Ухвала
від 04.07.2017 по справі 295/7131/17
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/7131/17

1-кс/295/2626/17

УХВАЛА

Іменем України

04.07.2017 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_2 , внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016060000000043 від 14.09.2016 р., за ознаками кримінального правопорушення ч.1 ст. 205 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу та можливість вилучення у службових осіб Солом`янської районної державної адміністрації у м. Києві, оригіналів документів ТОВ «Фалькон-Інтелект» (код ЄДР 35690083), з моменту реєстрації до 27.06.2017 р.

В клопотанні вказано, що на території на території Житомирської області діє невстановлена група осіб, які з метою прикриття незаконної діяльності яка направлена на сприяння на ухилення від сплати податків з метою прикриття незаконної діяльності, що полягає у здійсненні експорту лісоматеріалів без визначення реального об`єкту оподаткування з податку на прибуток, використали реквізити ТОВ «Інтерн Партнер» (код ЄДР 30116179).

Під час досудового розслідування допитано у якості свідка засновника ТОВ «Істерн Партнер» (код ЄДР 30116179) ОСОБА_3 , яка повідомила, що має відношення до реєстрації, або перереєстрації наступних підприємств: ТОВ «Фалькон-Інтелект(код ЄДР 35690083), ТОВ «Гібридні автомобілі» (код ЄДР 38273325), ТОВ «Вуд лайф»(код ЄДР 40092034).

Відповідно до центральної бази даних АІС «Податковий» ТОВ «Фалькон-Інтелект(код ЄДР 35690083) зареєстроване в Житомирському міському управлінні юстиції 14.01.2008 р. за № 10701020000031533.

Зокрема, станом на 27.06.2017 р. до ЄДР внесено запис про вiдсутнiсть ТОВ «Фалькон-Інтелект (код ЄДР 35690083) за мiсцезнаходженням.

Згідно інформації Департаменту реєстрації Житомирської міської ради, у зв`язку з реорганізацією, функції та повноваження Житомирського міського управління юстиції на даний час виконує Департамент реєстрації Житомирської міської ради.

У Департаменті реєстрації Житомирської міської ради, зберігаються наступні документи: рішення про створення підприємства, статут підприємства та зміни до статуту, реєстраційні картки, накази про призначення службових осіб, протоколи зборів учасників товариства, довіреності на право представлення інтересів підприємства в державних органах.

У зазначених документах, наявна інформація, яка не містить охоронюваної законом таємниці, є предметом доказування та має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженню, а саме: щодо осіб, якими прийнято рішення про створення суб`єкта підприємницької діяльності, щодо видів діяльності підприємства згідно до статуту, періодів та ПІБ осіб, що перебували на посадах службових осіб та відповідали за здійснення фінансово-господарської діяльності, щодо осіб, які мали право представлення інтересів підприємства в державних органах, тобто містять відомості про відповідальних осіб і період часу їх діяльності, що впливають на кваліфікацію дій службових осіб ТОВ «Фалькон-Інтелект (код ЄДР 35690083).

Виклик в судове засідання службових осіб Департаменту реєстрації Житомирської міської ради, призведе до передчасного розголошення відомостей, що безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку про відмову в задоволенні заявленого клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 159, ч. 1 ст. 160 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Отже, за своєю природою тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю їх вилучення є примусовим заходом забезпечення кримінального провадження, який застосовується лише в тих випадках, коли іншими заходами публічні завдання кримінального провадження досягнути неможливо.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

- існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

- потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

- може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням, (ч. З ст. 132 КПК України)

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Враховуючи, що стороною обвинувачення не доведена можливість без застосування заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, зокрема, не вчинено дій в порядку ч. 2 ст. 93 КПК України, слідчий суддя вважає, що застосування примусових заходів забезпечення кримінального провадження є передчасним, а потреби досудового розслідування на даному етапі не виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи юридичної особи, про який ідеться в клопотанні слідчого. Крім того, враховуючи, що до ЄРДР не внесено відомостей про вчинення кримінального правопорушення службовими ТОВ «Гібридні автомобілі» (код ЄДР 38273325) та не відкрито проти них, досудове розслідування та відповідно не винесено повідомлення про підозру, слідчий суддя не вбачає підстав в задоволенні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 93, 132, 159, 160 КПК України слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання відмовити.

Роз`яснити, що відмова у задоволенні клопотання не позбавляє сторону кримінального провадження звернутися із аналогічним клопотанням до слідчого судді після вчинення процесуальних дій, передбачених ч. 2 ст. 93 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий судя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67686580
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —295/7131/17

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Слюсарчук Н. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні