Ухвала
від 19.07.2017 по справі 922/3820/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"19" липня 2017 р.Справа № 922/3820/16

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Швидкіна А.О.

при секретарі судового засідання Трофименко С.В.

розглянувши справу

за заявою Центральної ОДПІ Головного управління ДФС у Харківській області, м. Харків до ТОВ "Промінвест-2012", м. Харків про визнання банкрутом за участю сторін:

представника Головного управління ДФС у Харківській області - Швед А.В., довіреність № 4809/9/20-40-10-07-01 від 30.06.2017 р.

представника арбітражного керуючого Чупруна Є.В. - Авраменка О.В., довіреність від 13.05.2017 р.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 28.11.2016 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Промінвест-2012", визнано вимоги Центральної ОДПІ м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області до боржника в розмірі 701789,00 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Чупруна Є.В., якому встановлено оплату послуг арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "Промінвест-2012" у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним своїх повноважень, шляхом її авансування ініціюючим кредитором, згідно з ч. 2 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду Харківської області від 20.03.2017 р. ТОВ "Промінвест-2012" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Чупруна Є.В.

23.06.2017 р. до суду від ліквідатора надійшло клопотання про призначення до розгляду звіту ліквідатора та затвердження звітів про нарахування й виплату грошової винагороди арбітражному керуючому Чупруну Є.В. в розмірі 22400,00 грн. за виконання ним повноважень розпорядника майна ТОВ "Промінвест-2012" в період з 28.11.2016 р. по 20.03.2017 р. та на суму 19200,00 грн. за виконання ним повноважень ліквідатора ТОВ "Промінвест-2012" в період з 20.03.2017 р. по 03.07.2017 р.

Ухвалою суду від 23.06.2017 р. звіт ліквідатора призначено до розгляду на 19.07.2017 р.

17.07.2017 р. до суду від ліквідатора надійшло клопотання про стягнення з Центральної ОДПІ м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області на його користь 22400,00 грн. за виконання арбітражним керуючим Чупруном Є.В. повноважень розпорядника майна ТОВ "Промінвест-2012" в період з 28.11.2016 р. по 20.03.2017 р. та 19200,00 грн. за виконання ним повноважень ліквідатора банкрута в період з 20.03.2017 р. по 03.07.2017 р.

Присутній у судовому засіданні представник арбітражного керуючого Чупруна Є.В. просив затвердити звіти про нарахування й виплату грошової винагороди, а також задовольнити клопотання про стягнення з ініціюючого кредитора на користь арбітражного керуючого Чупруна Є.В. грошової винагороди за виконання ним повноважень розпорядника майна та ліквідатора ТОВ "Промінвест-2012".

Представник Головного управління ДФС у Харківській області у судовому засіданні залишив вирішення клопотання ліквідатора про стягнення з ініціюючого кредитора на його користь грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна та ліквідатора ТОВ "Промінвест-2012" на розсуд суду.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника.

Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Відповідно до абз. абз. 1, 2, 4 ч. 3 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Згідно з ч. 5 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Аналіз наведених норм дає підстави стверджувати, що законодавцем чітко встановлено джерело оплати грошової винагороди арбітражному керуючому, що виконує у справі про банкрутство повноваження розпорядника майна, а саме, така винагорода здійснюється особою, яка подала заяву про порушення справи про банкрутство (кредитор або боржник), шляхом авансування даної грошової винагороди, тоді як оплати грошової винагороди арбітражному керуючому, що виконує у справі про банкрутство повноваження ліквідатора, здійснюється за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Також, законодавцем виключена можливість застосування положень ч. 5 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у випадку вирішення питання щодо джерела фінансування грошової винагороди розпоряднику майна.

Відповідної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України у постанові від 30.10.2014 р. у справі № 927/1048/14.

Окремо суд звертає увагу, що відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначення джерела оплати послуг розпорядника майна не ставиться в залежність від майнового стану ініціюючого кредитора у справі про банкрутство, правового статусу кредитора (особа заснована на приватній чи державній формі власності, державний орган, громадська організація тощо) та від джерел фінансування того чи іншого кредитора.

Відповідної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України у постанові від 09.06.2015 р. у справі № 904/2911/14.

Ухвала суду від 28.11.2016 р., якою, зокрема, встановлена грошова винагорода розпоряднику майна, була отримана ініціюючим кредитором, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення № 032491/7, не оскаржувалася, набрала законної сили та статусу преюдиційності, проте, в частині оплати грошової винагороди арбітражному керуючому виконана не була.

Відповідно до ст. 115 ГПК України, рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Згідно з ч. 5 ст. 124 Конституції України, судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону України "Про судоустрій та статус суддів", судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Обов'язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається процесуальним законом.

Згідно з абз. абз. 2, 3 ч. 7 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

03.07.2017 р. на засіданні комітету кредиторів ТОВ "Промінвест-2012" арбітражний керуючий Чупрун Є.В. звітував про нарахування і виплату грошової винагороди за виконання ним повноважень розпорядника майна в розмірі 22400,00 грн. та ліквідатора ТОВ "Промінвест-2012" на суму 19200,00 грн.

Враховуючи період процедури розпорядження майном ТОВ "Промінвест-2012", а саме з 28.11.2016 р. по 19.03.2017 р., судом, за результатом проведених розрахунків, встановлено, що сума основної грошової винагороди арбітражного керуючого Чупруна Є.В. за виконання ним повноважень розпорядника майна ТОВ "Промінвест-2012" у вищезазначений період складає 20212,58 грн. (з 28.11.2016 р. по 30.11.2016 р. - 290,00 грн., за грудень 2016 року - 3200,00 грн., за січень 2017 року - 6400,00 грн., за лютий 2017 року - 6400,00 грн., з 01.03.2017 р. по 19.03.2017 р. - 3922,58 грн.).

Враховуючи вищевикладене, у тому числі те, що оплати грошової винагороди арбітражному керуючому, що виконує у справі про банкрутство повноваження ліквідатора, здійснюється за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника, суд вважає за необхідне затвердити звіт арбітражного керуючого Чупруна Є.В. про нарахування та виплату грошової винагороди за виконання ним повноважень розпорядника майна ТОВ "Промінвест-2012" в період з 28.11.2016 р. по 19.03.2017 р. у розмірі 20212,58 грн., клопотання арбітражного керуючого Чупруна Є.В. про стягнення з Центральної ОДПІ м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області на його користь грошової винагороди задовольнити частково, стягнути з ініціюючого кредитора на користь арбітражного керуючого Чупруна Є.В. грошову винагороду за виконання ним повноважень розпорядника майна ТОВ "Промінвест-2012" в період з 28.11.2016 р. по 19.03.2017 р. у розмірі 20212,58 грн., в решті клопотання - відмовити.

Керуючись ст. ст. 98, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити звіт арбітражного керуючого Чупруна Є.В. про нарахування та виплату грошової винагороди за виконання ним повноважень розпорядника майна ТОВ "Промінвест-2012" в період з 28.11.2016 р. по 19.03.2017 р. у розмірі 20212,58 грн.

2. Клопотання арбітражного керуючого Чупруна Є.В. про стягнення з Центральної ОДПІ м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області на його користь грошової винагороди задовольнити частково.

3. Стягнути з Центральної ОДПІ м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області (61166, м. Харків, проспект Науки, 9, код ЄДРПОУ 39859805) на користь арбітражного керуючого Чупруна Євгена Вікторовича (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) суму основної грошової винагороди за виконання ним повноважень розпорядника майна у справі №922/3820/16 про банкрутство ТОВ "Промінвест-2012" в період з 28.11.2016 р. по 19.03.2017 р. у розмірі 20212,58 грн.

4. В решті клопотання відмовити.

Дана ухвала, відповідно до Закону України "Про виконавче провадження", є виконавчим документом, який набирає чинності з моменту його прийняття, тобто, 19 липня 2017 року, та може бути пред'явлена до виконання протягом трьох років, тобто, до 20 липня 2020 року.

Суддя Швидкін А.О.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.07.2017
Оприлюднено24.07.2017
Номер документу67857278
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3820/16

Постанова від 19.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 19.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 23.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Постанова від 20.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 01.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 24.01.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 19.01.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 28.11.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 28.11.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 14.11.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні