Ухвала
від 11.07.2017 по справі 922/1992/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство приватного акціонерного товариства "Апріорі"

"11" липня 2017 р.Справа № 922/1992/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

при секретарі судового засідання Тютюнник О.Ю.

розглянувши заяву Головного управління Державної фіскальної служби в Харківської області, м. Харків, про визнання банкрутом приватного акціонерного товариства "Апріорі", м. Харків , код ЄДРПОУ 24345904

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Державної фіскальної служби в Харківської області звернулось до суду з заявою про визнання приватного акціонерного товариства "Апріорі" банкрутом.

Ухвалою суду від 20.06.2017 р. заяву прийнято до розгляду, заява призначена в підготовче судове засідання на 11.07.2017р.

У призначене судове засідання представники заявника та боржника не з'явились, про дату, час та місце проведення підготовчого судового засідання були повідомлені ухвалою суду.

Суд вважає, що нез'явлення учасників судового процесу не перешкоджає розгляду справи в підготовчому судовому засіданні.

До суду надійшла заява від арбітражного керуючого ОСОБА_1, яку визначено автоматизованою системою, про згоду на участь у даній справі в якості розпорядника майна.

Крім того заява про згоду на участь у даній справі в якості розпорядника майна надійшла від арбітражного керуючого ОСОБА_2

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

У підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, а також вирішує інші питання, пов'язані з розглядом справи.

Згідно ч. 3 ст. 10 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Відповідно до частини другої статті 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви про порушення справи про банкрутство додаються, у тому числі, докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати. При цьому кредитори мають право об'єднати свої вимоги до боржника і звернутися до суду з однією спільною заявою.

В обґрунтування поданої заяви заявником надані копія постанови Харківського окружного адміністративного суду від 08.08.2014р. у справі № 820/14539/14, якою задоволені позовні вимоги Основ"янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області та стягнуто з приватного акціонерного товариства "Апріорі" заборгованість перед бюджетом з податку на прибуток у сумі 1010345,24 грн. Як вбачається з мотивувальної частини постанови, грошове зобов'язання в сумі 1010345,24 грн. виникло на підставі податкового повідомлення - рішення № 0000332320/3 від 24.11.2010р.

Згідно податкового повідомлення - рішення № 0000332320/3 від 22.02.2012 р., копія якого додана до матеріалів справи, боржнику здійснено донарахування зобов'язання в загальній сумі 1012500,00 грн., в т.ч. основне зобов'язання - 675000,00 грн., штрафні (фінансові) санкції 337500,00 грн.

Згідно наданих заявником розрахунків, заборгованість боржника за основним зобов'язанням по податковому повідомленню - рішенню № 0000332320/3 від 22.02.2012 р. становить 672845,24 грн., тобто лише ця сума є безспірними грошовими вимогами в розумінні Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Частиною 7 ст. 16 Закону № 4212-VІ передбачено, що суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство, якщо:

заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство;

вимоги кредитора є повністю забезпеченими майном боржника;

вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження;

вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду;

відсутня хоча б одна з підстав, передбачених частиною третьою статті 10 цього Закону;

за наявності підстав, передбачених статтею 15 цього Закону.

Суд зазначає, що базовий розмір грошових вимог, який дає право ініціювати процедуру банкрутства, повинен становити не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

За змістом пункту 8 частини першої статті 40 і пункту 4 частини другої статті 41 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати на відповідний бюджетний період визначається законом про Державний бюджет України; до набрання чинності законом про Державний бюджет України на поточний бюджетний період, соціальні стандарти та соціальні гарантії, у тому числі й мінімальна заробітна плата, застосовуються у цьому періоді у розмірах та на умовах, що діяли у грудні попереднього бюджетного періоду.

Статтею 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" установлено у 2017 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня - 3200 гривень.

Таким чином, на теперішній час триста мінімальних заробітних плат становить 960000,00 грн., а сума заборгованості, яка є безспірними грошовими вимогами, приватного акціонерного товариства "Апріорі" перед бюджетом є меншою, ніж вказана сума, тобто менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Таким чином, подані заявниками матеріали не є достатніми для порушення провадження у справі про банкрутство приватного акціонерного товариства "Апріорі", а тому суд відмовляє в порушенні справи про банкрутство приватного акціонерного товариства "Апріорі".

Суд зазначає, що аналогічна позиція щодо встановлення розміру заборгованості саме на момент винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство викладена в постанові Верховного Суду України від 19 жовтня 2016 року у справі № 922/4832/15.

Суд залишає без розгляду заяви арбітражних керуючих ОСОБА_1, ОСОБА_2 про згоду на участь у даній справі, оскільки суд дійшов висновку про відмову в порушенні справи про банкрутство приватного акціонерного товариства "Апріорі".

Керуючись ст. ст. 1, 2, 10, 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Головному управлінню Державної фіскальної служби в Харківської області у порушенні провадження у справі про банкрутство приватного акціонерного товариства "Апріорі".

Відмова у порушенні провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за наявності підстав, встановлених Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

2. Залишити без розгляду заяви арбітражних керуючих ОСОБА_1, ОСОБА_2 про згоду на участь у даній справі.

3. Дану ухвалу направити заявнику, боржнику, Червонозаводському ВДВС міста Харків Головного територіального Управління юстиції у Харківській області, державному реєстратору, арбітражним керуючим ОСОБА_1, ОСОБА_2

Суддя ОСОБА_3

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.07.2017
Оприлюднено13.07.2017
Номер документу67708910
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1992/17

Ухвала від 24.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 20.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні