Ухвала
від 24.07.2017 по справі 751/4486/17
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/4486/17

Провадження №1-кс/751/1846/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2017 року місто Чернігів

Слідчий суддя Новозаводського районного суду м.Чернігова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 ,про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

24 липня 2017 року в провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 погоджене з прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовує тим, що Міжрегіональною слідчою групою до складу якої входять слідчі Генеральної прокуратури України та прокуратури Чернігівської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000001277 від 26.04.2017, за фактом зловживання службовим становищем службовими особами МВС України, інших центральних органів виконавчої влади і державних підприємств, що спричинило тяжкі наслідки, та розкрадання майна службовими особами ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» під час закупівлі обладнання, програмного забезпечення та його подальшого обслуговування, в особливо великих розмірах, за ознаками складів злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 та інших статей КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, щопротягом 2009-2017 років з метою реалізації схем по незаконному збагаченню, керівниками низки центральних органів виконавчої влади країни та державних підприємств,за домовленістю з фактичним власникомТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» БенішомХаімом, оголошено конкурси із закупівельза державні кошти обладнання, що здійснює геоінформаційний контроль, моніторинг та управління транспортними засобами і персоналом, програмного забезпечення та послуг по його обслуговуванню.

Так, в грудні 2012 року Міністерством внутрішніх справ України оголошено конкурсні торги із закупівлі «апаратури радіо- і телевізійної передавальної (обладнання для системи електронного контролю) (32.30.3) на загальну суму 19 181 426, 88 грн, за результатами яких, за домовленістю із колишнім Міністром внутрішніх справ України ОСОБА_6 , головою комітету з конкурсних торгів МВС України ОСОБА_7 та членом комітету ОСОБА_8 переможцем було визначено ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166), з яким і укладено договір.

Увказаних торгах, проведенихМВС України приймали участь підприємства ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166) та ТОВ «Супутник-Сек`юріті» (код ЄДРПОУ 34299381), які є пов`язаними між собою та підконтрольні фактичному їх власнику БенішуХаіму.

Згідно умов договору, предметом закупівлі МВС України у 2012 році відповідно до специфікації являлось: електронний браслет 856 штук, мобільний контрольний пристрій 856 штук, стаціонарний пульт моніторингу 100 штук, програмне забезпечення серверу моніторингу та набір електронних векторних карт (просторова база даних на території області (міста області)) 28 штук, програмне забезпечення стаціонарного пульта моніторингу (диспетчерське робоче місце) 101 шт., комплекти устаткування й інструментів для надягання, зняття й активації електронних браслетів.

Разом з тим, стаціонарний пульт моніторингу 100 штук, програмне забезпечення серверу моніторингу та набір електронних векторних карт (просторова база даних на території області (міста області)) 27 штук, програмне забезпечення стаціонарного пульта моніторингу (диспетчерське робоче місце) 101 штука, до МВС України поставлено не було.

Також встановлено, що програмне забезпечення серверу моніторингу та набір електронних векторних карт (просторова база даних на території області (міста області)), що знаходиться на 28 компакт-дисках, фактично не містить відповідних відомостей для реального функціонування системи згідно вимог. З метою надання реального характеру виконання умов, працівниками технічного відділу ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» за вказівкою ОСОБА_9 записано програмне забезпечення, яке не відповідає специфікації та фактично не якісне, в зв`язку з чим не функціонує в повному обсязі.

Крім того, за аналогічною схемою, наприкінці 2015 року Національною поліцією України, шляхом переговорної процедури закупівлі «Апаратури радіо- та телепередавальної; камер телевізійних (обладнання системи електронного контролю за підконтрольними особами)» (26.30.1) на загальну суму 5 380 692, 00 грн., укладено договір з ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166). Згідно умов договору, предметом закупівлі у ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» являлось 100 комплектів електронних засобів контролю. Підставою для закупівлі вказаного обладнання у того самого постачальника стало поставка для МВС України обладнання та програмного забезпечення ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» у 2012 році.

За результатами поставки обладнання, між МВС України, Національною поліцією України та ТОВ «БенішДжі Пі Ес Україна» підписані акти прийому-передачі та здійснено розрахунки шляхом перерахування на рахунки останнього бюджетних грошових коштів загальною сумою 24 562 118 грн., жодної претензії зі сторони МВС та Національної поліції України не надходило.

Встановлено, що у ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна`відсутні потужності щодо виробництва пристроїв та обладнання із використанням якого здійснюється геоінформаційний контроль, моніторинг та управління транспортними засобами і персоналом.

Насправді, таке обладнання ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» закуповувалося у його реальних виробників, зокрема, підприємств країн Прибалтики «Тельтоніка» і «Рубтела», Ізраїлю «Старком» та інших за цінами, які в декілька разів нижче ніж пропонувалося та поставлялося ОСОБА_10 .

Для правильної роботи обладнання та його подальшого обслуговування необхідне відповідне ліцензійне програмне забезпечення, яке у ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166) також відсутнє. В подальшому, це стало наслідком некоректної роботи як самого обладнання, так і проблем із його обслуговуванням, що фактично призвело до зупинки його роботи та неможливості подальшого використання.

Аналогічні порушення мають місце під час проведення тендеру, поставки обладнання і програмного забезпечення до Міністерства екології та природніх ресурсів, Державної служби геології та надр України, Державної митної служби України, ДФС України, УДППЗ «Укрпошта`тощо. Більш того, вказані міністерства та відомства до сьогодні проводять тендерні процедури щодо послуг із обслуговування непрацюючого обладнання та програмного забезпечення поставленого ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» у вказаний період та здійснюють перерахування бюджетних коштів останньому.

Допитаний як свідок ОСОБА_11 (відомості про нього з метою забезпечення його безпеки визнано конфіденційними) надав детальні покази щодо механізму використання фактичним власником БенішемХаімом пов`язаних між собою підприємств ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» та ТОВ «Супутник-Сек`юріті», які приймали участь в проведенні тендеру МВС України у 2012 році, укладення договору, поставки некомплектного обладнання та неякісного програмного забезпечення за завищеними цінами, осіб, що мають відношення до незаконної діяльності зазначеного підприємства тощо.

Встановлено, що до вчинення вказаного злочину має відношення головний бухгалтер ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживає в будинку в АДРЕСА_1 .

До функцій ОСОБА_5 належить організація ведення бухгалтерського супроводу фінансово-господарської діяльності ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна», а також інших суб`єктів господарювання, задіяних у протиправній діяльності ОСОБА_12 .

Ураховуючи наявність доказів, які вказують на ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення і те, що здобутих наразі доказів недостатньо для встановлення та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, а в інший спосіб їх отримати неможливо, з метою підтвердження факту розкрадання майна останніми шляхом зловживання службовим становищем під час виконання робіт, пов`язаних з поставкою радіо, телевізійної і передавальної апаратури для системи електронного контролю, а також відшукуванняінформації щодо протиправних дій вищевказаних осіб, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, встановлення інших важливих обставин вчинення, які мають суттєве значення для повного, всебічного та неупередженого розслідування у цьому кримінальному провадженні, виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного проживанняВасик ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказані речі та документи, можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, у слідства виникла необхідність у відшуканні та вилученні зазначених речей і документів, щодо яких будуть проведенні відповідні слідчі дії та експертні дослідження.

Відшукання та вилучення названих речей і документів надасть можливість стороні обвинувачення підтвердити факт вчиненняколишніми працівниками правоохоронних органів,високопосадовцями центральних органів виконавчої влади та керівниками державних підприємств зазначених кримінальних правопорушень, встановити інших причетних до вказаних злочинів осіб.

У судовому засіданні представниками сторони обвинуваченнявнесене клопотання підтриманоз проханням його задовольнити.

Заслухавши думку сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Обшук відповідно до ст. 234 КПК України проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно інформаційної довідки з БТІ№ 062/14-8317 (И-2017) від 10.07.2017, право власності на будинок за адресою: АДРЕСА_1 , не реєструвалося.

Стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться можуть бути доказами під час судового розгляду, а також враховуючи фабулу кримінального правопорушення, знаходились у зазначеному приміщенні.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, а саме надання дозволу на проведення обшукуза місцем фактичного проживанняВасик ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42017000000001277 від 26.04.2017 на проведення обшуку житлових та нежитлових приміщень, інших споруд та будівель, прилеглої території (земельної ділянки), за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на які не зареєстровано,з метою відшукання і вилучення речей та предметів, які підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; надані з метою схилення до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення, а саме:

- первинних бухгалтерських документів та документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166) та пов`язаних із ним підприємств ТОВ «Торговий дім «Укртекст» (код ЄДРПОУ 31512350), ТОВ «Беніш Буд 7» (код ЄДРПОУ 40435916), ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС» (код ЄДРПОУ 40926020); ТОВ «Супутник-Сек`юріті» (код ЄДРПОУ 34299381), ТОВ «Вега Сек`юріті Груп» (код ЄДРПОУ 36351495), ТОВ «Бі Ем ДжіІнвест» (код ЄДРПОУ 33747022), представництво «Беніш Груп Лімітед» (код ЄДРПОУ 26080095), ТОВ «Кріденс» (код ЄДРПОУ 31512350), ТОВ «Житомирська міська профполіклініка» (код ЄДРПОУ 3096466), ТОВ «НостОйл» (код ЄДРПОУ 33092727), ТОВ «Компанія «Зелена Хвиля» (код ЄДРПОУ 35033113), ПП «Терра» (код ЄДРПОУ 31531829), ПП «Лісодеревопромустаткування» (код ЄДРПОУ 34519694), ПП «Оселя затишна» (код ЄДРПОУ 35889621), ПП «Нова оселя Львів» (код ЄДРПОУ 35889637), ПП «С.К. Термо» (код ЄДРПОУ 33885494), їх податкової та іншої звітності, печаток та чекових книжок;

- тендерної документації по участі у тендерних процедурах щодо поставки ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166) обладнання та програмного забезпечення до органів виконавчої влади та державних підприємств, зокрема Міністерства внутрішніх справ України, Державної фіскальної служби України, Державної митної служби України, Міністерства екології та природніх ресурсів України, Державної служби геології та надр України, УДППЗ «Укрпошта» тощо, специфікацій та технічних вимог до обладнання та програмного забезпечення, договорів щодо закупівлі та поставки обладнання із додатками, актів приймання-передачі виконаних робіт, документів на оплату вказаного обладнання замовником, договірних та платіжних документів щодо подальшого обслуговування встановленого обладнання та програмного забезпечення, будь-яких інших документів щодо поставки на адресу органів виконавчої влади, державних та комунальних підприємств обладнання та програмного забезпечення тощо;

- інструкцій, методичних рекомендацій, наказів, протоколів засідання комісій та робочих груп, інших розпорядчих документів ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166) щодо функціонування вказаного обладнання та програмного забезпечення, а також результатів такого функціонування, в т.ч. службових записок, протоколів, звітів, журналів, що ведуться уповноваженими працівниками тощо, документообіг між органами виконавчої влади, державними підприємствами та ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166);

- статутних документів, первинних бухгалтерських документів та фінансово-господарських документів, податкової та іншої звітності, печаток, чекових книжок підприємств з ознаками фіктивності: ПФ «Фелікс» (код ЄДРПОУ 13561600), ТОВ «Расвет» (код ЄДРПОУ 5513626), ТОВ «Комунікейшинзінтегрейтед 2011» (код ЄДРПОУ 30520308), ТОВ «НВП Будіндустрія» (код ЄДРПОУ 35169754), ТОВ «Консоль-Ультра» (код ЄДРПОУ 35410287), ТОВ «Сурп» (код ЄДРПОУ 19361137), ТОВ «Латона» (код ЄДРПОУ 31466776), ТОВ «БВІ-Прінт» (код ЄДРПОУ 30215203), ТОВ «Гарант Сервіс-А» (код ЄДРПОУ 35399080), ТОВ «РА «РЕСПЕКТ» (код ЄДРПОУ 36048010), ТОВ «Агарт» (код ЄДРПОУ 34183186), ТОВ «Мортрансекспрес» (код ЄДРПОУ 33017168), ТОВ «ІЕК «Верес» (код ЄДРПОУ 36758414), ТОВ «Хімінвест Плюс» (код ЄДРПОУ 35918746), ТОВ «Ролада Плюс» (код ЄДРПОУ 34615534), ТОВ «Ріторно» (код ЄДРПОУ 37265858), ТОВ «Вербена-Н» (код ЄДРПОУ 38150277), ФОП ОСОБА_15 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ «ПромтехЕнерго» (код ЄДРПОУ 40008754), ТОВ «АРТ ЛАЙН» (код ЄДРПОУ 400047332), ТОВ «Пастрол АВТО» (код ЄДРПОУ 38938037), та інших суб`єктів господарської діяльності (юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців), які можуть бути причетні до фіктивного підприємництва, ухилення від сплати податків, легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, вчинення дій спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження коштів;

- грошей у будь-якій валюті, цінних паперів, розрахункових документів за допомогою яких можуть здійснюватися безготівкові розрахунки: акредитивів, розрахункових чеків, банківських платіжних карток, векселів, інкасових доручень (розпоряджень), платіжних доручень, платіжних вимог, цінностей, іншого майна, здобутого унаслідок вчинення кримінального правопорушення тощо;

- чорнових записів, блокнотів, щоденників, чекових книжок, печаток інших підприємств тощо;

- комп`ютерної техніки (комп`ютерів, ноутбуків тощо), накопичувачів флеш пам`яті, жорстких дисків, переносних носіїв інформації, засобів зв`язку (мобільні телефони, планшети тощо), на яких можуть зберігатися дані про вчинення вказаних злочинів, обладнання (серверів) та програмного забезпечення з можливістю виготовлення та вилучення його копій;

- інших предметів, речей та документів, які підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня винесення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.07.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу67898505
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —751/4486/17

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні