Постанова
від 24.05.2007 по справі 15/173-ап-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/173-АП-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"24" травня 2007 р.                                            Справа № 15/173-АП-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Клепай З.В. при секретарі О.С.Бєловій, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу  

за позовом Дочірнього підприємства "Рассвет" Товариства з обмеженою відповідальністю "Промінь"

3-я особа: без самостійних вимог - Херсонська міська рада

3-я особа: без самостійних вимог - ТОВ "Норд, ЛТД"

до ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Херсонської регіональної філії  

про  визнання дій незаконними та зобов'язання вчинити певні дії

представників сторін:

від  позивача   Доценко К.С. - представник, дор. від 20.04.07р.

від  відповідача   не прибули

3-я особа: Херсонська міськрада - Сідорова Т.В. - гол. спец. дор. № 09-17-12 від 26.01.06р.

3-я особа: ТОВ "Норт, ЛТД" - не прибули  

          Позивач звернувся з позовом, в якому просить визнати незаконним дії відповідача по відмові в державній реєстрації договору оренди земельної ділянки від 21.03.07р. та зобов'язати відповідача здійснити державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки від 21.03.07р., укладеного між  позивачем  та Херсонською міською радою на оренду земельної ділянки площею 1,2015га із земель запасу по вул. 49 Гвардійської Херсонської стрілецької дивізії  під торгівельний  комплекс. Відзив надійшов від ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах".                                         Підприємством також додано до справи "Положення про Херсонську регіональну філію ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах", із якої вбачається, що вона не є юридичною особою, та відповідно до п.3.1. Положення має право  подавати від імені Підприємства (відповідача) позови до юридичних осіб та фізичних осіб у відповідні суди, користуватись всіма процесуальним правами відповідної сторони процесу позивача, відповідача, третьої особи, тому позов заявлений до неналежного відповідача, оскільки Херсонська філія може виступати  лише від імені  ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах", а не в особі Херсонської філії.

          Представник  третьої  особи на боці позивача підтримав   позов позивача та заявив клопотання про розгляд справи без його участі.

          Відповідач проти позову заперечує на тій підставі, що проведення реєстрації даного договору неможливо у зв'язку з тим, що  27.04.07р. до філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" надійшов лист прокуратури Херсонської області №07/4-4713-07 від 27.03.07р. яким повідомлено про опротестування пункту 1.16 рішення Херсонської міської ради від 28.02.07р. №301, щодо надання в оренду строком на 3 роки дочірньому підприємству "Рассвет" ТОВ "Промінь" та ТОВ "Норт,  ЛТД" земельної ділянки площею 1,2015 га вул. 49 Гвардійської Херсонської стрілецької дивізії під торговельний комплекс (відповідно до ст. 21 Закону України "Про прокуратуру" протест прокурора зупиняє дію опротестованого акта).16.05.07 р.

          Представник відповідача, повідомлений належним чином про час та місце судового засідання, в засідання не з'явився, причини неявки не повідомив.

          Представник третьої особи на боці відповідача повідомив про те, що протести прокурора ним відхилені.

Зважаючи на те, що в матеріалах справи є всі необхідні для її розгляду докази, справа, відповідно до ст. 75 ГПК України розглядається за відсутності представника відповідача за наявними в ній доказами.

          Розглянувши матеріали справи та вислухавши присутніх в засідання представника позивача та третіх осіб, суд

в с т а н о в и в:

          Відзив надійшов від ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах". Підприємством також додано до справи "Положення про Херсонську регіональну філію ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах", із якої вбачається, що вона не є юридичною особою, та відповідно до п.3.1. Положення має право  подавати від імені Підприємства (відповідача) позови до юридичних осіб та фізичних осіб у відповідні суди, користуватись всіма процесуальним правами відповідної сторони процесу позивача, відповідача, третьої особи, тому позов заявлений до неналежного відповідача, оскільки Херсонська філія може виступати  лише від імені  ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах", а не в особі Херсонської філії.

          Відповідно до ст.52 КАСУ Суд першої інстанції, встановивши, що з адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, або не до тієї особи, яка повинна відповідати за адміністративним позовом, може за згодою позивача допустити заміну первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Ст.19 КАСУ передбачено, що адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, які стосуються інтересів конкретної особи, вирішуються адміністративними судами за місцем проживання (перебування, знаходження) позивача. Таким чином заміна неналежного відповідача на належного не змінює підсудність справи. Позивач не заперечує проти заміни неналежного відповідача на належного, тому суд здійснює заміну відповідача та розглядає справу по суті.

          28 лютого 2007 року Херсонською міською прийнято рішення №301 щодо надання ДП  "Рассвет"  ТОВ фірма "Норт Лтд" земельної ділянки площею 1,2015га із земель запасу в оренду строком на три роки. Цей договір укладений на підставі рішення Херсонської міської ради №301 від 28.02.07р. Це рішення опротестовано   першим заступником прокурора Херсонської області і Херсонська міська рада своїм рішенням  №381 від 29.03.07р. протест першого заступника прокурора відхилила.

          Позивач звернувся до  відповідача за державною реєстрацією договору оренди земельної ділянки 18.04.07р., оскільки відповідно до ст.18 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Ст.20 цього Закону передбачається, що укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у порядку, встановленому законом.

          Відповідно до вимог Наказу Державного Комітету України по земельних ресурсах від 23.05.2003 N 135 (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 травня 2003 р.) за N 408/7729 „Про створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру та удосконалення структури державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" державну реєстрацію договорів оренди земельних ділянок здійснює Відповідач.  Пунктом 3.2. „Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі" (затверджена Наказом Державного Комітету України по земельних ресурсах 04.05.99 № 43, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 червня 1999 р. за №354/3647) державну реєстрацію договорів оренди землі здійснюється структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України, тобто структурним підрозділом відповідача. За таких умов, відповідач зобов'язаний був здійснити реєстрацію договору. Щодо його посилання на протест першого заступника прокурора Херсонської області, то на день звернення позивача з заявою про державну реєстрацію договору він Херсонською міською радою вже був відхилений, тому відповідач посилається на факти, що на день розгляду справи вже втратили свою чинність, оскільки доказів того, що прокурор звернувся до суду за задоволенням його протесту, відповідач не представив. Таким чином відповідач своїми діями порушив законні інтереси позивача та не дав йому можливості  користуватись земельною  ділянкою на законних  підставах та оформити належним чином право на оренду земельною ділянкою.

          За таких умов позов в частині визнання незаконними дій відповідача по відмові в державній реєстрації договору підлягає задоволенню.

          Із матеріалів справи також вбачається, що  протест був поданий на рішення Херсонської міської ради, яке стало підставою для укладення договору. Договір ніким не  оскаржувався. Відповідно до ст.15 Закону України "Про оренду землі" договір оренди вважається укладеним, якщо сторони досягли домовленості по всім істотним умовам. Така домовленість орендодавця та орендаря підтверджується тим, що сторонами договір підписаний. Відповідно до ст.204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним. Доказів того, що договір є недійсним за законом, або що він визнаний судом недійсним, відповідач не представив, а тому цей договір підлягає державній реєстрації у встановленому чинним законодавством порядку.

          За таких умов позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

          На підставі викладеного та керуючись ст.52, 158, 160, 161 КАСУ, суд-

постановив:

          1.Здійснити заміну неналежного відповідача на належного та визнати відповідачем по справі Державне підприємство "Центр  державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах м. Київ, вул.Хрещатик,32"а".

          2.Позов задовольнити у повному обсязі.

          3.Визнати незаконними дії  Державного підприємства "Центру  державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах м. Київ, вул. Хрещатик, 32"а", код 21616582, по відмові в державній реєстрації договору оренди земельної ділянки від 21.03.07р.

          4.Зобов'язати Державне підприємство "Центр  державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" м. Київ,  в.Хрещатик,32"а", здійснити державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки від 21.03.07р., укладеного між  позивачем  та Херсонською міською радою на оренду земельної ділянки площею 1,2015га із земель запасу по вул. 49 Гвардійської Херсонської стрілецької дивізії  під торгівельний  комплекс у Херсонській   регіональній філії ДП "Центр  державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах".

          5.Стягнути з   товариства з обмеженою відповідальністю фірми "Норт, ЛТД", м. Херсон, вул. Кошовий узвіз, 5, код ЄДРПОУ 24121493, п/р 26068870849391 в АКБ "Укрсоцбанк" в м. Херсоні МФО 352015 на користь дочірнього підприємства ТзОВ "Промінь" м. Херсон, вул. Володимирова, 6-б, кв. 26, код ЄДРПОУ 30329286, п/р 26008042180600 в АКБ "Укрсіббанк" в м. Харкові, МФО 351005 - 6грн.80коп. витрат по сплаті судового збору.

          6.Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили.

          7.Постанову надіслати сторонам по справі.

Постанова набирає законної сили з  11.06.07.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                  З.В. Клепай

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення24.05.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу676259
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/173-ап-07

Постанова від 24.05.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні