Вирок
від 24.07.2017 по справі 752/12845/17
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/12845/17

Провадження №: 1-кп/752/866/17

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2017 року м. Київ Голосіївський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження № 42016050000000055 відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Великі Мошківці, Андрушівського р-ну, Житомирської області, громадянина України, одруженого, офіційно не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого за ч.2 ст. 205-1 КК України,

з участю сторін та інших учасників:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

встановив:

Прокурором до Голосіївського районного суду м. Києва надіслано обвинувальний акт відносно ОСОБА_5 , обвинуваченого за ч. 2 ст. 205-1 КК України з угодою про визнання винуватості.

Як видно з формулювання обвинувачення, ОСОБА_5 перебуваючи протягом січня 2017 року в м. Києві на залізничному вокзалі, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Вокзальна, 1 (точна дата та час в ході досудового розслідування не встановлені) познайомився з особою на ім`я ОСОБА_7 , досудове розслідування відносно якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні та отримав від останнього пропозицію на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення держаної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей за грошову винагороду, а також умисне подання документів, які містять завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер дій, запропонованих йому ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, погодився на таку пропозицію, вступивши, таким чином, у попередню змову із вищезазначеною особою і до початку злочину домовився про спільне його вчинення.

В подальшому, ОСОБА_8 , перебуваючи у м. Києві в період січня 2017 року в офісному приміщенні, що розташоване за адресою АДРЕСА_2 (точна дата та час в ході досудового розслідування не встановлені) реалізовуючи спільний із ОСОБА_7 злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, діючи за попередньою змовою із вищевказаною особою, надав свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Ставищенським РВ ГУ МВС України в Київській області 28.04.2005 року, та реєстраційний номер облікової картки платника податків № НОМЕР_2 , ОСОБА_7 з метою підроблення документів які подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Орбітель».

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з ОСОБА_7 спільного злочинного умислу ОСОБА_8 , перебуваючи 27.01.2017 в офісному приміщенні, що розташоване за адресою м. Київ, вул. Гарматна, 39-В, отримав від ОСОБА_7 попередньо складені за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів про створення ним суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Орбітель», які містили завідомо неправдиві відомості про мету і предмет діяльності підприємства, його місцезнаходження, розмір майнового внеску та статутного капіталу товариства, а саме:

протокол загальних зборів учасників ТОВ «Орбітель» №1 від 27 січня 2017 року, який містить неправдиві відомості про створення даного підприємства, формування його статутного капіталу грошовими коштами в загальній сумі 5000 грн., затвердження його місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Маричанська, 20, офіс 10, покладення обов`язків директора підприємства на ОСОБА_9 , хоча в дійсності він таких рішень не приймав і не бажав настання відповідних наслідків;

статут ТОВ «Орбітель» за 2017 рік, номер запису №10681020000045208, який містить неправдиві відомості щодо місця знаходження підприємства за адресою: м. Київ, вул. Маричанська, 20, офіс 10, мети створення, зокрема отримання прибутку, предмету його діяльності, яким відповідно до п. 3.2 ст. 3 статуту є - 46.19 діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту; 64.19 інші види грошового посередництва; 47.99 інші види роздрібної торгівлі поза магазинами; 46.90 неспеціалізована оптова торгівля; та інші види підприємницької діяльності не заборонені законодавством України, а також правового статусу, учасників та майна підприємства, фінансів, контролю та обліку його діяльності, порядку розподілу прибутків та відшкодування збитків, органів управління та інших рішень, які в дійсності ОСОБА_5 не визначав та не бажав настання відповідних наслідків.

Достовірно усвідомлюючи, що надані йому на підпис проекти установчих та реєстраційних документів ТОВ «Орбітель» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_5 27 січня 2017 року, перебуваючи за адресою: м. Київ, проспект Голосіївський, 42, діючи з корисливих мотивів, засвідчив їх своїми підписами, виконавши їх кульковою ручкою, графі «Заявник», що міститься в описі документів, які надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи», графі «Засновник» в протоколі загальних зборів учасників ТОВ «Орбітель» №1 від 27 січня 2017 року, графі «Затверджено Учасником», що міститься в статуті ТОВ «Орбітель», за 2017 рік, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинив їх підроблення. Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, 14 лютого 2017 року, перебуваючи за адресою: м. Київ, проспект Голосіївський, 42, ОСОБА_8 , разом з вищезазначеними документами, подав до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Голосіївського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у місті Києві, державному реєстратору ОСОБА_10 для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи», а саме ТОВ «Орбітель» у тому числі і попередньо отриману від ОСОБА_7 та виготовлену за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи (форма Ж) від 14 лютого 2017 року, яка містить неправдиві відомості щодо місцезнаходження підприємства за адресою: м. Київ, вул. Маричанська, 20, офіс 10 та видів економічної діяльності; таким чином, здійснив державну Реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Орбітель», про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено запис під №10681020000045208.

Незважаючи на те, що ТОВ «Орбітель» заресстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_5 взяв участь в його створенні не з метою здійснення підприємницької діяльності, як передбачено його статутом, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії, що полягали у внесенні ОСОБА_5 в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне їх подання для проведення такої реєстрації.

За вищевикладених обставин, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб, вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, а саме щодо товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) «Орбітель» (код ЄДРПОУ 41151307) завідомо неправдиві відомості, а також вчинив умисне їх подання для проведення такої реєстрації.

Дії ОСОБА_5 кваліфіковано за ч. 2 ст. 205-1 КК України, - внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання, для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, за попередньою змовою групою осіб.

08.06.2017 року між прокурором та підозрюваним ОСОБА_5 , з участю захисника, укладено угоду про визнання винуватості.

Як видно із змісту угоди, сторони узгодили, що в разі затвердження угоди судом, до ОСОБА_5 буде застосовано покарання у виді обмеження волі на строк 3 (три) роки без позбавлення права займати посади або займатися певною діяльністю, та, на підставі ст. 75 КК України, його слід звільнити від відбування покарання і покласти обов`язки, визначені ст. 76 КК України.

Відповідно до вимог ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором і підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у проваджені щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Угода про визнання винуватості може ініціюватись в будь-який момент після повідомлення особі про підозру.

Згідно вимог ст. 474 КПК України якщо угоду досягнуто обвинувальний акт із підписаною між сторонами угодою невідкладно надсилається до суду. Розгляд щодо угоди проводиться судом під час підготовчого судового засідання за обов`язкової участі сторін угоди з повідомленням інших учасників судового провадження.

Відповідно до ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд, наряду з іншим, має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку передбаченому статтями 468-475 КПК України.

ОСОБА_5 визнав себе винним і просив затвердити угоду про винуватість, яку уклав добровільно. Наслідки укладення, затвердження угоди та невиконання, йому роз`яснені та зрозумілі. Захисник просив затвердити угоду.

Прокурор висловлюючи думку, просив затвердити угоду на визначених умовах.

Заслухавши думку сторін, ознайомившись з обвинувальним актом та угодою, яка відповідає вимогам ч. 4 ст. 469, ст. 472 КПК України, з`ясувавши у ОСОБА_5 , що він розуміє викладені в ч. 4 ст. 474 КПК України обставини, щодо його прав, наслідків укладення та затвердження угоди, характеру обвинувачення, виду та міри покарання, а також інших заходів, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди, які йому були детально роз`яснені судом, та переконавшись, що укладення даної угоди сторонами є добровільним, суд вважає за необхідне винести у даному провадженні вирок відносно ОСОБА_5 , яким затвердити угоду про визнання винуватості, визнати ОСОБА_5 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України та призначити узгоджене сторонами покарання, яка відповідає загальним засадам призначення покарання, передбаченим ст. 65 КК України.

Керуючись ст.ст. 314, 368, 469-475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 08.06.2017 року між прокурором та підозрюваним ОСОБА_11 , у кримінальному провадженні № 42016050000000055.

ОСОБА_12 визнати винуватим та призначити покарання за ч. 2 ст. 205-1 КК України у виді обмеження волі на строк 3 (три) роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

На підставі ст.75 КК України, ОСОБА_5 звільнити від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 (один) рік та, на підставі ст. 76 КК України, покласти обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Копію вироку негайно після проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Вирок суду може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва через Голосіївський районний суд м. Києва протягом 30 діб з моменту проголошення, з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67924891
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/12845/17

Вирок від 24.07.2017

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дідик М. В.

Постанова від 23.06.2017

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дідик М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні