Ухвала
від 11.05.2017 по справі 761/16035/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/16035/17

Провадження № 1-кс/761/10010/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2017 року слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 22014000000000489 від 28.10.2014 за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 258-5 та ст. 341 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС 1 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, відповідно до якого просить надати дозвіл на проведення обшуку в житловому приміщенні за місцем періодичного проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення предметів, речей та документів, що містять відомості про фінансово-господарські відносини ТОВ «Альфабокс» з оператором мобільного зв`язку терористичної організації ЛНР «Лугаком», свідчать про обізнаність службових осіб ТОВ «Альфабокс» з діяльністю вказаного мобільного оператора, а також вказують на сприяння конкретними особами його незаконній діяльності на тимчасово окупованих територіях окремих районів Луганської області, зокрема первинних фінансово-господарських документів, печаток, штампів та/або кліше, записних книжок та особистих записів, зафіксованих в інший спосіб, електронних носіїв інформації, комп`ютерної техніки, засобів зв`язку та сім-карток, пластикових банківських карток, грошових коштів та матеріальних цінностей, одержаних внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а також інших речей, предметів та документів, що можуть бути доказами у кримінальному провадженні, сприяти розкриттю злочину і встановленню осіб, причетних до його вчинення.

Клопотання мотивовано тим, що в ході здійснення досудового розслідування встановлено, що у березні 2014 року, за невстановлених обставин, перебуваючи на території Луганської області, ОСОБА_6 та інші невстановлені особи, керуючись мотивом особистого неприйняття діючої державної влади в Україні, створили терористичну організацію, що в період з березня 2014 року по теперішній час, діє на території Луганської області, чим створює небезпеку нормальній життєдіяльності суспільства, дестабілізує економічну та соціально-політичну сферу життя, порушує нормальне функціонування соціальних та економічних інститутів, породжує обстановку незахищеності населення вказаного регіону тощо. При цьому, у вказаний період часу ОСОБА_6 та інші невстановлені особи погодили між собою єдиний план злочинної діяльності, в якому розподілили функції кожного з них та визначили дії, які кожен мав вчинити для досягнення цього плану.

На виконання злочинного плану 21.04.2014 в захопленій будівлі Управління СБ України в Луганській області оголошено резолюцію про створення Автономної Луганської республіки, яка не підпорядковується чинним органам державної влади; обрано «Народного губернатора» Луганської області ОСОБА_6 , та оголошено про проведення 11.05.2014 на території Луганської області референдуму з питання підтримання акту державної самостійності самопроголошеної «Луганської народної республіки».

11.05.2014 року всупереч ст. 73 Конституції України та ст. ст. 6, 6-1 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» проведено «референдум» щодо підтримання акту про державну самостійність незаконно проголошеної «Луганської народної республіки».

13 квітня 2014 року Радою національної безпеки і оборони України прийнято рішення «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України», яке введено в дію Указом Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» № 405/2014 від 14.04.2014, відповідно до якого на території України розпочато Антитерористичну операцію.

Наказом керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України № 33/6/9 від 07.10.2014 районами проведення Антитерористичної операції визначені території Донецької та Луганської областей. До проведення Антитерористичної операції, відповідно до статті 4 Закону України «Про боротьбу з тероризмом», залучені військові підрозділи Міністерства оборони України та Міністерства внутрішніх справ України.

Наприкінці 2014 року - на початку 2015 року, громадянин України ОСОБА_7 , перебуваючи на тимчасово окупованих територіях Луганської області, в т.ч. в м. Луганськ, будучи співробітником телекомунікаційної компанії та будучи обізнаним з особливостями побудови телекомунікаційних мереж та операторів мобільного зв`язку/провайдерів, керуючись власними політичними переконаннями та корисливим мотивом, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, вирішив сприяти діяльності терористичної організації «Луганська народна республіка», шляхом створення на тимчасово окупованій території Луганської області незаконного локального стільникового оператора мобільного зв`язку з доступом до мережі Інтернет, за яким буде неможливо здійснення державного контролю України.

Реалізуючи вищевказаний злочинний намір, ОСОБА_7 , вступив у попередню злочинну змову з невстановленими особами з числа учасників терористичної організації «ЛНР» та іншими невстановленими особами в м. Києві та м. Одесі.

Так, на початку 2015 року, ОСОБА_7 , реалізуючи попередню злочинну домовленість, перебуваючи на тимчасово окупованих територіях окремих районів Луганської області, будучи обізнаним про особливості побудови та функціонування телекомунікаційної мережі оператора зв`язку «Київстар» на території Луганської області, вказав невстановленим учасникам терористичної організації «ЛНР» на обладнання вказаного оператора, яке необхідно для налагодження роботи локального оператора мобільного зв`язку терористичної організації «ЛНР».

У цей же час, невстановлені учасники терористичної організації, діючи на виконання своєї частини спільного злочинного плану, здійснили збройне захоплення матеріально-технічних комплексів ПрАТ «Київстар», що знаходилися на тимчасово окупованій території Луганської області, з метою створення власного оператора мобільного зв`язку. У зв`язку з викладеним, 04.02.2015 ПрАТ «Київстар» припинило надання послуг стільникового зв`язку на тимчасово окупованій території окремих районів Луганської області.

Продовжуючи реалізацію злочинного умислу, в період червня серпня 2015 року, ОСОБА_7 , діючи в інтересах терористичної організації «ЛНР», за попередньою змовою з невстановленими особами з числа учасників вказаної терористичної організації, за сприяння невстановлених осіб в м. Києві та м. Одесі, перебуваючи на тимчасово-окупованій території Луганської області, із використанням захоплених матеріально-технічних комплексів ПрАТ «Київстар» та ВОЛЗ, створили так зване «Державне унітарне підприємство Луганської народної республіки «Луганські комунікації» (оператор мобільного зв`язку «Лугаком»), яке надає послуги мобільного зв`язку, після чого 06.08.2015 року, в м. Луганськ, вказане підприємство було зареєстровано у незаконних органах юстиції «ЛНР».

Того ж дня, перебуваючи в м. Луганськ, ОСОБА_7 був призначений на посаду директора «ДУП ЛНР «Лугаком» наказом так званого міністра зв`язку «ЛНР» № 12 та очолив вказане підприємство з метою забезпечення його стійкої роботи, направленої на реалізацію злочинного задуму терористичної організації «ЛНР» щодо забезпечення її учасників «конфіденційною, захищеною від стороннього втручання мережею мобільного зв`язку», а також фінансування діяльності терористичної організації за рахунок отриманого від господарської діяльності прибутку.

В подальшому, перебуваючи на зазначеній посаді директора «Лугаком» ОСОБА_7 , діючи на виконання попередньо досягнутих з учасниками терористичної організації «ЛНР» домовленостей, з метою розширення покриття оператора «Лугаком» та забезпечення його безперебійного функціонування», вступив у злочинну змову з громадянами України ОСОБА_8 та ОСОБА_5 , які за своїми політичними переконаннями підтримують діяльність терористичної організації «ЛНР» та бажають сприяти її діяльності.

Так, ОСОБА_8 та ОСОБА_5 здійснюють передачу ОСОБА_7 телекомунікаційної продукції (кабелі, муфти, антени, свічі, вимірювальні пристрої, розхідні матеріали та інше) для проведення діагностики роботи сегменту ВОЛЗ «Лугаком», на якому він діє, аварійно-відновлювальних, ремонтних та обслуговуючих робіт, а також для розширення мережі його покриття.

Встановлено, що з метою реалізації вищеописаного злочинного задуму ОСОБА_8 на території України було зареєстровано ТОВ «Альфабокс» (код ЄДРПОУ 39904014, м. Одеса, вул. Дальницька, буд. 46), яке має аналогічну реєстрацію на тимчасово окупованій території Луганської області за наступними реквізитами «ООО «Альфабокс»; код ЕГРЮЛ 61113617; свідоцтво № 11-0001361/2; м. Луганськ, вул. Магнітогорська, буд. 41; Р/с № 26004064226516, в банке «Государственный банк Луганской Народной Республики», МФО 400008. Так, вказані підприємства задіяні в злочинній схемі забезпечення т.зв. «Державних унітарних підприємств Міністерства зв`язку «Луганської народної республіки».

На ОСОБА_8 покладено завдання з придбання необхідного комплектуючого та ремонтного телекомунікаційного обладнання через ТОВ «Альфабокс», яке в свою чергу виготовляє документи щодо придбання вказаних товарів та подальшого перепродажу на «ООО «Альфабокс». З вказаною метою ОСОБА_9 підшукав та залучив до вказаної протиправно діяльності заступника директора із маркетингу та продажів ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель» ОСОБА_10 , якого повідомив про свої злочинні наміри забезпечувати т.зв. «Державні унітарні підприємства Міністерства зв`язку «Луганської народної республіки», та який розділяє погляди та мотиви ОСОБА_7 . Вступивши у злочинну змову між собою, останні розробили план проведення поставок матеріалів та обладнання на непідконтрольні території Луганської області учасникам терористичної організації «ЛНР» та обумовили порядок його виконання, згідно якого ОСОБА_10 повинен поставляти продукцію на ОСОБА_8 , який в свою чергу, через ряд інших СГД переправляти її на тимчасово-окуповану територію Луганської області.

ОСОБА_5 виступаючи в якості юриста та логіста ТОВ «Альфабокс», будучи зацікавленим в отриманні учасниками терористичної організації «ЛНР» телекомунікаційної продукції для розширення мережі «Лугаком» та підтримання її належного стану, а також у стійкій діяльності попередньо налагодженого каналу поставки такого обладнання, створив ряд суб`єктів підприємницької діяльності з явними ознаками фіктивності, завданням діяльності яких у своїй сукупності є маскування та приховання вищеописаних «правовідносин».

Так, слідчий вказує, що вказані СГД з ознаками фіктивності виступають в якості «прокладок» для проведених фінансово-господарських операцій, таким чином ускладнюючи їх можливе викриття, а їх рахунки використовуються для проведення взаєморозрахунків з учасниками терористичної організації «ЛНР».

Відповідно до клопотання, за викладених вище обставин зазначені особи безперервно забезпечують терористичну організацію «ЛНР» комплектуючим телекомунікаційним обладнанням, сприяють діяльності незаконно створеного та діючого оператора мобільного зв`язку «Лугаком» та розширенню мережі його покриття.

За повідомленнями ДКІБ СБ України № 30/1/2-1850 від 21.03.2017 та № 30/1/2-2703 від 19.04.2017 за місцем періодичного проживання громадянина України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , на даний час зберігаються предмети, речі і документи, які свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 85293855 від 19.04.2017 об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної форми власності зареєстровано за ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

На підставі наведеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, які мають значення для розслідування вказаного кримінального правопорушення, слідчий просить клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку у вказаному приміщенні.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Враховуючи, що в судовому засіданні слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані окремі речі та документи, які зазначені в клопотанні, мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у цих речах, та документах можуть бути доказами під час судового розгляду, і вказані речі та документи, знаходяться за адресою: м. Одеса, вул. Кармена Романа, буд. 21, офіс 22, на праві приватної форми власності зареєстровано за ТОВ «БИТРАДІОТЕХНІКА» (код ЄДРПОУ 19213218), що в своїй сукупності свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

Разом з тим, слідчий суддя не вбачає підстав в частині задоволення клопотання щодо надання дозволу на виявлення та вилучення грошових коштів та матеріальних цінностей, одержаних внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а також інших речей, предметів та документів, оскільки слідчим чітко не визначено індивідуальні та родові ознаки відшукуваних речей, які у даному випадку підлягають вилученню, імовірність їх знаходження саме у вказаному приміщенні, їх значення для проведення досудового розслідування та відношення до розслідуваного кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС 1 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_3 або іншому слідчому слідчої групи у даному кримінальному провадженні дозвіл на проведення обшуку в житловому приміщенні за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення предметів, речей та документів, що містять відомості про фінансово-господарські відносини ТОВ «Альфабокс» з оператором мобільного зв`язку терористичної організації ЛНР «Лугаком», свідчать про обізнаність службових осіб ТОВ «Альфабокс» з діяльністю вказаного мобільного оператора, а також вказують на сприяння конкретними особами його незаконній діяльності на тимчасово окупованих територіях окремих районів Луганської області, зокрема первинних фінансово-господарських документів, печаток, штампів та/або кліше, записних книжок та особистих записів, зафіксованих в інший спосіб, електронних носіїв інформації, комп`ютерної техніки, засобів зв`язку та сім-карток.

В решті заявлених вимог - відмовити.

Дана ухвала підлягає виконанню у строк, що не перевищує один місяць з дня її постановлення, тобто до 11 червня 2017 року та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу67816363
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 22014000000000489 від 28.10.2014 за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 258-5 та ст. 341 КК України

Судовий реєстр по справі —761/16035/17

Ухвала від 11.05.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні