Рішення
від 15.06.2017 по справі 910/8418/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.06.2017Справа №910/8418/17

За позовом Фастівського комбінату комунальних підприємств;

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-транспортна компанія

"Київбудсервіс";

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача

Фастівська міська рада

про стягнення 186 000,00 грн.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від позивача: Гречанюк М.В., представник, довіреність № 09/219 від 06.06.2017 р.;

Від відповідача: не з'явилися.

Від третьої особи: Щур Ю.В., представник, довіреність № 06-23/0753 від 13.06.2016 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить стягнути з відповідача 186 000,00 грн. заборгованості у зв'язку з неналежним виконанням договору № 5 від 13.09.2016 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.05.2017 року порушено провадження у справі № 910/8418/17.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.06.2017 р. залучено до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Фастівську міську раду.

У судовому засіданні 15.06.2017 р. представник позивача та третьої особи позовні вимоги підтримали, просили позов задовольнити у повному обсязі.

Відповідач був належним чином повідомлений про час, день і місце розгляду справи, що підтверджується поштовим повідомленням, яке повернулось на адресу суду і підтверджує факт направлення ухвали господарського суду на адресу відповідача, зазначену у витязі з ЄДРПОУ.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. Згідно статті 64 Господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала направляється за адресою місцезнаходження сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідач не направив в судове засідання своїх повноважних представників, не надав письмовий відзив на позовну заяву, а також не заперечив позовні вимоги по суті.

У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Зважаючи на те, що неявка представника відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об'єктивному розгляду всіх обставин справи, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд-

ВСТАНОВИВ:

Між Фастівським комбінатом комунальних підприємств та Товариством з обмеженою відповідальністю Будівельно-транспортна компанія Київбудсервіс укладено Договір №5 від 13.09.2016 року на поточний ремонт асфальтобетонного покриття дороги по вул. Буцикова в м. Фастів Київської області. Виконавцем (підрядником) робіт за даним договором є ТОВ Будівельно-транспортна компанія Київбудсервіс .

Позивач зазначає, що даний договір було укладено в результаті проведення закупівлі через систему електронних публічних закупівель ProZorro . В результаті проведення аукціону переможцем визначено ТОВ Будівельно-транспортна компанія Київбудсервіс , яка надала найменшу цінову пропозицію, всі зазначені документи та підходить за встановленими кваліфікаційними критеріями. Фінансування на проведення поточного ремонту асфальтобетонного покриття дороги по вул. Буцикова проводилось з місцевого бюджету.

Відповідно до п.4.1. договору встановлена загальна вартість робіт, яка складає 60 000,00 гривень в тому числі ПДВ - 10 000,00 гривень.

Відповідно до норм статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Згідно зі статтею 843 Цивільного кодексу України у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог-відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (п. 1 ст. 530 ЦК України).

Згідно ст. 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

На виконання договору Фастівським ККП, відповідно до вимог п. 6.2. договору здійснена попередня оплата, згідно постанови КМУ №117 від 23.04.2014 року у розмірі 30% від вартості договірної ціни, що складає 18 000,00 гри. та підтверджується платіжним дорученням № 25 від 19.09.2016 р.

Пунктом 3.1. договору передбачено, що підрядник зобов'язується розпочати роботи не пізніше п'яти календарних днів з моменту дати укладання договору і реєстрації та взяття на облік юридичних зобов'язань по договору управлінням Державної казначейської служби країни та закінчити їх не пізніше 01.11.2016 року.

Пунктом 3.2. договору передбачена єдина підстава зміни строків виконання робіт - виникнення обставин непереборної сили.

Перегляд строків виконання робіт оформлюється у вигляді додаткової угоди підписаної уповноваженими представниками замовника і підрядника.

Сторона, що не може виконувати зобов'язання за цим договором унаслідок дії обставин непереборної сили, повинна не пізніше ніж протягом 3 днів з моменту їх виникнення повідомити про це іншу сторону у письмовій формі що передбачено п. 15.2 договору.

Пунктом 15.3. договору встановлено, що доказом виникнення обставин непереборної сили та строк їх дії є відповідні документи, які видаються Торгово-промисловою Палатою України.

Згідно н.3.3. договору замовник може, у разі необхідності, прийняти рішення про уповільнення, зупинення або прискорення виконання робіт.

Матеріали справи не містять жодної додаткової угоди щодо перегляду строку виконання робіт між замовником та підрядником.

Станом на день розгляду справи, роботи з поточного ремонту асфальтобетонного покриття дороги по вул. Буцикова підрядником не завершені в строк встановлений договором, а саме до 01.11.2016 року, що є порушенням умов п. 3.1. даного договору.

Пунктом 7.1. договору передбачено, що підрядник зобов'язаний виконати роботи у встановлені договором строки та інформувати замовника про обставини, що перешкоджають виконанню робіт за договором, а також про заходи, необхідні для їх усунення.

Пунктом 10.1. договору встановлено обов'язок підрядника щодо необхідності своєчасно інформувати замовника про хід виконання робіт.

З висновків засідання робочої групи з перевірки та контролю виконання ремонтних та будівельних робіт в місті Фастів від 10.11.2016 року за участю представника позивача, завідувача сектору капітального будівництва, головного спеціаліста з питань надання адміністративних послуг сектору Державного архітектурно-будівельного контролю Фастівської міської ради, начальника відділу житлово-комунального господарства, депутатів міської ради, головного інженера філії Фастівського РайДУ та майстра по виконанню робіт ТОВ БТК Київбудсервіс ОСОБА_3, створеної розпорядженням міського голови від 18.05.2016 року за № 121 од., вбачається, що станом на 10.11.2016 року підрядником лише частково проведено роботи по холодному фрезуванню та шліфуванню асфальтобетонного покриття проїжджої частини дороги. Проведене поперечне та повздовжнє фрезування старого асфальтобетонної о покриття без заміни його новим, що унеможливлює безпечний рух транспорту, пішоходів та створює загрозу для життя і здоров'я людей. Також відбувається подальше руйнування дорожнього полотна, що може призвести до збільшення обсягів робіт та заміни усього асфальтобетонного покриття вулиці і завдасть значних збитків місцевому бюджету.

Головним обов'язком підрядника за договором підряду є виконання обумовленої договором роботи або її окремих етапів у строки, обумовлені договором (ч. 1 ст. 846 ЦК України). Невиконання цього та інших обов'язків підрядника в обумовлені строки є порушенням зобов'язання (простроченням підрядника).

На виконання протокольного рішення №22 від 28.11.2016 року міської постійної комісії з питань ТЕБ та НС, Фастівським ККП направлено Лист-претензію від 02.12.2016 року (вик. №08/322) на адресу ТОВ БТК Київбудсервіс .

Даним листом Фастівський ККГІ ставить до відома ТОВ БТК Київбудсервіс про те, що відповідно до абзацу 4 п. 7.1. вказаного договору замовник в односторонньому порядку розриває цей договір, в зв'язку з тим, що підрядник порушує свої зобов'язання щодо якості та строків виконання робіт.

Відповідно до ч. 2 ст. 849 ЦК України, якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її в строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

З положень п.1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до статті 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов'язань може забезпечуватись згідно з договором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі неналежного виконання зобов'язань.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання за кожний день прострочення виконання.

Частина 2 статті 551 Цивільного кодексу України визначає, що якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Пунктом 5.6. договору сторони встановили, що за несвоєчасне виконання зобов'язань згідно договору, які пов'язані з порушенням термінів, підрядник сплачує замовникові штраф у розмірі 10% від суми договору за кожен день прострочення порушеного зобов'язання.

Перевіривши розрахунки позивача, враховуючи вищевикладене, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню за період з 01.11.2016 року (дата завершення робіт) по 01.12.2016 року (02.12.2016 року - дата розірвання договору) 180 000, 00 грн. штрафу, оскільки судом встановлено порушення відповідачем виконання зобов'язань за договором.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Фастівського комбінату комунальних підприємств підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст. ст. 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-транспортна компанія "Київбудсервіс" (04074, м. Київ, вул. Новомостицька, 25, код ЄДРПОУ 38684376) на користь Фастівського комбінату комунальних підприємств (08500, Київська область, м. Фастів, вул. Нова, 9, код ЄДРПОУ 03346414) 186 000 (сто вісімдесят шість тисяч) грн. 00 коп. штрафу та судовий збір у розмірі 2 880 (дві тисячі вісімсот вісімдесят) грн. 00 коп. Видати наказ.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

4. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя О.В. Мандриченко Дата складання рішення 20.06.2017 р.

Дата ухвалення рішення15.06.2017
Оприлюднено20.07.2017
Номер документу67834833
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 186 000,00 грн

Судовий реєстр по справі —910/8418/17

Постанова від 03.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Ухвала від 14.09.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Рішення від 15.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 26.05.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні