Ухвала
від 20.07.2017 по справі 813/1700/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження

20 липня 2017 року                                                                       Справа № 813/1700/15

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючий суддя Грень Н.М.,

секретар судового засідання Редкевич О.Р.,

розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Личаківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Львова про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України у Жовківському районі Львівської області до Відкритого акціонерного товариства “Рава-Руська агропромтехніка” про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в :

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла заява Личаківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Львова про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України у Жовківському районі Львівської області до Відкритого акціонерного товариства “Рава-Руська агропромтехніка” про стягнення заборгованості.

Суд розглянув заяву про заміну сторони виконавчого провадження у справі та дійшов наступних висновків.

Загалом, підстави, порядок та правові наслідки заміни сторони виконавчого провадження визначені ст.264 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі по тексту - КАС України).

У відповідності до ч.1 ст.264 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За змістом частини 1 статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Тобто, процесуальним правонаступництвом є заміна у справі сторони чи третьої особи у разі переходу повноважень (для суб'єкта владних повноважень), прав і обов'язків від однієї особи до іншої (правонаступника) у відносинах, щодо яких виник спір.

Частиною 2 статті 104 ЦК України передбачено, що юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Виходячи з системного аналізу наведених правових норм, суд вважає, що необхідною умовою для заміни сторони у виконавчому провадженні є її заміна саме правонаступником.

Судом встановлено, що постановою Львівського окружного адміністративного суду від 22.04.2015 року адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області задоволено повністю, стягнуто з Відкритого акціонерного товариства “Рава-Руська агропромтехніка” на користь Управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області борг по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій у сумі 2726,18 грн.

Так, на виконання постанови від 22.04.2015 року Львівським окружним адміністративним судом 22.04.2015 року видано виконавчий лист про стягнення з Відкритого акціонерного товариства “Рава-Руська агропромтехніка” заборгованості, у якому стягувачем визначено управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області.

В подальшому постановою старшого державного виконавця Жовківського РВ ДВС ГТУЮ у Львівській області від 23.11.2016 року відкрито виконавче провадження ВП№52955711 на підставі виконавчого листа №813/1700/15, виданого 22.04.2015 року Львівським окружним адміністративним судом.

Однак, судом з'ясовано, що на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 року №988 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області припинено та утворено нове, що має назву - Личаківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Львова, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Таким чином, Личаківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Львова є правонаступником управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області.

При цьому, суд виходить з того, що правовідносини сторін, що виникають під час та у зв'язку із виконанням постанови суду, є частиною судового провадження. Європейський Суд з прав людини звертав увагу, що судове та виконавче провадження є першою та другою стадіями у загальному провадженні (див. рішення у праві «Скордіно проти Італії» (Scordino v. Italy) (№ 1) [ВП], №36813/97, п.197). Таким чином, виконання рішення не відокремлюється від судового розгляду і провадження повинно розглядатися загалом (див. рішення у справі «Сіка проти Словаччини» (Sika v. Slovaki), №2132/02, пп. 24-27, від 13 червня 2006 року, пп.18 рішення «Ліпісвіцька проти України» №11944/05 від 12 травня 2011 року).

У цьому контексті вартими уваги видаються також правові позиції, висловлені у рішеннях Євросуду у справах «Ромашов проти України» від 27.07.2004 року, «Шаренок проти України» від 22.02.2004 року, в яких зазначається, що право на судовий захист було б ілюзорним, якби правова система держави дозволяла, щоб остаточне зобов'язувальне рішення залишалося бездієвим на шкоду одній із сторін; виконання рішення, винесеного будь-яким судом, має вважатися невід'ємною частиною судового процесу.

Отже, суд вважає, що оскільки Личаківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Львова є правонаступником усіх прав та обов'язків, зокрема, управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області, а тому дійшов висновку щодо наявності достатніх правових підстав для заміни стягувача у виконавчому провадженні ВП№52955711.

Керуючись ст.160, 165, 167 264 КАС України, суд,-

у х в а л и в :

Заяву Личаківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львова про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України у Жовківському районі Львівської області до Відкритого акціонерного товариства “Рава-Руська агропромтехніка” про стягнення заборгованості задовольнити повністю.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні ВП№52955711 із примусового виконання судового рішення - за виконавчим листом, виданим 22.04.2015 року Львівським окружним адміністративним судом у справі №813/1700/15 - управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області (код ЄДРПОУ 20847170) на його правонаступника – Личаківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Львова (код ЄДРПОУ 41250444).

Ухвалу може бути оскаржено протягом 5 днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд, згідно ст.186 КАС України. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з ч.3 ст.160 КАС України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 5 днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КАС України, якщо таку скаргу не було подано, згідно ст.254 КАС України. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя                                                                                 Грень Н.М.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2017
Оприлюднено25.07.2017
Номер документу67846135
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/1700/15

Ухвала від 11.05.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 20.07.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 06.07.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Постанова від 22.04.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 06.04.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні