Постанова
від 12.07.2017 по справі 821/924/17
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2017 р.м. ХерсонСправа № 821/924/17 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Василяки Д.К., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Херсонського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області до Товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

встановив:

Херсонське об'єднане управління Пенсійного фонду України Херсонської області (далі по тексту - УПФУ або позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом до товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" (далі по тексту - відповідач або "Особливе конструкторське бюро "Пріор"), в якому просить стягнути з відповідача заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за квітень - травень 2017 року у сумі 8161,99 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що квітня по травень 2017 року УПФУ проводилась виплата пенсій науковим працівникам, які працювали в товаристві з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор".

Товариство з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" використовувало працю найманих працівників, у тому числі за професіями, стаж роботи за яким зараховується до спеціального стажу, що надає право на призначення пенсії на пільгових умовах відповідно до Закону України "Про наукову та науково - технічну діяльність" від 13.12.1991 № 1977-XII (далі - Закон №1977-XII).

На даному підприємстві працювали ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, які відповідно зазначені в довідках відповідача.

Товариство з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" зазначені кошти не сплатило, в наслідок чого у нього перед УПФУ утворилась заборгованість за квітень - травень у сумі 9161 грн. 99 коп.

Представник позивача надав до суду клопотання про розгляд справи без участі представника в порядку письмового провадження.

Відповідач в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив, письмових заперечень на позов не надав, відкласти розгляд справи не просив.

Відповідачу направлено копію ухвал про відкриття провадження у справі та копію ухвали про закінчення підготовчого провадження та призначення справи до розгляду. До суду повернувся конверт з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до ст. 35 КАС України, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Таким чином, суд вважає за можливе здійснювати розгляд справи в порядку письмового провадження.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов наступного: ТДВ "Особливе конструкторське бюро "Пріор" перебуває на обліку в Херсонському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Херсонської області як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Позивачем на адресу відповідача надіслані повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначеної працівникам відповідача відповідно Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, згідно яких ТДВ "Особливе конструкторське бюро "Пріор" зобов'язане відшкодувати позивачу витрати у сумі 8161,99 грн.

Згідно п.13 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність", та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність".

Закон України "Про наукову і науково-технічну діяльність", визначає правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку у сфері наукової і науково-технічної діяльності, створює умови для провадження наукової і науково-технічної діяльності, задоволення потреб суспільства і держави у технологічному розвитку шляхом взаємодії освіти, науки, бізнесу та влади.

Відповідно до ч.1 ст.37 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці.

Відповідно до ч.6 ст.37 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінансується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних, комунальних наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, а також інших наукових установ, які згідно із статтею 12 цього Закону включені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, - за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням надходжень від сплати єдиного внеску у розмірі, встановленому частиною дев'ятою статті 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" для цієї категорії працівників;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій, підприємств та закладів.

Механізм фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи визначено Порядком, затвердженим постановою від 24.03.2004 р. № 372 (далі по тексту - Порядок № 372).

Відповідно до п. 2 Порядку № 372 встановлено, що за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних не бюджетних підприємств, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Згідно п.3 Порядку № 372 фінансування різниці у розмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кількох підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації незалежно від форми власності та фінансування, здійснюється пропорційно зарахованому для призначення пенсії науковому стажу роботи за рахунок джерел фінансування, визначених з законодавством для відповідних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону № 1977-XII, про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком (п. 5 Порядку № 372).

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточних роках.

Пунктом 8 Порядку № 372 визначено, що у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

Отже, на відповідача покладено обов'язок щодо сплати до Пенсійного фонду України різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право працівники відповідача.

З матеріалів справи слідує, що позивачем визначено у розрахунку суми відшкодування витрати на фінансування різниці у розмірі пенсій стосовно наукових працівників ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 з квітня по травень 2017 року у розмірі 8161,99 грн.

Крім того, заборгованість відповідача підтверджується розрахунком суми відшкодування, повідомленням про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову та науково - технічну діяльність" і сумою пенсій, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів на 2017 рік, довідками про наявність стажу науково - технічної діяльності працівників.

Суд, вважає, що позивачем доведено виниклу заборгованість відповідача щодо заявлених позовних вимог.

За таких обставин, суд вважає доводи Херсонського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області щодо стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 12, 17, 18, 19, 128 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" (код ЄДРПОУ 14311212) на користь управління Херсонського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області (код ЄДРПОУ 41245848) заборгованість з відшкодування витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність", і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів з квітня по травень 2017 року в сумі 8161 (дев'ять тисяч сімсот тридцять дві) грн. 35 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Василяка Д.К.

кат. 10.2.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.07.2017
Оприлюднено12.07.2017
Номер документу67682151
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/924/17

Ухвала від 01.03.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 18.02.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 10.10.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 04.10.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Постанова від 12.07.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 19.06.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 19.06.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні