Рішення
від 19.07.2017 по справі 389/1186/17
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.07.2017

Провадження №2/389/436/17

ЄУН 389/1186/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2017 року Знам'янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Савельєвої О.В.,

при секретарі Баланюк Т.В.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Знам'янка Кіровоградської області цивільну справу за позовом керівника Знам'янської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Знам'янської центральної районної лікарні Знам'янської районної ради до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням,

В С Т А Н О В И В:

Керівник Знам'янської місцевої прокуратури звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Знам'янської центральної районної лікарні Знам'янської районної ради заподіяну кримінальним правопорушенням шкоду в сумі 2568 грн. 84 коп.

Свої позовні вимоги обґрунтував тим, що приблизно о 21 годині 20 хвилин 07.01.2017 між ОСОБА_1, який перебував у стані алкогольного сп'яніння, та його дружиною ОСОБА_2 за місцем спільного проживання ІНФОРМАЦІЯ_1 на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин виникла сварка, під час якої у ОСОБА_1 раптово виник умисел на спричинення ОСОБА_2 тілесних ушкоджень. Реалізуючи вказаний умисел, діючи умисно та цілеспрямовано, ОСОБА_1 наніс ОСОБА_2 не менше п'ятнадцяти ударів кулаками обох рук по тулубу, голові та кінцівках, спричинивши таким чином останній тілесні ушкодження у вигляді крововиливів, саден у ділянці голови, тулубу, кінцівок, закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, які, згідно з висновком судово-медичної експертизи від 25.01.2017 №15, по тяжкості відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров'я. Таким чином, своїми умисними та протиправними діями ОСОБА_1 скоїв умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.125 КК України. Ухвалою Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 28.02.2017 ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим. Ухвала набрала законної сили 09.03.2017. У зв'язку з отриманими тілесними ушкодженнями потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні в загально-терапевтичному відділенні Знам'янської центральної районної лікарні з 08.01.2017 по 20.01.2017, тобто 12 ліжко-днів. Вартість одного ліжко-дня на момент лікування ОСОБА_2 становила 214 грн. 07 коп. Таким чином, на її перебування лікарнею витрачено 2568 грн. 84 коп., і ця сума підлягає стягненню з ОСОБА_1

Прокурор у судове засідання не з'явився, але надав суду заяву, в якій підтримав позовні вимоги в повному обсязі, просив стягнути з ОСОБА_1 вартість витрат на лікування в сумі 2568 грн. 84 коп. та розглядати справу у його відсутності.

Представник Знам'янської центральної районної лікарні Знам'янської районної ради в судове засідання не з'явився, але надав суду заяву, в якій підтримав позовні вимоги в повному обсязі, просив стягнути з ОСОБА_1 вартість витрат на лікування в сумі 2568 грн. 84 коп. та розглядати справу у його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 до суду не з'явився, надавши заяву, в якій заявлені вимоги визнав у повному обсязі та просив суд справу розглядати у його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, докази, вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного.

Пунктом 3 статті 131-1 Конституції України, статтею 45 ЦПК України передбачено, що прокуратура забезпечує представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом, звертається до суду з позовною заявою (заявою), бере участь у розгляді справ за його позовами.

Випадки представництва прокуратурою інтересів держави в судах визначені, зокрема, ст.23 Закону України Пpo прокуратуру . Представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави у випадках та порядку, встановлених законом. Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до ч.2, ч.3 ст.10, ст.60 ЦПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Ухвалою Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 28.02.2017 у кримінальному провадженні №1-кп/389/36/17 (ЄУН 389/364/17) ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим (а.с.7-8).

Згідно з ч.4 ст.61 ЦПК України, вирок у кримінальному провадженні, що набрав законної сили, або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов'язкові для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено вирок або постанову суду, з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

У зв'язку з отриманими тілесними ушкодженнями потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні в загально-терапевтичному відділенні Знам'янської центральної районної лікарні Знам'янської районної ради з 08.01.2017 по 20.01.2017, тобто 12 ліжко-днів. Вартість одного ліжко-дня на момент лікування ОСОБА_2 становила 214 грн. 07 коп. Таким чином, на її перебування лікарнею витрачено 2568 грн. 84 коп., що вбачається з листа від 09.02.2017 №246 та розрахунку вартості ліжко-дня по Знам'янській центральній районній лікарні Знам'янської районної ради стосовно ОСОБА_2 (а.с.9, 10).

У листі Знам'янської центральної районної лікарні Знам'янської районної ради від 19.04.2017 №647 вказано, що кошти за лікування ОСОБА_2 не надходили (а.с.11).

Зі статуту Знам'янської центральної районної лікарні Знам'янської районної ради вбачається, що вона є неприбутковою організацією, джерелами її фінансування є кошти Державного бюджету України, обласного, районного та місцевих бюджетів. Доходи Знам'янської центральної районної лікарні Знам'янської районної ради використовуються виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених статутом (а.с.12-19).

Згідно з ч.1 ст.1206 ЦК України, особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 №11 Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат , кошти, витрачені на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, можуть покладатися на засуджених при заподіянні шкоди як умисними, так і необережними діями, при цьому відшкодуванню підлягають тільки кошти, витрачені на стаціонарне лікування потерпілого у лікарні, госпіталі, диспансері чи в іншому стаціонарному лікувальному закладі, і зазначене відшкодування можливе лише тоді, коли є причинний зв'язок між злочинними діями чи бездіяльністю винної особи та перебуванням потерпілого на такому лікуванні.

Відповідно до Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 16.07.1993 №545, сума коштів, яка підлягає відшкодуванню визначається закладом охорони здоров'я, в якому перебуває на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі та вартості витрат на його лікування.

Згідно зі ст.174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, якщо це не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, за наявності для того законних підстав суд ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи викладене, те, що внаслідок спричинення ОСОБА_1 легких тілесних ушкоджень ОСОБА_2, остання перебувала на стаціонарному лікуванні і доведений причинний зв'язок між злочинними діяннями ОСОБА_1 та перебуванням потерпілої на лікуванні, вартість якого становить 2568 грн. 84 коп., суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та доведеним, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст.88 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з ОСОБА_1 судові витрати.

На підставі викладеного, ст.1206 ЦК України, керуючись ст.ст.60, 61, 88, 174, 213-215, 218 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов керівника Знам'янської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Знам'янської центральної районної лікарні Знам'янської районної ради до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Знам'янської центральної районної лікарні Знам'янської районної ради (ЄДРПОУ 01995060, р/р:31552203137707, одержувач коштів ГУ ДКСУ у Кіровоградській області, МФО 823016) заподіяну кримінальним правопорушенням шкоду в сумі 2568 (дві тисячі п'ятсот шістдесят вісім) грн. 84 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір сумі 640 (шістсот сорок) грн.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Кіровоградської області в десятиденний строк з дня проголошення рішення через Знам'янський міськрайонний суд Кіровоградської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Знам'янського міськрайонного суду

Кіровоградської області ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення19.07.2017
Оприлюднено20.07.2017
Номер документу67818418
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням

Судовий реєстр по справі —389/1186/17

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Ябчик Н. М.

Ухвала від 09.08.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Ябчик Н. М.

Рішення від 19.07.2017

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 19.05.2017

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні