Ухвала
від 11.07.2017 по справі 694/834/17
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 694/834/17 Провадження №1-кс/694/156/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

11.07.2017 року м. Звенигородка

Слідчий суддя Звенигородського районного

суду Черкаської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Звенигородської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення позапланової ревізії,-

в с т а н о в и в:

прокурор Звенигородської місцевої прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення позапланової ревізії.

Згідно клопотання, службовими особами відділу освіти Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації в порушення вимог ст. 2, 4, 12 Закону України «Про публічні закупівлі» без проведення процедури закупівлі 11.04.2017 укладено договір про закупівлю продуктів харчування №89 з ФОП ОСОБА_4 про поставку не визначеного кола продуктів харчування на суму 300 000 грн., чим завдано тяжких наслідків інтересам держави.

За вказаним фактом розпочато досудове розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017251140000014 від 04.05.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

Звенигородською місцевою прокуратурою в ході опрацювання даних системи публічних закупівель «Prozorro» про закупівлю відділом освіти Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації продуктів для організації харчування дітей у 2017 році, виявлено факт вчинення кримінального правопорушення посадовими особами відділу освіти Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації, а саме зловживання своїм службовим становищем незаконно, всупереч інтересам держави на користь третіх осіб, що завдало тяжкої шкоди державним інтересам.

В ході моніторингу даних системи публічних закупівель «Prozorro» встановлено, що 12.04.2017 уповноваженою особою з питань здійснення закупівель відділу освіти Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ: 02147078, 19400, Україна, Черкаська обл., Корсунь-Шевченківський, вул. Т.Г. Шевченка,35) ОСОБА_5 розміщено під реєстраційним номером закупівлі UA-2017-04-12-000250-b - ec37d5b14c604b9890453d511f873c18 звіт про укладений договір продуктів для організації харчування дітей у 2017 році.

Згідно розміщеного звіту між відділом освіти Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації та ФОП ОСОБА_4 укладено договір про закупівлю продуктів харчування для організації харчування дітей у 2017 році в розмірі 200 кг. з ціною договору 300 000 грн. з визначенням строку поставки товарів з 11 квітня 2017 року по 31 грудня 2017 року, без зазначення опису предмету закупівлі.

Також до вказаного звіту долучено скан-копію укладеного 11.04.2017 між відділом освіти Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації та ФОП ОСОБА_4 договору про закупівлю продуктів харчування №89. Вказаний договір не містить жодних даних щодо обсягу та видів продуктів харчування, їх якісних характеристик. Ціна договору 300 000 грн.

На сторінці закупівлі відсутні жодні посилання на вид проведеної процедури закупівлі, оскільки вартість товарів згідно угоди перевищує 200 000 грн. та, відповідно, має бути застосована одна з процедур передбачених ст. 12 Закону.

Дані розміщені на сайті системи публічних закупівель «Prozorro» https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-04-12-000250-b та засвідчені електронним цифровим підписом уповноваженої особи: ОСОБА_5 за допомогою ключа ЦСК: АЦСК ТОВ "Центр сертифікації ключів "Україна" (Мітка часу: 2017-04-12T06:49:19.000Z).

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та пояснив, що необхідно провести позапланову виїзну ревізію фінансово-господарської діяльності відділу освіти Корсунь-Шевченківської РДА, щодо додержання вимог законодавства при проведенні процедури закупівлі та укладення договору закупівлі за державні кошти, так як відомості, що можуть бути виявлені під час проведення такої ревізії можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та в подальшому використані як доказ у цьому кримінальному провадженні, для чого потрібні спеціальні знання у сфері державного фінансового контролю.

Відповідно до п. 3 ч. 3 Положення про Державну аудиторську службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №43 від 03.02.2016, основними завданнями державної аудиторської служби є здійснення державного фінансового контролю, спрямованого на оцінку ефективного, законного, цільового, результативного використання та збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, досягнення економії бюджетних коштів.

Згідно з пп. 2 п. 2 ч.4 вказаного Положення, Держаудитслужба відповідно до покладених на неї завдань здійснює контроль у суб`єктах господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені законодавством до підконтрольних установ, за судовим рішенням, ухваленим у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 Кримінального процесуального кодексу України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Стаття 84 КПК України передбачає, що доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 99 КПК України до документів, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати висновки ревізій та акти перевірок.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 року № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок держаними інспекціями та іншими контролюючими органами», дозвіл на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами надається Кабінетом Міністрів України або за рішенням суду.

Вислухавши прокурора та вивчивши матеріали клопотання, враховуючи, що з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, існує необхідність у збиранні, перевірці та оцінці доказів, зокрема, у проведенні позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації з питань дотримання законності проведення та відповідності вимогам законодавства публічних закупівель за договором про закупівлю продуктів харчування №89 від 11.04.2017 укладеним між відділом освіти Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації та ФОП ОСОБА_4 , слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити клопотання та надати дозвіл на проведення позапланової ревізії.

Керуючись Законом України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні, керуючись Законом України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» від 26.01.1993 р., Положенням про Державну аудиторську службу України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2016 №43, Постановою Кабінету Міністрів України № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок держаними інспекціями та іншими контролюючими органами» від 13.08.2014 р., та ст. 84, 90,93, 99 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити. Доручити Управлінню Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області провести позапланову виїзну ревізію у відділі освіти Корсунь-Шевченківської РДА ( юридична та фактична адреса установи: (код ЄДРПОУ: 02147078, 19400, Україна, Черкаська обл., Корсунь-Шевченківський, вул. Т.Г. Шевченка,35) з питань дотримання законодавства в ході проведення процедури закупівлі продуктів харчування та укладення договору про закупівлю продуктів харчування №89 від 11.04.2017 з ФОП ОСОБА_4 в тому числі:

- перевірка річного плану закупівель та змін до нього на відповідність кошторису, державній програмі;

- перевірка дотримання порядку вибору процедури закупівлі згідно з чинним законодавством;

- перевірка дотримання вимог законодавства про державні закупівлі в частині прозорості здійснення державних закупівель, деталізації та формування лоту закупівлі у відповідності до національного класифікатору "Єдиний закупівельний словник";

- перевірка відповідності документації конкурсних торгів вимогам законодавства;

- перевірка дотримання порядку складання звіту про результати процедури закупівлі;

- перевірка дотримання законодавства, зокрема Закону України «Про публічні закупівлі», при укладенні договору про закупівлю продуктів харчування №89 від 11.04.2017 з ФОП ОСОБА_4 та відповідності умов укладеного договору вимогам документації торгів та умовам конкурсної пропозиції;

- перевірка виконання умов договорів, наявності підстав для перерахування державних коштів.

- у разі виявлення порушень чинного законодавства у сфері публічних закупівель, вказати з чиєї вини допущені відповідні порушення.

Надати можливість аудиторам Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області у доступі до документів, у яких виникне необхідність в ході проведення ревізії, та можливість робити з них копії для підтвердження висновків з предмету ревізії.

Встановити строк проведення перевірки 10 днів, дату початку якої визначити із врахуванням графіку планових та позапланових перевірок Північного офісу Держаудитслужби.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Звенигородського

районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.07.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу67689133
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової ревізії

Судовий реєстр по справі —694/834/17

Ухвала від 11.07.2017

Кримінальне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Гончаренко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні