Рішення
від 29.06.2017 по справі 263/2846/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 263/2846/17

Провадження № 2/263/1051/2017

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 червня 2017 року Жовтневий районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі: головуючого судді Папаценко П.І., при секретарі Масюк М.С., за участю позивача ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м.Маріуполі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Садівницького товариства ДРУЖБА про визнання недійсними рішень загальних зборів,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Садівницького товариства ДРУЖБА (далі за текстом СТ ДРУЖБА ), в якому просив визнати недійсними рішення загальних зборів членів СТ ДРУЖБА від 14.05.2016 року та 18.09.2016 року, викладені в протоколах загальних зборів. В обґрунтування позову зазначала, що з 1988 року є членом СТ ДРУЖБА , яке за організаційно-правовою формою є громадською організацією. Він є власником земельної ділянки №256, яка розташована на території товариства. 14.05.2016 року та 18.09.2016 року були проведені загальні збори, рішення яких оформлено протоколом, за яким були присутні відповідно 48 та 55 осіб. Всі рішення зборів приймаються простою більшістю голосів. Згідно з інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань членами СТ ДРУЖБА є 296 фізичних осіб. Отже на загальних зборах товариства 14.05.2016 року та 18.09.2016 року повинні були присутні не менше 149 членів товариства, що вказує на те, що на зборах була відсутня достатня кількість членів товариства необхідна для прийняття рішень загальних зборів (відсутній кворум). Крім того, під час скликання (позачергових) загальних зборів товариства, правлінням не було дотримано процедури їх скликання, визначеної статутом. Враховуючи наведене, вважає, що вищевказані рішення загальних зборів за відсутності кворуму, порушення процедури їх скликання і проведення порушують його права як члена товариства, а тому мають бути визнані недійсними.

В судовому засіданні позивач позов підтримав, за наведеними обставинами, просив позов задовольнити, особисто зазначивши, що рішення загальних зборів товариства стосуються його прав, оскільки 5.11.2016 року, за розпорядженням голови правління Товариства ОСОБА_2, без попередження його земельна ділянка була відключена від електропостачання.

Представник відповідача СТ ДРУЖБА в судове засідання не з'явився, про причини своєї неявки суду не повідомив, його неявка не є перешкодою для розгляду справи по суті, так як матеріали справи містять достатньо доказів для вирішення спірних правових відносин.

Зі згоди позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України.

Заслухавши позивача, дослідивши представлені докази, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню в повному об'ємі, з наступних підстав.

Судом встановлені наступні обставини та відповідні їм правові відносини.

Садівницьке товариство ДРУЖБА , ідентифікаційний код 23173418, відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань - юридична особа, за організаційно-правовою формою є громадською організацією.

Позивач ОСОБА_1, згідно членської книжки садовода, з квітня 1988 року є членом СТ ДРУЖБА та за Державним актом на право приватної власності на землю серії ДН, виданим 20.12.1995 року Маріупольською міською радою є власником земельної ділянки №256, площею 0,05 гектарів, яка розташована на території товариства.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності за позивачем ОСОБА_1 15.02.2014 року зареєстроване право власності на вказану земельну ділянку.

14 травня 2016 року, відповідно до копії Протоколу № 2, були проведені загальні збори СТ ДРУЖБА , на яких були присутні 49 членів товариства, розглянуті питання порядку денного і прийняте наступне рішення: роботу правління Товариства за 2015 рік визнати задовільною; затверджено кошторис доходів і видатків на 2016 рік; встановлено з 01.05.2016 року заробітну плату голови ОСОБА_2 до виконання його обов'язків на посаді голови у розмірі 1865 грн.; склад правління на чолі з головою залишити в такому складі: голова ОСОБА_2І, члени правління ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5; склад ревізійної комісії залишити в наступному складі: голова - ОСОБА_6; члени комісії ОСОБА_7, ОСОБА_8

18 вересня 2016 року згідно з копією Протоколу № 4 відбулися позачергові загальні збори СТ ДРУЖБА , на яких були присутні 55 членів товариства, розглянуті питання порядку денного і прийняте наступне рішення: звільнити ОСОБА_9 з посади голови Товариства, за дорученням правління протокол № 3 від 10.09.2016 року і вивести її із складу правління; внести зміни до Статуту, оплату за електроенергію проводити до 16 числа поточного місяця; при несплаті за електроенергію до 16 числа поточного місяця через два-три дня відключати боржника від лінії електропередачи; за втрати електроенергії на лінії брати доплату у розмірі 10% від поточного тарифу на електроенергію з подальшою його зміною; продовжити виконувати обов'язки голови товариства з 18.09.2016 року ОСОБА_2 до вибору нового кандидата на посаду голови; призначити відповідальних по контролю сплати за електричну енергію наступних осіб: ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14; встановити оклад виконуючому обов'язки голови Товариства ОСОБА_2 в сумі 1865 грн. з 1.09.2016 року.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, кількість членів СТ ДРУЖБА складає 296 членів.

Згідно з ч.2 ст.87 ЦК України установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом.

Садівницьке товариство ДРУЖБА діє на підставі Статуту в новій редакції, затвердженого протоколом загальних зборів членів Товариства від 16.10.2011 року, протокол № 1, зареєстрованого розпорядженням Маріупольського міського голови 21.02.2012 року № 90р (далі - Статут).

Статтею 97 ЦК України визначено, що управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до п. 6.1. Статуту вищим органом Товариства є загальні збори членів Товариства (або збори уповноважених). Збори вважаються повноважними, якщо на них були присутні більше половини всіх членів Товариства. Всі рішення зборів приймаються простою більшістю голосів.

Враховуючи, що пунктом 6.1. Статуту закріплено, норму відповідно до якої збори вважаються повноважними, якщо на них були присутні більше половини всіх членів Товариства , то при загальній кількості членів Товариства 296, кількість присутніх на зборах членів Товариства, за наявності яких збори мають право вирішувати питання, є 50% +1, тобто 149 членів Товариства.

В той же час на загальних зборах Товариства 14 травня 2016 року та 18 вересня 2016 року зазначено були присутні відповідно 48 та 55 осіб.

При цьому в вищезазначених протоколах відсутня наступна інформація: чи є особи, присутні на загальних зборах, членами Товариства; загальна кількість членів Товариства для встановлення кворуму; про наявність реєстру присутніх осіб на загальних зборах із зазначенням П.І.Б. члена Товариства; документ, що підтверджує правомочність прийняття рішень загальними зборами Товариства.

Фактично під час проведення загальних зборів Товариства, які відбулися 14 травня 2016 року і 18 вересня 2016 року, була відсутня кількість членів Товариства, яка необхідна для прийняття рішень загальних зборів (відсутній кворум).

Згідно з п. 6.2. Статуту збори скликаються Правлінням Товариства один раз на рік. Позачергові збори скликаються Правлінням Товариства при потребі або за вимогою не менше однієї треті членів Товариства. Про дату, місце, час проведення і порядок денний загальних зборів члени Товариства повинні бути поінформовані не пізніше ніж за 10 днів до певного терміну їх проведення. Про скликання і порядок проведення позачергових зборів оголошується не пізніше ніж за два тижні.

Разом з цим, під час скликання (позачергових) загальних зборів правлінням Товариства не було дотримано процедури їх скликання, визначеної п. 6.2. Статуту.

Таким чином, за присутності 48 осіб на загальних зборах, які відбулися 14 травня 2016 року, 55 осіб на загальних зборах, які відбулися 18 вересня 2016 року, при недотриманні процедури їх скликання, проведення такі збори в силу п. 6.1., п. 6.2. Статуту не мали права вирішувати питання щодо діяльності Товариства, отже вони є неправомочними, а прийняті ними рішення є недійсними.

Щодо порушення прав позивача вказаними рішеннями загальних зборів слід зазначити наступне.

Згідно з частиною 2 статті 269 ЦК України особисті немайнові права належать кожній фізичній особі від народження або за законом і не мають економічного змісту.

Відповідно до ст. 3 ЦК України, однією із загальних засад цивільного законодавства є судовий захист цивільного права та інтересу.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з ч. 5 ст. 98 ЦК України рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду.

Згідно з п.1.3. Статуту Товариство є громадською організацією, яка створена на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод, захисту законних соціальних та економічних інтересів своїх членів.

Відповідно до ч 2, 3 ст. 1 Закону України Про громадські об'єднання від 22.03.2012 №4572-VI, який вступив в дію з 01.01.2013 року (далі - Закон України Про громадські об'єднання ) громадське об'єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка. Громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Згідно з ч. 1 ст. 8 Закону України Про громадські об'єднання членами (учасниками) громадської організації, крім молодіжної та дитячої, можуть бути особи, визначені частиною першою статті 7 цього Закону, які досягли 14 років.

Пунктом 4.1. Статуту встановлено, що членами Товариства можуть бути особи, які визнають Статут, беруть активну участь в його роботі, сприяють досягненню мети та завдань Товариства, сплачують членські внески.

Як вже було зазначено позивач є членом Товариства з 1988 року.

При цьому, п. 5.2.1. Статуту по виконанню Статутних вимог на члена Товариства покладено обов'язок виконувати вимоги Статуту Товариства; виконувати рішення органів управління Товариства та органів контролю за діяльністю Товариства; виконувати свої зобов'язання перед Товариством.

Згідно з ч. 1 ст. 100 ЦК України право участі у товаристві є особистим немайновим правом і не може окремо передаватися іншій особі.

Враховуючи вищевикладене, рішення загальних зборів Товариства прийняті 14 травня 2016 року і 18 вересня 2016 року за відсутності кворуму і порушення процедури їх скликання і проведення порушують права позивача, як члена Товариства. Крім того рішення загальних зборів товариства стосуються його особистих прав, оскільки 5.11.2016 року, за розпорядженням голови правління Товариства ОСОБА_2, без попередження його земельна ділянка була відключена від електропостачання.

За наведених обставин, позивач ОСОБА_1 мав право за захистом порушеного права звернутися до суду із вказаними позовними вимогами, які на думку суду підлягають задоволенню, оскільки обґрунтовані належними та допустимими доказами.

Оскільки суд прийшов до такого висновку, за ст.88 ЦПК України, позивачу ОСОБА_1, на користь якого ухвалено рішення, суд присуджує з відповідача понесені ним і документально підтверджені судові витрати у розмірі 1280 грн.

Керуючись ст.ст.10,11,61,82,88,209,212-215,218, 224-226 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Садівницького товариства ДРУЖБА про визнання недійсними рішень загальних зборів - задовольнити.

Визнати недійним рішення загальних зборів Садівницького товариства ДРУЖБА від 14 травня 2016 року, оформленого протоколом загальних зборів Садівницького товариства ДРУЖБА №2 від 14.05.2016 року.

Визнати недійним рішення загальних зборів Садівницького товариства ДРУЖБА від 18 вересня 2016 року, оформленого протоколом загальних зборів Садівницького товариства ДРУЖБА №4 від 18.09.2016 року.

Стягнути з Садівницького товариства ДРУЖБА (ідентифікаційний код юридичної особи 23173418) на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір при поданні позовної заяви до суду у розмірі 1280 (однієї тисячі двісті вісімдесят) грн.

Заочне рішення може бути переглянуто Жовтневим районним судом міста Маріуполя Донецької області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Позивачем рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Донецької області протягом 10 днів з дня проголошення рішення шляхом подачі апеляційної скарги через Жовтневий районний суд міста Маріуполя.

Суддя П.І. Папаценко

СудЖовтневий районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення29.06.2017
Оприлюднено15.07.2017
Номер документу67742703
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —263/2846/17

Рішення від 29.06.2017

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Папаценко П. І.

Рішення від 29.06.2017

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Папаценко П. І.

Ухвала від 09.03.2017

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Папаценко П. І.

Ухвала від 02.03.2017

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Папаценко П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні