Ухвала
від 17.07.2017 по справі 552/4462/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/4462/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2017 року Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавської області підполковника поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку приміщень, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СУ ГУНП в Полтавської області підполковник поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Київського районного суду м. Полтави з клопотанням про проведення обшуку приміщень.

Посилався на те, що кримінальне провадження, дані про яке внесені до ЄРДР за №12016170040002834 від 16.07.2016 за ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України відкрите за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Полтавського комунального автотранспортного підприємства 1628 (далі Полтавське КАТП 1628), м.Полтава, ЄДРПОУ 03351823, що призвело до тяжких наслідків, а також службового підроблення документів бухгалтерського та податкового обліку вказаного підприємства, а також ТОВ «Полтаваекоресурси», ТОВ «Одмак», ТОВ «Торговий дім «Вторма Юг» та ТОВ «Тарсервіс» при здійсненні діяльності із заготівлі, сортування, зберігання та реалізації вторсировини з території полтавського міського сміттєзвалища.

Вказував, що згідно матеріалів кримінального провадження на території міського звалища твердих побутових відходів поблизу с.Макухівка ТОВ «Полтава-вторресурси» у відповідності до договору про співробітництво з питань відбору вторинної сировини від 31.07.2015 з Полтавським КАТП 1628 здійснюється збір вторинної сировини макулатури, скла, металобрухту, поліетилену, що у наступному транспортується на адресу приймальних підприємств на території України за готівку, яка не оприбутковується та не відображається у фінансовій та податковій звітності підприємства, що дає можливість занизити вартість даного договору до 12тис.грн. та суму відрахувань за ним до комунальної власності громади м.Полтави. Протягом 2016-2017р.р. службові особи Полтавського КАТП 1628 та ТОВ «Полтаваекоресурси» здійснюють вивезення з території полтавського міського сміттєзвалища вторсировину (макулатуру, брухт, скло, склобій, відходи поліетилену) без відповідного відображення у бухгалтерському та податковому обліку та сплати до міського бюджету коштів, яка у подальшому легалізовується як нібито зібрана через пункти прийому вторсировини та реалізовується на адресу пов`язаних підприємств: ТОВ «Одмак», ТОВ «Торговий дім «Вторма Юг» та ТОВ «Тарсервіс». Таким чином, з використанням службовими особами Полтавського КАТП 1628, ТОВ «Полтаваекоресурси», ТОВ «Полтава-вторресурси», ТОВ «Одмак», ТОВ «Торговий дім «Вторма Юг» та ТОВ «Тарсервіс» схеми виведення у тінь значних сум коштів створюються умови по заниженню об`єкту оподаткування від реалізації не облікованої вторинної сировини, а отримані кошти від цього привласнюються та використовуються на власні потреби, що призводить до втрат місцевого та державного бюджету.

Також слідчий вказував, що 07.06.2017 за місце знаходження виробничої бази та юридичної адреси ТОВ «Полтаваекоресурси» за адресою: Полтавський район, с.Копили, вул. Триби, 5 був проведений обшук, в ході якого були виявлені товарно-транспортні накладні про відпуск вторинної сировини ТОВ «ТД «Вторма Юг» на адресу ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» з зазначенням пункту розвантаження: м.Рубіжне, вул.Мєндєлєєва, 67.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно МЮ України №87350941 про право власності на приміщення за адресою: Полтавський район, с.Копили, вул.Триби, 5 зареєстроване за ТОВ «Екологічне підприємство «Южна Пальміра» (ЄДРПОУ 36674324)

У відповідності до статутних даних ТОВ «Екологічне підприємство «Южна Пальміра» засновниками є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які раніше були засновниками ТОВ «Полтаваекоресурси». А згідно вилучених 04.07.2017 при проведенні тимчасового доступу в ТОВ «Полтаваекоресурси» документів бухгалтерського обліку зафіксовано реалізацію у 2016 році вторинної сировини на адресу ТОВ «Одмак», засновником якого є ОСОБА_6 - брат засновника ТОВ «ЕП «Южна Пальміра» ОСОБА_4 .

Слідчий вказував, що директор ТОВ «Полтаваекоресурси» ОСОБА_7 повідомив, що на даний час засновниками товариства є він та ОСОБА_8 , а раніше до складу засновників входили ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . А згідно вилучених 07.06.2017 у ході обшуку за адресою: Полтавський район, с.Копили, вул. Триби, 5 подорожніх листів ТОВ «Полтаваекоресурси» зафіксовано рух за маршрутом «База-Свалка-База» протягом 2016-2017р.р. автомобілів товариства: ГАЗ 53 д.н.з. НОМЕР_1 (водії ОСОБА_9 та ОСОБА_10 ) та ЗІЛ 138 д.н.з. НОМЕР_2 (водій ОСОБА_11 ), що може свідчити про вивезення з території полтавського міського сміттєзвалища необлікованої вторсировини.

В своєму клопотанні посилався на те, що відповідно до повідомлення УЗЕ у Полтавській області ДЗЕ НП України службовими особами Полтавського КАТП 1628, ТОВ «Полтаваекоресурси», ТОВ «Одмак», ТОВ «ТД «Вторма ЮГ» організована заготівля та вивезення вторинної сировини з території полтавського міського сміттєзвалища з метою його реалізації на адресу переробних підприємств реального сектору економіки, а також виготовлення підроблених документів бухгалтерського та податкового обліку з метою легалізації походження такої вторсировини та виведення у тінь грошових коштів. Документи бухгалтерського та податкового обліку ТОВ «Полтаваекоресурси» щодо походження та реалізації втор сировини знаходяться за місцем знаходження офісу ТОВ «Торговий дім «Вторма Юг» за адресою: м.Одеса, вул. Черняховського, 14. Крім того, за вказаною адресою знаходяться створені фактичними власниками ТОВ «Полтаваекоресурси» ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_5 інші суб`єкти господарювання: ТОВ «ЕП «Южна Пальміра», ТОВ «Вторполімерторг», ТОВ «Вторма-Транс», які задіяні у ланцюгу легалізації походження втор сировини до кінцевих споживачів, у т.ч. ТОВ «Одмак», ТОВ «Тарсервіс», ТОВ «Вторресурси №3», ТОВ «Віколія», ТОВ «Вторма-Миколаїв», ПП «Вторма» та покупцями вторсировини, у т.ч. ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» та ПАТ «Київський картонно-паперовий комбінат», ПАТ «Кохавинська паперова фабрика», ПАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат», ТОВ «Гласс-ресурс», ПАТ «Ветропак Гостомельский склозавод», ТОВ «Стеклобой», ТОВ «Техбізнеспром», оскільки даний офіс є фактично магазином площею 52м.кв. та належить на праві приватної власності сестрі ОСОБА_5 ОСОБА_14 .

З метою перевірки законності діяльності ТОВ «Полтаваекоресурси», Полтавського КАТП 1628 та ТОВ «Полтава-вторресурси» необхідним є проведення судово-економічної експертизи з обов`язковим дослідженням документів бухгалтерського і податкового обліку за період часу з 01.01.2014 по теперішній час у тому числі щодо подальшого руху вторинної сировини, відпущеної на адресу ТОВ «ТД «Вторма Юг», яке має податкову адресу: м.Одеса, вул. Черняховського, 14.

Просив надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах та заслухавши думку учасників розгляду, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно зі ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Надані до слідчого судді матеріали містять дані, які дають достатні підстави вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016170040002834 від 16.07.2016 за ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України.

Також надані до слідчого судді матеріали свідчать про те, що відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на нежитлове приміщення магазину промислових товарів площею 52м.кв. за адресою: АДРЕСА_1 зареєстроване за ОСОБА_14 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ід. код НОМЕР_3 ).

З наданих до слідчого судді матеріалів вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи є джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, які неможливо встановити іншим способом.

Тому клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

Керуючись ст.234 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку старшому слідчому ВП №1 Полтавського ВП ГУНП в Полтавської області ОСОБА_15 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_16 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_17 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_18 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_19 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_20 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_21 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_22 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_23 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_24 , слідчому Полтавського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_25 за місцем знаходження ТОВ «Торговий дім «Вторма Юг» (ЄДРПОУ 37759885) за адресою: м.Одеса, вул.Черняховського, 14 з метою виявлення та вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів по взаємовідносинах з ТОВ «Полтаваекоресурси», а також іншими постачальниками вторинної сировини, у т.ч. ТОВ «Одмак» (ЄДРПОУ 38847500), ТОВ «Тарсервіс» (ЄДРПОУ 38146457), ТОВ «Вторресурси №3» (ЄДРПОУ 37152889), ТОВ «Віколія» (ЄДРПОУ 36537610), ТОВ «Вторма-Миколаїв» (ЄДРПОУ 33310236), ПП «Вторма» (ЄДРПОУ 24358611) та покупцями вторсировини, у т.ч. ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» (ЄДРПОУ 1882551) та ПАТ «Київський картонно-паперовий комбінат» (ЄДРПОУ 5509659), ПАТ «Кохавинська паперова фабрика» (ЄДРПОУ 22351935), ПАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» (ЄДРПОУ 278801), ТОВ «Гласс-ресурс» (ЄДРПОУ 37725882), ПАТ «Ветропак Гостомельский склозавод» (ЄДРПОУ 333888), ТОВ «Стеклобой» (ЄДРПОУ 40424862), ТОВ «Техбізнеспром» (ЄДРПОУ 39646876) за період з 01.01.2014 по дату постановлення ухвали суду, у т.ч. товарних накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, договорів з усіма додатками, сертифікатів якості, інших документів про якість товару, платіжних документів на оплату включаючи інформацію про здійснені платежі за допомогою системи «Клієнт-банк», документів складського обліку, у т.ч. щодо їх внутрішнього переміщення, залишку на складі, використання у виробничому процесі, носіїв електронної інформації, в яких містяться відомості про проведені операції та існуючі домовленості щодо поставки ТМЦ та виконання робіт, чорнових записів щодо здійснених фінансово-господарських операцій по «конвертації» грошових коштів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя /підпис/ ОСОБА_1

Слідчий суддя ОСОБА_1

17.07.2017

Дата ухвалення рішення17.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67790212
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку приміщень

Судовий реєстр по справі —552/4462/17

Ухвала від 17.07.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні