Ухвала
від 24.07.2017 по справі 751/4486/17
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/4486/17

Провадження №1-кс/751/1834/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2017 року місто Чернігів

Слідчий суддя Новозаводського районного суду м.Чернігова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 ,про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

24 липня 2017 року в провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 погоджене з прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку в квартирі ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовує тим, що Міжрегіональною слідчою групою до складу якої входять слідчі Генеральної прокуратури України та прокуратури Чернігівської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000001277 від 26.04.2017, за фактом зловживання службовим становищем службовими особами МВС України, інших центральних органів виконавчої влади і державних підприємств, що спричинило тяжкі наслідки, та розкрадання майна службовими особами ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» під час закупівлі обладнання, програмного забезпечення та його подальшого обслуговування, в особливо великих розмірах, за ознаками складів злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 та інших статей КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що протягом 2009-2017 років з метою реалізації схем по незаконному збагаченню, керівниками низки центральних органів виконавчої влади країни та державних підприємств,за домовленістю з фактичним власником ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» БенішомХаімом, оголошено конкурси із закупівель за державні кошти обладнання, що здійснює геоінформаційний контроль, моніторинг та управління транспортними засобами і персоналом, програмного забезпечення та послуг по його обслуговуванню.

Так, вгрудні 2012 Міністерством екології та природних ресурсів України проведено процедуру відкритих торгів на закупівлю товарів за предметом: «Прилади та інструменти навігаційні, метеорологічні, геофізичні (Оснащення установ природно-заповідного фонду Мінприроди приладами геоінформаційного контролю, моніторингу та управління транспортними засобами і персоналом), переможцем якої, за сприяння колишніх керівників Міністерства, визначено ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166), з яким і укладено договір на загальну суму2 077 902, 00 грн.

Згідно умов договору, предметом закупівлі Міністерством екології та природних ресурсів України у 2012 році у ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна» відповідно до специфікації являлось: GPS системи на технологічному автотранспорті 194 шт., GPS системи персонального використання працівниками - 931 шт.

У вказаних торгах, проведенихМіністерством екології та природних ресурсів України приймали участь підприємства ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166) та ТОВ «Супутник-Сек`юріті» (код ЄДРПОУ 34299381), які є пов`язаними між собою та підконтрольні фактичному їх власнику БенішуХаіму.

За результатами поставки обладнання, між Міністерством екології та природних ресурсів України та ТОВ «БенішДжі Пі Ес Україна» підписані акти прийому-передачі та здійснено розрахунки шляхом перерахування на рахунки останнього бюджетних грошових коштів у розмірі 2 077 902, 00 грн., жодної претензії зі сторони Міністерством екології та природних ресурсів України не надходило.

Встановлено, що у ТОВ «БенішДжі ПІ ЕС Україна`відсутні потужності щодо виробництва пристроїв та обладнання із використанням якого здійснюється геоінформаційний контроль, моніторинг та управління транспортними засобами і персоналом.

Насправді, таке обладнання ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» закуповувалося у його реальних виробників, зокрема, підприємств країн Прибалтики «Тельтоніка» і «Рубтела», Ізраїлю «Старком» та інших за цінами, які в декілька разів нижче ніж пропонувалося та поставлялося ОСОБА_6 .

Для правильної роботи обладнання та його подальшого обслуговування необхідне відповідне ліцензійне програмне забезпечення, яке у ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166) також відсутнє. В подальшому, це стало наслідком некоректної роботи як самого обладнання, так і проблем із його обслуговуванням, що фактично призвело до зупинки його роботи та неможливості подальшого використання.

Аналогічні порушення мають місце під час проведення тендеру, поставки обладнання і програмного забезпечення доМВС України,Державної служби геології та надр України, Державної митної служби України, ДФС України, УДППЗ «Укрпошта» тощо. Більш того, вказані міністерства та відомства до сьогодні проводять тендерні процедури щодо послуг із обслуговування непрацюючого обладнання та програмного забезпечення поставленого ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» у вказаний період та здійснюють перерахування бюджетних коштів останньому.

Встановлено, що до вчинення вказаного злочину має відношення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , є власником нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 .

Станом на грудень 2012 ОСОБА_5 займав посаду заступника Міністра екології та природніх ресурсів України та входив до складу комітету з конкурсних торгів Міністерства в якості його голови. Таким чином, ОСОБА_5 безпосередньо контролював конкурси із закупівель за державні кошти обладнання, що здійснює геоінформаційний контроль, моніторинг та управління транспортними засобами і персоналом, програмного забезпечення та послуг по його обслуговуванню, переможцем якого було ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна». Також останній міг отримувати та забезпечувати виконання незаконних вказівок керівництва державного органу щодо надання переваг ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» під час проведення тендеру та укладення договору щодо поставки вказаного обладнання та програмного забезпечення.

Ураховуючи наявність доказів, які вказують на причетність ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення і те, що здобутих наразі доказів недостатньо для встановлення та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, а в інший спосіб їх отримати неможливо, з метою підтвердження факту розкрадання майна останніми шляхом зловживання службовим становищем під час виконання робіт, пов`язаних з поставкою радіо, телевізійної і передавальної апаратури для системи електронного контролю, а також відшукуванняінформації щодо протиправних дій вищевказаних осіб, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, встановлення інших важливих обставин вчинення, які мають суттєве значення для повного, всебічного та неупередженого розслідування у цьому кримінальному провадженні, виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказані речі та документи, можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, у слідства виникла необхідність у відшуканні та вилученні зазначених речей і документів, щодо яких будуть проведенні відповідні слідчі дії та експертні дослідження.

Відшукання та вилучення названих речей і документів надасть можливість стороні обвинувачення підтвердити факт вчинення колишніми працівниками правоохоронних органів, високопосадовцями центральних органів виконавчої влади та керівниками державних підприємств зазначених кримінальних правопорушень, встановити інших причетних до вказаних злочинів осіб.

У судовому засіданні представниками сторони обвинуваченнявнесене клопотання підтриманоз проханням його задовольнити.

Заслухавши думку сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Обшук відповідно до ст. 234 КПК України проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно№ 92095857 від 17.07.2017, право власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_7 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться можуть бути доказами під час судового розгляду, а також враховуючи фабулу кримінального правопорушення, знаходились у зазначеному приміщенні.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, а саме надання дозволу на проведення обшукуза адресою: АДРЕСА_2 .

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42017000000001277 від 26.04.2017 дозвіл на проведення обшукув квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на яку згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно№ 92095857 від 17.07.2017, зареєстровано за ОСОБА_7 , РНОКПП НОМЕР_2 ,з метою відшукання і вилучення речей та предметів, які підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; надані з метою схилення до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення, зокрема:

- тендерна документація з конкурсних торгів на закупівлю товарів за предметами: «Прилади та інструменти навігаційні, метеорологічні, геофізичні (Оснащення установ природно-заповідного фонду Мінприроди приладами геоінформаційного контролю, моніторингу та управління транспортними засобами і персоналом), та «Устаткування для автоматичного оброблення інформації (Придбання обладнання з метою обробки інформації про результати моніторингу та управління транспортними засобами і персоналом) проведених у грудні Міністерством екології та природних ресурсів України, специфікації та технічні вимоги до обладнання та програмного забезпечення, договори щодо закупівлі та поставки обладнання із додатками, акти приймання-передачі виконаних робіт, документи на оплату вказаного обладнання та програмного забезпечення замовником, договірних та платіжних документи щодо подальшого обслуговування встановленого обладнання, будь-яких документів по взаємовідносинам із ТОВ «БенішДжі Пі ЕС Україна» (код ЄДРПОУ 32485166),документи щодо створення та регулювання роботи комітету з конкурсних торгів Міністерства, посадові обов`язки голови та членів комітету тощо;

- розрахункових документів за допомогою яких здійснювалися безготівкові розрахунки за поставку вказаного обладнання та програмного забезпечення: акредитивів, розрахункових чеків, банківських платіжних карток, векселів, інкасових доручень (розпоряджень), платіжних доручень, платіжних вимог тощо;

- чорнових записів, блокнотів, щоденників, чекових книжок та печаток інших підприємств тощо;

- комп`ютерної техніки (комп`ютерів, ноутбуків тощо), накопичувачів флеш пам`яті, жорстких дисків, переносних носіїв інформації, засобів зв`язку (мобільні телефони, планшети тощо), на яких можуть зберігатися дані про вчинення вказаних злочинів;

- інших предметів, речей та документів, які підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня винесення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення24.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67898944
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —751/4486/17

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні