Вирок
від 19.11.2009 по справі 1-110/2009
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 1-110/2009 р.

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 листопада 2009 року Роменс ький міськрайонний суд Сумсь кої області в складі: головую чої - судді Очиргораєвої О.М.

при секретарі - Рибіній Н.В .,

з участю прокурора - Дума л С.М..,

захисника - ОСОБА_1,

представ ника потерпілого-ОСОБА_2

розглянувши у відкрито му судовому засіданні кримін альну справу по обвинуваченн ю

ОСОБА_3 ,ІНФОРМАЦІЯ _1 року народження,уродженц я та мешканця АДРЕСА_1,

українця, громадянина Укра їни, освіта-середня, військов озобов' язного, непрацюючог о, розлученого, має неповнолі тніх дітей, які з ним не прожив ають, раніше не судимого,-

за ст. 185 ч.3, ст. 187 ч.3 КК Україн и,

В С Т А Н О В И В:

Підсудний ОСОБА_3 ск оїв на території Роменського району напад з метою заволод іння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування нас ильства небезпечного для жит тя і здоров»я та поєднаний з проникненням до приміщення , при слідуючих обставинах:

26.01.2009 року ОСОБА_3, працюю чий в той час на посаді єгеря Роменської районної органі зації УТМР, перебуваючи вдом а в м. Ромни вирішив скоїти кр адіжку майна з МТФ в с. Кашпури Роменського району. Реалізо вуючи свій злочинний намір т а маючи умисел на скоєння кра діжки металобрухту з територ ії МТФ в с. Кашпури, ОСОБА_3 на автомобілі «ВАЗ-2121» д. н.Н ОМЕР_1, яким він керує за дору ченням, та з автопричіпом д. н . НОМЕР_2, належним особист о йому, виїхав з дому, вкинувши до транспортного засобу газ орізальне обладнання. Підгот увавшись таким чином до скоє ння крадіжки, ОСОБА_3 зуст рівся в м. Ромни зі своїм знайо мим ОСОБА_4, мешканцем А ДРЕСА_2, матеріали досудово го слідства відносно якого б уло закрито , і попрохав його п ро допомогу, на що той погодив ся. Після чого близько 15 год., ОСОБА_3 через поле по грунт овій дорозі разом з ОСОБА_4 приїхали на вищевказаному а втомобілі з причіпом до тери торії МТФ, розташованої на ок олиці с. Кашпури, яка належить ДП ДГ «Іскра» СІАПВ УААН і ох ороняється фізичними особа ми - охоронниками.

Продовжуючи реалізацію зл очинного наміру та під' їхав ши до сараю № 5, розміщеного на частково обгородженій терит орії МТФ, зі сторони поля, ОС ОБА_3 розвернувся біля сара ю, відкривши двері проїхав в с ередину сараю, таким чином пр оникнувши до приміщення. Піс ля чого він вийняв газорізал ьне обладнання з транспортно го засобу і почав різати мета левий жолоб від гноєтранспор тера , розміщений зліва від в ходу до сараю, на пластини. Від різавши, таким чином 6 відрізк ів металевих пластин від жол обу гноєтранспортера загаль ною довжиною 11,40 м., ОСОБА_3. п опросив ОСОБА_4 допомогти йому повантажити їх на приче п, що вони і зробили.

В цей час до сараю №5 з намір ом припинити злочинні дії п рийшли завідуюча МТФ ОСОБ А_9, охоронник МТФ ОСОБА_10 ., агроном ОСОБА_11 та інші м ешканці с. Кашпури ОСОБА_5 , ОСОБА_6, ОСОБА_7 ,яким п ро крадіжку з сараю стало від омо від охоронника МТФ О СОБА_19

Спочатку почувши голоси л юдей , а потім їх побачивши на вході до сараю і розуміючи, що його крадіжка з таємної стал а відомою для сторонніх осіб , ОСОБА_3, маючи на меті утр имати викрадене майно шляхом погрози застосування насиль ства, вийняв з автомобіля зар еєстровану за ним рушницю ТО З-34 12 калібру № 27869 і вийшов до люд ей, спрямувавши в їх сторону рушницю, та висловився, що буд е стріляти, давши зрозуміти, щ о він застосує зброю у випадк у протидії йому сторонніми о собами. Сприймаючи погрозу я к реальну та злякавшись реал ізації погрози ОСОБА_3, ме шканці АДРЕСА_3, відійшли від сараю, давши змогу ОСОБ А_3і ОСОБА_4 покинути тер иторію МТФ. При цьомуОСОБА_ 4. спочатку сів за кермо «ВАЗ -2121», доїхав до дверей сараю, по тім зупинився біля ОСОБА_3 , який сів з рушницею на пасаж ирське сидіння , і вони поїха ли від сараю з викраденими п ластинами в причепі . Приїхав ши в м. Ромни, ОСОБА_3 здав пластини як металобрухт в пу нкт прийому металобрухту , ма ючи намір отримати відповідн і грошові кошти , але по дороз і був затриманий працівника ми міліції.

В результаті ОСОБА_3 зав олодів металевими пластинам и загальною вагою 550 кг, завдав ши ДП ДГ «Іскра» СІАПВ УААН ма теріальної шкоди на суму 610 гр н.

Свою вину в скоєнні ви щевказаного злочину підсуд ний ОСОБА_3 не визнав, пояс нивши суду, що в той час він працюв єге рем Роменської районної орга нізації УТМР . За дорученням в ін керуває транспортним засо бом - «Ваз-2121» д. н.НОМЕР_1 с инього кольору, а автопричіп д. н. НОМЕР_2 сірого кольору перебуває у його власності . З а ним також зареєстровані гл адкоствольна рушниця «ТОЗ-34» та карабін «ТОЗ-17». 23.01.2009 року ві н один на автомобілі без прич іпа перебував за територією ферми в с. Кашпури по роботі, т обто дивився сліди тварин пе ред полюванням, і помітив біл я ферми на відстані близько 150 м під снігом металеві пласт ини в кількості 10 чи 12 штук. Роз міром пластини були майже т акими як ті, що зрізав в сараї 26.01.2009 р. Маючи намір отримати ко шти за них ,він завантажив ї х на заднє сидіння та відвіз в м. Ромни на вул. Дудіна, де знах одився пункт прийому металоб рухту. Домовився з приймальн иком ОСОБА_8 в телефонному режимі , що останній через сто рожа придбає їх для себе, оск ільки дільниця не працювала. Зі сторожем на території пун кту прийому вони зважили ці пластини , всього вийшло 800 кг, і з ним же склали їх на терито ріії дільниці. А вдома у ОСО БА_8 він отримав за них 400 грн. Про те, де він взяв пластини, в ін ОСОБА_8 не говорив, а то й не запитував. Вважає, що ті м еталеві відрізки були знайде ні ним, а не викрадені, тим біл ьше відкрито, оскільки в сара й не заходив, ніхто йому не кри чав і нікого стороннього він не бачив.

26.01.2009 року він знову напр авився до тієї ж ферми з намір ом ще там знайти такі ж метал еві відрізки. При цьому попро сив свого знайомого ОСОБА_4 допомогти повантажити мет алобрухт, пообіцявши заплати ти йому за допомогу. Тому з дом у в причеп вкинув різак з бало нами і близько 15 год. вони вдв ох на автомобілі з причепом п оїхали до ферми в с. Кашпури п о грунтовій дорозі через пол е. Під' їхавши до ферми, подив илися біля того ж сараю чи не м ає металевих відрізків. Не зн айшовши їх, вони помітили, що в сараї були відчинені ворот а навстіж і через них він задн ім ходом заїхав на автомобіл і в сарай. Зліва від входу він помітив зірвану підлогу, а в т раншеї металеву полосу, част ина якої від входу була вже в ідсутня, краї її були зі сліда ми зрізу. За допомогою різака він відрізав 5 чи 6 відрізків довжиною по 1,5 м кожен. ОСОБА _4 йому допомагав ,підковирю ючи ломом металеву частину, а він відрізав пластини, які по тім вони вдвох повантажили н а причіп. Через деякий час О СОБА_4 крикнув йому , що в сар ай йдуть люди. Тоді він почав з мотувати шланги і різак. Коли він стояв з різаком у руках, то помітив як двоє людей зайш ло до сараю, тоді він крикнув їм «розбійгайтесь, я буду виї жджати». Після чого він сів за кермо автомобіля і виїхав з с араю, а ті люди до цього вийшл и. ОСОБА_4 сів на виході з с араю чи в тамбурі в автомобіл ь і вони поїхали в м. Ромни, де разом з ОСОБА_4 близько 18 го д. приїхали на приймальний пу нкт до ОСОБА_8, що по вул. Ду діна, здали металеві пластин и сторожу, вийшло 550 кг. По теле фону він домовився з ОСОБА_ 8 про оплату. Але по дорозі з дільниці до ОСОБА_8 його н а автомобілі затримали праці вники служби ДПС, які достави ли їх з ОСОБА_4 до міліції. Одягнутий він був того дня в ч орну куртку, камуфляжні штан и і таку ж шапку на голові, а на ногах валянки. З собою в бага жнику автомобіля у нього був патронташ з набоями, вудочка , шланги , ганчірка, термостат, лом і лопата. Коли при огляді автомобіля і причепа праців ники міліції попрохали забр ати цінні предмети , тоді він з абрав документи і вудочку, за горнувши її у ганчірку. Рушни цю чи іншу зброю 26.01.2009 року він н е перевозив, тим більше не по грожував нікому нею в сараї , л ише сказав «розбігайтеся», т римаючи в руках різак, який лю ди могли сприйняти як рушниц ю.

Незважаючи на невизна ння своєї вини ва скоєнні вищ евказаного злочину підсудни м, його вина підтверджується показами свідків ОСОБА_7, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБ А_5, ОСОБА_6., ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_1 4,ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОС ОБА_17, ОСОБА_8, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБ А_21, ОСОБА_4, ОСОБА_22., ОСОБА_23 та письмовими доказ ами зібраними по справі.

Свідок ОСОБА_7 суду по яснив, що 26.01.2009 року він перебув ав на роботі в гаражі, коли бл изько 14:30 год. до нього підійшов сторож МТФ ОСОБА_19 і повід омив, що в сараї двоє людей на автомобілі ріжуть метал. Про це ОСОБА_19 також по телефо ну повідомив бригадира ОСО БА_9, яка через деякий час при йшла на територію МТФ разом з і ОСОБА_10, ОСОБА_5, ОСО БА_6 і ОСОБА_11 Разом з усі ма він пішов до сараю. Підійшо вши, за зачиненими дверима ві н почув «шум» різака. ОСОБА _10 першим відчинив двері і за йшов. А коли вийшов, то сказав, що в сараї двоє чоловіків рі жуть метал і у одного з них в р уках рушниця. Він зайшов за ОСОБА_10 і побачив в сараї ав томобіль «Ниву» синього коль ору з причепом і двох чоловік ів, один з яких був одягнутий в камуфляжний одяг. В руках той чоловік тримав опущену рушн ицю, а інший закидав шланги і б алон у причіп. Рушниця була д вохствольна. Він злякався зб рої, вийшов з сараю і став пода лі поруч з ОСОБА_9, яка теле фонувала в міліцію. Потім той чоловік вийшов з сараю, напра вив рушницю в бік людей, відчи нив ворота і наказав всім ляг ати на землю. Але сприйнявши п огрозу як реальну і злякавши сь, вони всі продовжували сто яти неподалік сараю. Потім ті чоловіки виїхали на автомоб ілі з причепом, який був накри тий мішковиною і номерних зн аків не було видно. Чоловік з р ушницею сів в автомобіль спе реду і вони поїхали.

Свідок ОСОБА_9 суду поя снила, що працює на посаді бри гадира і завідує МТФ в с. Кашпу ри. В квітні 2008 року з МТФ вивез ли усе поголів' я ВРХ та тери торія була здана під денну і н ічну охорону. 26.01.2009 року близько 13 год. їй по телефону повідоми в сторож ОСОБА_19, що на тери торію МТФ заїхав автомобіль «Нива» з причепом. Вона відра зу про це повідомила заступн ику директора ОСОБА_21, яки й порадив зібрати людей і нап равлятися до того сараю. По до розі вона зайшла до ОСОБА_10 - сторожа, що був тоді вихід ним, з ним пішов його менший бр ат ОСОБА_6 та батько ОСОБ А_5 Також по дорозі вони зуст ріли агронома ОСОБА_11 і ОСОБА_22., які теж погодилися піти до сараю. Коли підійшли т уди, то помітили слід від авто мобіля, що вів до сараю. Двері були відчинені, хоча повинні були бути забиті дошками. Від чинивши двері в сараї, вона по мітила автомобіль «Нива» син ього кольору з причепом, номе рний знак був закритий. Непод алік від автомобіля стояв не відомий чоловік з якимось пр истроєм, як вона зрозуміла, т о був різак по металу, а також лежали на підлозі відрізані металеві швелери гноєтрансп ортеру. Ближче до них стояв др угий чоловік, зростом до 1,7 м, на вигляд до 30 років, одягнутий в камуфляжну куртку (зелену), на голові чорна шапка. В руках ві н тримав рушницю, двохстволь ну, спрямовану в їх бік, вона з апитала, «що тут робиться?». А той чоловік крикнув «відкрив айте двері і тікайте з сараю, а то буду стріляти». Вона зляка лася і вибігла з сараю. По теле фону набрала ОСОБА_21 та по відомила йому про чоловіків зі зброєю і порохала зателеф онувати в міліцію. Біля сараю стояли всі, хто прийшов. Чолов ік рушницею відкрив двері са раю, щоб виїхав автомобіль. На причепі побачила зрізані ме талеві пластини з гноєтранс портеру та балони. Номерні зн аки на автомобілі ззаду були закриті , а передні вони запис али.В сараї після огляду вияв или , що було зрізано 29,6 м гноєт ранспортеру,з яких 23 січня -15 м , а 26 січня - решта , але з іншог о боку сараю.

Свідок ОСОБА_10суду пояснив, що проживає р азом зі своєю родиною в с. Кашп ури і з червня 2008 року працює ох оронником на МТФ. В його обов' язки входить охорона територ ії і об' єктів на ній. Охорон у несе як в денний так і в нічн ий час. 26.01.2009 року повинен був за ступити на нічну зміну, а вден ь відпочивав вдома. Але близь ко 15 год. до нього прийшла бриг адир МТФ ОСОБА_9та розпові ла, що на території МТФ знаход иться сторонній автомобіль « Нива», на якому ймовірно приї хали викрадати метал. Тому ві н разом з батьком, меншим брат ом і ОСОБА_9 пішли на МТФ. По дорозі до них приєдналися ОСОБА_11 і ОСОБА_22. Він під ійшов до сараю та відчинив на півприкриті двері. В сараї ві н побачив автомобіль «Ниву» синього кольору з причепом і двох чоловіків , які різали р ізаком метал. Один з чоловікі в в камуфляжній куртці стояв біля автомобіля з рушницею, а інший - різав. Коли він їх зап итав , що вони роблять , тоді чо ловік, що стояв з різаком , заг асив різак ,став скручувати ш ланги і скидати в причіп, сам п огрузив металеву плиту на пр ичіп, а інший , який у правій ру ці тримав вертикально і трох и вниз двохствольну рушницю з ременем ,сказав «стій, буду стріляти, відійдіть і ляжте» . Тоді вони всі, злякавшись ,од разу вийшли з сараю і відійшл и в сторону, але не лягали. Чол овік , який був з рушницею, від крив другу половину воріт , а і нший , сівши за кермо автомобі ля, виїхав з сараю, зупинився , до нього сів на переднє сиді ння чоловік з рушницею і вони поїхали в напрямку с. Байрак Л ипово-Долинської траси. Вони ще пройшли по сліду, а потім ОСОБА_9 зателефонувала ОС ОБА_21 та повідомила, куди пої хав автомобіль, після того во ни повернулися на пішли в сел о. Під час слідства до них приї здив ОСОБА_3 і прохав його змінити покази, сказавши , що він бачив у нього не рушницю , а палицю чи лом. Потім з таким же проханням телефонувала др ужина ОСОБА_3, але він не ст ав цього робити.

Свідок ОСОБА_5 дав суду аналогічні покази , що і його с ин свідок ОСОБА_10, доповни вши, що в сарай спершу зайшов й ого син ОСОБА_12 і ОСОБА_9 , а він та інші йшли позаду. Ко ли він дійшов до сараю, то помі тив як з сараю вибігла ОСОБ А_9 і почала телефонувати за ступнику директора. За нею ви йшов його син ОСОБА_12. Особ исто він помітив в середині п риміщення автомобіль «Ниву» синього кольору з причепом, б іля якого знаходився чоловік , який щось змотував , а зліва від автомобіля стояв у камуф ляжній куртці і чорній в' я заній шапці інший чоловік , як ий тримав у правій руці двохс твольну рушницю спрямовану в низ. Той чоловік їм сказав , що б вони відчинили двері і йшли звідти. Тоді вони , злякавшись , втекли подалі від сараю. Авт омобіль з причепом швидко ви їхав з сараю і поїхав. Потім пі д час досудового слідства до них додому приїздив ОСОБА_ 3 , а потім ще якийсь чоловік, і прохали, щоб вони з синами не говорили про рушницю, але в они це зробити відмовились.

Свідок ОСОБА_6 дав суду а налогічні покази , що і його бр ат свідок ОСОБА_10, доповни вши, що він особист о бачив в сараї чоловіка в кам уфляжній куртці з друхстволь ною рушницею в правій руці, як у той дістав з водійського си діння. Після чого злякався і в ідбіг на 15 метрів від сараю. В с араї він також помітив і друг ого чоловіка, який збирав шла нги у причеп. Коли синя «Нива» виїхала із сараю, то в автомоб ілі він бачив двох чоловіків . В середині сараю він потім по мітив край металевого жолобу від транспортеру свіжо зріз аний.

Свідок ОСОБА_11 суду пояс нив, що він працює агрономом в ДП ДГ «Іскра». 26 січня 2009 року о 15 годині він йшов додому і зус трів ОСОБА_9, ОСОБА_7та трьохОСОБА_6, які йшли на т ериторію МТФ і повідомили, що там викрадають металобрухт. Він також пішов разом з ними. Але в сарай не заходив. Перші в ийшли ОСОБА_6 і ОСОБА_9 і повідомили, що в сараї стоїт ь автомобіль «Нива» синього кольору. Через деякий час авт омобіль виїхав з сараю, призу пинився, чоловік у бушлаті сі в в автомобіль

Свідок ОСОБА_12 суду поя снив, що в кінці січня 2009 року в ін відбував адміністративни й арешт в Роменському МВ УМВС України і його та ще одного за арештованого Лисянського Се ргія запросили бути в якості понятих при проведенні огля ду транспортного засобу та з важуванні металобрухту на ву л. Дудіна. Була присутня слідч а - молода жінка, їм роз' ясн или, що вони повинні спостері гати за діями при огляді тран спортного засобу. Він бачив а втомобіль «Ниву» синього кол ьору з причепом, державний но мер не пам' ятає. Коли провод или опечатування автомобіля , то його власник передав ОС ОБА_13 потримати якийсь пред мет замотаний в ганчірку. При цьому ОСОБА_13 йому сказав , що то «ствол», тобто рушниця, але він особисто не розмотув ав її і не дивився. По обрисам и предмет був довжиною близь ко 1 метра і шириною 30-40 см. і можл иво був схожий на телескопіч ну вудочку. ОСОБА_12 йому ск азав, про той предмет, що водій його вийняв з багажника. При п роведенні огляду та зважуван ня металевих пластин на вул. Д удіна, ОСОБА_3 казав, що він здав туди тільки п»ять метал евих пластин, а решта, які лежа ли поруч, не його.

Свідок ОСОБА_13 суду пояс нив, що він також був присутні й в якості понятого у січні 2009 р оку про огляді автомобіля «Н ива» з причепом на подвір»ї Р оменського МВ УМВС. Під час ог ляду був присутній чоловік в темних камуфляжних куртці і штанах та чорній шапці. Праці вник міліції дав йому в руки о бмотаний дротом та ганчіркою предмет довжиною 70 см., ширино ю 8-10 см і сказав, щоб він потрим ав рушницю. Але він не впевнен ий, що то була рушниця, оскільк и він її не бачив і тримав недо вго.

Свідок ОСОБА_14 суду пояснила, що 26.01.2009 року во на, як слідчий, перебувала на ч ергуванні і близько 19:15 год. чер говий по Роменському МВ УМВС дав їй вказівку про проведен ня огляду транспортного засо бу ВАЗ-2121 світло-синього кольо ру, д. н. НОМЕР_1 з причепом д . н. НОМЕР_2, під керуванням єгеря, який підозрювався у ск оєнні крадіжки металобрухту з ферми в с. Кашпури. В присутн ості понятих та експерта вон а провела огляд даного автом обіля з причепом, під час яког о був присутній водій автомо біля - ОСОБА_3. Він був одяг нутий в камуфляжну куртку та брюки, темну в' язану шапку. П ри огляді в багажному відділ енні автомобіля було виявлен о балон червоного кольору з ш лангами, різак, ганчірку, в при чепі був балон синього кольо ру, брезентова накидка та лом . Після огляду водієві було ро з' яснено, що автомобіль вил учається і запропоновано бул о забрати з салону цінні речі . Тоді в присутності неї, понят их і ОСОБА_15 - працівника ДП С, водій ОСОБА_3 через бага жні дверцята з-під заднього с идіння витягнув рушницю в ск ладеному вигляді з прикладом коричневого кольору, поясни вши, що він завжди возить рушн ицю з собою, так як працює єгер ем. Потім він рушницю розклав , обмотав ганчіркою і залишав ся з нею в руках до опечатуван ня транспортного засобу. В то й час коли ОСОБА_3, розпису вався в протоколі, то передав одному з понятих потримати р ушницю. Після чого ОСОБА_3 . в супроводі ОСОБА_15 був до ставлений до приміщення Ром енського МВ УМВС України. Пер ед оглядом автомобіля вони п роводили зважування металев их пластин на приймальному п ункті по вул. Дудіна.

Свідок ОСОБА_15 суду пояснив, що 26 .01.2009 року о 20 год. він заступив на чергування по охороні адмін будівлі Роменського МВ УМВС. В журналі обліку відвідувач ів були записані громадяни ОСОБА_3. таОСОБА_4 Коли пр оводився огляд транспортног о засобу - «Ниви» синього коль ору з причепом, тоді він виход ив разом з гр. ОСОБА_3на тер иторію подвір' я Роменськог о МВ УМВС. Слідча перед опечат уванням автомобіля, попросил а ОСОБА_3 забрати цінні ре чі. Тоді ОСОБА_3 з багажног о відділення вийняв мисливсь ку двохствольну рушницю у ск ладеному вигляді. На його зау важення, що це зброя в автомо білі, останній відповів, що ру шницю він не віддасть. А на зап итання «Як він йтиме з нею без чохла по вулиці?», ОСОБА_3с клав її та обмотав ганчіркою . Потім вони зайшли до приміще ння Роменського МВ УМВС і чер говому він доповів, що у ОСО БА_3. є рушниця. Одягнутий О СОБА_3 був у камуфляжну курт ку та брюки, спортивну чорну в »язану шапку. ОСОБА_4 був т акож одягнутий в камуфляжний одяг.

Свідок ОСОБА_16 суду по яснив, що він як помічник чер гового по Роменському МВ УМВ С, 26.01.2009 року заступив на чергув ання. Близько 15 год. черговий ОСОБА_17 по телефону прийняв повідомлення від заступника директора місцевого господа рства «Іскра» Багмет про те, щ о невідомі особи на автомобі лі «Нива» синього кольору з п ричепом з теріторії МТФ в с. Ка шпури Роменського району вик радають метал. На місце події було направлено слідчу опер ативну групу, а на пости і марш рути ДАІ було передано орієн тування на затримання цього транспортного засобу з зазна ченням номерних знаків. Цьог о ж дня інспекторами ДПС до ві дділку Роменського МВ УМВС б уло доставлено двох підозрюв аних чоловіків на автомобілі «Нива» синього кольору з при чепом, дані на яких він записа в в журнал. ОСОБА_3 був одя гнутий в камуфляжну, потерт у від тривалого використання , куртку і штани, на голові - шап ка чорного кольору. Оскільки у відділі міліції було жарко , то ОСОБА_3 зняв свою куртк у і певний час перебував у чор ній водолазці. ОСОБА_4 теж був одягнутий в камуфляжну к уртку і темну шапку. Він бачив як ОСОБА_3 ввечері виноси в з відділу рушницю замотану у мішковину, було по обрисам в идно приклад, і помилитися ві н не міг, так як тривалий час п рацює зі зброєю.

Свідок ОСОБА_17 суду пояс нив, що 26.01.2009 року перебував на ч ергуванні в Роменському МВ У МВС, як оперативний черговий і близько 15 год. отримав по те лефону повідомлення від заст упника директора ДП ДГ«Іскра » ОСОБА_21, про те, що невідо мі особи на «Ниві» синього ко льору з причепом викрадають металобрухт з території МТФ в с. Кашпури Роменського райо ну, із застосуванням зброї. На місце події було направлено слідчу оперативну групу, але невідомі звідти втекли. Поті м ввечері того ж дня інспекто рами ДПС до відділку Роменсь кого МВ УМВС було доставлено автомобіль «Нива» синього к ольору з причепом та двох гро мадян, які на ньому перебувал и. Ними виявилися ОСОБА_3 і ОСОБА_4, які були одягнені в камуфляжні куртки та темні шапки. Дані про них і встановл ені факти телеграмою було пе редано до чергової частини У МС м. Суми, але про наявність з брої у них не було вказано, так як він помічнику чергового Б ашті про це помилково не сказ ав. Після проведення перевір ки автомобіля, працівники, як і проводили огляд, повідомил и, що ОСОБА_3 забрав з автом обіля свою рушницю, так як він єгер. Але особисто він рушниц ю не бачив.

Свідок ОСОБА_8 суду поя снив, що він працював на посад і майстра дільниці «Сумиукрт ех». Але з жовтня 2008 року дільни ця не працювала, хоча охорону території здійснював його з найомий ОСОБА_18 23 січня 2009 р оку ОСОБА_18 йому по телефо ну повідомив , що привезли ме талеві пластини загальною ва гою 800 кг, які він прийняв за йог о згодою за ціною металобрух ту. Після чого той чоловік, яки й здавав метал, як пізніше він дізнався його прізвище - ОС ОБА_3, приїхав до нього додом у на темній «Ниві» без причеп а і він заплатив йому 400 грн. 26.01.2 009 року йому знову зателефонув ав ОСОБА_18 і сказав, що той же чоловік привіз такі ж мета леві пластини вагою 550 кг і він погодився їх у нього придбат и для власних потреб . Але тог о дня ОСОБА_3. за грошима та к до нього і не приїхав. Потім йому зателефонували з міліці ї, щоб він під»їхав на дільниц ю, де було проведено зважуван ня привезених металевих плас тин, загальною вагою 1350 кг, з як их 270 кг забрали на зберігання до міліції, а решту під розпис ку передали йому. Про те, що да ні металеві пластини були ви крадені, він дізнався від пра цівників міліції. При цьому ОСОБА_3 був одягнутий в тем ну куртку і приїхав на автомо білі «Нива » з причепом.

Свідок ОСОБА_18 суду пояснив, що він з ОСОБ А_8 підтримує товариські ві дносини і допомагав йому в сі чні 2009 року охороняти територ ію приймального пункту по ву л. Дудіна. 23.01.2009 року на приймаль ний пункт приїхав на автомоб ілі «Нива» з причепом ОСОБ А_3, з яким він тоді ж і познай омився, і привіз металеві пла стини довжиною близько 1,5-2 м., ш ириною близько 35 см. Оскільки пункт не працював, він зателе фонував ОСОБА_8, який, в сво ю чергу, попрохав його зважит и металобрухт, а він віддасть ОСОБА_3 гроші вдома. Того д ня було зважено 11-12 металевих п ластин, вагою - 800 кг. 26.01.2009 року з нову на дільницю під' їхав ОСОБА_3 з іншим чоловіком по імені Віктор на автомобілі « Нива» з причепом і привіз ще 5 металевих пластин загальною вагою 550 кг, які Воробйов також погодився придбати. Він покл ав їх до решти металевих плас тин, які ОСОБА_3 привіз ран іше. Після чого ОСОБА_3 пої хав до ОСОБА_8 додому за гр ошима. ОСОБА_3 був одягнут ий в темну куртку та шапку, а і нший чоловік - в камуфляжну ку ртку. А через годину приїхали працівники міліції, які пров ели зважування всіх металеви х пластин, повідомивши, що дан ий металобрухт був викрадени й.

Свідок ОСОБА_19 суду поя снив, що працює охоронником в ДП ДГ «Іскра». 23.01.2009 року він, пер ебуваючи в денну зміну, близь ко 15 години обходив територі ю МТФ в с. Кашпури, Роменського району і побачив на відстані 50-60 метрів від себе незнайомог о чоловіка в камуфляжному ко стюмі, який стояв біля входу д о крайнього від поля сараю. Ко ли він крикнув йому, хто він та кий і що він там робить, той чо ловік забіг за сарай. А коли ві н дійшов до сараю, то помітив с иній автомобіль «Нива» з при чепом, що виїхав з другого бок у сараю і знаходився на відст ані близько 200 м від сараю. Дошк и, якими були забиті двері на сараї, були зірвані, замки на підсобних приміщеннях були в ідсутні, а на підлозі були зрі зані металеві «шини» від гно єтранспортеру довжиною 30 м. Бі ля сараю було видно сліди від коліс автомобіля і причепа. П ро це він відразу по телефону повідомив бригадира ОСОБ А_9 Після чого двері в сарай в они знову забили дошками. Чи п очув його крик незнайомий чо ловік, він сказати не може, але той чоловік відразу почав ті кати. Тоді він подумав, що скою валася крадіжка із сараю, а ко ли зайшов до сараю, то вже впев нився, що були вирізані метал еві пластини від гноєтранспо ртеру. Самих пластин на приче пі він не бачив, оскільки авто мобіль знаходився на великій відстані від нього. 26.01.2009 року в ін знову перебував на зміні і близько 15 години помітив ту ж саму синю «Ниву» з причепом, щ о приїхала до того ж сараю. Він одразу по телефону повідоми в ОСОБА_9, яка з іншими людь ми прийшла на територію МТФ, а він в цей час залишився у гара жі і з ними не пішов. Від гараж у він помітив, що хвилин через 15, як до сараю підійшли односе льці, виїхав автомобіль і шви дко помчався по полю. Після ць ого він пішов на зустріч одно сельцям і ОСОБА_9 розповіл а, що у одного чоловіка була ру шниця, яку він наводив на них, і тому вони їх не затримали.

Свідок ОСОБА_20 суду пояснив, що він з 28.12.2008 рок у по 28.01.2009 року працював стороже м в гаражі с. Кашпури, Роменськ ого району і про крадіжки з од ного сараю на МТФ дізнався зі слів односельців. Зокрема, ст орожОСОБА_19 розповідав йо му, що бачив синій автомобіль «Нива» з причепом, який від»ї здив 23.01.2009 року від сараю. 26.01.2009 рок у йому теж хлопці розповіли, що бачили чоловіків, які різа ли метал у сараї, але коли одно сельці намагалися затримати крадіїв, то ті наставляли на н их і погрожували рушницею, а п отім втекли. Поблизу того сар аю, де сталася крадіжка, росту ть бур' яни, складається гні й, і там ніяких металевих конс трукцій не було, оскільки він постійно обходить територію і не бачив там нічого подібно го.

Свідок ОСОБА_21 суду пояснив, що в січні 2009 ро ку він працював на посаді зас тупника директора в ДП ДГ «Іс кра». Про крадіжку 23.01.2009 року із сараю № 5 на МТФ йому повідоми ла завідуюча МТФ ОСОБА_9. в доповідній записці. 24.01.2009 року він приїхав до сараю і побачи в, що були зірвані поли і виріз ані металеві пластини від гн оєтранспортера довжиною 18,20 м та інше обладнання, про що бул о складено акт, а двері сараю з абили дерев' яними дошками. 26.01.2009 року близько 15 год. йому зат елефонувала ОСОБА_9 та пов ідомила, що сторожі помітили як до того ж сараю, з якого бул о скоєно крадіжку 23.01.2009 року, за їхав легковий автомобіль «Ни ва» синього кольору. Він попр осив її зібрати людей та напр авлятися туди, притримати зл овмисників і записати номерн і знаки. Через деякий час пере дзвонила ОСОБА_9 і повідом ила, що двоє чоловіків викрад ають металобрухт з сараю і що у одного із них рушниця, якою він погрожує людям, які прийш ли до сараю. Він сказав їй, щоб вони не ризикували і відразу зателефонував до міліції та повідомив про це чергового. П отім вони з директором напра вилися на автодорогу Ромни-Л ипова Долина і чекали злочин ців. Але ті поїхали по іншій до розі. Пізніше вони помітили а втомобіль «Ниву» в полі, який ніби-то застряв. Але вони не н аважилися до них під' їжджат и, так як знали, що у них була зб роя, і повернулися на територ ію МТФ, куди вже приїхали прац івники міліції. Йому розпові ли, що в сараї було двоє чолові ків, один з яких погрожував зб роєю, а коли вони виїхали, то в причепі знаходилися балон д ля різки металу і металеві пл астини від гноєтранспортера . В ході проведеної інвентари зації було встановлено, що 23.01.2 009 року і 26.01.2009 року з приміщення сараю зникли матеріальні цін ності і завдано матеріальної шкоди на суму 33076,00 грн.

СвідокОСОБА_4 суду пояснив, що 26.01.2009 року близ ько 13 години зателефонував йо го знайомий ОСОБА_3 і попр осив допомогти повантажити м етал в с. Кашпури, на що він пог одився, оскільки ОСОБА_3 п ообіцяв йому заплатити 50 грн. Вони на автомобілі «Нива» си нього кольору з причепом, в як ому знаходився різак, під' ї хали до одного із сараїв в с. К ашпури, Роменського району. С арай від поля був неогородже ний і тому він подумав, що сара й не робочий. ОСОБА_3 на авт омобілі заїхав в приміщення сараю, двері якого були відчи нені. В середині приміщення в ін побачив зірвану підлогу т а демонтовані металеві конст рукції. ОСОБА_3 за допомог ою різака відрізав п»ять чи ш ість металевих пластин вагою по 70 кг, що склало близько 10 м., а він допомагав йому, піднімаю чи їх ломом ,та вантажити відр ізки на причеп. Він першим поб ачив, що до сараю прийшли люди і сказав про цеОСОБА_3 Ост анній одразу кинув різак у пр ичеп, відкрив автомобіль, вст авив ключі і дістав із салону рушницю. З нею він підбіг до д верей і крикнув людям стояти . Таких дій від ОСОБА_3 він н е чекав, про рушницю не знав , т ому злякався і сам відійшов д о причепу та почав складати ш ланги у причеп і лом. Потім О СОБА_3 сказав йому сідати з а кермо автомобіля і виїздит и , а сам відкрив ворота сараю. Виїхавши із сараю, він зупини вся , ОСОБА_3. з рушницею сів на пасажирське сидіння і вон и поїхали в поле , а там вже пом інялися місцями, ОСОБА_3 с ів за кермо, а рушницю кинув на заднє сидіння чи в багажник. С початку він бачив в сараї дв ох чоловіків, а при виїзді вже шестеро людей. Приїхавши в м . Ромни на вул. Дудіна, вони на приймальному пункті здали м еталеві пластини, вийшло 550 кг . Після чого вони поїхали до В оробйова за грошима, але на ву л.Кірова їх затримали праців ники ДАІ. В той день він був од ягнутий в камуфляжну куртку, сірі джинси і сіру шапку, а О СОБА_3 - в камуфляжну куртку і штани та чорну шапку. Пізніш е ОСОБА_3 сказав йому, що ві н був у чорній куртці, тому і в ін теж говорив так як іОСО БА_3. З відділу міліції вони виходили з ОСОБА_3 разом і він бачив якОСОБА_3 виніс в руках рушницю замотану в га нчірку. Про те , що вони їдуть с коювати крадіжку , він не знав , ОСОБА_3 пояснив , що про вс е домовився.

Свідки ОСОБА_22. і ОСОБ А_23 суду пояснили, що вони ,як інспектори ДПС, 26.01. 2009 року пере бували на чергуванні і отрим али вказівку про затримання легкового автомобіля «Нива » з причепом, на якому поїхал и з с. Кашпури крадії металобр ухту , які погрожували людям рушницею. Тоді вони поїхали в с. Кашпури і з пояснень людей дізнались , що було двоє чолов іків з мисливською рущницею , якою вони їм погрожували і вт екли.Повернувшись в м. Ромни на вул. Луценка вони випадков о побачили і затримали даний автомобіль під керуванням в одія ОСОБА_3. З ним був пас ажир- чоловік у камуфляжній ф ормі зеленого кольору , який н амагався втекти. ОСОБА_3 , я кого вони знали раніше , був од ягнутий у камуфляжну куртку і чорну спортивну шапку. Збро ю вони у них не питали і не вил учали, тільки доставили їх до відділу міліції. На причепі бачили кисневий балон для зв арювання.

Письмовими доказами по спр аві є: рапорт чергового Ромен ського МВ УМВС про надходжен ня повідомлення від ОСОБА_2 1 про викрадення металобрух ту (т. 1 а.с. 14); заява директора ДП ДГ «Іскра» про притягнення д о відповідальності осіб, що в чинили крадіжку металевого ж олоба гноєтранспортера, довж иною 11,4 м. 26.01.2009 року (т. 1 а.с. 17); довід ка про балансову вартість ме талевого жолоба ( т. 1 а.с. 18); копі я доповідної записки бригади ра МТФ ОСОБА_9 про крадіжк у з сараю 26.01.2009 р. (т. 1 а.с. 22); протоко л огляду місця події з фотота блицею до нього - території МТФ та сараю в с. Кашпури, в яко му відображено, що в сараї бул а зірвана металева пластина гноєтранспортеру довжиною 75 м, а на снігу біля воріт сараю виявлено слід транспортного засобу, який був зафіксовани й ( т. 1 а. с. 24-26); протокол огляду м ісця події з фототаблицею до нього - автомобіля «Нива» з пр ичепом ( т. 1 а. с. 27-31), в якому відоб ражено, що в багажному відділ енні автомобіля знаходяться шланги, різак та газовий бало н, а в причепі - кисневий бало н, лом і три металеві відрізки від гноєтранспортеру, які бу ли визнані речовими доказами ; протоколи огляду місця поді ї з фототаблицею - територі ї ТОВ «Суми-Укртех» по вул. Дуд іна, 18 (т. 1 а. с. 33-36), в яких відображ ено, що при огляді 19-ти металев их пластин, проведено їх обмі р та зважування, загальна ваг а яких склала 1350 кг і вони були визнані речовими доказами; п ротокол огляду місця події - автомобіля «Нива» ВАЗ - 2121 (т. 1 а . с. 39), з якого відомо, що між пере дніми сидіннями виявлено в м исливському чохлі 14 набоїв 12 к алібру до мисливської гладко ствольної рушниці, а в багажн ику газовий балон з редуктор ом, пристрій для різки металу , ножівка, рожкові ключі; прото колом огляду місця пригоди - території МТФ за сараєм №5 в с . Кашпури (т. 1 а. с. 40); акт про резу льтати інвентирізації в ДП Д Г «Іскра» (т. 1 а.с. 62-64), з якого від омо про нестачу, в наслідок кр адіжки металевих пластин гно єтранспортеру; довідка ДП ДГ «Іскра» про те, що територія М ТФ в с. Кашпури охороняється ц ілодобово( т. 1 а.с. 66) та накази ди ректора ДП ДГ «Іскра» про при йняття на роботу сторожів (т. 1 а.с. 67-69); протоколи пред»явленн я особи підозрюваного ОСОБ А_3 для впізнання з фототабл ицями до них свідкамОСОБА_5 , ОСОБА_10, ОСОБА_9., ОС ОБА_7 (т. 1 а. с. 111-112, 113-114, 115-116, 117-118), з яки х відомо, що всі, крім ОСОБА_7 , впізнали ОСОБА_3 як чоло віка, який 26.01.2009 року на МТФ в с. К ашпури погрожував їм зброєю; протоколи пред»явлення особ и ОСОБА_4 для впізнання з ф ототаблицями до них свідкам ОСОБА_5, ОСОБА_10, ОСОБА _18 (т. 2 а. с. 112-113, 114-115, 125-126), з яких відо мо, що всі свідки впізнали О СОБА_4, як другого чоловіка, я кий перебував в сараї МТФ в с. Кашпури 26.01.2009 року; протокол пр ед»явлення фотографії особи для впізнання свідку ОСОБА _15(т. 2 а.с. 127), в якому вказано, що свідок впізнав ОСОБА_4, як чоловіка, який 26.01.2009 року переб ував у відділі міліції; прото коли очних ставок між ОСОБА _11 та ОСОБА_10 ( т. 1 а.с. 119-120) з як ого відомо, що вони обоє підтв ердили, що бачили 26.01.2009 року в са раї чоловіка зі зброєю, а тако ж міжОСОБА_3 і ОСОБА_4 (т . 1 а.с. 273-277), в яких ОСОБА_3 пояс нив, що коли люди зайшли до сар аю, то вони кричали «Ось вони, лови їх.», між ОСОБА_3. іОС ОБА_5 (т. 1 а.с. 276-277), в якому ОСОБ А_3 пояснив, що тільки після т ого як люди почали кричати «О сь вони», він почав змотувати шланги і у нього в руках, можл иво, були палка, лом, різак, але не зброя, на що ОСОБА_5 запе речив і пояснив, що у ОСОБА_3 в руках була рушниця, між ОСОБА_3 і ОСОБА_10 (т. 1 а.с. 278-279 ), в якому ОСОБА_10 підтверди в свої покази про наявність р ушниці, якою чоловік погрожу вав людям, сказавши «Стій, стр іляти буду» і направився до д верей, між ОСОБА_3 і ОСОБ А_9 (т. 1 а.с. 280-281), між ОСОБА_3 і ОСОБА_7 (т. 1 а.с. 282-283), в яких сві дки також підтвердили свої п окази про погрози чоловіка з рушницею, між ОСОБА_13 і О СОБА_3 (т. 1 а.с. 287-288), між ОСОБА_16 і ОСОБА_3 (т. 1 а.с. 289-291), між О СОБА_14 і ОСОБА_3 (т. 1 а.с. 292-295), м іж ОСОБА_15 і ОСОБА_3 (т. 1 а .с 296-298), в яких свідки підтвердил и свої покази; протокол відтв орення обстановки та обстави н події з фототаблицею до ньо го з участю свідка ОСОБА_4 (т. 1 а. с. 173-176 ); висновок судово-тр асологічної експертизи (т. 1 а. с. 184-188), з якого відомо, що слід ши ни сфотографований під час о гляду місця події 26.01.2009 року зал ишений передніми колесами ВА З -2121, державний номер НОМЕР_1 , яким керував ОСОБА_3; пр отокол вилучення вогнепальн ої зброї та боєприпасів вдом а у ОСОБА_3 (т. 1 а.с. 191): рушниці ТОЗ-34, 12 калібру, карабіну ТОЗ -17 -01, 5,6 калібру, одного патрона 12 к алібру та 147 набоїв 5,6 калібру; в исновок балістичної експерт изи з фототаблицею (т. 1 а. с. 197-202), з гідно з яким рушниця ТОЗ-34, 12 ка лібру, карабін ТОЗ -17-01, 5,6 калібр у є вогнепальною зброєю, виго товлені заводським способом і придатні для стрільби; прот окол огляду вищевказаної вог непальної зброї (т. 1 а. с. 207), які б ули визнані речовими доказам и по справі; висновок будівел ьно-технічної експертизи з ф ототаблицею (т. 1 а.с. 216-221, т. 2 а.с. 131-136 ), згідно з яким залишкова варт ість частин жолобу транспорт ера, викрадених з МТФ с. Кашпур и, в розукомплектованому виг ляді, довжиною 18, 2 м складає 974 гр н, а довжиною 11,7 м. - 610 грн; довід ка про вартість 1-го кг металоб рухту - 1 грн 20 коп. станом на 26.0 1.2009 року ( т. 1 а.с. 325); протокол відт ворення обстановки та обстав ин події з фототаблицею до нь ого з участю підсудного ОСО БА_3 ( т. 1 а.с. 260-262); висновок експе ртизи цілого по частинам з фо тотаблицею (т. 2 а.с. 141-156), згідно я кого лист металу, що зберігає ться на приймальному пункті по вул. Дудіна в м. Ромни та зал ишок металевої конструкції в ід гноєтранспортеру у приміщ енні МТФ № 5 в с. Кашпури, до розп оділу являли собою одне ціле .

Проаналізувавши зібра ні по справі докази, суд вваж ає, що вина підсудного в скоєн ні вищевказаного злочину до ведена повністю і його дії сл ід кваліфікувати за ст. 187 ч.3 КК України, як напад з метою заво лодіння чужим майном, поєдна ний з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров»я особи (розб ій) та з проникненням до примі щення.

Крім того, після зміни обвин увачення в суді прокурор - д ержавний обвинувач по справі , дії підсудного ОСОБА_3. по факту заволодіння ним 23.01.2009 рок у 14-тю відрізками металевого ж олобу гноєтранспортера довж иною 18,2 м., вагою 800 кг з сараю № 5 М ТФ в с. Кашпури, належного ДП Д Г «Іскра», перекваліфікувала на ст. 185 ч. 3 КК України, як скоєн ня ним таємного викрадення ч ужого майна, поєднане з прони кненням до приміщення.

Але суд вважає, що в ході як д осудового слідства, так і в су ді, не було добуто достовірни х доказів вини підсудного О СОБА_3 в скоєнні ним 23.01.2009 року крадіжки металевого жолобу гноєтранспортера довжиною 18 ,2 м., вагою 800 кг з сараю № 5 МТФ в с. Кашпури, належного ДП ДГ «Іск ра».

Підсудний ОСОБА_3 поясн ив, що 23.01.2009 року він знайшов вищ евказані металеві пластини в бур»яні за 150 метрів від сара ю, розташованого скраю від по льової дороги, погрузив їх в «Ниву» без причепа і потім зд ав на пункт прийому металобр ухту по вул. Дудіна в м. Ромни. До сараю він взагалі не заход ив і нікого не бачив і не чув. С вої покази по цьому епізоду ОСОБА_3 не змінював.

Свідок ОСОБА_19 - охорон ник МТФ, який 23.01.2009 року бачив на відстані 50-60 м від себе чоловік а в камуфляжному костюмі біл я входу в сарай і кричав йому, достовірно пояснити, що це са ме був ОСОБА_3., і що це був а втомобіль «Нива», за кермом я кого був також ОСОБА_3, не з міг. Навпаки з його пояснень в ідомо, що автомобіль з причеп ом він побачив з другого боку на відстані 200 м від сараю, а чо ловіка з іншого боку сараю. Чи саме той чоловік вирізав мет алеві пластини в сараї і чи п очув його крик той чоловік, ві н не може стверджувати досто вірно.

Під час очної ставки між О СОБА_19 та ОСОБА_3 (т. 1 а.с. 300) с відок ОСОБА_19 підтвердив, що 23.01.2009 року з сараю автомобіл ь «Нива» не виїжджав.

А під час очної ставки між ОСОБА_9 і ОСОБА_3 (т. 1 а.с. 301) с відок ОСОБА_9 пояснила, що вперше про крадіжки з того ж с амого сараю металевих пласти н стало відомо на початку січ ня 2009 року, коли було вирізано б лизько 10 метрів, а 23.01.2009 року вияв или ще крадіжку 20 метрів гноєт ранспортеру, 2-х редукторів і 1 8-ти поїлок.

Все це свідчить про те, що ви на підсудного ОСОБА_3 по п ред»явленому обвинуваченню за ст. 185 ч. 3 КК України по епізод у крадіжки 23.01.2009 року не доведе на, а тому по цій статті він по винен бути виправданий за не доведеністю його участі у вч иненні даного злочину.

В той же час, покази підсудн ого ОСОБА_3 про те, що у ньог о не було зброї і він нею не по грожував 26.01.2009 року, суд розціню є як спосіб уникнути відпові дальності за скоєне, так як йо го покази суперечать показам всіх вищевказаних у вироку с відків, які бачили рушницю і ч ули як ОСОБА_3 нею їм погро жував, а його погрози вони спр иймали реально.

Крім того, сам ОСОБА_3 поя снив при огляді автомобіля 26.0 1.2009 року, що він єгер і завжди во зить з собою рушницю. У нього при огляді в автомобілі були виявлені 14 набоїв 12-го калібру до цієї мисливської рушниці і цю ж рушницю йому слідча О СОБА_14 помилково дозволила забрати, а ОСОБА_15 зауважи в, що потрібно її загорнути. А вдома у ОСОБА_3 27.01.2009 року ця ж мисливська рушниця була ви лучено та один патрон 12-го кал ібру до неї.

Все це підтверджено показа ми свідків ОСОБА_14, ОСОБ А_15, ОСОБА_16, ОСОБА_13 і ОСОБА_12, протоколом огляду а втомобіля, протоколом вилуче ння зброї вдома у ОСОБА_3

Багаточисельні версії в по казах підсудного ОСОБА_3 н а досудовому слідстві і в суд і про те, що у нього в руках 26.01.2009 року була палка для самообор они, загорнута в ганчірку, а по тім лом, різак чи вудочка, не з найшли свого підтвердження в суді. Також не підтверджені й ого покази про те, що це не він , аОСОБА_4, стояв з предмето м, який люди могли сприйняти я к зброю. При пред»явленні для впізнанняОСОБА_4 свідки ОСОБА_5 і ОСОБА_10 впізна ли його, як другого чоловіка, я кий знаходився в сараї і змот ував шланги, а не стояв зі збро єю, на відміну від ОСОБА_3 З довідки Роменського МВ УМВС відомо, що за ОСОБА_4 вогне пальна зброя не реєструвалас я і власником зброї він не явл яється (т. 2 а.с. 129), а ОСОБА_3 на впаки має дозвіл на носіння в огнепальної зброї в зв»язку з трудовою діяльністю.

Позиція захисту про те, що в діях підсудного ОСОБА_3 в ідсутній склад злочину, пере дбачений ст. 187 ч. 3 КК України, то бто розбійного нападу, суд вв ажає хибною і не достовірною , так як вона не відповідає пок азам свідків та об»єктивним обставинам справи.

Призначаючи покарання, суд враховує характер і ступ інь тяжкості вчиненого злочи ну, який є особливо тяжким , та особу винного, який раніше н е засуджувався, працював і по зитивно характеризувався за місцем роботи, має на утриман ні неповнолітніх дітей, на як их сплачує аліменти.

Суд приймає до уваги, що під судний вину не визнав і в ско єному не розкаявся, а навпаки намагався шляхом обману зап евнити суд, що він сплатив ДП Д Г «Іскра» 14.07.2009 року завдані зби тки в розмірі 30 тис. 916 грн. Після перевірки і з показів директ ора ДП ДГ «Іскра» ОСОБА_24 з »ясувалося, що ОСОБА_3 зби тки не сплатив, а отримав дові дку за обіцянку розрахуватис ь. Тільки після з»ясування ць ого він сплатив ДП ДГ «Іскра» 1584 грн. Тому цю обставину суд н е може врахувати, як пом»якшу ючу його відповідальність, і не знаходить інших підстав д ля застосування до підсудног о ст. 69 КК України.

За таких обставин, с уд вважає, що підсудному слід призначити покарання у вигл яді позбавлення волі на міні мальний термін, передбачений санкцією статті, з конфіскац ією всього належного йому ма йна.

Міру запобіжного за ходу до вступу вироку в закон ну силу слід змінити з підпис ки про невиїзд на утримання п ід вартою, взявши його під вар ту в залі суду.

З підсудного ОСОБА _3 слід стягнути витрати за п роведення двох балістичних і трасологічної експертизи з агальною вартістю 6277 грн. 92 коп ., перерахувавши ці кошти на ра хунок НДЕКЦ при УМВС в Су мській області, код 25574892, р/р 352210040003 89, МФО 837013, банк УДК в Сумській об ласті, а за проведення бу дівельно-технічної експерти зи в розмірі 640 грн., перерахува вши ці кошти на рахунок ПП «Ро менекс - Л» р/р 26005301640863 в філії ПІ Б м. Ромни ЄДРПОУ 34254953, МФО 337256.

Речові докази : рушн ицю ТОЗ-34Р, яка знаходиться на зберіганні в сховищі зб рої та вибухових пристроїв Р оменського МВ УМВС, а також ав томобільний причеп марки ХТ 81024, 1991 року випуску, державний н омер НОМЕР_2, газо-різальн е обладнаня, що належить ОС ОБА_3., як знаряддя злочину, щ о знаходяться на подвір' ї Р оменського МВ УМВС, а також ка рабін ТОЗ -17-01, 5,6 калібру, № 0666, який знаходиться на зберіга нні в сховищі зброї та вибухо вих пристроїв Роменського МВ УМВС, слід конфіскувати на ко ристь держави; номерний знак , який знаходиться на зберіга нні в камері зберігання речо вих доказів Роменського МВ У МВС, слід знищити; транспортн ий засіб автомобіль ВАЗ-2121, дер жавний номер НОМЕР_1, який належить ОСОБА_25, що збері гається на подвір' ї Роменсь кого МВ УМВС, слід повернути в ласнику ОСОБА_25; патронта ш з 15-тю мисливськими набоями 12 калібру та 147 набоїв 5,6 калібру , які зберігаються в сховищі з брої та вибухових пристроїв Роменського МВ УМВС, слід пов ернути ОСОБА_3.; 16 відрізків металевих пластин від гноєт ранспортеру, що зберігаються на території дільниці прийо му металобрухту по вул. Дудін а, 18 в м. Ромни, та три відрізки м еталевих пластин від гноєтра нспортеру, які зберігаються на подвір' ї Роменського МВ УМВС, слід передати в розпоря дження ДП ДГ «Іскра».

Керуючись ст. ст. 323-324 КПК України, суд

З А С У Д И В:

ОСОБА_3 визнати вин ним у скоєнні злочину, передб аченого ст. 187 ч.3 КК України і пр изначити йому покарання за ц ією статтею - 7 (сім) років позб авлення волі ,з конфіскацією всього належного йому майна .

За ст. 185 ч.3 КК України ОС ОБА_3 - виправдати.

Міру запобіжного зах оду до вступу вироку в законн у силу змінити з підписки про невиїзд на утримання під вар тою, взявши його під варту в за лі суду.

Строк відбування покара ння рахувати з 19 листопада 2009 р оку.

Стягнути з ОСОБА_3 ви трати за проведення двох бал істичних і трасологічної екс пертиз загальною вартістю 627 7 грн. 92 коп., перерахувавши ці к ошти на рахунок НДЕКЦ пр и УМВС в Сумській області, код 25574892, р/р 35221004000389, МФО 837013, банк УДК в Су мській області, та за проведе ння будівельно-техн ічної експертизи в розмірі 64 0 грн., перерахувавши ці кошти на рахунок ПП «Роменекс - Л» р/р 26005301640863 в філії ПІБ м. Ромни ЄД РПОУ 34254953, МФО 337256.

Речові докази : рушни цю ТОЗ-34Р, яка знаходиться на зберіганні в сховищі збро ї та вибухових пристроїв Ром енського МВ УМВС, а також авто мобільний причеп марки ХТ 81024, 1 991 року випуску, державний ном ер НОМЕР_2, газо-різальне о бладнаня, що належить ОСОБА _3, як знаряддя злочину, що зн аходяться на подвір' ї Ромен ського МВ УМВС, а також карабі н ТОЗ -17-01, 5,6 калібру, № 0666, який зна ходиться на зберіганні в сховищі зброї та вибухових пристроїв Роменського МВ УМ ВС - конфіскувати на користь держави; номерний знак, який з находиться на зберіганні в к амері зберігання речових док азів Роменського МВ УМВС, - зни щити; транспортний засіб авт омобіль ВАЗ-2121, державний номе рНОМЕР_1, який належить О СОБА_25, що зберігається на по двір' ї Роменського МВ УМВС, - повернути власнику ОСОБА _25; патронташ з 15-тю мисливськ ими набоями 12 калібру та 147 набо їв 5,6 калібру, які зберігаютьс я в сховищі зброї та вибухови х пристроїв Роменського МВ У МВС, - повернутиОСОБА_3; 16 ві дрізків металевих пластин ві д гноєтранспортеру, що збері гаються на території дільниц і прийому металобрухту по ву л. Дудіна, 18 в м. Ромни, та три від різки металевих пластин від гноєтранспортеру, які зберіг аються на подвір' ї Роменськ ого МВ УМВС, - передати в розпо рядження ДП ДГ «Іскра».

Вирок може бути оскарж ено до Сумського апеляційног о суду протягом 15-ти діб з моме нту його проголошення, а засу дженому - з моменту отримання копії вироку, через Роменськ ий міськрайонний суд.

Суддя підпис…

Копія вірна:

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ О.М.ОЧИРГОРАЄВА

Дата ухвалення рішення19.11.2009
Оприлюднено22.12.2009
Номер документу6797390
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-110/2009

Вирок від 26.10.2009

Кримінальне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Приймак Г. І.

Вирок від 26.10.2009

Кримінальне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Приймак Г. І.

Постанова від 20.07.2009

Кримінальне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Колодко Л.В.

Постанова від 20.07.2009

Кримінальне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Колодко Л.В.

Вирок від 16.03.2009

Кримінальне

Євпаторійський міський суд Автономної Республіки Крим

Дудник А.С.

Вирок від 16.07.2009

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Архангельський А.М.

Вирок від 21.09.2009

Кримінальне

Олександрівський районний суд Донецької області

Куліков В.В.

Вирок від 16.03.2009

Кримінальне

Євпаторійський міський суд Автономної Республіки Крим

Дудник А.С.

Постанова від 16.07.2009

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Риб'янець С.А.

Вирок від 21.09.2009

Кримінальне

Олександрівський районний суд Донецької області

Куліков В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні