Ухвала
від 24.07.2017 по справі 752/14317/17
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/14317/17

Провадження по справі № 2-з/752/149/17

У Х В А Л А

24.07.2017 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі в складі: головуючого судді Мирошниченко О.В., за участі секретаря Мархотко А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, в інтересах якої як законний представник діє ОСОБА_1, до Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ , ОСОБА_5, третя особа: ОСОБА_6, про визнання недійсним рішень та витребування майна з чужого незаконного володіння, -

В С Т А Н О В И В:

В провадження Голосіївського районного суду м. Києва надійшла цивільна справа за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, в інтересах якої як законний представник діє ОСОБА_1, до Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ , ОСОБА_5, третя особа: ОСОБА_6, про визнання недійсним рішень та витребування майна з чужого незаконного володіння.

24.07.2017 року до суду надійшла заява представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про вжиття заходів забезпечення позовних вимог, в якій останній просить заборонити суб'єктам державної реєстрації, в тому числі, але не виключно, приватним та державним нотаріусам, які здійснюють діяльність на території України, вносити будь-які зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ТОВ ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202) та вчиняти щодо нього будь-які реєстраційні дії, у тому числі здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів, що стосуються:

- змін у складі учасників (засновників) ТОВ ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202) пов'язаних з переходом права власності на частки в статутному капіталі ТОВ ВОТЕР ХАУЗ ;

- зміни розміру часток учасників (засновників) Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ. вул. Лабораторна, буд. 33 37, код СДРПОУ 37249202) у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ ;

- зменшення або збільшення статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202);

- припинення Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ. вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРІІОУ 37249202);

- зміни місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150. м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202);

- зміни керівника Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202).

2) заборонити ОСОБА_5 вчиняти будь-які дії, направлені на відчуження належної йому частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202).

3) накласти арешт на частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ. вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202). що належить ОСОБА_5.

4) накласти арешт на все майно, у тому числі грошові кошти, які знаходяться розрахункових рахунках в банківських установах, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202), в межах суми 656 687, 50 гри.

Заява обґрунтована тим, що у провадженні Голосіївського районного суду м. Києва знаходиться справа за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, в інтересах якої як законний представник діє ОСОБА_1, до ТОВ ВОТЕР ХАУЗ , ОСОБА_5,третя особа: ОСОБА_6, про визнання недійсним рішень та витребування майна з чужого незаконного володіння, в якому позивач ОСОБА_1 спільно з іншими позивачами звернулась до суду з позовом до ТОВ ВОТЕР ХАУЗ та ОСОБА_5 про визнання недійсним рішень, оформлених протоколом Загальних зборів учасників TOB ВОТЕР ХАУЗ № 28-16/04 від 28 квітня 2016 р. та визнання права власності на частку в статутному капіталі TOB ВОТЕР ХАУЗ , витребування її з чужого незаконного володіння.

Як вбачається з позовної заяви вбачається, що позивач ОСОБА_1 просить визнати право на частку в розмірі 25.00 % в статутному капіталі TOB ВОТЕР ХАУЗ , як належну їй в спільному майні подружжя, а також право на частку в статутному капіталі ТОВ ВОТЕР ХАУЗ у розмірі 6,25% в порядку спадкування за законом після смерті її чоловіка - ОСОБА_7 та оскаржує протокольне рішення Загальних зборів учасників TOB ВОТЕР ХАУЗ № 28-16/04 від 28 квітня 2016 p., яким її протиправно було позбавлено зазначених часток.

В обґрунтування необхідності вжиття заходів забезпечення позову зазначено про те, що задоволення позовних вимог матиме наслідком перерозподіл часток учасників TOB ВОТЕР ХАУЗ .

Оскільки, на теперішній час загальними зборами ТОВ ВОТЕР ХАУЗ прийнято протиправне рішення про виключення ОСОБА_7 зі складу учасників, а належна йому частка у розмірі 50% в статутному капіталі, безпідставно передана особі, яка була учасником ТОВ ВОТЕР ХАУЗ на момент прийняття цього рішення - ОСОБА_8, при цьому зменшивши розмір статутного капіталу па 750 500,00 грн„ є всі підстави вважати, що ТОВ ВОТЕР ХАУЗ , в свою чергу, може і у подальшому приймати рішення щодо зміни розміру статутного капіталу Товариства, змінювати склад учасників, приймати рішення про зменшення або збільшення часток учасників та перерозподіляти їх між ними.

Крім того, спірну частку у статутному капіталі TOB ВОТЕР ХАУЗ , на підставі правочину вже було передано від ОСОБА_8 до ОСОБА_9, що підтверджується реєстраційним записом № 10681050012026560 від 25.08.2016 р. (витяг з ЄДР від 22.05.2017 р.). Таким чином є всі підстави вважати, що ОСОБА_5 продовжить відчужувати спірну частку у статутному капіталі ТОВ ВОТЕР ХАУЗ .

Також, у разі відчуження ТОВ ВОТЕР ХАУЗ належного йому майна та активів, у разі задоволення позову, вартість частки ОСОБА_1 може значно зменшитися. При цьому, відповідно до ч. 2 ст. 55 ЗУ Про господарські товариства , при відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до товариства з обмеженою відповідальністю або відмові товариства у прийнятті до нього правонаступника (спадкоємця) йому видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала реорганізованій або ліквідованій юридичній особі (спадкодавцю),вартість якої визначається на день реорганізації або ліквідації (смерті) учасника. З метою недопущення порушення своїх законних прав та інтересів позивач ОСОБА_1 змушена звернутися з заявою про вжиття заходів забезпечення позову.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 153 Цивільного процесуального кодексу України, заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа, в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Вивчивши зміст поданої заяви та матеріали позовної заяви, суд приходить до наступного.

Відповідно до частин 1,2,3 статті 151 Цивільного процесуального кодексу України суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, суд може вжити, передбачені цим Кодексом, заходи забезпечення позову. У заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено:

1) причини, у зв'язку з якими потрібно забезпечити позов;

2) вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;

3) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Постановою Верховного Суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову встановлено, що забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Пунктом 1 частиною першою статті 152 ЦПК України передбачено, що позов забезпечується накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб.

Відповідно до ст. 152 Цивільного процесуального кодексу України, позов забезпечується: накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб; забороною вчиняти дії; встановлення обов`язку вчинити певні дії; забороною іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; зупинення стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам.

Як вбачається із заявлених позивачем позовних вимог, позивач, просить суд: визнати незаконним та скасування усіх рішень Загальних зборів учасників ТОВ ВОТЕР ХАУЗ , які оформлені протоколом № 28-16/04 від 28 квітня 2016 р. та визнання права власності на частки в статутному капіталі ТОВ ВОТЕР ХАУЗ та витребування їх з чужого незаконного володіння.

Відтак, з огляду на зазначене вище, можна дійти висновку, що відповідач може віджучити майно та активи, а тому до ухвалення судового рішення по даній справі, в разі задоволення позовних вимог позивача та набрання ним законної сили, відповідач може реалізувати частки в статутному капіталі, що значно ускладнить або зробить неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до пункту 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову від 22 грудня 2006 року №9, заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

Однією із умов вжиття заходів забезпечення позову, яка визначена частиною 3 статті 152 ЦПК України встановлено, що види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Як роз'яснено в п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову від 22 грудня 2006 року № 9, розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

За вказаних обставин, враховуючи зміст заявлених позовних вимог, суд приходить до висновку про можливість задоволення заяви про забезпечення позовних вимог у цивільній справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, в інтересах якої як законний представник діє ОСОБА_1, до ТОВ ВОТЕР ХАУЗ , ОСОБА_5,третя особа: ОСОБА_6, про визнання недійсним рішень та витребування майна з чужого незаконного володіння.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 151-153, 210, 293 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, в інтересах якої як законний представник діє ОСОБА_1, до Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ , ОСОБА_5, третя особа: ОСОБА_6, про визнання недійсним рішень та витребування майна з чужого незаконного володіння, - задовольнити.

Заборонити суб'єктам державної реєстрації, в тому числі, але не виключно, приватним та державним нотаріусам, які здійснюють діяльність на території України, вносити будь-які зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Товариства з обмеженою відповідальність ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202) та вчиняти щодо нього будь-які реєстраційні дії, у тому числі здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів, що стосуються:

- змін у складі учасників (засновників) ТОВ ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202) пов'язаних з переходом права власності на частки в статутному капіталі ТОВ ВОТЕР ХАУЗ ;

- зміни розміру часток учасників (засновників) Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150. м. Київ. вул. Лабораторна, буд. 33 37, код ЄДРПОУ 37249202) у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ ;

- зменшення або збільшення статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37. код ЄДРПОУ 37249202);

- припинення Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202);

- зміни місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202);

- зміни керівника Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ. вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202).

Заборонити ОСОБА_5 вчиняти будь-які дії, направлені на відчуження належної йому частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202).

Накласти арешт на частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ. вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202), що належить ОСОБА_5.

Накласти арешт на все майно, у тому числі грошові кошти, які знаходяться розрахункових рахунках в банківських установах, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ, вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202), в межах суми 656 687.50 гри.

Стягувач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю ВОТЕР ХАУЗ (03150, м. Київ. вул. Лабораторна, буд. 33/37, код ЄДРПОУ 37249202).

Боржник: ОСОБА_5, місце реєстрації: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_2.

Строк пред'явлення ухвали до виконання один рік.

Ухвала підлягає негайному виконанню, проте може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через суд першої інстанції шляхом подачі в 5-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Суддя

Дата ухвалення рішення24.07.2017
Оприлюднено27.07.2017
Номер документу67924942
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —752/14317/17

Ухвала від 09.02.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мирошниченко О. В.

Ухвала від 19.01.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мирошниченко О. В.

Ухвала від 29.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 03.11.2017

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мирошниченко О. В.

Ухвала від 02.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 01.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 26.09.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Гримич Майя Костянтинівна

Ухвала від 26.09.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Гримич Майя Костянтинівна

Ухвала від 26.09.2017

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мирошниченко О. В.

Ухвала від 14.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Андрієнко Антоніна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні