Рішення
від 25.07.2017 по справі 724/551/17
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/551/17 Провадження № 2/724/425/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(Заочне)

25 липня 2017 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Гураль Л.Л.

секретаря: Рижак П.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судув місті Хотині Чернівецької області справу за позовом Факультету №2 - підготовки фахівців для Національної гвардії України Навчально-наукового інституту №3 Національної академії внутрішніх справ до ОСОБА_2 про стягнення витрат, пов'язаних з утриманням у вищому навчальному закладі,-

ВСТАНОВИВ:

28 березня 2017 року позивач Факультет № 2 - підготовки фахівців для Національної гвардії України Навчально-наукового інституту № 3 Національної академії внутрішніх справ звернувся до Хотинського районного суду Чернівецької області з позовом до ОСОБА_2 про стягнення витрат, пов'язаних з утриманням у вищому навчальному закладі.

Позивач зазначив, що з 14.08.2013 по 26.03.2014 року ОСОБА_2 навчався на факультеті внутрішніх військ Навчально-наукового інституту підготовки кадрів громадської безпеки та психологічної служби Національної академії внутрішніх справ. Під час навчання на факультеті відповідач знаходився на державному забезпеченні.

Під час навчання між відповідачем ОСОБА_2 та Міністерством внутрішніх справ в особі заступника начальника інституту - начальника факультету підготовки фахівців для внутрішніх військ навчально - наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та внутрішніх військ Національної академії внутрішніх справ був укладений контракт про проходження громадянами військової служби відповідно до ст. 19 ЗУ Про військовий обов'язок та військову службу , пп. 8-15 Положення про проходження військової служби особами офіцерського складу, прапорщиками (мічманами) Збройних Сил України . Контракт набрав чинності з 14.08.2013 року.

Відповідно до Контракту відповідач ОСОБА_2 добровільно взяв на себе зобов'язання проходити військову службу за контрактом у Міністерстві внутрішніх справ України протягом строку дії цього Контракту згідно вимог, визначених законодавством, що регулює порядок проходження військової служби, та цим Контрактом, сумлінно виконувати вимоги статутів, накази командирів та начальників. Згідно п. 3 цього Контракту строк його дії складав 4 (чотири) роки.

Під час навчання відповідач ОСОБА_2 не дотримувався умов Контракту. 09.03.2014 відповідач надав рапорт на ім'я ректора Національної академії внутрішніх справ Коваленко В.В. з проханням відрахування у зв'язку із небажанням продовжувати навчання, так як він помилявся у виборі професії. Наказом заступника начальника інституту-начальником факультету підготовки фахівців для внутрішніх військ Навчально-наукового інституту №3 Національної академії внутрішніх справ № 60 від 26.03.2014 року було розірвано Контракт між позивачем та відповідачем, про навчання за п. и ч. 6 ст. 26 Закону України Про військовий обов'язок і військову службу (у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту), відраховано з числа курсантів та звільненого у запас Збройних Сил України і направлено на військовий облік до Хотинського РВК Чернівецької області.

Таким чином, відповідач не виконав свої зобов'язання за Контрактом та не закінчив навчання у вищому навчальному закладі.

У зв'язку з чим позивач звернувся до суду за захистом свого порушеного права і підтримуючи вищевикладене просить задовольнити позовну заяву в повному обсязі.

Представник позивача Рева О.О. у судове засідання не з'явився, хоча надав суду заяву, в якій просить справу слухати у його відсутності, просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання двічі не з'явився, але був належним чином повідомлений про день та час слухання справи, заяви про розгляд справи у його відсутності суду не надав, доводів позивача не спростував. Тому суд зі згоди представника позивача ухвалює в справі заочне рішення.

Згідно ч. 4 ст. 169 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до ч.1 ст. 224 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що з 14.08.2013 по 26.03.2014 ОСОБА_2 навчався на факультеті внутрішніх військ Навчально-наукового інституту підготовки кадрів громадської безпеки та психологічної служби Національної академії внутрішніх справ. Під час навчання на факультеті відповідач знаходився на державному забезпеченні (а.с.7, 8).

Під час навчання між відповідачем та Міністерством внутрішніх справ в особі заступника начальника інституту - начальника факультету підготовки фахівців для внутрішніх військ навчально - наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та внутрішніх військ Національної академії внутрішніх справ був укладений контракт про проходження громадянами військової служби (а.с.6).

Судом досліджено копію рапорта відповідача ОСОБА_2 від 09.03.2014р. на ім'я ректора Національної академії внутрішніх справ Коваленко В.В. з проханням відрахування у зв'язку із небажанням продовжувати навчання, так як він помилявся у виборі професії (а.с.9).

Пунктом 10 ст. 25 Закону України Про військовий обов'язок і військову службу визначено, що Курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу, а також особи офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п'яти років після закінчення вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу вищого навчального закладу відповідно до пунктів "е", "є", "ж", "и", "і" частини шостої статті 26 цього Закону, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов'язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, відповідно до порядку і умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється у судовому порядку.

Також, відповідно до п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2006 № 964 Про порядок відшкодування курсантами та особами офіцерського складу витрат, пов'язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах , відшкодування здійснюється у розмірі фактичних витрат, пов'язаних з: грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням; перевезенням до місця проведення щорічної основної та канікулярної відпустки та у зворотному напрямку; оплатою комунальних послуг і вартості спожитих енергоносіїв.

Витрати відшкодовуються у повному розмірі: особами офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п'яти років після закінчення вищого навчального закладу відповідно до пунктів "е", "є", "ж", "и", "і" частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" - за весь період навчання (п.5 Постанови).

Згідно п.7 цієї постанови у разі відмови курсанта або особи офіцерського складу добровільно відшкодувати витрати стягнення їх сум здійснюється у судовому порядку.

Відповідач ОСОБА_2 навчався на факультеті внутрішніх військ Навчально-наукового інституту підготовки кадрів громадської безпеки та психологічної служби Національної академії внутрішніх справ з 14.08.2013 по 22.03.2014 року і відповідно у цей час здійснювалося його утримання. Витрати Факультету внутрішніх військ, пов'язані з утриманням відповідача у вищому навчальному закладі становлять 17 085 (сімнадцять тисяч вісімдесят п'ять) гривень 83 копійок. Розрахунок цих витрат здійснено відповідно до п.п. 5,6 Порядку відшкодування курсантами та особами офіцерського складу витрат, пов'язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах (а.с.12-16).

З розрахунком заборгованості за навчання відповідач ОСОБА_2 був ознайомлений, але з часу звільнення продовжує ухилятися від зазначеного відшкодування.

Станом на 01.03.2017 року залишок боргу ОСОБА_2 становить 9 042 ( дев'ять тисяч сорок дві) гривні 18 копійок. Відповідачем протилежного не доведено та не спростовано наявність заборгованості.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

За таких обставин слід стягнути з відповідача ОСОБА_2 судові витрати на користь позивача в розмірі 1600,00 гривень.

На підставі вищенаведеного такеруючись ст. ст. 16, 526 ЦК України, ст.ст. 3,10, 60, 88, 208, 212-215, 218, 222, 224, 294 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Факультету №2 - підготовки фахівців для Національної гвардії України Навчально-наукового інституту №3 Національної академії внутрішніх справ до ОСОБА_2 про стягнення витрат, пов'язаних з утриманням у вищому навчальному закладі - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, (ІПН - НОМЕР_1), зареєстрованого та проживаючого АДРЕСА_1 на користь Факультету №2 - підготовки фахівців для Національної гвардії України Навчально-наукового інституту №3 Національної академії внутрішніх справ (рахунок 31258238115793, МФО № 820172, код ЄДРПОУ 08803514) заборгованість станом на 01.03.2017 рік на загальну суму 9 042 ( дев'ять тисяч сорок дві) гривні 18 копійок.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, (ІПН - НОМЕР_1), зареєстрованого та проживаючого АДРЕСА_1 на користь Факультету №2 - підготовки фахівців для Національної гвардії України Навчально-наукового інституту №3 Національної академії внутрішніх справ (рахунок 31258238115793, МФО № 820172, код ЄДРПОУ 08803514) судовий збір у сумі 1600 гривень.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Чернівецької області через Хотинський районний суд терміном десять днів з дня його проголошення, а особам, які не були в судовому засіданні в той же термін і в цьому ж порядку з дня отримання ними копії рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Апеляційним судом.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя: Л. Л. Гураль

Дата ухвалення рішення25.07.2017
Оприлюднено26.07.2017
Номер документу67878505
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат, пов'язаних з утриманням у вищому навчальному закладі

Судовий реєстр по справі —724/551/17

Ухвала від 25.07.2017

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Рішення від 25.07.2017

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 17.05.2017

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 26.04.2017

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні