Вирок
від 11.07.2017 по справі 754/7995/17
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 1-кп/754/540/17

Справа№754/7995/17

Вирок

Іменем України

11 липня 2017 року Деснянський районний суд м. Києва в складі :

судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні матеріали кримінального провадження № №32017100030000018 від 14.06.2017 року відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України,

за участю сторони обвинувачення: прокурора ОСОБА_4

сторони захисту: обвинуваченого ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_5 .

Встановив:

ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні пособництва у фіктивному підприємництві, а саме придбання суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи з метою прикриття незаконної діяльності.

Відповідно до реєстраційних документів ТОВ «Бест Прайс ЛТД» (ЄДРПОУ 39528939) ОСОБА_3 , у період з 28.10.2015 року - по 17.02.2016 року, рахувався одноосібним засновником, директором та головним бухгалтером ТОВ «Бест Прайс ЛТД», яке зареєстроване відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Деснянського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві.

Так, ОСОБА_3 , діючи умисно, вчинив пособництво у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності - Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОВ «Бест Прайс ЛТД» (код ЄДРПОУ 39528939) з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб, а саме, у жовтні 2015 року, перебуваючи у м. Києві, отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи на ім`я ОСОБА_6 пропозицію за грошову винагороду перереєструвати на своє ім`я суб`єкт підприємницької діяльності - ТОВ «Бест Прайс ЛТД» (код ЄДРПОУ 39528939), без фактичного здійснення ним підприємницької діяльності в установленому законом порядку, надав невстановленим досудовим розслідуванням особам - документи і права розпоряджатися банківськими рахунками підприємства та виготовляти первинні документи від його імені.

ОСОБА_3 , діючи умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій, щодо придбання суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи з метою прикриття незаконної діяльності, діючи за вказівкою невстановлених досудовим розслідуванням осіб, знаходячись у м. Києві на вулиці Макіївська у жовтні 2015 року передав невстановленій досудовим розслідуванням особі копію сторінок свого паспорту - серія НОМЕР_1 , номер: НОМЕР_2 , виданий Оболонським РУ ГУМВС України у м. Києві від 27.12.2007 року, та довідки щодо реєстраційного номеру облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

Через декілька днів, до ОСОБА_3 зателефонувала невстановлена досудовим розслідуванням особа на ім`я ОСОБА_6 та повідомила що необхідно під`їхати до станції метро «Святошин» та при собі мати паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Наступного дня він під`їхав до станції метро «Святошин» на власному автомобілі марки «Форд Сієра», де його зустріли невстановлені досудовим розслідуванням особи, і вони направились до нотаріуса для підписання документів.

Також, ОСОБА_3 , діючи умисно та протиправно, з метою приховування своєї причетності до скоєння злочину - фіктивного підприємництва від правоохоронних органів, надав згоду невстановленим під час досудового слідства особам на підроблення офіційних документів ТОВ «Бест Прайс ЛТД» (ЄРПОУ 39528939), шляхом виконання підписів від його імені для їх подальшого направлення до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Деснянського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві для проведення реєстраційних дій.

Після чого, невстановлені досудовим розслідуванням особи, протиправно використовуючи реквізити ТОВ «Бест Прайс ЛТД» (ЄРПОУ 39528939) та реалізуючи разом зі ОСОБА_3 спільний злочинний намір, знаходячись у м. Києві, у жовтні 2015 року з метою подальшого використання оформили та виконали підписи від імені останнього, а саме Протокол №27/10/2015 Загальних Зборів Учасників ТОВ «Бест Прайс ЛТД»(ЄДРПОУ 39528939) від 27.10.2015 року, згідно якого ОСОБА_3 був зазначений як директор та засновник вказаного підприємства, та довіреність ТОВ «Бест Прайс ЛТД» в особі директора ОСОБА_3 . ві, 28.10.2015, якою ОСОБА_7 уповноважено представляти інтереси ТОВ «Бест Прайс ЛТД» перед державними органами, зокрема Державної реєстраційною службою України, її територіальними структурним підрозділами і т.д.

Отримавши згоду ОСОБА_3 на придбання ним ТОВ «Бест Прай ЛТД» невстановлені досудовим розслідуванням особи, доводячи до кінця протиправний намір щодо придбання підприємства - ТОВ «Бест Прайс ЛТД» з метою прикриття незаконної діяльності, оформили та подали до орган відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці Деснянського району реєстраційної служби Головного управління юстиції м. Києві для проведення реєстраційних дій типову форму №4 Реєстраційне картки про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємці від 28.10.2015 разом з іншими документами, «що надаються юридичної особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами установчих документах» за описом від 28.10.2015.

Підтверджуючи свій умисел направлений на придбання фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ «Бест Прайс ЛТД» з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_3 подав до ряду банківських установ копії документів ТОВ «Бест Прайс ЛТД», необхідні для відкриття банківських рахунків засвідчені його підписом та мокрою печаткою, сере яких Статут ТОВ «Бест Прайс ЛТД» у новій редакції, копія протоколу №27/10/2015 Загальних Зборів Учасників ТОВ «Бест Прайс ЛТД» від 2 жовтня 2015 року, наказ №5 Про призначення ОСОБА_3 на посаду директора ТОВ «Бест Прайс ЛТД» від 28 жовтня 2015 року.

В подальшому, невстановлені під час досудового розслідування особі отримавши від ОСОБА_3 можливість розпоряджатися банківським рахунками зазначеного підприємства, тобто засоби та знаряддя злочину, період 2015 року здійснювали перерахування коштів за товар, та подальшому знімали готівкові кошти через грошові чеки.

Таким чином, суд вважає доведеним, що підозрюваний ОСОБА_3 своїми умисними діями скоїв пособництво у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

20 червня 2017 року між прокурором Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_3 укладено угоду про визнання винуватості, у відповідності до вимог ст. 472 КПК України.

Згідно даної угоди прокурор Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 та підозрюваний ОСОБА_3 дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій підозрюваного за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, підозрюваний беззастережно визнав свою винуватість у зазначеному діянні та зобов`язується співпрацювати з правоохоронними органами у викритті та виявленні невстановлених слідством осіб, які здійснювали незаконну діяльність через створення фіктивних підприємств та підроблення документів. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинен понести підозрюваний ОСОБА_3 у виді штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн. В угоді передбачені наслідки укладання та затвердження угоди про визнання винуватості встановлені ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України та ст. 389-1 КК України.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України в кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена в провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено в судовому засіданні, що ОСОБА_3 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, який згідно ст. 12 КК України є тяжким злочином.

При цьому судом з`ясовано, що підозрюваний ОСОБА_3 цілком розуміє права визначені абз. 1, 4 п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення та вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені угодою.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінально-процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_3 і призначення підозрюваному узгодженої сторонами міри покарання.

Керуючись ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд -

З а с у д и в :

Затвердити угоду від 20 червня 2017 року про визнання винуватості між прокурором Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Призначити узгоджене сторонами покарання у виді штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 8500 грн.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених ст. 394 КПК України до Апеляційного суду м. Києва через Деснянський районний суд м. Києва у строк 30 днів з моменту його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому, прокурору.

Суддя

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67842723
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —754/7995/17

Ухвала від 22.06.2017

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Колегаєва С. В.

Вирок від 11.07.2017

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Колегаєва С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні