Рішення
від 24.07.2017 по справі 712/7086/17
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Провадження № 2/712/1893/17

Справа № 712/7086/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 липня 2017 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - ПИРОЖЕНКО С.А.

при секретарі - ТІТОВА О.І.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради, третя особа: Департамент організаційного забезпечення Черкаської міської ради про визнання права власності,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся з позовом до відповідача про визнання права власності, посилаючись на те, що 26 травня 2004 року між нею та міською громадською організацією Довіра та підприємством Ангеліна міської громадської організації Довіра були укладені договори №№ 11 та 12 про дольову участь у будівництві квартири в житловому будинку по вулиці Вернигори 20 у м. Черкаси.

Відповідно до умов цих договорів, позивач брала участь в реконструкції житлового будинку по вул.. Вернигори 20 під квартиру № 75, загальною площею 35 кв.м., на третьому поверсі та під квартиру № 111, загальною площею 37 кв.м., на восьмому поверсі та була зобов'язана сплатити Підприємству Ангеліна МГО Довіра , як Генпідряднику, до початку будівництва вказаних квартир, їх вартість, а саме: 22 386 грн. за Договором № 11 та 23 665 грн. за Договором № 12; прийняти у власність вказані квартири згідно акту прийому-передачі та оформити право власності на них після здачі об'єкту в експлуатацію.

МГО Довіра та Підприємство Ангеліна МГО Довіра , у свою чергу, були зобов'язані забезпечити проведення необхідних будівельних робіт, пов'язаних з реконст рук цією об'єкта, передати квартиру дольовику згідно акту прийому-передачі після прийняття квартир Держкомісією, здійснювати контроль за своєчасним фінансуванням та будівництвом об'єкта, ввести об'єкт в експлуатацію в строк до 01 травня 2005 року, використовувати кошти, внесені дольовиком, виключно за призначенням.

Після укладення вказаних договорів, позивач в повному обсязі виконала взяті на себе грошові зобов'язання. МГО Довіра та Підприємство Ангеліна МГО Довіра своїх зобов'язань за договорами не виконали - спірні квартири та документацію на них позивачу не передали, житловий будинок в експлуатацію, в строки вказані в договорі, не ввели. Крім того, МГО Довіра та Підприємство Ангеліна МГО Довіра , маючи дійсні договори з позивачем та ухиляючись від їх виконання, незаконно уклали аналогічні договори на ті самі квартири зі сторонніми особами, яким в подальшому їх передали, чим порушили права позивача.

Рішенням Апеляційного суду Черкаської області від 24 квітня 2009 року визнано недійсними договори, укладені пізніше, ніж ті, які були укладені з позивачем, виселено сторонніх осіб зі спірних квартир, зобов'язано МГО Довіра , Підприємство Ангеліна МГО Довіра та Управління капітального будівництва виконкому Черкаської міської ради не чинити ОСОБА_1 перешкод у користуванні квартирами № 75 та № 111 в будинку по вул. Вернигори 20/1 в м. Черкаси.

На даний час позивач користується спірними квартирами за прямим призначенням, утримує їх в доброму стані, сплачує всі необхідні комунальні платежі та не має за ними заборгованості.

У звязку з введенням житлового будинку в експлуатацію, позивач з метою державної реєстрації свого права власності на спірні квартири, звернулася до Департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради з заявами про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на вказані квартири. Рішеннями Черкаської міської ради від 29 грудня 2016 року та 09 лютого 2017 року у державній реєстрації права власності на квартири було відмовлено, у звязку з ненаданням позивачем документів, які дають змогу встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують. У звязку з цим звернулася за захистом своїх прав до суду.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнала та заперечувала проти їх задоволення.

Представник третьої особи до судового засідання не з'явився, направив до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, у вирішенні спору поклався на розсуд суду.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини, які регулюються нормами цивільного законодавства.

Як встановлено в судовому засіданні, 26 травня 2004 року між ОСОБА_1 та міською громадською організацією Довіра та підприємством Ангеліна міської громадської організації Довіра були укладені договори №№ 11 та 12 про дольову участь у будівництві квартири в житловому будинку по вулиці Вернигори 20 у м. Черкаси.

Відповідно до умов цих договорів, позивач брала участь в реконструкції житлового будинку по вул. Вернигори 20 під квартиру № 75, загальною площею 35 кв.м., на третьому поверсі та під квартиру № 111, загальною площею 37 кв.м., на восьмому поверсі та була зобов'язана сплатити Підприємству Ангеліна МГО Довіра , як Генпідряднику, до початку будівництва вказаних квартир, їх вартість, а саме: 22 386 грн. за Договором № 11 та 23 665 грн. за Договором № 12; прийняти у власність вказані квартири згідно акту прийому-передачі та оформити право власності на них після здачі об'єкту в експлуатацію.

МГО Довіра та Підприємство Ангеліна МГО Довіра , у свою чергу, були зобов'язані забезпечити проведення необхідних будівельних робіт, пов'язаних з реконструкцією об'єкта, передати квартиру дольовику згідно акту прийому-передачі після прийняття квартир Держкомісією, здійснювати контроль за своєчасним фінансуванням та будівництвом об'єкта, ввести об'єкт в експлуатацію в строк до 01 травня 2005 року, використовувати кошти, внесені дольовиком, виключно за призначенням.

Підставою для укладення вказаних договорів було рішення Виконавчого комітету Черкаської міської ради від 30 грудня 2003 року № 1508 Про передачу МГО Довіра функцій замовника для завершення реконструкції гуртожитку на 268 місць під 63-х квартирний житловий будинок по вул. Вернигори 20 .

В подальшому рішенням Виконавчого комітету Черкаської міської ради від 23 червня 2004 року № 900, житловому будинку, в якому знаходяться спірні квартири, присвоєно нову адресу, а саме: вул. Вернигори 20/1.

Рішенням Виконавчого комітету Черкаської міської ради № 1163 від 24 серпня 2006 року та № 1756 від 25 листопада 2008 року, функції замовника по введенню в експлуатацію реконструйованого житлового будинку по вул. Вернигори 20/1 передані Управлінню капітального будівництва.

Постановою господарського суду Черкаської області від 20 березня 2007 року припинено юридичну особу - міської громадської організації Довіра .

Рішенням виконкому Черкаської міської ради № 1756 від 25 листопада 2008 року внесено зміни та доповнення до рішення виконкому Черкаської міської ради № 154 від 20 лютого 2007 року та № 1163 від 24 серпня 2006 року в частині виконання функцій замовника на введення в експлуатацію гуртожитку після завершення його реконструкції, а саме: доручено управлінню капітального будівництва Черкаського міськвиконкому виконувати функції замовника в частині введення в експлуатацію.

05 травня 2009 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис № 10261120006002546 про припинення юридичної особи - управління капітального будівництва Черкаського міськвиконкому (код 26323456).

При цьому, встановлено, що після укладення вказаних договорів, позивач в повному обсязі виконала взяті на себе грошові зобов'язання та сплатила на користь Підприємства Ангеліна МГО Довіра . МГО Довіра та Підприємство Ангеліна МГО Довіра своїх зобов'язань за договорами не виконали - спірні квартири та документацію на них позивачу не передали, житловий будинок в експлуатацію, в строки вказані в договорі, не ввели. Крім того, МГО Довіра та Підприємство Ангеліна МГО Довіра , маючи дійсні договори з позивачем та ухиляючись від їх виконання, незаконно уклали аналогічні договори на ті самі квартири зі сторонніми особами, яким в подальшому їх передали, чим порушили права позивача.

Рішенням Апеляційного суду Черкаської області від 24 квітня 2009 року по справі за позовом ОСОБА_1 до МГО Довіра , Управління капітального будівництва виконавчого комітету Черкаської міської ради та інших про зобов'язання до вчинення дій, визнання права власності на квартири, визнання недійсними договорів, виселення, вселення та стягнення моральної шкоди, визнано недійсними договори, укладені пізніше, ніж ті, які були укладені з позивачем, виселено сторонніх осіб зі спірних квартир, зобов'язано МГО Довіра , Підприємство Ангеліна МГО Довіра та Управління капітального будівництва виконкому Черкаської міської ради не чинити ОСОБА_1 перешкод у користуванні квартирами № 75 та № 111 в будинку по вул. Вернигори 20/1 в м. Черкаси.

Крім того, у вказаному рішенні зазначено, що ОСОБА_1 виконала свої зобов'язання за договорами повністю та в передбачені їх умовами строки. А також вказано на ту обставину, що ОСОБА_1 має право оформити право власності на спірні квартири одразу після їх прийняття в експлуатацію державною приймальною комісією. Зазначене рішення Апеляційного суду Черкаської області було залишено без змін Ухвалою Верховного Суду України від 21 вересня 2009 року.

27 травня 2013 року житловий будинок по вул. Вернигори 20/1 було введено в експлуатацію. В Декларації про готовність об'єкта до експлуатації, замовником зазначено Департамент містобудування Черкаської міської ради.

У звязку з введенням житлового будинку в експлуатацію, позивач 22 грудня 2016 року з метою державної реєстрації свого права власності на спірні квартири, звернулася до Департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради з заявами про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на квартири № 75 та № 111 по вул. Вернигори 20/1 в м. Черкаси.

Рішеннями Департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради від 29 грудня 2016 року та 09 лютого 2017 року у державній реєстрації права власності на квартири було відмовлено, у звязку з ненаданням позивачем документів, які дають змогу встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують.

Документація по реконструкції спірних квартир, розташованих в житловому будинку № 20/1 по вул. Вернигори у м. Черкаси позивачу не передана, що унеможливлює оформлення ним права власності на цю квартиру.

Таким чином, на даний час позивач фактично володіє квартирами № 75 та № 111, розташованих у житловому будинку по вулиці Вернигори, 20/1 в м. Черкаси, але розпоряджатися нею не має можливості. З довідки ОСББ Вернигори 20/1 № 01 від 10 березня 2017 року вбачається, позивач користується спірними квартирами за прямим призначенням, утримує їх в доброму стані, сплачує всі необхідні комунальні платежі та не має за ними заборгованості.

Згідно з п. 2.6. вищеназваних договорів право власності на квартиру дольовик оформляє самостійно після повного розрахунку на підставі акту передавання.

У відповідності до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звертатися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання права власності на це майно, якщо це право оспорюються або не визнається іншою особою, а також в разі втрати документа, який посвідчує його право власності.

Статтею 328 ЦК України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів, та вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно із ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими на законі та такими, що підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 212-215, 218 ЦПК, ст.ст. 16, 328, 392, 526 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_2.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

Дата ухвалення рішення24.07.2017
Оприлюднено28.07.2017
Номер документу67944766
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —712/7086/17

Рішення від 24.07.2017

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Рішення від 24.07.2017

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 29.06.2017

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 07.06.2017

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні