майна).

У разі необхідності  особа, зазначена в абзаці першому  цієї частини може укласти  договір  щодо об'єкта  незавершеного будівництва ,право власності  на який  реєструється  органом ,що здійснює державну реєстрацію  прав на нерухоме майно  на підставі  документів , що підтверджують право власності  або користування земельною ділянкою  для створення об'єкта нерухомого майна , проектно –кошторисної документації, а також документів , що містять опис об'єкта незавершеного будівництва (ст.331 ЦК України).

        Оцінивши представлені документальні докази, суд прийшов до переконання, що позовні вимоги позивача в частині щодо визнання права власності за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9 на нерухоме майно –нежитлове приміщення магазину  загальною площею 265,6 квадратних метрів, яке розташоване за адресою м. Тернопіль вул. Живова,9, документально обґрунтовані і підлягають задоволенню

Право власності та інші речові права на нерухомі речі , обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом ,який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку встановленому законом.

Відмова у державній реєстрації права на нерухомість або правочинів щодо нерухомості , ухилення від реєстрації, відмова від надання інформації про реєстрацію можуть бути оскаржені до суду.

Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість  та підстави відмови в ній встановлюються законом . (ст. 182 ЦК України)

          У відповідності Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно , затвердженого Міністерством Юстиції України від 7.02.2002 року №7\5 у редакції наказу Міністерства Юстиції України від 28.01.2003 року №6\5 зареєстрованого у Міністерстві Юстиції України 18.02.2002 року №157\6445 державна реєстрація права власності на нерухоме майно покладено на Товариство з обмеженою відповідальністю „Міське бюро технічної інвентаризації" м. Тернопіль бульвар Шевченка, 1

          Оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю                                                                   „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9 набуло нерухоме майно –приміщення  магазину  загальною площею 265,6 квадратних метрів, яке розташоване за адресою м. Тернопіль вул. Живова,9 на законних підставах, в даний час позивач володіє і користується вказаним нерухомим майном ,інше господарським судом Тернопільської області  не встановлено, а тому позовні вимоги позивача щодо зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю  „Міське бюро технічної інвентаризації” м. Тернопіль бульвар Шевченка,1 здійснити державну реєстрацію права власності на нерухоме майно –нежитлове приміщення магазину  загальною площею 265,6 квадратних метрів, яке розташоване за адресою м. Тернопіль вул. Живова,9 за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9, документально обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Судові витрати, в порядку ст.49 ГПК України ,покласти на позивача,як ініціатора позову.

     Керуючись ст.ст.43, 49, 82-85 ГПК України, ст. ст. 182, 316, 317, 318, 319,  320, 321, 328, 331 ЦК України, Тимчасовим положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно , затвердженого Міністерством Юстиції України від 7.02.2002 року №7\5 у редакції наказу Міністерства Юстиції України від 28.01.2003 року №6\5 зареєстрованого у Міністерстві Юстиції України 18.02.2002 року №157\6445, Законом України „Про власність”, суд

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9 на нерухоме майно –нежитлове приміщення магазину  загальною площею 265,6 квадратних метрів, яке розташоване за адресою м. Тернопіль вул. Живова,9, як належним власником

3.          Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю  „Міське бюро технічної інвентаризації” м. Тернопіль бульвар Шевченка,1 здійснити державну реєстрацію права власності на нерухоме майно –нежитлове приміщення магазину  загальною площею 265,6 квадратних метрів, яке розташоване за адресою м. Тернопіль вул. Живова,9 за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопільська гуртово –роздрібна виробничо –комерційна фірма „Беріг” м. Тернопіль вул. Живова,9, як належним власником .

4.          На дане рішення, яке не вступило в законну силу сторонами по справі може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного господарського суду на протязі десяти днів з дня його підписання, 04 травня 2007 року, через місцевий господарський суд Тернопільської області .

5.          Рішення направити сторонам по справі.

 

Суддя                                                                                          І.М. Турецький

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення03.05.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу676215
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/126-1772

Рішення від 03.05.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні