Ухвала
від 17.07.2017 по справі 392/1020/17
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/1020/17

Провадження № 2/392/769/17

У Х В А Л А

17 липня 2017 року м. Мала Виска

Суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області Кратко Д.М., розглянувши заяву про забезпечення позову представника позивача ОСОБА_1 у цивільній справі за позовною заявою Селянського фермерського господарства Зіньковський Леонід Петрович до ОСОБА_2, Фермерського господарства Грейн - Каскад про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, -

в с т а н о в и в :

Представник позивача звернувся від імені та в інтересах свого довірителя до суду з позовною заявою до відповідачів про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

Ухвалою від 17 липня 2017 року було відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

Разом із позовною заявою до суду надійшла заява про забезпечення позову.

Згідно частини 1 статті 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа, в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

В пункті 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року N 9 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову серед іншого зазначається, що питання про забезпечення позову вирішує суддя одноособово або суд у судовому засіданні (залежно від стадії розгляду справи) в день надходження.

В заяві про забезпечення позову представник позивача просить суд забезпечити позов, шляхом заборони особам, які здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно, вказаним у статті 6 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, здійснювати будь-які дії по відношенню до земельної ділянки з кадастровим номером : НОМЕР_2, що належить на праві власності громадянці ОСОБА_2 до вступу в законну силу рішення суду за позовом Селянського фермерського господарства Зіньковський Леонід Петрович про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки від 05 січня 2017 року, між сторонами: орендодавець - ОСОБА_2, орендар - ФГ Грейн-Каскад , зареєстрований відповідно до рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 33527566 від 23 січня 2017 року, ОСОБА_3, Злинська сільська рада Маловисківського району Кіровоградської області.

В обгрунтування заяви про забезпечення позову представником позивача зазначається, що 17 лютого 2011 року між СФГ Зіньковський Леонід Петрович (орендарем) та громадянкою ОСОБА_2 (орендарем) було укладено договір оренди земельною ділянки площею 3,65 га, кадастровий номер: НОМЕР_2, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, строком на 5 (п ять) років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який було зареєстровано 03 серпня 2011 року у Відділі Держкомзему Маловисківського району за номером: 352318164000669.

Відповідно до пункту 43 Договору, договір вступає в силу з дня підписання сторонами та державної реєстрації. За умовами пункту 20 Договору, передача земельної ділянки здійснюється після державної реєстрації договору та вказує проте, що основний Договір діяв до 03 серпня 2016 року.

Реалізуючи намір продовжити строк дії Договору від 03 серпня 2001 року, до його закінчення сторонами було підписано Додаткову угоду щодо внесення змін до Договору в частині зміни строку його дії з 5 (п яти) до 15 (п ятнадцяти) років.

Враховуючи норму закону з приводу форми укладення договорів, СФГ Зіньковський Леонід Петрович підготувало необхідні документи для реєстрації зазначеної вище Додаткової угоди із занесенням відомостей до державного реєстру прав на нерухоме майно. В подальшому сторони договору вирішили продовжити дію даного договору на той же строк та на тих же умовах, застосувавши процедуру пролонгації Договору у відповідності до вимог статті 33 Закону України Про оренду землі .

Фермерське господарство Зіньковський ЛП. використовувало орендовану земельну ділянку за призначенням, сплачувало своєчасно та в повному обсязі орендну плату і тому мало право на переважне право на поновлення строку дії Договору у відповідності до частини 1 статті 33 Закону України Про оренду землі .

У відповідності до пункту 8 Договору фермерське господарство 02 лютого 2016 року звернулось до орендодавця з відповідним листом-повідомленням щодо продовження дії договору на той же строк та на тих же умовах, який разом із додатками до нього (примірник додаткової угоди) орендодавець одержала 02 лютого 2016 року.

В період з 02 лютого 2016 року по 03 вересня 2016 року орендодавець не виявила бажання розірвати договір та не направила на адресу орендаря (позивача) відповідне повідомлення про заперечення у поновленні договору.

У зв язку із чим, на підставі частини 6-8 статті 33 Закону України Про оренду землі ФГ Зіньковський Л.П. 04 вересня 2016 року підписало відповідну Додаткову угоду до договру, яка засвідчує факт продовження договору на той же строк та на тих же умовах і передало на підпис орендодавцю із супровідним листом.

05 вересня 2016 року між сторонами Договору було підписано додаткову угоду про продовження дії договору на той же строк та на тих же умовах.

Однак, під час підготовки документів на реєстрацію було з ясовано, що на дану земельну ділянку вже зареєстровано інше речове право відмінне від права власності (право оренди), а саме Рішенням Реєстраційної служби Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області від 07 грудня 2015 року № 26825028 проведено державну реєстрацію іншого речового права (права оренди земельної ділянки на земельну ділянку за кадастровим номером: НОМЕР_2 на підставі Договору оренди земельної ділянки без номеру укладеного 10 вересня 2015 року між сторонами: орендодавець - ОСОБА_2, орендар - ФГ Агроземлероб .

Після звернення позивача з позовом до суду, відповідачі анулювали Договір оренди між ФГ Агроземлероб та уклали договір з ФГ Грейн-Каскад .

В грудні 2016 року СФГ Зіньковським Л.П. було подано заяву до суду позовну заяву до ОСОБА_5 як власника земельної ділянки, що знаходиться в користування позивача на підставі продовженого Договору оренди земельної ділянки, до Фермерського господарства Агро-Землероб та до Фермерського господарства Грейн-Каскад . Позовні вимоги були обгрунтовані тим, що в порушення вимог статті 33 Закону України Про оренду землі відповідачі уклали Договір оренди земельної ділянки, що знаходилася в користуванні позивача. Розуміючи незаконність дій ФГ Агро-Землероб та можливості останнього створити перешкоди в розгляді справи в суді, СФГ Зіньковським Л.П. разом з позовною заявою було подано і заяву про забезпечення позову, шляхом заборони проведення будь-яких реєстраційний дій до вирішеня справи по суті, однак однак вона не була розглянута.

У зв язку із відсутністю судового рішення про забезпечення позову, голова Агро-Землероб шляхом підроблення підписів від імені ОСОБА_2 розриває Договір оренди з ФГ Агро-Землероб та 17 січня 2017 року реєструє інший договір оренди на цю ж земельну ділянку укладений між ОСОБА_2 та ФГ Грейн-Каскад , у зв язку із чим в подальшому було здійснено заміну сіпіввідповідача з ФГ Агро-Землероб на ФГ Грейн-Каскад та змінені позовні вимоги щодо визнання недійсним Договору. За результатами розгляду зазначеної вище цивільної справи № 392/42/17 було визнано поновленим на той самий строк та на тих же умовах Договір оренди земельної ділянки укладений між громадянкою ОСОБА_2 та ФГ Зіньковський Леонід Петрович зі строком дії до 03 серпня 2021 року.

Представник позивача в заяві про забезпечення позову зазначає проте, що рішення суду у цивільній справі № 392/42/17 не вирішило спір по суті, у зв язку із чим позивач змушений звертатися до суду з позовом про визнання недійсним Договору оренди землі від 05 січня 2017 року, укладеного між ОСОБА_2 та Фермерським господарством Грейн - Каскад , зареєстрований відповідно до рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 33527566 від 23 січня 2017 року, державним реєстратором Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області ОСОБА_3, разом із відповідною заявою про забезпечення позову.

Представник позивача в заяві про забезпечення позову вказує, що враховуючи попередні дії відповідача ФГ Грейн-Каскад , останній при отриманні позову спробує вчинити ті ж дії, а саме: підробити підписи на документах та укласти Договір оренди з третьою особою, що може призвести до тривалого строку розгляду справи.

З поданої позовної заяви, разом із якою подано заяву про забезпечення позову, вбачається, що позивач просить суд: визнанати недійсним Договір оренди земельної ділянки від 05 січня 2017 року, укладений між ОСОБА_2, Орендодавцем та Фермерським господарством Грейн - Каскад , Орендарем , зареєстрований відповідно до рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 33527566 від 23 січня 2017 року, державним реєстратором Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області ОСОБА_3. Підстава позову грунтується на тому, що позивач має право визнане судом на користування земельною ділянкою, яке є пріоритетним щодо інших орендарів, так як виникло на підставі статті 33 Закону України Про оренду землі .

Розглянувши заяву про забезпечення позову, вивчивши матеріали позовної заяви, враховуючи зміст позовних вимог та предмет позову суддя вважає, що заява підлягає задоволенню частково, з огляду на наступне.

Відповідно до частини 1 статті 151 ЦПК України, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити заходи забезпечення позову.

Згідно частини 3 статті 151 ЦПК України - забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Частина 3 статті 152 ЦПК України передбачає, що види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Згідно пункту 2 частини 1 статті 152 ЦПК України позов забезпечується - забороною вчиняти певні дії.

Згідно положень частини 2 статті 151 ЦПК України у заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено: 1) причини, у зв'язку з якими потрібно забезпечити позов; 2) вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; 3) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

У відповідності до роз'яснень, викладених у пункті 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів.

Згідно частини 3 статті 10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частина 3 статті 60 ЦПК України передбачає, що доказування не може грунтуватися на припущеннях.

Частина 1 статті 61 ЦПК України передбачає, що обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

У статті 129 Конституції України зазначено, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Згідно статті 4 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

У відповідності до частини 3 статті 27 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, зобов язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов язки.

Судом встановлено, що між сторонами дійсно виник спір з приводу оренди земельною ділянки площею 3,65 га, кадастровий номер: НОМЕР_2, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових парв на нерухоме майно від 11 листопада 2016 року, 04 липня 2017 року у відповідний проміжок часу між громадянкою ОСОБА_2 були укладені та певний строк діяли Договір оренди земельної ділянки від 10 вересня 2009 року (спірної земельної ділянки) з ФГ Агро-Землероб до 07 грудня 2025 року та Договір оренди земельної ділянки від 05 січня 2017 року (спірної земельної ділянки), який діє на даний час з ФГ Грейн-Каскад до 05 січня 2031 року.

В статті 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень зазначається, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) - єдина державна інформаційна система, що забезпечує обробку, збереження та надання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів таких прав. Реєстраційна дія - державна реєстрація прав, внесення змін до записів Державного реєстру прав, скасування державної реєстрації прав, а також інші дії, що здійснюються в Державному реєстрі прав, крім надання інформації з Державного реєстру прав.

Згідно пункту 2 частини 1 статті 4 Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державній реєстрації прав підлягають: речові права, похідні від права власності: право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншою капітальною спорудою (їх окремою частиною), що виникає на підставі договору найму (оренди) будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як три роки; іпотека; право довірчої власності; інші речові права відповідно до закону.

Згідно з частини 1 статті 25 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень проведення реєстраційних дій зупиняється на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили, або на підставі заяви власника об'єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об'єкта нерухомого майна.

Суддя не вирішуючи питання щодо обгрунтованості чи необгрунтованості позовних вимог, та не ставлячи під сумнів дійсність чи не дійсність Договору оренди земельної ділянки від 05 січня 2017 року, який укладений між ОСОБА_2, Орендодавцем та Фермерським господарством Грейн - Каскад , Орендарем , оскільки це повинні доводити позивач та спростовувати або підтвержувати відповідачі у справі, так як такі обставини остаточно підлягають доказуванню у судовому засіданні, але для вирішення питання про вжиття заходів по забезпеченню позову для суду достатньо такої інформації для виключення обставин, за яких позов міг бути пред явлений завідомо до неналежних відповідачів та не стосується захисту прав позивача. Отже, такі обставини відсутні на час вирішення клопотання.

Суддя, на час розгляду клопотання, вважає, що за час розгляду даної справи у суді, можуть бути укладені правочини щодо земельної ділянки площею 3,65 га, кадастровий номер: НОМЕР_2, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, власником з іншими фізичними або юридичними особами, зокрема оренди, або інші, які не пов язані з переходом права власності на неї, що може значно утруднити виконання рішення суду, а для цього необхідно виключити найменшу можливість утруднення виконання рішення суду, тому на час розгляду справи необхідно виключити ймовірність вчинення дій, щодо здійснення державної реєстрації речового права, похідного від права власності щодо спірної земельної ділянки.

Однак разом із цим суддя, не погоджується правомірністю вимог представника позивача щодо заборони особам, які здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно, вказаним у статті 6 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, здійснювати саме будь-які дії по відношенню до земельної ділянки з кадастровим номером : НОМЕР_2, що належить на праві власності громадянці ОСОБА_2, оскільки в такому випадку буде порушуватися право власника на розпорядження цією земельною ділянкою, що не охоплюється позовними вимогами, так як предметом спору є визнання недійсним Договору оренди земельної ділянки від 05 січня 2017 року, що свідчить про неспівмірність позовних вимог та вимог зазначених в клопотанні про забезпечення позову.

З наведених вище підстав суддя вважає за необхідне заяву про забезпечення позову задовольнити частково.

Одночасно суд роз яснює особам, що беруть участь в розгляді справи, що у разі минування потреби у забезпеченні позову питання про скасування вжитих заходів буде вирішено судом або одночасно з ухваленням судового рішення або після цього за заявою будь-якої сторони спору.

На підставі викладеного, керуючись статтями 151-153, 210 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити частково.

На час розгляду справи, до набрання рішенням суду законної сили: заборонити органам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державним реєстраторам, нотаріусам усіх нотаріальних округів, як спеціальним суб'єктам, наділеним функціями державного реєстратора, а також іншим особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів, які набули повноважень у сфері державної реєстрації прав відповідно до Закону України Про державну реєстрацію прав та їх обтяжень вчиняти реєстраційні дії щодо державної реєстрації виникнення, зміни, припинення - речового права, похідного від права власності відносно земельної ділянки загальною площею 3,65 га, кадастровий номер: НОМЕР_2, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, власником якої є ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_1).

В задоволенні інших вимог заяви про забезпечення позову - відмовити.

Визначити боржника за цією ухвалою суду - ОСОБА_2, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 (адреса місця проживання: 26232, Кіровоградська область, Маловисківський район, с. Злинка, вул. Повітряно-Флотська, буд. 27).

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її проголошення незалежно від апеляційного оскарження.

Апеляційне оскарження ухвали суду не зупиняє її виконання.

Строк пред явлення ухвали до виконання - 3 (три) роки.

На ухвалу суду може бути подано апеляційну скаргу до Апеляційного суду Кіровоградської області через Маловисківський районний суд Кіровоградської області протягом 5 (п'яти) днів з дня проголошення. Сторона, яка не була присутня при проголошенні ухвали може її оскаржити протягом п'яти днів з дня отримання її копії.

Суддя Д.М. Кратко

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення17.07.2017
Оприлюднено25.07.2017
Номер документу67868015
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/1020/17

Рішення від 27.10.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Рішення від 27.10.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 17.07.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 17.07.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні