Ухвала
від 31.07.2017 по справі 192/1022/17
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/1022/17

Провадження № 1-кс/192/130/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"31" липня 2017 р. Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Солоне клопотання слідчого СВ Солонянського відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП України в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Солонянського відділу Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 по внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальному провадженню №12017040570000493 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів,-

за участі: слідчого ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Солонянського ВП Дніпровського відділу поліції ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області, звернувся до суду з клопотанням про отримання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів по внесеному 12 липня 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальному провадженню №12017040570000493 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, посилаючись на наступне.

У клопотанні слідчий зазначає, що 11.07.2017 року до Солонянського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшла заява від ОСОБА_4 про те, що невідомі особи 05.05.2014 року склали завідомо неправдивий документ, а саме: договір оренди земельної ділянки, яка належить заявнику, укладений начебто між ним та СФГ « ОСОБА_5 », в котрому підробили підпис ОСОБА_4 , внаслідок чого заволоділи правом користування вказаною земельною ділянкою.

Відомості про дане кримінальне правопорушення внесені до ЄРДР за № 12017040570000493 від 12.07.2017 року. Дії невстановлених осіб кваліфіковано за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.358 КК України підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів.

В ході проведення досудового розслідування потерпілий ОСОБА_4 , показав, що у 2004 році він отримав у спадок земельну ділянку (державний акт серія ЯА № 180258 від 19.10.2004 року, загальною площою 8,4615 гектарів, яка розташована на території Ноовомар`ївської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області), а 01.01.2005 року між ОСОБА_4 та СФГ « ОСОБА_5 » був підписаний договір про оренду зазначеної землі строком на 5 років. Для продовження строку оренди СФГ « ОСОБА_5 » повинно було вийти з пропозицією про продовження строку оренди, але ніяких пропозицій про продовження даного строку від голови ФГ « ОСОБА_5 » до ОСОБА_4 не надходило. В період з 2005 року по 2016 рік ОСОБА_4 отримував часткову плату від СФГ « ОСОБА_5 » за оренду земельної ділянки у розмірі трьох тонн зерна. Неодноразово ОСОБА_4 звертався до голови СФГ « ОСОБА_5 » з проханням повернення його земельної ділянки у власне користування, проте ОСОБА_6 на дане прохання відповіді не надавав, земельну ділянку не повертав та договір про подальшу оренду ОСОБА_4 не підписував. В травні 2017 року ОСОБА_4 звернувся за допомогою до адвоката для вирішення питання щодо подальшого користування своєю земельною ділянкою та при отриманні витягу з державного реєстру, з`ясувалося, що існує договір про оренду земельної ділянки, що належить ОСОБА_4 між ним та головою СФГ « ОСОБА_5 » ОСОБА_7 складений у 2014 році та договір про передачу земельної ділянки до суборенди ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в с.Чернігівка, складений в 2016 році. Проте ОСОБА_4 зазначає, що особисто ним, ані в 2014 році, ані в 2016 році, договори не складались та останнім не підписувались, а також довіреності на право представляти його інтереси щодо даної земельної ділянки нікому не надавав. ОСОБА_4 вважає, що ОСОБА_6 самостійно або за участю сторонніх осіб підробив його підпис на певному договорі, який в подальшому використовує для перереєстрації в державному реєстрі та суборенди.

Тому в ході досудового розслідування, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу, з можливістю вилучення оригіналу реєстраційної справи щодо реєстрації права на нерухоме майно, а саме земельної ділянки за кадастровим номером 1225084500:01:036:0002, яка згідно з витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, індексний номер 88872014, належить ОСОБА_4 та розташована на території Новомар`ївської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області.

Згідно ст.9, ч.1, п.1 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», зберігання реєстраційних справ у паперовій формі здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна тобто ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованою за адресою АДРЕСА_1 .

Оригінал реєстраційної справи, щодо реєстрації права на нерухоме майно, а саме земельної ділянки за кадастровим номером 1225084500:01:036:0002, яка згідно з витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, індексний номер 8887201, належить, ОСОБА_4 має суттєве значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та встановлення осіб причетних до його вчинення, оскільки документи, котрі знаходяться в ній (заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, картка прийому заяви, оригінали витягів з державного реєстру прав на нерухоме майно та інші документи) були використані невідомою особою для здійснення злочинної діяльності, були пристосовані та використані як засіб вчинення кримінального правопорушення, містять на собі сліди кримінального правопорушення в вигляді зразків почерку та підписів правопорушників.

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України, слідчим суддею було прийнято рішення здійснювати розгляд клопотання без застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження, а від слідчого не надходило клопотань про застосування засобів фіксації.

Дослідивши надані матеріали кримінального провадження, заслухавши слідчого, який підтримала клопотання про тимчасовий доступ до документів, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: - перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; - самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; - не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 4 ст. 132 КПК України передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування, слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

В поданому слідчим клопотанні зазначено документи, про тимчасовий доступ до яких планується отримати, а саме оригінал реєстраційної справи щодо земельної ділянки за кадастровим номером 1225084500:01:036:0002, що містяться в ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою АДРЕСА_1 , а також наведено правове обґрунтування стосовно того, що ці документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Таким чином, слідчим в судовому засіданні доведено обставини, перелічені в п.п.1, 2 ч.5, ч. 6,7 ст.163 КПК України, у зв`язку з чим приходжу до висновку, що клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до документів, вилучення та можливості зробити копії з документів підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159-163,164,165 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому Солонянського ВП Дніпровського відділу поліції ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 по внесеному 12 липня 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальному провадженню №12017040570000493 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України право тимчасового доступу, ознайомлення та вилучення оригіналу реєстраційної справи щодо земельної ділянки за кадастровим номером 1225084500:01:036:0002, що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали встановити по 23 серпня 2017 року включно.

Відповідно до ч. 1ст. 166 КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення31.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68010068
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —192/1022/17

Ухвала від 31.07.2017

Кримінальне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні