Ухвала
від 11.07.2017 по справі 905/1432/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ПРО БАНКРУТСТВО

11.07.2017р. Справа № 905/1432/17

за заявою боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь Донецька область (код ЄДРПОУ 38865577)

про порушення справи про банкрутство на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ,

Суддя Тарапата С.С.

Присутні представники:

від боржника - ОСОБА_2 (за довіреністю)

Ухвалою господарського суду Донецької області від 03.07.17р. прийнято до розгляду заяву ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь про порушення провадження у справі про банкрутство на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , підготовче засідання суду призначено на 11.07.17р.

Враховуючи додане до заяви клопотання про покладання обов'язку ліквідатора на голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_3 у порядку ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , яке судом визнано обгрунтованим, суд, керуючись п. 11 ст. 65 ГПК України, при прийнятті заяви не здійснював заходи для автоматичного визначення кандидатури арбітражного керуючого.

До господарського суду Донецької області від представника боржника надійшли наступні документи:

- 06.07.17р. клопотання б/н б/д про долучення до матеріалів справи копій статуту товариства, паспорту та ідентифікаційної довідки платника податків голови ліквідаційної комісії та письмових пояснень щодо поштової адреси голови ліквідаційної комісії;

- 11.07.17р. клопотання б/н б/д про долучення до матеріалів справи документів за переліком.

Розглянувши у судовому засіданні 11.07.17р. заяву боржника та додані до неї документи, заслухавши представника боржника, суд встановив:

В силу ч.2 ст. 4 -1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом з врахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Згідно ч. 1 ст. 2 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч.1 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» якщо вартості майна боржника-юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Порядок ліквідації юридичної особи регламентовано ст.ст. 105, 110, 111 Цивільного кодексу України, ст.ст.17, 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (в редакції, чинній на момент прийняття загальними зборами учасників ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь рішення щодо припинення (ліквідації) товариства).

На підтвердження проведення досудової процедури ліквідації заявником надано:

- протокол №6 від 14.04.17р. загальних зборів учасників ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь, на яких прийнято рішення про припинення діяльності товариства шляхом ліквідації та про призначення голови ліквідаційної комісії;

- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 10.06.17р., із зазначенням відомостей про перебування боржника в стані припинення за рішенням засновників та про визначений засновниками строк для заявлення кредиторами своїх вимог;

- перелік кредиторів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь станом на 26.06.17р.;

- статут ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь;

- докази направлення повідомлення про припинення підприємницької діяльності на адресу податкового органу (заява форми №8-ОПП) та на адресу органів Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування;

- проміжний ліквідаційний баланс боржника на 26.06.17р.;

- інвентаризаційний опис основних засобів станом на 26.06.17р.;

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь №11 від 26.06.17р., на яких прийнято рішення про затвердження проміжного ліквідаційного балансу та про звернення до господарського суду Донецької області із заявою про порушення справи про банкрутство;

- відомості про наявні рахунки боржника в банківських установах;

- відомості про відсутність рахунків у цінних паперах;

- витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна № 52525040 від 13.06.17р. та інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта №89364856 від 13.06.17р.;

- та інші документи.

З наданих документів вбачається, що на виконання п.8 ст.111 Цивільного кодексу України ліквідатором складений проміжний ліквідаційний баланс банкрута станом на 26.06.17р., що включає відомості про склад майна юридичної особи боржника, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результати їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс станом на 26.06.17р. затверджений учасниками юридичної особи, що приняли рішення про ліквідацію, на загальних зборах учасників ТОВ «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь 26.06.17р. (протокол №11 від 26.06.17р.).

Недостатність активів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь, необхідних для погашення кредиторської заборгованості, підтверджена матеріалами справи.

На загальних зборах 26.06.17р. учасниками ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь прийнято рішення про звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство (протокол №11 від 26.06.17р.).

В судовому засіданні 11.07.17р. представник боржника звернулася з усним клопотанням про прийняття судом рішення про порушення провадження у справі про банкрутство в даному судовому засіданні за відсутності довідки Державної податкової інспекції про наявні/відсутні рахунки боржника, враховуючи надання боржником відповідної інформації щодо рахунків товариства та той факт, що ліквідатором здійснені всі заходи щодо виявлення рахунків боржника, та що інформація про рахунки, які взяті на облік у контролюючих органів, в силу ст.69 Податкового кодексу України, завжди потребує уточнення із даними, отриманими безпосередньо від платників податків та/або фінансових установ.

Дослідивши вказані документи, судом встановлено дотримання заявником порядку добровільної ліквідації юридичної особи, визначеної чинним законодавством України, який передує зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ч.1 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» . Факти, які б свідчили про недостовірність наданих ліквідатором документів, судом не встановлені.

В силу ч.2 ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Згідно ч.6 ст. 16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про: порушення провадження у справі про банкрутство; відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Стаття 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , яка регламентує особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, регулює спрощений порядок розгляду справ про банкрутство, оскільки положення вказаної статті не передбачають застосування процедур розпорядження майном боржника та санації.

Відповідно до ч.9 ст.16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається про порушення провадження у справі про банкрутство та введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

З огляду на зазначене, суд встановив наявність підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, передбачених ст.ст. 10, 16, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , та введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Суд зауважує, що порушення судом справи про банкрутство не перешкоджє здійсненню контролюючими органами перевірок на виконання ч.7 ст.111 Цивільного кодексу України. Вказане узгоджується з правовою позицією Вищого господарського суду України викладеною в постанові №904/194/16 від 15.06.16р.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 1, 2, 10, 11, 16, 19, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 22.12.11р., ст.ст. 4 -1 , 43, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Порушити провадження у справі №905/1432/17 за заявою боржника - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «МАРКЕТ ІНВЕСТ» , м.Маріуполь (87502, Донецька обл., м.Маріуполь, пр.Єдності, буд.106; код ЄДРПОУ 38865577) про порушення провадження у справі про банкрутство на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Призначити справу до розгляду в судовому засіданні на 20.07.17 о 12год. 00хв. , яке відбудеться у приміщенні господарського суду Донецької області каб. 322.

Явка представника боржника в судове засідання обов'язкова.

Суддя С.С. Тарапата

Дата ухвалення рішення11.07.2017
Оприлюднено13.07.2017
Номер документу67684464
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ,

Судовий реєстр по справі —905/1432/17

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 30.08.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Постанова від 20.07.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 03.07.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні