Ухвала
від 21.07.2017 по справі 905/1664/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ЗАЯВИ ПРО БАНКРУТСТВО

21.07.2017р. № 905/1664/17

Суддя господарського суду Донецької області О.В.Попов

Розглянувши матеріали за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "СПОРТТЕГ" м.Покровськ Донецька область (код ЄДРПОУ 40148406)

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Донецької області 19.07.17 надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "СПОРТТЕГ" м.Покровськ Донецька область про порушення провадження у справі про банкрутство та визнання банкрутом на підставі ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В обгрунтування поданої заяви боржник посилається на прийняття власником рішення про ліквідацію товариства та на недостатність майна підприємства для задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до ст.4 -1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

За вимогами частини 1 статті 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справі про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно із ч.1 ст.12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд приймає заяву про порушення справи про банкрутство до розгляду у разі відсутності підстав для відмови у прийнятті або для повернення заяви.

Вказана заява підлягає повернення з огляду на наступне:

Відповідно до ч.5 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" боржник зобов'язаний звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі, зокрема, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Згідно ч.1 ст.95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Необхідними та обов'язковими передумовами для звернення із заявою про порушення справи про банкрутство боржника в порядку ст.95 Закону є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації (самоліквідації) юридичної особи.

Порядок добровільної ліквідації юридичної особи регламентується ст.111 Цивільного кодексу України, відповідно до п.3, якої під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи.

Порядком обліку платників податків і зборів, який затверджений наказом Міністерства фінансів України №1588 від 09.12.11 передбачено, що з метою забезпечення закриття рахунків юридичних осіб, що ліквідуються, контролюючий орган на звернення комісії з припинення (ліквідатора, ліквідаційної комісії тощо) надає перелік рахунків у фінансових установах відповідної юридичної особи та/або її відокремлених підрозділів, які на момент звернення взяті на облік контролюючими органами та щодо яких не надходили повідомлення про їх закриття (п.11.13).

Виходячи з вищевикладеного належним доказом наявності відкритих/закритих рахунків у боржника є довідка Державної податкової інспекції по розрахунковим рахункам в банківських установах, розміру залишку коштів та їх закриття.

Матеріали поданої заяви містять відомості про цінні папери та рахунки ТОВ СПОРТТЕГ , відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах від 12.07.2017 за підписом голови ліквідаційної комісії, проте довідка Державної податкової інспекції по розрахунковим рахункам в банківських установах, розміру залишку коштів та їх закриття відсутня.

Відповідно до п.4 ст.111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія під час проведення ліквідації вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, виявляє та вживає заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб.

В матеріалах поданої заяви про порушення міститься інвентаризаційна довідка від 12.07.2017.

Згідно Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №879 від 02.09.2014р. проведення інвентаризації є обов'язковим у разі припинення підприємства.

Така інвентаризація охоплює всі види зобов'язань та всі активи підприємства незалежно від їх місцезнаходження, у тому числі предмети, що передані у прокат, оренду або перебувають на реконструкції, модернізації, консервації, у ремонті, запасі або резерві незалежно від технічного стану.

Також інвентаризації підлягають активи і зобов'язання, які обліковуються на позабалансових рахунках, зокрема цінності, що не належать підприємству, але тимчасово перебувають у його користуванні, розпорядженні або на зберіганні (об'єкти оперативної (операційної) оренди основних засобів, матеріальні цінності на відповідальному зберіганні, переробці, комісії, монтажі), умовні активи і зобов'язання (непередбачені активи та зобов'язання) підприємства (застави, гарантії, зобов'язання тощо), бланки документів суворої звітності, інші активи.

За результатами проведеної інвентаризації складаються інвентаризаційні описи, акти інвентаризації, звіряльні відомості, які є належними доказами проведення інвентаризації майна боржника, проте матеріали заяви не містять вказаних документів.

Таким чином, додана до заяви інвентаризаційна довідка не може вважатися належним доказом проведення інвентаризації підприємства.

Також, пунктом 8 статті 111 Цивільного кодексу України передбачено, що ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Згідно доданого до заяви переліку кредиторів ТОВ СПОРТТЕГ до нього включено Головне управління ДФС у м.Києві, проте докази звернення вказаного державного органу з кредиторськими вимогами, в період визначений учасниками юридичної особи для заявлення кредиторами своїх вимог, а саме з 29.03.2017 по 29.05.2017 не надано.

Частиною 1 статті 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її, якщо заява не відповідає змісту вимог, зазначених в цьому Законі, та з інших підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Відповідно до п.3 ст.63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо в заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

З огляду на вищевикладене, заява про порушення провадження у справі про банкрутство та визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "СПОРТТЕГ" м.Покровськ Донецька область підлягає поверненню без розгляду на підставі ч.1 ст.15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч.2 ст.15 вказаного закону повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

Враховуючи викладене та керуючись ч.1 ст.2, ст.11, ч.1 ст.15, ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст.105, 111 Цивільного кодексу України, ст.ст.4 1 , 43, п.3 ст.63, ст.86 Господарського процесуального кодексу кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СПОРТТЕГ" м.Покровськ Донецька область про порушення провадження у справі про банкрутство та визнання банкрутом повернути без розгляду.

Додаток (на адресу заявника): заява з додатками згідно переліку та конверт.

Суддя О.В. Попов

Дата ухвалення рішення21.07.2017
Оприлюднено24.07.2017
Номер документу67849957
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —905/1664/17

Ухвала від 21.07.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні