Рішення
від 25.07.2017 по справі 909/515/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 липня 2017 р. Справа № 909/515/17

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Гриняк Б.П. , секретар судового засідання Михайлюк А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Фермерського господарства " Гамалюка М.М. ", вул. Незалежності,76, с. Майдан Тисменицький р-н , Івано-Франківська обл. ,77420 ( вул. Київська 26/2 , м. Івано-Франківськ , 76014)

до відповідача: Майданської сільської ради Тисменицького району , вул. Лесі Українки,1 , с. Майдан , Тисменицький р-н , Івано-Франківська обл. , 77420

за участю у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача ОСОБА_1 з додатковою відповідальністю " Агросервіс", вул. І. Макуха , 5 , м. Івано-Франківськ ,76014

про визнання нечинним рішення Майданської сільської ради Тисменицького району від 04.06.2004р. " Про передачу 0,50 га землі із фермерського господарства " Гамалюка М.М. " в землі запасу Майданської сільської ради

за участю:

Від позивача: ОСОБА_2, (довіреність № 12 від 01.02.2017р. ) - представник ;

ОСОБА_3 - голова фермерського господарства ;

Від відповідача: не з'явились,

від третьої особи: ОСОБА_4 ( довіреність № 11 від 01.02.2017р.) - представник;

ВСТАНОВИВ: Фермерське господарство " Гамалюка М.М. " звернулось до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Майданської сільської ради Тисменицького району про визнання нечинним рішення Майданської сільської ради Тисменицького району від 04.06.2004р. про передачу 0,50 га землі із фермерського господарства " Гамалюка М.М. " в землі запасу Майданської сільської ради

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 01.06.2017р. прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі , залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_1 з додатковою відповідальністю " Агросервіс" .

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги з підстав викладених у позовній заяві просить суд позов задовольнити .

В обґрунтування своїх позовних вимог зазначає, що 04.06.2004 р. на Х сесії IV Майданівської сільської ради прийнято рішення "Про передачу 0,5 га землі із фермерського господарства ОСОБА_3 в землі запасу сільської ради" .

Дане рішення прийняте на підставі заяви фермера ОСОБА_3 про відмову від користування даними землями.

Однак, позивач стверджує, що жодної заяви про відмову в користуванні спірною земельною ділянкою Майданській сільській раді не подавав, угода про передачу права власності ( користування) на земельну ділянку з органом місцевого самоврядування не укладалась.

Вказує на те, що про винесення спірного рішення його повідомлено головою Майданської сільської ради тільки 07.03.2017 р.

Стверджує, що спірна земельна ділянка використовується фермерським господарським за цільовим призначенням, господарством сплачуються всі обов'язкові платежі, заборгованості по земельному податку за користування спірною земельною ділянкою не має, що підтверджується довідкою Тисменицької ОДПІ Головного управління ДФС в області №2207/09-13-17-27/316 від 12.09.2016 р.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача ОСОБА_1 з додатковою відповідальністю " Агросервіс" в судовому засіданні підтримав позовні вимоги з підстав викладених у відзиві на позовну заяву (вх. №9874/17 від 20.06.2017 р. ) просить позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, що підтверджується наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення поштового відправлення, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позов суду не подав.

Відповідно до ч.3 ст.22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходи до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Згідно з п.3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України 26.12.2011 N 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" з наступними змінами, у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Оскільки явка у судове засідання представників сторін - це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

За таких обставин, справа, згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, розглядається за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи , заслухавши представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

Працівник сільськогосподарського підприємства ОНП "Агросервіс" ОСОБА_3, в 1992 р. звернувся із заявою про виділення земельної ділянки із земель зазначеного підприємства для реєстрації фермерського господарства.

Відповідно до ст. 7 Закону України " Про селянське ( фермерське) господарство" №2009-ХІІ від 20.12.1991 р., (діючої на момент звернення позивача) для працівників сільськогосподарських підприємств передбачалось право на отримання земель із земель сільськогосподарських підприємств за місцем роботи для ведення фермерського господарства.

Наказом Обласного народного підприємства " Агросервіс" №93 від 02.09.1992 р. заява ОСОБА_3 задоволена. Погоджено надання ОСОБА_5, як працівнику обласного народного підприємства " Агросервіс" надання земельної ділянки у власність для здійснення фермерської діяльності загальною площею 3 га ( 0,7 га в урочищі Мельниковичова гора; - 2,3 га в урочищі Поліна ( Мисливська). В зв'язку з чим внесені відповідні зміни у землерозпорядчу документацію підприємства та виготовлений у відділі земельних ресурсів у Тисменицького району відповідний проект землекористування , що підтверджується копією викопіровки з плану землекористування Івано-Франківського с.г. відділку " Агросервіс".

Згідно ч. 2 ст. 17 Земельного кодексу України №561-ХІІ від 18.12.1990 р. ( діючого на момент виникнення правовідносин) обов'язок по оформленню та виготовленню землерозпорядчої документації покладався на відповідну раду. Зокрема зазначеною статтею передбачено, що відповідна Рада народних депутатів розглядає заяву і у разі згоди передати земельну ділянку у власність громадянину замовляє землевпорядній організації розробку проекту її відведення".

Ухвалою XIII сесії ХХІ Майданської сільської ради народних депутатів від 20.09.1992 р. "Про створення фермерського господарства" виділено гр. ОСОБА_3 для ведення фермерського господарства 3 га орної землі .

Розпорядженням представника Президента України у Тисменицькому районі №286 від 29.09.1992 р. проведена державна реєстрація Фермерського господарства " ОСОБА_3М.", що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності Серія А00 №604993 від 29.09.1992р.

Фермерське господарство "ОСОБА_3М." є діючим, що підтверджується наявним в матеріалах справи витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань .

Спірна земельна ділянка перебуває у постійному користуванні фермерського господарства та використовується ним за цільовим призначенням. За час використання земель з 1992 р. по 2016 р. фермерським господарством сплачувалися всі обов'язкові платежі, заборгованості по земельному податку не має, що підтверджується довідкою Тисменицької ОДПІ Головного управління ДФС в області.

Згідно п. 7 Перехідних положень Земельного Кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768- ІІІ громадяни та юридичні особи, що одержали у власність, у тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди, земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше діючим законодавством, зберігають права на ці ділянки.

Відповідно до ч. 2 ст. 22 Конституції України при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач неодноразово звертався до Майданської сільської ради з проханням присвоєння кадастрового номеру та видачу відповідних документів для виготовлення проектної документації і отримання державних актів на спірну земельну ділянку, які залишенні останнім поза увагою.

Вказані дії відповідача позбавили позивача права на виготовлення державних актів нового зразка із занесенням відомостей до державного кадастру на с/г землі фермерського господарства " ОСОБА_3М." .

Згідно ст. 140 Земельного кодексу України підставою припинення права власності на земельну ділянку є зокрема добровільна відмова власника від права на земельну ділянку;

Відповідно до п. 1, 2 ст. 149 Земельного кодексу України припинення права власності на земельну ділянку у разі добровільної відмови власника землі на користь держави або територіальної громади здійснюється за його заявою до відповідного органу.

Органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування у разі згоди на одержання права власності на земельну ділянку укладають угоду про передачу права власності на земельну ділянку. Угода про передачу права власності на земельну ділянку підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Жодних доказів в підтвердження укладення між сторонами вищезазначеної угоди суду не надано .

Рішення щодо скасування Розпорядження представника Президента України в Тисменицькому районі №286 від 29.09.1992 р. та Рішення ХІІ сесії Майданської сільської ради від 20.09.1992 р., а саме про вилучення земель фермерського господарства ОСОБА_3 та закриття його діяльності , органами державної реєстрації Тисменицької РДА та Майданською сільською радою не приймались, про що свідчить відсутність у матеріалах справи відповідних доказів.

У відповідності до пункту 4 частини третьої статті 129 Конституції України та відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст. 34 ГПК України).

Згідно ч. 1, 2 ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

З урахуванням наведеного, вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір слід відшкодувати позивачу за рахунок відповідача.

Керуючись ст. 142, 149, 210, 211, 212 Земельного кодексу України, ст. 33, 34, 43, 75, 49, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов Фермерського господарства " Гамалюка М.М. " до Майданської сільської ради Тисменицького району про визнання нечинним рішення Майданської сільської ради Тисменицького району від 04.06.2004р. про передачу 0,50 га землі із фермерського господарства " Гамалюка М.М. " в землі запасу Майданської сільської ради

Визнати нечинним рішення Майданської сільської ради Тисменицького району від 04.06.2004р. " Про передачу 0,50 га землі із фермерського господарства " Гамалюка М.М. " в землі запасу Майданської сільської ради.

Стягнути з Майданської сільської ради Тисменицького району , вул. Лесі Українки,1, с. Майдан, Тисменицький р-н , Івано-Франківська обл. , 77420, ( НОМЕР_1 ) на користь Фермерського господарства " Гамалюка М.М. ", вул. Незалежності,76, с. Майдан Тисменицький р-н , Івано-Франківська обл. ,77420 ( вул. Київська 26/2 , м. Івано-Франківськ , 76014, код ЄДРПОУ 22182088 ) судовий збір в сумі 1600,00 грн. ( одну тисячу шістсот гривень ).

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 31.07.17

Суддя Гриняк Б.П.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.07.2017
Оприлюднено01.08.2017
Номер документу68014469
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/515/17

Рішення від 25.07.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б.П.

Ухвала від 04.07.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б.П.

Ухвала від 20.06.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б.П.

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні