Ухвала
від 20.07.2017 по справі 902/528/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про відкладення слухання

20 липня 2017 р. Справа № 902/528/17

Господарський суд Вінницької області у складі судді Матвійчука Василя Васильовича розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Селищанське" (вул. Шевченка, 135 В, с. Селище, Тиврівський район, Вінницька область, 23316)

до Селищенської сільської ради Тиврівського району Вінницької області (вул. Жовтнева, буд. 6, с. Селище, Тиврівський район, Вінницька область, 23316)

про визнання недійсним договору оренди землі та скасування запису про державну реєстрацію речового права

позивача не з'явився;

відповідача Слободян В.М. сільський голова ;

ФГ "Зерно-А" Путілін Є.В. за договором про надання правової допомоги від 06.06.2017р.

У С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Селищанське" звернулося до Господарського суду Вінницької області з позовом до Селищенської сільської ради, в якому просить:

- визнати недійсним договір оренди землі б/н. від 03.04.2017р., зареєстрований за номером 34625447 від 05.04.2017р., Орендар: Фермерське господарство "Зерно А", код ЄДРПОУ 37489060, Орендодавець: Селищенська сільська рада, код ЄДРПОУ 04331521;

- скасувати запис про державну реєстрацію речового права по договору оренди землі б/н. від 03.04.2017р., зареєстрований за номером 34625447 від 05.04.2017р.

Ухвалою суду від 30.05.2017 р. за вказаним позовом порушено провадження у справі № 902/528/17 з призначенням до розгляду в судовому засіданні на 20.06.2017 р. та зобов'язано сторін надати докази необхідні для вирішення спору.

19.06.2017 р. до суду надійшло клопотання № 250 віл 19.06.2017р. про долучення до матеріалів справи ряду документів, серед яких міститься клопотання № 233 від 16.06.2017р. про залучення до участі у справі Фермерського господарства "Зерно-А" в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

20.06.2017р. до суду надійшов відзив Селищенської сільської ради на позовну заяву, в якому наведено заперечення проти позову.

В судовому засіданні 20.06.2017р. представником позивача подано наступні клопотання:

- б/н. від 20.06.2017р. про залучення до участі в справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області;

- б/н. від 20.06.2017р. про залучення до участі в справі в якості другого відповідача - Фермерське господарство "Зерно-А";

- б/н. від 20.06.2017р. про об'єднання в одну справу справи №№ 902/532/17, 902/530/17, 902/529/17, 902/528/17.

Судом відкладено розгляд зазначених вище клопотань позивача до наступного судового засідання.

При розгляді справи 20.06.2017р. судом оголошено перерву до 20.07.2017р.

19.07.2017 року до суду надійшло клопотання за підписом представника позивача за довіреністю Купрій О.М. про відкладення розгляду справи на іншу дату у зв'язку зі зміною представника, який буде представляти інтереси позивача, та продовження встановлено законодавством строку розгляду спору в даній справі.

Суд, розглянувши зазначене клопотання, заслухавши думку учасників процесу, дійшов висновку про відмову в його задоволенні, оскільки обставини, наведені в клопотанні, не є підставою для відкладення розгляду справи в розумінні положень ст. 77 ГПК України та п. 3.9.2. постанови пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011р. Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції.

Окрім того суд зважає, що підставою для відкладення є не відсутність представника сторони, а саме неможливість вирішити спір у судовому засіданні, тобто відкладення справи є правом, а не обов'язком суду.

20.07.2017р. до суду надійшла заява за підписом представника ФГ "Зерно-А" за договором Пітіліна Є.В. про залучення до розгляду справи № 902/528/17 Фермерське господарство "Зерно-А" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Зазначена заява мотивована тим, що прийняте рішення по даній справі може вплинути на права та обов'язки ФГ "Зерно-А", оскільки спірна земельна ділянка перебуває в його оренді на підставі договору оренди землі, який є предметом оскарження.

Розглядаючи заяву ФГ "Зерно-А" про залучення його до розгляду справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, клопотання позивача про залучення ФГ "Зерно-А" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та про залучення ФГ "Зерно-А" до участі у справі в якості другого відповідача, суд враховує наступне.

Відповідно до ст. 24 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за наявністю достатніх підстав має право до прийняття рішення залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою до участі у справі іншого відповідача.

Відповідно до п.1.3 Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року №18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції заміна первісного відповідача належним відповідачем допускається лише за згодою позивача, яка має бути викладена в його письмовій заяві чи зафіксована в протоколі судового засідання. Якщо ж такої згоди не надано, то господарський суд у залежності від конкретних обставин справи вчиняє одну з таких дій: 1) розглядає справу в межах заявлених позовних вимог і відмовляє в позові, оскільки відповідач не є належним; 2) залучає до участі у справі з власної ініціативи іншого відповідача згідно з частиною першою статті 24 ГПК..

Згідно з п. 3 ст. 24 Господарського процесуального кодексу України про залучення іншого відповідача чи заміну неналежного відповідача виноситься ухвала, і розгляд справи починається заново.

Як свідчать матеріали справи, предметом спору в даній справі є договір оренди землі б/н. від 03.04.2017р., стороною за яким є Фермерське господарство "Зерно-А" .

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку про залучення до участі у справі другого відповідача - Фермерське господарство "Зерно-А".

За таких обставин, клопотання позивача про залучення до участі у справі другого відповідача - Фермерське господарство "Зерно-А" підлягає задоволенню, а у задоволенні заяви ФГ "Зерно-А" та клопотання позивача про залучення ФГ "Зерно-А" до у часті у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, суд відмовляє.

Розглядаючи клопотання позивача про залучення до участі в справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. У справах щодо майна господарських організацій, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, господарський суд залучає орган державної влади, що здійснює управління корпоративними правами, до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити або допустити до участі у справі.

Питання про допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, користуються процесуальними правами і несуть процесуальні обов'язки сторін, крім права на зміну підстави і предмета позову, збільшення чи зменшення розміру позовних вимог, а також на відмову від позову або визнання позову.

Оцінивши матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, оскільки рішення з цього господарського спору може вплинути його на права і обов'язки.

Розглянувши клопотання позивача про об'єднання в одну справу справи №№ 902/532/17, 902/530/17, 902/529/17, 902/528/17 суд, на даній стадії розгляду справи, не вбачає підстав для його задоволення та об'єднання зазначених справ в одну.

Враховуючи наведені обставини, беручи до уваги неявку представника позивача, зважаючи на необхідність залучення нових учасників процесу, з метою повного та всебічного з'ясування всіх обставин справи, суд дійшов висновку про відкладення розгляду справи на іншу дату.

Керуючись п. 1 ст.77, ст.ст. 24, 27, 86, 115 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Залучити до участі у справі другого відповідача - Фермерське господарство "Зерно-А" (вул. Зелена, 25, с. Хиженці, Вінницький район, Вінницька область, 23209).

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області (вул. Келецька, 62, м. Вінниця, 21027).

3. Розгляд справи відкласти на 05 вересня 2017 р. о 11:30 год. , в приміщенні Господарського суду Вінницької області за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 29.

4. В задоволенні заяви Фермерського господарства "Зерно-А" про залучення до розгляду справи № 902/528/17 Фермерське господарство "Зерно-А" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача відмовити.

5. Зобов'язати позивача надіслати Фермерському господарству "Зерно-А" та Головному управлінню Держгеокадастру у Вінницькій області копію позовної заяви б/н. від 28.04.2017р. з додатками, докази чого надати суду.

6. Зобов'язати Фермерське господарство "Зерно-А" надати суду: письмові пояснення з нормативно-правовим обґрунтуванням щодо обставин наведених в позові; договір оренди землі б/н. від 03.04.2017р. (зареєстрований за номером 34625447 від 05.04.2017р.) та докази його виконання в цілому; установчі документи; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на 20.07.2017р.

7. Зобов'язати Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області надати суду письмові пояснення з нормативно-правовим обґрунтуванням щодо обставин наведених в позові та статусу земельної ділянки, що є предметом договору оренди землі б/н. від 03.04.2017р. (зареєстрований за номером 34625447 від 05.04.2017р.)

8. Ухвалу надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Суддя Матвійчук В.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - ТОВ "Селищанське" (вул. Шевченка, 135 В, с. Селище, Тиврівський район, Вінницька область, 23316)

3 - Селищенська сільська рада (вул. Жовтнева, буд. 6, с. Селище, Тиврівський район, Вінницька область, 23316)

4 - ФГ "Зерно-А" (вул. Зелена, 25, с. Хиженці, Вінницький район, Вінницька область, 23209)

5 - Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області (вул. Келецька, 62, м. Вінниця, 21027)

Дата ухвалення рішення20.07.2017
Оприлюднено24.07.2017
Номер документу67856600
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання правової допомоги від 06.06.2017р

Судовий реєстр по справі —902/528/17

Ухвала від 07.09.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 05.09.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 20.07.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 30.05.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні