Рішення
від 15.05.2007 по справі 3/131-1990
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/131-1990

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" травня 2007 р.Справа № 3/131-  1990

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Турецького І.М.             

Розглянув справу

за позовом: Прокурора Борщівського району  Тернопільської області в інтересах держави в особі  Українського  державного фонду  підтримки фермерських господарств (код ЄДРПОУ 20029342) м. Київ  вул. Суворова, 9 а/с 26

          до відповідача: Фермерського господарства „Ксені-Я „ (код ЄДРПОУ 33687943) с. Устя  Борщівського району Тернопільської області

за участю представників сторін:   

          позивача :          не явився

          відповідача:          не явився

з участю прокурора:          Тимків А.Р.

          Суть справи: До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Прокурора Борщівського району  Тернопільської області в інтересах держави в особі  Українського  державного фонду  підтримки фермерських господарств (код ЄДРПОУ 20029342) м. Київ  вул. Суворова 9 а\с 26  до Фермерського господарства „Ксені-Я „ (код ЄДРПОУ 33687943) с. Устя  Борщівського району Тернопільської області, в якій позивач просить :

-          стягнути  з відповідача  4 404 грн. , в тому числі 4000 грн. боргу  по поверненню фінансової допомоги наданої у відповідності Постанови Кабінету Міністрів України  від 14.03.1992 року №133 «Про деякі питання розвитку селянських (фермерських) господарств”, 133 грн. збитків спричинених  інфляційними процесами коштів за час прострочки,  45 грн. 3% річних, плати за користування чужими коштами за час прострочки, та 226 грн. пені  за несвоєчасне повернення  коштів.

-             судові витрати покласти на відповідача.  

Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався. Явку в судове засідання свого представника не забезпечив, не дивлячись на те, що належним чином був повідомлений про  час та місце проведення судового засідання, свого письмового відзиву на позов суду не надав, а тому спір вирішено в порядку ст.75 Господарсько –процесуального кодексу України, по наявних у справі документах.

В розпочатому судовому засіданні прокурору роз'яснено його права передбачені ст.ст.20,22,81-1 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно дослідивши обставини справи, та вислухавши  представників сторін, суд встановив наступне:

Для забезпечення  реалізації  державної політики  підтримки  селянських (фермерських) господарств  , створення  стабільних фінансових умов  для становлення і розвитку приватного селянського сектора економіки в Україні, розпорядженням Кабінету Міністрів України  від 27 червня 1991 року №83 утворений Український  фонд підтримки  селянських (фермерських) господарств  і кооперативів  по виробництву  сільськогосподарської продукції.

24 жовтня 2005 року  Український державний фонд підтримки фермерських господарств та Фермерське господарство „Ксені-Я” уклали між собою договір №9 „Про надання фінансової підтримки фермерському господарству”, предметом якого є надання фінансової допомоги  фермерському господарству „Ксені-Я” в сумі 30 000 грн.

В даному договорі  обумовлено наступне:

1. Предмет договору:

    Укрдержфонд зобов'язується надати фінансову підтримку на поворотній основі фермерському господарству „Ксені-Я" в сумі 30000 (тридцять тисяч) гривень, а фермерське господарство зобов'язується використати її за цільовим призначенням і повернути фінансову підтримку у визначений даним договором строк.

     2. Мета надання фінансової підтримки:

     На підставі довідки №1, виданої згідно протоколу №2 відповідно до рішення конкурсної комісії №2 від 21 жовтня 2005 р., та Порядку використання коштів державного бюджету для надання підтримки новоствореним фермерським господарствам та фермерським господарствам з відокремленими садибами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1102, фінансова підтримка на поворотній основі надається для придбання сільськогосподарської техніки.

     3. Права та обов'язки сторін:

      3.1. Укрдержфонд має право:

     3.1.1.Вимагати   від   фермерського   господарства   документи,   що підтверджують   цільове   використання   коштів   фінансової   підтримки   на поворотній основі.

     3.1.2.Вимагати від фермерського господарства повернення фінансової підтримки на поворотній основі відповідно до графіка вказаного в п. 3.4.2. цього договору.

     3.1.3.Вимагати для забезпечення договору про надання фінансової підтримки на поворотній основі підтвердження гарантії повернення коштів (договір застави).

      Об'єкт договору застави: новопридбана сільськогосподарська техніка. Вартість застави - 83 100 (вісімдесят три тисячі сто) гривень.

     3.2. Укрдержфонд зобов'язаний:

     3.2.1.Надати   у   безготівковому   порядку   платіжним   дорученням шляхом   переказу   зазначену   в   договорі   суму   фінансової   підтримки   на поворотній   основі   на   поточний   рахунок   фермерського   господарства, відкритий у банківській установі.

     3.2.2.Надавати фермерському господарству необхідну інформацію щодо   виконання  умов  договору   про   надання   фінансової  підтримки  на поворотній основі.

     3.3.Фермерське господарство має право:

    3.3.1. Отримати в установленому порядку копію договору про надання фінансової підтримки на поворотній основі у разі його втрати.

     3.3.2. На отримання інформації щодо виконання умов договору про надання фінансової підтримки на поворотній основі.

     3.4.Фермерське господарство зобов'язане:

     3.4.1.У   місячний   термін   з   моменту   отримання   коштів   надати Укрдержфонду документи, що підтверджують цільове використання коштів фінансової підтримки на поворотній основі.

     3.4.2.Повернути кошти фінансової підтримки на поворотній основі Укрдержфонду згідно з встановленим графіком:

до 01 листопада 2006 року в сумі 5000 (п'ять тисяч) грн.;

до 01 листопада 2007 року в сумі 10000 (десять тисяч) грн.;

до 24 жовтня 2008 року в сумі 15000 (п'ятнадцять тисяч) грн.

     3.4.3.В місячний термін після укладення даного договору укласти договір застави на новопридбану сільськогосподарську техніку з директором Тернопільського   відділення   Українського  державного   фонду   підтримки фермерських господарств та подати його до Укрдержфонду.

     3.4.4.Подати   до   Укрдержфонду   документи,   які   підтверджують страхування предмету застави на користь Укрдержфонду.

    4. Строк дії договору:

     4.1. Фінансова   підтримка   надається   фермерському   господарству „Ксені-Я" терміном до 24 жовтня 2008 року.

     4.2.Фінансова підтримка повертається фермерським господарством згідно з встановленим графіком (п.3.4.2).

     5. Відповідальність сторін:

     5.1.1.Відповідно   до   чинного   законодавства   України   у   випадку прострочення   терміну   виконання   зобов'язання   по   поверненню   коштів фінансової підтримки Укрдержфонду фермерське господарство „Ксені-Я" зобов'язане  сплатити  суму  заборгованості  з урахуванням  встановленого індексу інфляції за весь час простроченого платежу.

     5.1.2.За    несвоєчасне    повернення    коштів    фінансової    підтримки фермерське   господарство   „Ксені-Я"   сплачує   Укрдержфонду   пеню,   яка обчислюється від суми простроченого платежу, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діє у період прострочення.

     5.3. За нецільове використання державних коштів відповідальність несе фермерське господарство „Ксені-Я" в особі голови фермерського господарства Козака Володимира Васильовича згідно з чинним законодавством України.

     6. Обставини непереборної сили:

      6.1. Сторони   звільняються   від   відповідальності   за   неналежне виконання зобов'язань внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажор): стихія, оголошена війна, терористичний акт, блокада, пожежа, вибух тобто не з вини сторін, які неможливо попередити своїми заходами за умови, що дані обставини  безпосередньо  вплинули  на  своєчасне  виконання  договірних

зобов'язань. У цьому випадку термін виконання зобов'язань переноситься відповідно до терміну дії зазначених обставин, про що укладається відповідна угода.

    6.2.Сторона, для якої склалися такі умови,  повинна в  короткий термін, але не пізніше 5 днів, повідомити іншу сторону про настання і припинення  обставин, які     перешкоджають     виконанню     договірних зобов'язань.

    6.3.Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про настання або припинення даних обставин непереборної сили позбавляє сторону права посилатися на дані обставини.

     6.4.Якщо обставини непереборної сили діють більше трьох місяців, то такий факт підтверджується довідкою Торгово-промислової палати України.

     7. Інші умови:

    7.1.Цей    договір    набирає   чинності    з   дати    його    підписання повноважними представниками сторін.

    7.2.Цей    договір    діє    до    повного    повернення    фермерським  господарством „Ксені-Я" коштів фінансової підтримки та повного виконання  ним будь-яких інших грошових зобов'язань, передбачених цим договором.

     7.3.Всі зміни та доповнення до цього договору вносяться за згодою сторін у письмовій формі.

    7.4.У  випадках і  порядку,  передбачених діючим  законодавством України,   зобов'язання   фермерського   господарства   „Ксені-Я"   за   цим  договором за згодою Укрдержфонду можуть бути покладені на третю особу.

    7.5. Сторони  договору  зобов'язані  в триденний  термін  письмово

повідомити Укрдержфонд у випадку зміни відомостей, вказаних у п. 7.4 цього договору.

     7.6.Всі   спори   між   сторонами   при   недосягненні   згоди   шляхом  переговорів передаються на вирішення до господарського суду за місцем знаходження Укрдержфонду або його регіонального відділення.

     7.6. Цей договір складений українською мовою у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу: один - для Укрдержфонду, другий - для фермерського господарства „Ксені-Я".

      На виконання вказаного договору позивач по платіжному дорученню №265 від 26 жовтня 2005 року  перерахував  на рахунок  відповідача 30 000 грн.  фінансової підтримки, із яких  на день подачі позову відповідач частково повернув.

Оскільки на день подачі позову відповідач не  повернув позивачу 4000 грн. наданою  фінансової підтримки , на день слухання справи 4000 грн. позивачу не сплачені.

Зобов'язання є право відношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію(передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості (ст. 509 ЦК України).

Сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор.

У зобов'язанні на стороні боржника або кредитора можуть бути одна або одночасно кілька осіб.

Якщо кожна із сторін у зобов'язанні має одночасно і права і обов'язки, вона вважається боржником у тому, що вона зобов'язана вчинити на користь другої сторони, і одночасно кредитором у тому, що вона має право вимагати від неї. (ст. 510 ЦК України).

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України)

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог-відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.(ст.526 ЦК України).

Оцінивши представлені документальні докази, господарський суд Тернопільської області прийшов до переконання, що позовні вимоги позивача в частині щодо стягнення  з відповідача в користь позивача 4000 грн. боргу, документально обґрунтовані і підлягають задоволенню.

     За несвоєчасне повернення  грошової підтримки  в сумі 4000 грн. позивач нарахував відповідачу  133 грн. збитків спричинених  інфляційними процесами коштів за час прострочки, 45 грн. -  3% річних, плати за користування чужими коштами за час прострочки, та 226 грн. пені  за несвоєчасне повернення  коштів ,які на день слухання справи позивачу не сплачені.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.(ст. 549 ЦК України)

Право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов'язання.

Проценти на неустойку не нараховуються.

Кредитор не має права на неустойку в разі, якщо боржник не відповідає за порушення зобов'язання(ст. 550 ЦК України).

Предметом неустойки є грошова сума, рухоме і нерухоме майно.

Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі.

Сторони можуть домовитися про зменшення розміру неустойки, встановленого актом цивільного законодавства, крім випадків, передбачених законом.

Розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.(ст.551 ЦК України).

Боржник  не звільняється  за відповідальність  за неможливість  виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник , який прострочив  виконання грошового зобов'язання ,на вимогу кредитора  зобов'язаний сплатити  суму боргу з урахуванням  встановленого індексу інфляції  за весь час прострочення ,а також  три проценти  річних від простроченої суми ,якщо  інший розмір  процентів не встановлений  договором або законом.(ст.625 ЦК України)

Оскільки на день слухання справи позивачу не сплачені 133 грн. збитків спричинених  інфляційними процесами коштів за час прострочки, 45 грн. -  3% річних, плати за користування чужими коштами за час прострочки, та 226 грн. пені  за несвоєчасне повернення  коштів, а тому позовні вимоги  позивача в частині щодо стягнення 133 грн. збитків, 45 грн. -  3% річних, 226 грн. пені  , документально обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Судові витрати, в порядку ст.49 ГПК України ,покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 43, 49, 82-85 ГПК України, ст.ст. 509, 510, 526, 530, 532,549,550, 551,625 Цивільного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з Фермерського господарства „Ксені-Я „ (код ЄДРПОУ 33687943) с. Устя  Борщівського району Тернопільської області:

- в користь Українського  державного фонду  підтримки фермерських господарств (код ЄДРПОУ 20029342) м. Київ  вул. Суворова 9 а\с 26 на розрахунковий рахунок №37122004000169 МФО 820019 УДКУ   в м. Києві,

* 4000 грн.  боргу,

          * 226 грн. пені  ,

          * 133 грн. збитків,

          * 45 грн. -  3% річних,

 - доход державного бюджету України 102 грн. державного мита,  та 118  грн.  інформаційно-технічних послуг.

- видати накази.

3. На дане рішення, яке не вступило в законну силу сторонами по справі може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного господарського суду на протязі десяти днів з дня його підписання, 16 травня 2007 року, через місцевий господарський суд Тернопільської області .

4.Рішення направити сторонам по справі.

 

Суддя                                                                                          І.М. Турецький

Дата ухвалення рішення15.05.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу676222
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/131-1990

Рішення від 15.05.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні