Ухвала
від 19.07.2017 по справі 4/12
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

пр. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел. (057) 702-00-72

Е-mail: inbox@dna.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

19.07.2017 справа № 4/12

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий: суддіОСОБА_1 ОСОБА_2, ОСОБА_3 розглянувши апеляційну скаргу Центрально - Міського відділу державної виконавчої служби м.Макіївка Головного територіального управління юстиції у Донецькій області на ухвалу господарського суду Донецької області від 01.06.2017 р. у справі№ 4/12 за позовом до орган ДВС: Товариства з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед , м.Київ Державне підприємство Макіїввугілля , м.Київ Центрально - Міський відділ державної виконавчої служби м.Макіївка Головного територіального управління юстиції у Донецькій області про стягнення суми В С Т А Н О В И В:

Центрально - Міський відділ державної виконавчої служби м.Макіївка Головного територіального управління юстиції у Донецькій області 07.07.2017р. звернувся до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою б/н б/д на ухвалу господарського суду Донецької області від 01.06.2017 р. по справі №4/12 з клопотаннями про відновлення строку на апеляційне оскарження та відстрочення сплати судового збору.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.07.2017р. було визначено склад колегії суддів: Геза Т.Д. - головуючий суддя, судді Склярук О.І., Дучал Н.М.

Згідно з ч. 3 ст. 94 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Відповідно до ст.4 Закону України «Про судовий збір» , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до господарського суду апеляційної скарги на ухвалу суду - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 1600 грн.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити, розстрочити сплату судового збору або звільнити від його сплати.

Згідно п.3.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013р. №7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Заявник апеляційної скарги у клопотанні про відстрочення сплати судового збору посилається на те, що бухгалтерія Центрально - Міського відділу державної виконавчої служби м.Макіївка Головного територіального управління юстиції у Донецькій області знаходиться в Головному територіальному управлінні юстиції у Донецькій області у м.Краматорськ, тому відділ ДВС звернувся з доповідною запискою про сплату судового збору.

Апелянтом не доведено обставин, для вчинення господарським судом дій, зазначених у ст. 8 Закону України "Про судовий збір", які б давали підстави для відстрочення сплати судового збору, а саме: не представлено доказів відсутності дійсної можливості сплати судового збору станом у встановленому порядку та розмірі.

Крім того, заявником апеляційної скарги не надано доказів того, що протягом визначеного процесуальним законом строку розгляду апеляційної скарги скаржник зможе сплатити судовий збір у встановленому розмірі. Так, заявник апеляційної скарги не підтвердив, що до ухвалення судового рішення у справі (постанови суду апеляційної інстанції) він взагалі матиме можливість сплачувати судовий збір за подання апеляційної скарги у справі. Відтак, наведені позивачем обставини не мають характеру виключних, що свідчить про відсутність належних підстав для відстрочення скаржникові сплати судового збору.

З огляду на вищезазначене, клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги Центрально - Міського відділу державної виконавчої служби м.Макіївка Головного територіального управління юстиції у Донецькій області на ухвалу господарського суду Донецької області від 01.06.2017 р. по справі №4/12 не підлягає задоволенню.

Відсутність доказів сплати судового збору у встановленому законом порядку та розмірі є підставою для повернення апеляційної скарги в порядку п. 3 ст.97 ГПК України.

Враховуючи наведене, апеляційна скарга підлягає поверненню заявникові на підставі п.3 ч.1 ст.97 Господарського процесуального кодексу України.

Клопотання Центрально - Міського відділу державної виконавчої служби м.Макіївка Головного територіального управління юстиції у Донецькій області про відновлення процесуального строку на звернення до суду з апеляційною скаргою на ухвалу господарського суду Донецької області від 01.06.2017 р. по справі №4/12 не підлягає розгляду, у зв`язку з поверненням апеляційної скарги заявником.

Відповідно до ч.4 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, після усунення обставин, зазначених у пунктах 1, 2 і 3 частини першої цієї статті, апеляційна скарга може бути подана повторно.

Керуючись ст.86, п. 3 ч.1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Відмовити Центрально - Міському відділу державної виконавчої служби м.Макіївка Головного територіального управління юстиції у Донецькій області у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору на ухвалу господарського суду Донецької області від 01.06.2017 р. по справі №4/12.

2. Повернути апеляційну скаргу Центрально - Міського відділу державної виконавчої служби м.Макіївка Головного територіального управління юстиції у Донецькій області на ухвалу господарського суду Донецької області від 01.06.2017 р. по справі №4/12.

Додаток на адресу апелянта: апеляційна скарга б/н б/д з додатками на 23 арк.

Головуючий: Т.Д. Геза

Судді: Н.М. Дучал

ОСОБА_3

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.07.2017
Оприлюднено20.07.2017
Номер документу67835334
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/12

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Постанова від 11.12.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Ємельянов A.C.

Ухвала від 27.11.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Ємельянов A.C.

Ухвала від 22.09.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Погребняк B.Я.

Постанова від 28.08.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 11.08.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 19.07.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

Ухвала від 18.05.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні