Ухвала
від 20.07.2017 по справі 808/613/17
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ ПО СПРАВІ ЇЇ ПРАВОНАСТУПНИКОМ

20 липня 2017 року Справа № 808/613/17 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Батрак І.В.,

за участю секретаря судового засідання Лялько Ю.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали адміністративної справи

за позовом Управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м. Запоріжжя

до Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України

про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м. Запоріжжя області (далі - УПФУ у Вознесенівському районі м. Запоріжжя, позивач) звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду (далі - суд) із позовом до Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України (далі - ДСЕМСК НААН, відповідач) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах по Списку №2.

Постановою суду від 10.04.2017 у справі № 808/613/17 адміністративний позов задоволено повністю, присуджено до стягнення з відповідача на користь УПФУ в у Вознесенівському районі м. Запоріжжя (ЄДРПОУ 20508396, р/р 25605301001064, ЗОУ ВАТ Державний ощадний банк України , МФО 313957) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 пенсіонерам: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 за період січень - лютий 2017 року, у розмірі 7 800,14 грн.

12.07.2017 на адресу суду надійшла заява Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя про заміну сторони (вх. №19816), у якому у зв'язку із проведенням реорганізації на підставі постанови Кабінету Міністрів України Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України №988 від 21.12.2016 просить замінити позивача у справі Управління Пенсійного фонду у Вознесенівському районі м. Запоріжжя на його правонаступника Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя.

Представник заявника у судове засідання не з'явився, проте 20.07.2017 звернувся до суду із клопотанням (вх. №20752) про розгляд справи без його участі. Заяву підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про час та місце проведення судового засідання повідомлявся належним чином. Заперечення проти заміни сторони на адресу суду не надходили.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу по суті без участі сторін, за наявними у справі матеріалами.

У зв'язку із неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі приписів ч. 6 ст. 12 та ч. 1 ст. 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Стаття 129-1 Конституції України та стаття 14 КАС України встановлюють, що судові рішення, зокрема, постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 257 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання.

За приписами статті 55 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

При цьому, відповідно до визначення адміністративного процесу, наведеного у статті 3 КАС України, це правовідносини, що складаються під час здійснення адміністративного судочинства.

Таким чином, процесуальним правонаступництвом є заміна у справі сторони чи третьої особи у разі переходу повноважень (для суб'єкта владних повноважень), прав і обов'язків від однієї особи до іншої (правонаступника) у відносинах, щодо яких виник спір.

Постановою Кабінету Міністрів України Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України №988 від 21.12.2016 вирішено реорганізувати деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом злиття окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком 1, зокрема, реорганізувати УПФУ в Вознесенівському районі м. Запоріжжя та УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя та утворити Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя.

Здійснення заходів, пов'язаних з утворенням та реорганізацією центральних органів виконавчої влади, регулюється Порядком здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 № 1074. Відповідно до пункту 15 Порядку, у разі припинення органу виконавчої влади. Кабінет Міністрів України утворює відповідну комісію, затверджує її голову та визначає строк проведення реорганізації або ліквідації.

Відповідно до пунктів 7, 23 постанови № 1074 майнові права та обов'язки органів виконавчої влади у разі їх злиття, приєднання або перетворення переходять правонаступникові на підставі передавального акта. Передавальний акт чи розподільчий ліквідаційний баланс складається комісією після закінчення строку пред'явлення вимог кредиторами та задоволення або відхилення таких вимог, підписується членом комісії - бухгалтером та затверджується головою комісії. Розподільчий баланс або передавальний акт повинен містити положення про правонаступництво щодо всіх фінансових зобов'язань органу виконавчої влади або територіального органу, що припиняється, всіх його кредиторів та боржників, у тому числі зобов'язання, які оспорюються сторонами.

Передавальний акт головою комісії з припинення діяльності УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя та начальником Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя підписаний та затверджений 29 березня 2017 року (копія міститься в матеріалах справи).

Крім того, згідно із частиною четвертою статті 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань №755-IV від 15.05.2003 у разі злиття юридичних осіб здійснюється державна реєстрація новоутвореної юридичної особи та державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття. Припинення вважається завершеним з дати державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття.

Із змісту витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що 24.04.2017 здійснено державну реєстрацію припинення юридичної особи Управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м. Запоріжжя.

Ураховуючи вищевикладене, а також ту обставину, що процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії адміністративного процесу - під час розгляду справи у суді першої інстанції, суді апеляційної інстанції, суді касаційної інстанції, під час перегляду справи за винятковими чи нововиявленими обставинами, правонаступництво допускається і на стадії виконання судового рішення в адміністративній справі (стаття 264 КАС України), суд вважає клопотання обґрунтованим та дійшов висновку про необхідність заміни сторони по справі на її правонаступника.

Керуючись ст.ст. 55, 160, 165 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя задовольнити.

Замінити первинного позивача (стягувача) по справі Управління Пенсійного фонду України в Вознесенівському районі м. Запоріжжя на його правонаступника Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя (вул. Гагаріна, 2-б, м. Запоріжжя, 690057, ідентифікаційний код 41248629).

Ухвала про здійснення процесуального правонаступництва окремо не оскаржується.

Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суддя (підпис) І.В.Батрак

Суддя І.В.Батрак

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2017
Оприлюднено23.07.2017
Номер документу67846011
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/613/17

Ухвала від 29.11.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 20.07.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 20.07.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 21.06.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 13.06.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Постанова від 10.04.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 10.03.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні