Ухвала
від 26.06.2017 по справі 201/9076/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/9075/17

Провадження № 1-кс/201/5766/2017

УХВАЛА

26 червня 2017 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про дозвіл здійснення тимчасового доступу до речей та документів.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що прокуратурою Дніпропетровської області здійснюється процесуальне керівництво за досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 32016041640000036 від 17.05.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що 18.11.2016 до СВ ДВП ГУНП у Дніпропетровській області надійшла інформація з УСБУ у Дніпропетровській області щодо службових осіб ряду підприємств реального сектору економіки, які, з метою ухилення від сплати податків, вносили завідомо неправдиві відомості до форм звітності статистики та податкової звітності щодо діяльності підприємств.

Зокрема, протягом 2015-2016 років невстановлені особи, шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей здійснювали декларування фактів придбання товарів (робіт, послуг) по взаємовідносинах з суб`єктами господарської діяльності з ознаками фіктивності, а саме: ПП « ОСОБА_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), внаслідок чого мінімізували податкові зобов`язання з ПДВ та ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах.

Крім того, встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), перебуваючи на обліку в ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порушення вимог Податкового кодексу України, діючи умисно, шляхом заниження податкових зобов`язань, а саме, невідображення в податковій звітності експортних операцій, таким чином, ухились від сплати податку на прибуток на суму понад 3,5 млн. грн.

Під час розслідування з`ясовано, що представником ПП « ОСОБА_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) виступала ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка безпосередньо спілкувалась з представниками брокерських організацій та отримувала необхідну документацію.

У той же час ОСОБА_5 працевлаштована на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), одним з засновників якого являється ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Крім того, встановлено, що ОСОБА_6 був представником офшорної компанії ІНФОРМАЦІЯ_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 , АДРЕСА_1 ) на території України та підписував від імені вказаної компанії документи, необхідні для митного оформлення вантажів, що експортувались від імені ПП « ОСОБА_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Також, встановлено, що ОСОБА_6 в ході здійснення протиправної діяльності пов`язаної з ухиленням від спалити обов`язкових платежів до бюджету та виведення валютних коштів за кордон використовував ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ), перебуваючи на посаді директора вказаного підприємства.

В той же час, проведеним ГУ ДФС у Дніпропетровській області аналітичним дослідженням встановлено, що відповідно до договору поставки № 1939-ДУ від 01.02.2016 та специфікації № 1 від 03.02.2016 ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ) зобов`язувалось поставити на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 ) олію соняшникову нерафіновану невиморожену в кількості відповідно до специфікацій.

В свою чергу, ПП « ОСОБА_7 » відповідно до податкової звітності, протягом лютого-травня 2016 року здійснювало придбання вказаного товару у ряду підприємств з ознаками «фіктивності», зокрема, у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 ).

Також встановлено, що вироком Шевченківського районного суду м. Києва від 01.12.2016 ОСОБА_8 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, за фактом створення фіктивного підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 ).

Встановлення осіб, які внесли для проведення державної реєстрації юридичної особи ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ), є важливим доказом визначення суб`єкта, причетного до здійснення державної реєстрації. Тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_11 має значення для встановлення осіб, які мали доступ та були уповноважені здійснювати фінансово-господарську діяльність даного підприємства. Вказані докази є можливим отримати та долучити до матеріалів кримінального провадження, лише отримавши дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, та проведення їх вилучення (виїмки) у ІНФОРМАЦІЯ_12 ( ІНФОРМАЦІЯ_13 ).

Таким чином, документи ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_11 , яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , дають можливість для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановити особу, яка внесла відомості до документів, для проведення державної реєстрації юридичної особи ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ), чим це було визначено, а також підтвердити чи спростувати факти відношення певних осіб до діяльності вказаного підприємства.

Необхідність вилучення оригіналів документів обґрунтовується можливою необхідністю в подальшому під час досудового розслідування проведення почеркознавчих експертиз для ідентифікації підписів осіб, що здійснили реєстрацію (перереєстрацію) підприємства.

На підставі викладеного, слідчий просив суд надати тимчасовий доступ до оригіналів наступних документів, що містять охоронювану законом таємницю, задовольнити клопотання і винести ухвалу про надання тимчасового доступу до оригіналів документів ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ) та їх вилучення (виїмку), а саме: реєстраційну справу, установчі угоди, статут зі змінами та доповненнями, заяви, протоколи зборів засновників, свідоцтво про державну реєстрацію в якості суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, про перереєстрацію, та інших документів стосовно ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ), що знаходяться в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_11 , яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Особа у володінні якої перебувають зазначені у клопотанні речі та документи у судове засідання не викликалась на підставі ч. 2 ст.163 КПК України, у зв`язку з наявністю загрози зміни або знищення речей чи документів.

Дослідивши матеріали клопотання по даному кримінальному провадженню № 32016041640000036, вважаю клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки, враховуючи потреби досудового розслідування, дані, викладені у матеріалах кримінального провадження, дають підстави для висновку, що речі та документи про надання тимчасового доступу до яких ставиться питання у клопотанні слідчого мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження є необхідним.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. ст. 110, 163166, 309, 369372 та 395 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Дозволити прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_2 тимчасовий доступ до оригіналів наступних документів, що містять охоронювану законом таємницю, задовольнити клопотання і винести ухвалу про надання тимчасового доступу до оригіналів документів ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ) та їх вилучення (виїмку), а саме: реєстраційну справу, установчі угоди, статут зі змінами та доповненнями, заяви, протоколи зборів засновників, свідоцтво про державну реєстрацію в якості суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, про перереєстрацію, та інших документів стосовно ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ), що знаходяться в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_11 , яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Доручити проведення тимчасового доступу слідчим та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №32016041640000036, співробітникам СБУ, уповноваженим на підставі відповідного доручення в порядку ст. 40 КПК України.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її оголошення. У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд в порядку ст.166 КПК України має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.06.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67934592
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —201/9076/17

Ухвала від 26.06.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ходаківський М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні