Ухвала
від 26.07.2017 по справі 821/2216/16
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 липня 2017 р.м.ОдесаСправа № 821/2216/16

Категорія: 6.2 Головуючий в 1 інстанції: Попов В.Ф.

Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Вербицької Н.В.,

суддів - Джабурії О.В.,

- ОСОБА_1,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 21 квітня 2017 року по справі за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю Механічний завод до Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області про визнання бездіяльності протиправною та зобовязання надати витяг з технічної документації,-

В С Т А Н О В И Л А :

29 грудня 2016 року товариство з обмеженою відповідальністю Механічний завод звернулось до суду з позовом, в якому з урахуванням змінених позовних вимог, просив визнати протиправною бездіяльність Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області щодо не видачі витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, відповідно до заяви від 24.01.2017 р., та зобов'язати видати витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки з кадастровим номером 6510136600:02:001:0022, площею 3,4188 га, розташованої за адресою: Новомиколаївське шосе, 19, м. Херсон.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на думку ТОВ Механічний завод дійсною на даний час для землекористувачів на території м. Херсона є технічна документація, яка затверджена рішенням Херсонської міської ради від 27.04.2000 № 186 "Про затвердження матеріалів грошової оцінки земель м. Херсона", а тому дії відповідача щодо не надання витягу є протиправними.

Відповідач заперечував проти позову, зазначаючи, що надання витягу про нормативну грошову оцінку земель на підставі рішення Херсонської міської ради від 27.04.2000 р. № 186, призведе до недоотримання коштів місцевим бюджетом та порушення вимог законодавства у сфері застосування Закону № 1378-IV.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 21 квітня 2017 року адміністративний позов задоволено.

Не погодившись з прийнятим судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, просить постанову суду першої інстанції скасувати та прийняти нову, якою відмовити в задоволенні позовних вимог.

В зв'язку із неявкою сторін, які належним чином були повідомлені про дату, час і місце судового засідання, відповідно п.2 ч. 1 ст. 197 КАС України, справа розглядається в порядку письмового провадження.

Заслухавши доповідача, дослідивши доводи апеляційної скарги, матеріали справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та з матеріалів справи вбачається наступне.

З 27 вересня 2005 року позивач, на підставі договору оренди земельної ділянки від 18.07.2005р., орендує земельну ділянку площею 3,4188 га, розташовану за адресою: Новомиколаївське шосе, 19, м. Херсон, кадастровий номер 6510136600:02:001:0022.

12 грудня 2016 року позивач звернувся з заявою до Міжрегіонального управління Держгеокадастру у м. Херсоні та АРК, а 24.01.2017 року, у зв'язку з ліквідацією останнього - до Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області про надання витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку вказаної земельної ділянки, на що отримав листи № 1698/86-16 від 19.12.2016 р. та № 206/0/86-17 від 06.02.2017 р. в яких повідомлено про неможливість надання зазначеного витягу у зв'язку з тим, що постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 10.08.2016 року у справі № 821/299/16 визнано неправомірним та скасовано рішення Херсонської міської ради від 22.11.2013 року № 1238 "Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Херсона".

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що видача витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки відноситься до переліку адміністративних послуг, що надаються територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру на безоплатній основі. Оскільки відповідач є територіальним органом Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру то його бездіяльність, щодо не надання запитуваного витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку землі, є протиправною.

Судова колегія погоджується з висновками суду першої інстанції, враховуючи наступне.

Закон України «Про оцінку земель» визначає правові засади проведення оцінки земель, професійної оціночної діяльності у сфері оцінки земель в Україні та спрямований на регулювання відносин, пов'язаних з процесом оцінки земель, забезпечення проведення оцінки земель, з метою захисту законних інтересів держави та інших суб'єктів правовідносин у питаннях оцінки земель, інформаційного забезпечення оподаткування та ринку земель.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про оцінку земель» , нормативна грошова оцінка земельних ділянок - капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами.

Згідно ч. 5 ст. 5 ЗУ «Про оцінку земель» , нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Згідно ч. 2 ст. 20 ЗУ «Про оцінку земель» , дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 ЗУ «Про оцінку земель» , витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Як вірно встановлено судом першої інстанції, постановою КМУ від 1 серпня 2011 року № 835 « Про деякі питання надання Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру та її територіальними органами адміністративних послуг» визначено, що державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру та її територіальними органами на безоплатній основі, зокрема, надаються витяги з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

Пунктом 2 1 «Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів» , затвердженої постановою КМУ № 213 від 23 березня 1995 року, визначено, що дані за результатами проведення нормативної грошової оцінки земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земель, що видається територіальним органом Держгеокадастру за місцезнаходженням земельної ділянки у строк, що не перевищує трьох робочих днів з дати надходження відповідної заяви.

Аналізуючи викладене, судова колегія приходить до висновку, що відповідач на підставі заяви користувача зобов'язаний видати витяг з технічної документації про нормативно грошову оцінку земельної ділянки у строк, що не перевищує 3 днів.

В даному випадку, позивачу відмовлено у наданні витягу у зв'язку з відсутністю чинної нормативної грошової оцінки земель, так як рішення Херсонської міської ради № 1238 від 22 листопада 2013 року «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Херсона» скасовано постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 20 серпня 2016 року у справі № 821/299/16.

На думку судової колегія, вказані обставини не є підставою для звільнення відповідача від обов'язку надати ТОВ "Механічний завод" витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку землі відповідно до поданої заяви.

Суд першої інстанції правильно та у достатньому обсязі встановив обставини справи, і ухвалив судове рішення по суті спору з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Підстав для скасування чи зміни постанови суду першої інстанції колегія суддів не вбачає, а доводи апеляційної скарги вважає такими, що висновків суду не спростовують.

Керуючись ст.ст. 195,197,198,200,205,206,254 КАС України, судова колегія, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області - залишити без задоволення.

Постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 21 квітня 2017 року - залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії сторонам, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням апеляційної інстанції.

Головуючий: Н.В.Вербицька

Суддя: О.В.Джабурія

Суддя: А.В.Крусян

Дата ухвалення рішення26.07.2017
Оприлюднено28.07.2017
Номер документу67961276
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/2216/16

Ухвала від 26.07.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 30.05.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 30.05.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 19.05.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Постанова від 21.04.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 15.03.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 03.01.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні