Постанова
від 18.07.2017 по справі 812/945/17
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.2.4

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 липня 2017 рокуСєвєродонецькСправа № 812/945/17

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Пляшкова К.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Станично-Луганському районі до Приватного акціонерного товариства Кондрашівський піщаний кар'єр про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період з 01.06.2017 по 30.06.2017 у розмірі 2850,96 грн,

ВСТАНОВИВ:

03 липня 2017 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Станично-Луганському районі (далі - позивач, УПФУ в Станично-Луганському районі) до Приватного акціонерного товариства Кондрашівський піщаний кар'єр (далі - відповідач, ПрАТ Кондрашівський піщаний кар'єр ) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період з 01.06.2017 по 30.06.2017 у розмірі 2850,96 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначено, відповідач в порушення частини другої Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування не сплатив в встановлений термін заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій до УПФУ в Станично-Луганському районі, в зв'язку з чим станом на 30.06.2017 утворилась заборгованість за період з 01.06.2017 по 30.06.2017 у сумі 2850,96 грн. До теперішнього часу підприємство не погасило борг по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій.

Позивач явку свого повноважного представника у судове засідання не забезпечив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, у позовній заяві зазначив клопотання про розгляд адміністративної справи за відсутності його представника (арк. спр. 3).

Відповідач явку свого повноважного представника у судове засідання не забезпечив, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином шляхом направлення повістки про виклик рекомендованою кореспонденцією за адресою юридичної особи, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. На адресу суду повернувся конверт із зазначенням причини невручення - не працює (арк. спр. 30).

Зважаючи на положення частини одинадцятої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає, що повістку вручено відповідачу належним чином.

Враховуючи положення частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 69-72 КАС України, суд встановив таке.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Приватне акціонерне товариство Кондрашівський піщаний кар'єр , ідентифікаційний код юридичної особи 05383566, зареєстровано як юридичну особу (арк. спр. 23-26).

На підприємстві Відповідача працювали ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які були зайняті на роботах, що дало їм право на призначення пенсії на пільгових умовах відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII Про пенсійне забезпечення (далі - Закон № 1788-XII).

Позивачем у розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону, визначено Відповідачу суми до відшкодування на 2017 рік, що підтверджено копією цього розрахунку, наявною у матеріалах справи (арк. спр. 11).

Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій надісланий відповідачу, що підтверджено рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, але поштове відправлення повернулось до УПФУ в Станично-Луганському районі із зазначенням причини повернення: не працює , що підтверджено копією поштового конверту із відповідними відмітками (арк. спр. 12).

Позивачем проведено камеральну перевірку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення ПрАТ Кондрашівський піщаний кар'єр за період з 01.06.2017 по 30.06.2017, за результатами якої складено акт від 26.04.2017 (арк. спр. 10).

Як зазначено в акті перевірки, проведеною перевіркою встановлено, що станом на 01.06.2017 заборгованість складала 176955,22 грн. За період перевірки підприємство повинно було перерахувати до ПФУ 2850,96 грн, перераховано 0,00 грн. Сума заборгованості станом на 30.06.2017 становить 179806,18 грн.

На підтвердження суми заборгованості відповідача за період з 01.06.2017 по 30.06.2017 у сумі 2850,96 грн позивачем до матеріалів справи також надано: картку особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 (арк. спр. 19).

Також позивачем до матеріалів справи на підтвердження факту призначення пенсії ОСОБА_1 та ОСОБА_2 надані: протоколи про призначення пенсій (арк. спр. 13, 14), довідки про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній (арк. спр. 15, 16).

Вирішуючи адміністративну справу по суті заявлених вимог, оцінюючи їх обґрунтованість, суд виходить з такого.

Відповідно до пункту 2 Розділу XV Прикінцеві положення Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-I Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, необхідність відшкодування відповідачем позивачу фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2, передбачена діючим законодавством.

Процедуру відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначає Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (далі - Інструкція № 21-1).

Згідно з пунктом 6.1 Інструкції № 21-1 відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України ), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.4 Інструкції № 21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом місяця з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії (пункт 6.5 Інструкції № 21-1).

Згідно з пунктом 6.7 Інструкції № 21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

З вищевикладеного встановлено, що право на звернення до суду з позовом про стягнення суми заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, виникає у позивача з 26-го числа кожного місяця, за який позивач просить стягнути заборгованість, за умови надіслання відповідачу розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на відповідний рік.

Факт оформлення позивачем розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з 01.06.2017 по 30.06.2017 на суму 2850,96 грн, направлення цих розрахунків Відповідачу знайшов своє підтвердження у судовому засіданні вищеописаними матеріалами справи.

Отримавши розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , не надавши на них до позивача заперечень та не оскарживши розрахунки в суді, відповідач фактично узгодив такі розрахунки.

Відтак, визначена в розрахунку сума до відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій підлягає сплаті відповідачем.

Суду не надано доказів погашення відповідачем заборгованості перед позивачем.

Враховуючи, що позовні вимоги документально обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, суд вважає за необхідне стягнути з ПрАТ Кондрашівський піщаний кар'єр на користь позивача заборгованість по витратах на виплату і доставку пенсій за віком на пільгових умовах за Списком № 2 за період з 01.06.2017 по 30.06.2017 в загальній сумі 2850,96 грн.

Питання про розподіл судових витрат за приписами статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України судом не вирішується, оскільки Позивач звільнений від сплати судового збору відповідно до вимог Закону України Про судовий збір .

На підставі викладеного, керуючись статтями 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Станично-Луганському районі до Приватного акціонерного товариства Кондрашівський піщаний кар'єр про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період з 01.06.2017 по 30.06.2017 у розмірі 2850,96 грн задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства Кондрашівський піщаний кар'єр (місцезнаходження: 93602, Луганська область, Станично-Луганський район, с. Малинове, вул. Пушкіна, буд. 91, ідентифікаційний код юридичної особи 05383566) на користь Управління Пенсійного фонду України в Станично-Луганському районі Луганської області (місцезнаходження юридичної особи: 93600, Луганська область, Станично-Луганський район, селище міського типу Станиця Луганська, вулиця 1 Травня, буд. 20, рахунок № 25601301754 у ЛОУ Ощадбанка , м. Луганськ, МФО 304665 ідентифікаційний код юридичної особи 21792637) заборгованість по витратах на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , за період з 01.06.2017 по 30.06.2017 в сумі 2850,96 грн (дві тисячі вісімсот п'ятдесят гривень 96 коп.).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя К.О. Пляшкова

Дата ухвалення рішення18.07.2017
Оприлюднено18.07.2017
Номер документу67779891
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/945/17

Постанова від 18.07.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 04.07.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні