Ухвала
від 27.04.2017 по справі 757/24060/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/24060/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

У провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

Слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017010000000048 від 03.04.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період з 2014 по 2016 роки в порушення вимог п. 2.16 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88, калькуляції та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров`я та вищих медичних закладах освіти» від 17.09.1996 № 1138 службові особи КЗ «Київської обласної ради «Київський обласний центр крові», КЗ «Київський міський центр крові», КЗ «Черкаська обласна станція переливання крові», КЗ «Вінницька обласна станція переливання крові», КЗ «Волинська обласна станція переливання крові» здійснюють реалізацію компонентів крові приватному суб`єкту господарської діяльності, монополісту із виготовлення препаратів на основі компонентів крові ТОВ «Біофарма Плазма» (код ЄДРПОУ 39000694) за заниженими цінами, що фактично призводить до недоотримання доходів установами на загальну суму понад 30 млн гривень.

В свою чергу, службові особи ПрАТ «Біофарма», з метою власного збагачення, на основі закуплених у вищевказаних комунальних закладах компонентів крові, реалізовують вітчизняний препарат низької якості зсідання крові фактор VIII «БіоКлот А», зареєстрований в Україні наказом МОЗ від 19.09.2012 № 720, який пройшов реєстрацію з порушенням вимог чинного законодавства України та впроваджувався як пропозиція на тендерні торги в МОЗ України.

Клінічні дослідження вказаного препарату проводились з грубими порушеннями чинного законодавства, у деяких учасників виявлено прояви алергічної реакції та встановлений факт неефективності препарату, але жодного заходу реагування службовими особами МОЗ України не вжито.

Відповідно до інформації, наданої працівниками ГУКЗЕ СБ України встановлено, що службові особи комунальних закладів охорони здоров`я, що здійснюють діяльність у сфері забору крові донорів та службові особи ТОВ «Біофарма Плазма» вчиняють дії, направлені на розкрадання коштів державного бюджету шляхом здійснення закупівель плазми крові.

Так, посадові особи ТОВ «Біофарма Плазма» з метою власного збагачення реалізовують вітчизняний препарат низької якості зсідання крові фактор VIII БіоКлот А, зареєстрований в Україні наказом МОЗ № 720 від 19.09.2012 котрий проходив реєстрацію з порушенням чинного законодавства та впроваджувався як пропозиція на тендерні торги в МОЗ України.

Клінічні дослідження вказаного препарату проводились з грубими порушеннями чинного законодавства, у деяких учасників виявлено прояви алергічної реакції та встановлений факт неефективності препарату, але жодної реакції посадовців МОЗ України не відбулося, що може свідчити про лобіювання інтересів вказаної компанії.

За результатами застосування препарату БіоКлот А (виробник ТОВ «Біофарма Плазма»), в Київському центрі гемофілії (КМКЛ №9) було виявлено та зареєстровано 23% проявів алергічних реакцій та анафілактичного шоку у пацієнтів, котрі застосовували цей препарат, в той час коли за 15 років застосування в Україні сучасних концентратів факторів зсідання крові з доказовою базою якості та безпеки відповідно до міжнародних вимог, не було зафіксовано жодного прояву алергічної реакції.

При цьому, виробництво вказаного лікарського засобу здійснюється шляхом переробки плазми крові, яка своєю чергою закуповується в комунальних закладах (центри забору крові донорів), вартість одного літру плазми крові складає 580 грн, у той же час вартість забору крові у одного донора складає 900 грн, які в повному обсязі фінансується з державного бюджету.

Крім того, в ході виконання доручення встановлено осіб, які нібито проходили клінічні випробовування вказаного вище препарату, у той же час, за попередніми даними зазначені нижче особи не проходили жодних клінічних випробувань, та не ставили свої підписи у будь-яких документальних матеріалах щодо проведення клінічних випробувань препарату «БіоКлот А».

Допитані свідки пояснили, що не проходили жодних клінічних випробувань препарату «БіоКлот А», не підписували жодних документальних матеріалів щодо проходження клінічних випробувань (згоду, договори страхування тощо), а підписи проставлені від їх імені у клінічних дослідженнях зроблені із наслідуванням їх підпису.

Допитаний свідок пояснив, що у ході виконання доручення слідчого проведено допити осіб, які нібито проходили клінічні дослідження вказаного препарату, за результатами яких встановлено, що ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_7 , не проходили клінічні випробування препарату БіоКлот А, не підписували жодних документальних матеріалів щодо проходження клінічних випробувань (згоду, договори страхування, тощо), а підписи проставлені від імені вказаних осіб у клінічних дослідженнях зроблені із наслідуванням їх підпису.

Крім того, йому достовірно відомо, що реєстраційне досьє до вказаного лікарського засобу зберігається в Державному підприємстві «Державний експертний центр МОЗ України» за адресами: м. Київ, проспект Леся Курбаса, буд. 2-Б, та м. Київ, вул. Васильківська, буд. 14.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що документальні матеріали, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а саме - реєстраційне досьє препарату «БіоКлот А», перебуває у володінні Державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ України» (код ЄДРПОУ 20015794), за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, буд. 14.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек та Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна адміністративно-побутова будівля за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, буд. 14, належить ТДВ Київський експериментальний машинобудівний завод «Стенд» (код ЄДРПОУ 05763435).

Відповідно до договору оренди нежилих приміщень від 26.12.2016 № 83/16/113/2-16 укладеного між ТДВ Київський експериментальний машинобудівний завод «Стенд» та Державним підприємством «Державний експертний центр МОЗ України» строк оренди нежилих приміщень розташованих за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, буд. 14, становить з 01.01.2017 по 31.12.2017.

Згідно з офіційною інформацією, яка міститься на веб-сайті Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України, Державне підприємство «Державний експертний центр МОЗ України» (код ЄДРПОУ 20015794) знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, буд. 14.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що за місцем знаходження Державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ України» (код ЄДРПОУ 20015794), за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, буд. 14, можуть знаходитись відшукуванні оригінали документів, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуванних оригіналах документів, можуть бути доказами під час судового розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні: ОСОБА_3 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , начальникові слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим ОСОБА_15 та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні: ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 чи іншим уповноваженим особам за дорученням слідчого відповідно до вимог КПК України, на проведення обшуку за місцем знаходження Державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ України» (код ЄДРПОУ 20015794), за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, буд. 14, з метою виявлення та вилучення оригіналів документів, а саме: реєстраційного досьє препарату «БіоКлот А».

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 в матеріали судового провадження

Примірник 2 - виданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу67713884
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/24060/17-к

Ухвала від 27.04.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні