Рішення
від 07.07.2017 по справі 620/402/17
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 620/402/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.07.2017 року Зачепилівський районний суд Харківської області

у складі: головуючого судді - Яценка Є.І.,

при секретарі - Гагаріній С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду сел. Зачепилівка Харківської області цивільну справу за позовом Зачепилівської селищної ради Харківської області до ПП Аматор , приватний нотаріус Зачепилівського районного нотаріального округу Тютькіна Алла Іванівна, ОСОБА_2 про скасування державної реєстрації права власності, -

ВСТАНОВИВ :

Зачепилівською селищною радою Харківської області подано до суду позовну заяву в якій вказано, що Зачепилівська селищна рада є власником об єкта нерухомого майна за реєстраційним номером 1007355663222 - земельної ділянки площею 0,66 га. кадастровий номер НОМЕР_1 з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови .

14.11.2016 року між позивачем та ТОВ Перевалка (код ЄДРПОУ 40501077) було укладено договір про передачу у строкове платне користування даної земельної ділянки для комерційного використання. На час укладення вказаного договору було встановлено, що на земельній ділянці відсутні об єкти нерухомого майна та не має інших недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.

Як зазначає позивач в подальшому під час підготовки рішення щодо надання дозволу на будівництво було встановлено, що фактично вищевказана земельна ділянка співпадає за розташуванням з іншим об єктом нерухомого майна - нежитловою будівлею за адресою: АДРЕСА_1, яка відсутня в натурі на місцевості. Згідно Державного реєстру права власності на нерухоме майно нежитлова будівля за адресою: АДРЕСА_1 належить ПП Аматор .

20.06.2017 року представниками Зачепилівської селищної ради Харківської області було здійснено виїзд за адресою: АДРЕСА_1, яким встановлено, що за даною адресою відсутній об єкт нерухомого в натурі.

Позивач стверджує, що вищевказані обставини перешкоджають законному праву власності щодо розпорядження земельною ділянкою, унеможливлюють надання будь-якій особі дозволу на будівництво об єктів нерухомого майна та фактично позбавляють Зачепилівську територіальну громаду, інтереси якої представляє позивач, отримувати грошові кошти у вигляді доходів і зборів від оренди даної земельної ділянки.

У зв язку з тим, що в досудовому порядку не вдалося відновити порушене право, Зачепилівська селищна рада просить суд припинити право власності ПП Аматор на нежитлову будівлю за адресою: АДРЕСА_1, у зв язку зі знищенням майна (будівлі) та скасувати запис в реєстрі прав власності на нерухоме майно щодо реєстрації за ПП Аматор права власності на вищевказане нерухоме майно.

В судовому засіданні селищний голова Зачепилівської селищної ради Харківської області Кривенко Ю.В. підтримав позовні вимоги, просить суд задовольнити їх в повному обсязі.

Від ОСОБА_2 надійшла заява про розгляд справи без його участі, заперечень проти позову не надійшло.

Представник ПП Аматор та приватний нотаріус Зачепилівського районного нотаріального округу Тютькіна А.І. в судове засідання не з явилися, заперечень проти позову Зачепилівської селищної ради не надали.

Суд, вислухавши представника позивача, розглянувши заяву відповідача ОСОБА_2 про розгляд справи без його участі, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку, що позов Зачепилівської селищної ради Харківської області підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 73322643 від 18.11.2016 року власником земельної ділянки площею 0,66 га., кадастровий номер НОМЕР_1, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 є Зачепилівська селищна рада Харківської області.

В силу ст.. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватись і розпоряджатись своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст.. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно ч.ч. 1,2 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Відповідно до ч.1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Ст. 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користуватися та розпоряджатися своїм майном.

Згідно Відомості з реєстру прав власності на нерухоме майно за реєстраційним номером 1786603 від 13.08.2003 року нежитлова будівля розташована за адресою: АДРЕСА_1 належить ПП Аматор (код ЄДРПОУ 21228368) на підставі договору купівлі-продажу ВАМ/275836 від 11.07.2003 року, посвідченого приватним Зачепилівським нотаріусом Тютькіною А.І. р. № 1231.

В судовому засіданні встановлено, що жодних об єктів нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1, не має, що підтверджується актом обстеження земельної ділянки від 20.06.2017 року.

Відповідно до п.2 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, про відмову в державній реєстрації, про її зупинення, внесення змін до Державного реєстру прав.

Згідно вимог ст.. 19 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень підставою для реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмеженб цих прав, є, зокрема, рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно і обмежень цих прав, що набрали законної сили.

В силу ч.2 ст. 26 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Відповідно до ч.1 ст. 37 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб єкта державної реєстрації прав можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України, його територіальних органів або до суду.

На підставі вищевикладеного суд приходить до висновку, що у зв язку з відсутністю в натурі ( на місцевості) об єкта нерухомого майна - нежитлової будівлі за адресою: АДРЕСА_1, запис щодо її реєстрації права власності за ПП Аматор підлягає скасуванню, тому позовні вимоги Зачепилівської селищної ради Харківської області підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.. 41 Конституції України, ст..ст. 316,319,321,391,545 ЦК України, ст..ст. 9,19,26,37 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , ст.ст.10, 60, 61, 174, 212-215 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов Зачепилівської селищної ради Харківської області до ПП Аматор , приватний нотаріус Зачепилівського районного нотаріального округу Тютькіна Алла Іванівна, ОСОБА_2 про скасування державної реєстрації права власності - задовольнити.

Припинити право власності ПП Аматор (код ЄДРПОУ 21228368) на нежитлову будівлю, що розташована за адресою: АДРЕСА_1, у зв язку зі знищенням майна (будівлі).

Скасувати запис в реєстрі прав власності на нерухоме майно щодо реєстрації за ПП Аматор (код ЄДРПОУ 21228368) права власності на нерухоме майно, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

СудЗачепилівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.07.2017
Оприлюднено11.07.2017
Номер документу67643767
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —620/402/17

Рішення від 07.07.2017

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 03.07.2017

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні