Постанова
від 27.07.2017 по справі 522/12511/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

27.07.2017

Справа №522/12511/17

Провадження №1-кп/522/1282/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.07.2017 року Місто Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

секретаря - ОСОБА_2

розглянувши клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, зареєстрованому у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 32016160000000063 від 13.05.2016 року відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Котовська, Одеської області, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, маючого на утриманні двох неповнолітніх дітей 2008 року народження, зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

підозрюваного - ОСОБА_3 ,

суд, -

В С Т А Н О В И В:

Так, ТОВ «УКРКУР`ЄР» (код ЄДРПОУ 36344137) зареєстровано рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради від 06.02.2009 р. У той же день, державним реєстратором Виконавчого комітету Одеської міської ради видано свідоцтво про державну реєстрацію за № 15561020000034767.

ТОВ «УКРКУР`ЄР» 07.02.2009 взято на податковий облік в ДПІ у Приморському районі м. Одеси за №72786. 25.02.2009 Товариству видано свідоцтво про реєстрацію як платника податку на додану вартість №100303130.

Основним видом діяльності ТОВ «УКРКУР`ЄР» є інша поштова та кур`єрська діяльність (53.20).

Юридична та фактична адреса ТОВ «УКРКУР`ЄР» знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Новосельського, 1.

Протоколом № 6 загальних зборів учасників ТОВ «УКРКУР`ЄР» від 22.08.2011 ухвалено призначити директором ТОВ «УКРКУР`ЄР» ОСОБА_3 та на підставі наказу від 23.08.2011 № 21-Б ОСОБА_3 призначено директором ТОВ «УКРКУР`ЄР».

Відповідальним за фінансово-господарську діяльність, правильність ведення бухгалтерського та податкового обліку, а також своєчасне нарахування і сплату податків до бюджету держави в період січня по грудень 2014 року був директор ТОВ «УКРКУР`ЄР» ОСОБА_3 .

Згідно п. 13.11 Статуту ТОВ «УКРКУР`ЄР» директор товариства наймає та звільняє працівників товариства, заохочує працівників товариства, накладає стягнення на працівників товариства, організує розробку та надає на затвердження Наглядовій раді пропозиції щодо організаційної структури товариства, затверджує шатний розпис товариства, самостійно видає накази, розпорядження та інші акти управління, підписує банківські, фінансові та інші документи пов`язані з поточною діяльністю товариства, самостійно приймає рішення про підписання (укладання) угод (контрактів), за винятком тих, на підписання (укладання) яких відповідно до цього Статуту потрібно одержати обов`язковий дозвіл Наглядової ради, видає довіреності, приймає рішення щодо організації і ведення бухгалтерського обліку в товаристві, приймає рішення щодо виконання товариством своїх зобов`язань перед контрагентами і третіми особами, організує розробку та надає на затвердження Наглядовій раді плани (бюджети) товариства, звітує перед Наглядовою Радою товариства в строки та по формам затвердженим відповідними рішеннями Наглядової ради, визначає склад обсяг та порядок захисту конфіденційної інформації та відомостей, що становлять комерційну таємницю товариства, затверджує інструкції, положення та звіти про роботу структурних підрозділів товариства, організує роботу щодо скликання і проведення Загальних зборів учасників Товариства.

Згідно абз. 2 п. 13.12 директор, або виконуючий обов`язки директора, товариства несе персональну відповідальність за результати діяльності товариства, за виконання покладених на товариство завдань та прийняті рішення - тобто є службовою особою, адже займає на товаристві посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно - господарських обов`язків.

Таким чином, займаючи посаду директора ТОВ «УКРКУР`ЄР», яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно - господарських обов`язків, ОСОБА_3 , як службова особа товариства відповідав за правильність нарахування та своєчасну сплату податків та обов`язкових платежів, так як це передбачено законодавством України.

Відповідно до ст. 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно ст. ст. 8, 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в обов`язки ОСОБА_3 входило: нести відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві; забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій в первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності на протязі встановленого строку, але не менше трьох років; створення необхідних умов для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечення неухильного виконання усіма підрозділами, службами, працівниками, які мають відношення до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера відносно дотримання порядку оформлення та надання до звітності первинних документів; відображення у звітних регістрах господарських операцій у тому звітному періоді, у якому вони були здійснені; нести відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів

та регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених в них даних.

Відповідно до ст. 16 Податкового кодексу України керівник товариства зобов`язаний: вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, обов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених Кодексом та законами.

Згідно положень ст.180 Податкового кодексу України ОСОБА_3 несе відповідальність за достовірність та своєчасність визначення сум ПДВ, а також повноту та своєчасність його сплати в бюджет.

Відповідно до вимог ст. 128 Господарського кодексу України на директора ТОВ «УКРКУР`ЄР» ОСОБА_3 покладено обов`язок вести облік результатів своєї діяльності відповідно до вимог законодавства, своєчасно надавати податковим органам декларацію про доходи та інші необхідні відомості для нарахування податків та інших обов`язкових платежів, сплачувати податки та інші обов`язкові платежі в порядку і розмірах, встановлених Законом.

Діючи в порушення зазначених вимог законодавства, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність і бажаючи уникнути виконання обов`язків перед бюджетом і передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді приховування реальних сум податків і не сплати їх до бюджету ОСОБА_3 здійснив умисні протиправні дії, що знайшли своє вираження в наступному.

Так, ОСОБА_3 , займаючи посаду директора ТОВ «УКРКУР`ЄР», в період травня, червня 2014 року, перебуваючи на території м. Одеси, без наміру здійснення фінансово-господарських операцій, діючи умисно, в порушення п. 44.1 ст. 44, п.198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198 Податкового Кодексу України (із змінами та доповненнями) з метою завищення податкового кредиту по неіснуючим фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «Геркулес Трейд» (код ЄДРПОУ 38448947) та ухилення від сплати податку на додану вартість, достовірно знаючи про безтоварність операцій відповідно до укладеного договору №18 від 28.03.2014 з ТОВ «Геркулес Трейд» про надання кур`єрських послуг на загальну суму 4 682 682,84 грн. відобразив у документах податкової звітності неіснуючі операції з придбання кур`єрських послуг у ТОВ «Геркулес Трейд», а саме: податкових деклараціях з податку на додану вартість за звітні періоди травень та червень 2014, що задекларовані у рядку 10.1 «Придбання виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України за основною ставкою» та надав звітність з недостовірними даними до ДПІ у Приморському районі м. Одеси, що призвело до фактичної несплати податку на додану вартість до бюджету у сумі 780 447 грн.

Вказані порушення підтверджуються висновком експерта №64 за результатами проведення судово - економічної експертизи від 23.06.2017 згідно висновків, якої встановлено, що ТОВ «УКРКУР`ЄР» за період травня, червня 2014 року завищено податковий кредит з податку на додану вартість на суму - 780 447 грн.

В результаті умисних дій директора ТОВ «УКРКУР`ЄР» ОСОБА_3 , направлених на ухилення від сплати податків, у період з травня та червня 2014 року до бюджету держави не надійшов податок на додану вартість у сумі 780 447 грн., що є значним розміром, оскільки більш ніж в одну тисячу разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Таким чином, ОСОБА_3 вчинено в кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 212 КК України - умисне ухилення віл сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в значних розмірах.

При цьому встановлено, що даний злочин ОСОБА_3 скоїв вперше, раніше до кримінальної відповідальності за ухилення віл сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) не притягувався, а шкода заподіяна державі у вигляді фактичного ненадходження грошових коштів у розмірі 780 447 грн., відшкодована у повному обсязі до повідомлення про підозру та притягнення до кримінальної відповідальності, що підтверджується платіжним дорученням № 3637 від 27.06.2017 на суму 780 447 грн.

Допитаний 27.06.2017 р. як підозрюваний у скоєні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України ОСОБА_3 свою вину визнав повністю та показав, що в період травня, червня 2014 року документально відобразив неіснуючі господарські операції в бухгалтерському та податковому обліках підприємства ТОВ «УКРКУР`ЄР» по взаємовідносинам з ТОВ «Геркулес Трейд» в розмірі 4 682 682,84 грн., що призвело до необґрунтованого завищення податкового кредиту та відповідної несплати з податку на додану вартість до бюджету у сумі 780 447 грн. за 2014 рік

З порушеннями вказаними у висновку експерта №64 за результатами проведення судово - економічної експертизи від 23.06.2017 згідно висновків, якої встановлено, що ТОВ «УКРКУР`ЄР» за період з травня, червня 2014 року завищено податковий кредит з податку на додану вартість на суму - 780 447 грн. він згоден. Податок на додану вартість у загальній сумі 780 447 грн. відшкодовано у державний бюджет в повному обсязі.

Крім визнання ОСОБА_3 своєї вини у скоєнні ним вищевказаного кримінального правопорушення підтверджується доказами зібраними під час досудового розслідування: висновком експерта №64 за результатами проведення судово - економічної експертизи від 23.06.2017 згідно висновків, якої встановлено, що ТОВ «УКРКУР`ЄР» за період травня та червня 2014 року завищено податковий кредит з податку на додану вартість на суму - 780 447 грн.; актом перевірки ДПІ у Приморському районі м. Одеси №3334/15-53-22- 04/36344137 від 22.05.2015 в частині завищення ТОВ «УКРКУР`ЄР» (код ЄДРПОУ 36344137) податкового кредиту з податку на додану вартість у сумі 780 447 грн. по взаємовідносинам з ТОВ «Геркулес Трейд»; обвинувальним вироком Приморського районного суду м. Одеси від 16.09.2015 на підставі якого директора та засновника ТОВ «Геркулес Трейд» ОСОБА_6 засуджено за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України; показаннями свідка ОСОБА_7 яка з період травня та червня 2014 року працювала на посаді головного бухгалтера ТОВ «УКРКУР`ЄР»; копіями первинної фінансово - господарської та бухгалтерської документації ТОВ «УКРКУР`ЄР» по взаємовідносинам з ТОВ «Геркулес Трейд»; звітними податковими деклараціями ТОВ «УКРКУР`ЄР» з податку на додану вартість за травень та червень 2014 року; договором про надання послуг №18 від 28.03.2014 між ТОВ «УКРКУР`ЄР» з ТОВ «Геркулес Трейд» про надання кур`єрських послуг з доповненнями; іншими доказами здобутими у ході досудового розслідування.

У судовому засіданні прокурор заявив клопотання про звільнення підозрюваного від відповідальності, відповідно до ст. ст. 44, 286 КК України.

У судовому засіданні підозрюваний винуватість визнав в повному обсязі та підтримав клопотання прокурора, підтвердивши своє бажання відповідною заявою.

Захисник у судовому засідання підтримала клопотання прокурора у повному обсязі.

Вивчивши матеріали клопотання, вислухавши думку учасників судового провадження, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 44 КК України, особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України.

Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Частиною 4 ст. 212 КК України передбачено, що особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) ст. 212 КК України, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Шкода заподіяна державі, у вигляді несплати податків та зборів у сумі 780 447 грн. відшкодована ОСОБА_3 у повному обсязі до винесення повідомлення про підозру та притягнення його до кримінальної відповідальності, що підтверджується платіжними дорученнями № 3637 від 27.06.2017 р. на загальну суму 780 447 грн.

Таким чином, судом встановлено, що направлене до суду клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_3 є обґрунтованим та повністю відповідає вимогамКПК України, зокремаст. 286 КПК України.

Крім того, судом враховується, що ОСОБА_3 вперше вчинив злочин середньої тяжкості, раніше не судимий.

У зв`язку із вищевикладеним суд вважає за необхідне, відповідно до вимог ч.4 ст. 212 КК Українизадовольнити клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності зач. 1 ст. 212 КК України та закрити кримінальне провадження відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст. 44 КК України, ст.ст. 284, 285, 286, 288, 314, 371 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України від кримінальної відповідальності на підставі ст.ст. 44, 212 ч. 4 КК України задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України від кримінальної відповідальності на підставі ст.ст. 44, 212 ч. 4 КК України.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016160000000063 від 13.05.2016 року відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляції через Приморський районний суд м. Одеси в апеляційний суд Одеської області протягом семи днів з моменту її оголошення.

Суддя Приморського

районного суду м. Одеси ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67980160
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/12511/17

Постанова від 01.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 12.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 27.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні