Ухвала
від 24.07.2017 по справі 922/2220/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про порушення провадження у справі про банкрутство

(підготовче засідання)

"24" липня 2017 р.Справа № 922/2220/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Швидкіна А.О.

при секретарі судового засідання Трофименко С.В.

розглянувши заяву ТОВ "Технохаус", м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Технохаус", м. Харків , код ЄДРПОУ 39924156 за участю :

представника боржника : ОСОБА_1, дов. №1 від 07.07.2017 року

арбітражного керуючого ОСОБА_2, свідоцтво № 1727 від 31.03.2015 року

ВСТАНОВИВ:

Директор боржника звернувся до суду з заявою про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус" відповідно до ч.5 ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» посилаючись на те, що фінансовий стан боржника має усі ознаки неплатоспроможності та відповідає обставинам передбаченим ч.5 ст.11 вищезазначеного Закону, на даний час боржник знаходиться у стані, коли задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності).

Ухвалою суду від 10.07.2017 р. заяву було прийнято до розгляду, призначено підготовче засідання на 24.07.2017 року; зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_2 надати суду заяву на участь у справі в якості розпорядника майна.

12.07.2017 року до суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_2 на участь у справі про банкрутство у якості розпорядника майна боржника.

Представник боржника в судовому засіданні підтримує подану заяву про порушення провадження у справі про банкрутство, оскільки на даний час у товариства існують ознаки загрози неплатоспроможності, у зв`язку з чим боржник був зобов'язаний звернутися до суду в порядку п.5 ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» . На виконання вимог ухвали суду від 10.07.2017 року надав додаткові документи, які долучені судом до матеріалів справи.

Арбітражний керуючий ОСОБА_2 підтвердив свою згоду на участь у справі та повідомив суд, що не належить до жодної категорії осіб зазначених в ч.2 ст.114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Розглянувши надану суду заяву директора товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус", додані до неї матеріали, заслухавши пояснення учасників процесу, суд вважає заяву боржника обґрунтованою на підставі наступного.

У відповідності до ст.10 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» боржник має право подати до господарського суду заяву про порушення справи про його банкрутство з метою відновлення його платоспроможності. Згідно п. 4.6. Рекомендації президії Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 04.06.2004 року №04-5/1193 - справа про банкрутство порушується господарським судом за заявою боржника за наявності хоча б однієї з підстав, передбачених частиною п'ятою статті 7 Закону (в редакції до 19.01.13 р.). Такі приписи кореспондуються з нормами частини п'ятої статті 11 Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Суд констатує, що за нормами Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» боржником може стати суб'єкт підприємницької діяльності при наявності в нього загрози неплатоспроможності (ч. 5 ст. 11), під якою розуміється такий фінансовий стан боржника, коли задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами. При цьому доведення загрози неплатоспроможності покладено на боржника. Отже, загроза неплатоспроможності виникає тоді, коли можна припустити, що боржник буде не в змозі в майбутньому виконати всі наявні грошові зобов'язання з настанням строків їх виконання, якщо виконає ті зобов'язання, строки яких настали.

Тобто, провадження у справі про банкрутство боржника в разі загрози його неплатоспроможності порушується судом за заявою боржника і вводиться процедура розпорядження майном за умови, коли фінансовий стан боржника ще не характеризується ознаками неплатоспроможності або її загрози.

У даному випадку суд повинен розглянути у сукупності внутрішній стан господарської діяльності боржника, який може бути доведений боржником документами про невиконані грошові зобов'язання (договірні або фінансові) боржника перед кредиторами, наявністю у боржника доходів і витрат та збитків, які негативно впливають на майновий стан боржника.

Ініціювання боржником порушення справи про банкрутство свідчить про відсутність між боржником та його кредиторами спору про наявність і неоплатність (реальну чи потенційну) боргу, оскільки боржник сам визнає ці обставини. Такої ж правової думки дотримується і Верховний Суд України в постанові від 25.11.14 р. по справі №Б-50/211-10.

Боржником на виконання приписів ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» було надано протокол від 27.06.2017 року загальних зборів учасників товариства, на якому було прийняте рішення про уповноваження директора боржника на подання заяви про порушення справи про банкрутство ТОВ "Технохаус".

Також до матеріалів заяви директором боржника у відповідності до приписів Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» надано установчі документи боржника, фінансовий звіт суб`єкта малого підприємництва (баланс) станом на 30.06.2017 року, перелік кредиторів, вимоги яких визнаються боржником, перелік майна ТОВ "Технохаус" із зазначенням їх балансової вартості, відомості про рахунки божника, що відкрити в установах банку, документи, які підтверджують неплатоспроможність боржника.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно з фінансовим звітом боржника, станом на 30.06.2017 року загальний розмір зобов`язань товариства склав 1989,4 тис. грн., у тому числі перед контрагентами за отримані товари, роботи, послуги - 561,7 тис. грн., розрахунок з бюджетом - 0,7 тис. грн., з оплати праці - 1,4 тис. грн., інші поточні зобов`язання - 1420,2 тис. грн. При цьому активи товариства склали 70,3 тис. грн., з яких основні засоби - 5,5 тис. грн., гроші та їх еквіваленти - 62,9 тис. грн., запаси - 0 тис. грн., дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом 1,9 тис. грн., інша поточна дебіторська заборгованість - 0 тис. грн.

Будь - якого іншого нерухомого або цінного рухомого майна в своєму активі згідно з даними бухгалтерського обліку товариство не має.

Зазначені дані свідчать про те, що загальної вартості активів товариства недостатньо для задоволення усіх кредиторських вимог, що відповідає загальним ознакам неплатоспроможності.

Крім того, за результатами аналізу фінансового стану, господарської, інвестиційної діяльності та положення на товарному ринку товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус" встановлено, що коефіцієнт поточної ліквідності (граничне значення 1,5) станом на 31.05.2017 року складає 0,84, коефіцієнт абсолютної ліквідності (граничне значення 0,2-0,35) дорівнює 0,08, коефіцієнт покриття станом на 31.05.2017 року не досягає нормативного значення, що свідчить про нестійкий фінансовий стан підприємства, коефіцієнт фінансової автономії (критичне значення 0,5) зменшився та дорівнює значенню (-0,16). Отже усі показники ліквідності не досягають свого нормативного значення. Коефіцієнт Бівера станом на 31.05.2017 року складає (-0,19), що є менше граничного значення. Згідно розрахунку моделі Альтмана у підприємства станом на 31.05.2017 року цей коефіцієнт дорівнює 0,92 при нормативному значенні -1,1, що свідчить про існування вірогідності банкрутство підприємства. Вищезазначене свідчить, що фінансовий стан підприємства в порівнянні з показниками минулих періодів має тенденцію к погіршенню, про неспроможність підприємства виконати після настання встановленого строку їх сплати, грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше як через відновлення платоспроможності.

Таким чином, виходячи з аналізу активів та зобов`язань товариства, судом встановлено, що у боржника є в наявності загроза його неплатоспроможності, коли задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами.

Згідно з ч. 5 ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності).

Судом встановлено, що на виконання зазначеної норми Закону України директор товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус" звернувся із відповідною заявою до суду. Отже боржником у повному обсязі дотримані вимоги ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Враховуючи вищевикладене, у суду наявні достатні правові підстави для порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус" у порядку ст.ст. 11, 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов`язань в повному обсязі перед іншими кредиторами.

Відповідно до положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, що затверджено постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 14.07.2016 р. № 8 за результатом направлення господарським судом відомостей (конкретної справи про банкрутство, спеціалізації за видами економічної діяльності) автоматизованою системою за підписом відповідальної особи було визначено арбітражного керуючого ОСОБА_2 на посаду розпорядника майна товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус".

На виконання вимог ухвали господарського суду Харківської області від 10.07.2017 року, до суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_2 на участь у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус" у якості розпорядника майна боржника, в якій він повідомив суд, що не є заінтересованою особою у цій справі, не здійснював раніше управління боржником, не є особою, яка має конфлікт інтересів, за час провадження діяльності арбітражного керуючого порушень законодавства, зокрема термінів подання інформації, передбаченої Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", до Державного департаменту з питань банкрутство, а також умов порушень термінів, визначених ухвалами господарських судів та умов провадження діяльності арбітражного керуючого не допускав. Має усю необхідну матеріально-технічну базу для здійснення повноважень у цій справі, на виконання вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" уклав договір СТД № 3388544 від 06.04.2017 року.

Судом встановлено, що кандидатура арбітражного керуючого ОСОБА_2 повністю відповідає вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

На підставі вищевикладеного, суд вважає за необхідним порушити провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус" та призначити розпорядника майна арбітражного керуючого ОСОБА_2.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст.ст. 1, 11, 16 , 114-115Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус", м. Харків, код ЄДРПОУ 39924156.

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, який передбачає зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

3. Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

- забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах;

- забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

- не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

- зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

- не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

5. Призначити розпорядником майна товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус" арбітражного керуючого ОСОБА_2 (свідоцтво №1727 від 30.03.15, адреса АДРЕСА_1, 61045) та встановити розмір оплати послуг арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна товариства з обмеженою відповідальністю "Технохаус" у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним своїх повноважень, шляхом її авансування заявником - боржником.

6. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про порушення справи про банкрутство боржника із зазначенням повного найменування боржника, його поштової адреси, банківських реквізитів, найменування та адреси господарського суду, номера справи, відомостей про розпорядника майна, граничного строку подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.

7. Встановити строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 01.09.2017р.

8. Встановити дату складання розпорядником майна реєстру вимог кредиторів та подання його на затвердження до господарського суду 01.09.2017 р.

9. Встановити строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника до 01.09.2017 р.

10. Попереднє засідання господарського суду призначити на "06" вересня 2017 року о 12 год. 15 хв. у приміщенні Господарського суду Харківської області, зал 205, 2-й поверх.

11. Ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство надіслати боржнику, розпоряднику майна, Київському районному суду м. Харкова, Київському ВДВС міста Харків ГТУЮ у Харківській області, державному реєстратору, Київській ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області, державному органу з питань банкрутства.

12. Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її винесення.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення24.07.2017
Оприлюднено02.08.2017
Номер документу67995727
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом ТОВ "Технохаус", м. Харків , код ЄДРПОУ 39924156

Судовий реєстр по справі —922/2220/17

Ухвала від 02.01.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 22.12.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Постанова від 09.10.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 09.10.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 15.08.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 09.08.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні