Рішення
від 05.07.2017 по справі 916/1088/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" липня 2017 р.Справа № 916/1088/17 За позовом ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю " ТД "СКАЙ ПОЛІМЕР";

до відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "МАСТЕР ТОРГ"

про стягнення 32012,85грн.

Суддя Гуляк Г.І.

Представники:

Від позивача: - не з'явився;

Від відповідача: - не з'явився;

Суть спору: ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю " ТД "СКАЙ ПОЛІМЕР» звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "МАСТЕР ТОРГ" 24 000 гривень основного боргу, 3411,52 гривень пені, 4429,94 гривень відсотки згідно п.7.2 договору та судовий збір в сумі 1600 гривень.

Ухвалою суду від 11 травня 2017 року порушено провадження у справі №916/1088/17 та призначено до розгляду на 22 травня 2017 року.

Оскільки суддя Гуляк Г.І. 22 травня 2017 року перебувала на лікарняному розгляд справи не відбувся, ухвалою суду від 06.06.2017 року справу було призначено до розгляну на 19.06.2017 року.

20.06.2017 року представник позивача направив на адресу суду клопотання про розгляд справи у відсутності представників позивача, позовні вимоги викладені у позовній заяві підтримав та просив суд стягнути з відповідача заявлену заборгованість та штрафні санкції.

Відповідач явку свого повноважного представника у судове засідання не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив, про місце, день та час розгляду справи повідомлений належним чином.

За результатами судового засідання справу було розглянуто без участі представників сторін, за наявними в ній матеріалами документів наданих позивачем. У судовому засіданні, в порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, оголошено вступну та резолютивну частину рішення. Фіксація судового процесу технічними засобами не проводилася.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, суд встановив:

Як зазначив позивач у своєму позові заяві, 28 жовтня 2016 року між ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю " ТД "СКАЙ ПОЛІМЕР» (надалі - „Постачальник» позивач) та з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "МАСТЕР ТОРГ" (надалі - „Покупець» відповідач) був укладений договір поставки №722-28.10.2016 (далі - Договір).

На виконання вказаного договору позивачем було здійснено поставку товару - поліетилен 293-285Д Н/Т у кількості 1.088 т. на загальну суму 45696 гривень.

Вказана поставка підтверджуються накладною №87 від 18.01.2017 року на суму 45696 гривень, вказаний товар було отримано відповідачем на підставі довіреності №1 від 18.01.2017 року на прізвище директора ОСОБА_2 та товарно-транспортною накладною №Р87 від 18.01.2017 року .

Відповідач в свою чергу здійснив часткову оплату, що підтверджується бухгалтерською довідкою №1 від 03.05.2017 року на загальну суму 21 696 гривень

Оскільки відповідачем у зазначені строки оплата за отриманий товар не була здійснена позивачем було нараховано штрафні санкції у вигляді пені на суму 3411,52 гривень та проценти згідно п.7.2 договору у розмірі 4429,94 гривень.

Враховуючи викладене, позивач просить задовольнити позовні у повному обсязі та стягнути з відповідача заявлену заборгованість у сумі 32012,85 гривень.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши наявні докази у сукупності та надавши їм відповідну правову оцінку, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Так, у п.1 ч.2 ст.11 Цивільного кодексу України встановлено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договір.

Підставою виникнення господарських зобов'язань за приписами ч. 1 ст. 177 Господарського кодексу України є договір.

Згідно із ч.1 ст.626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до п. 1 ст. 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

В силу вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Водночас, вимогами ч.2 ст.712 Цивільного кодексу України передбачено, що до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін, а в силу вимог ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору Позивач здійснив поставку товару згідно накладної №87 від 18.01.2017 року на суму 45696 гривень, вказаний товар було отримано відповідачем на підставі довіреності №1 від 18.01.2017 року на прізвище директора ОСОБА_2 та товарно-транспортною накладною №Р87 від 18.01.2017 року.

Відповідач в свою чергу здійснив часткову оплату в сумі 21 696 гривень, що підтверджується бухгалтерською довідкою за №1 від 03.05.2017 року. Таким чином заборгованість відповідача перед позивачем складає 45696 - 21 696 = 24 000 гривень.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Такі ж самі положення містяться й у ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, за якими зобов'язання мають виконуватись належним чином відповідно до умов договору.

Відповідач визначену заборгованість не сплатив, в зв'язку з чим сума заборгованості у розмірі 24 000 гривень підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 549, п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки - грошової суми, яку боржник повинен сплатити кредиторові у рази порушення ним зобов'язання.

Згідно ч. ч. 1, 3 ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожний день прострочення виконання.

Судом перевірено наданий позивачем розрахунок заявленої до стягнення суми пені за період з 18.01.2017 року по 03.05.2017 року, приходить висновку про правомірність нарахувань та стягує з відповідача заявлену суду пені 3411,52 гривень.

Крім того позивачем здійснено нарахування процентів, які передбачені п.7.2 договору, а саме у разі прострочення сплати більш ніж на 3 календарні дні покупець сплачує постачальнику проценти за користування чужими грошовими коштами у розмірі 36% річних від вартості неоплаченого в строк товару до дня фактичної оплати.

Судом перевірено наданий позивачем розрахунок та приходить висновку про правомірність нарахувань та стягує з відповідача 4429,94 гривень , згідно п. 7.2 договору

Відповідно до вимог ст.ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. При цьому, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно, на підставі ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача в сумі 1600 гривень.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "МАСТЕР ТОРГ" (65104, місто Одеса, проспект Маршала Жукова,101/10, 101/11, код ЄДРПОУ 38155021) на користь ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД "СКАЙ ПОЛІМЕР»» (02068 м. Київ вул..Драгоманова,44-А, офіс 63, код ЄДРПОУ 40735618) заборгованість у сумі 24 000 (двадцять чотири тисячі) гривень, пеня в сумі 3411 (три тисячі чотириста одинадцять) гривень 52 копійки, відсотки відповідно п.7.2 договору в сумі 4429 (чотири тисячі чотириста двадцять дев'ять) гривень 94 копійок, витрати по сплаті судового збору в сумі 1600 (одна тисяча шістсот) гривень.

Рішення господарського суду Одеської області набирає чинності у порядку ст.85 ГПК України..

Наказ видати в порядку ст. 116 ГПК України.

Повне рішення складено 10 липня 2017 р.

Суддя Г.І. Гуляк

Дата ухвалення рішення05.07.2017
Оприлюднено11.07.2017
Номер документу67635295
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 32012,85грн

Судовий реєстр по справі —916/1088/17

Рішення від 05.07.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 06.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 11.05.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні