Ухвала
від 01.08.2017 по справі 712/9691/17
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Провадження № 1кс/712/4390/17

Справа № 712/9691/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про проведення обшуку

01 серпня 2017 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянув в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання винесене в кримінальному провадженні № 42017251010000114, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.07.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України слідчим Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 тапогоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

До Черкаської місцевої прокуратури надійшли матеріали правоохоронних органів щодо можливих неправомірних дій службових осіб СТОВ ім. Шевченка.

18.07.2017 відомості про вказане кримінальне правопорушення були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017251010000114 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Встановлено, що службові особи СТОВ ім. Шевченка, код ЄДРПОУ 03793419, ТОВ «Сучасні торгівельні технології» код ЄДРПОУ 38048541 та ТОВ «Пономар», код ЄДРПОУ 39367597, групи компаній «ВЕРЕС», з метою привласнення бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість, використовуючи спеціальний режим оподаткування у вигляді пільг держави з ПДВ, провели фіктивні (безтоварні) операції на загальну суму більше 350 млн. грн., що спричинило штучне завищення податкового кредиту на суму більше 70 млн. грн. та незаконне відшкодування податку на додану вартість з Державного бюджету України у 2016-2017 роках в сумі 20 млн. грн..

Крім того протягом 2014-2015 років СТОВ ім. Шевченка, шляхом внесення в первинні та звітні бухгалтерські документи завідомо неправдивих відомостей, здійснило безтоварні операції з ТОВ «Перспектива-Трейдінг», код ЄДРПОУ 38999681 по реалізації як власної плодоовочевої консервованої продукції ТМ «Верес» (ікра грибна, ікра з баклажанів «Екстра», аджика, баклажани, гірчиця «Домашня», гірчиця «Європейська», гірчиця «З хроном», горошок зелений, гриби мариновані «Шампіньйони», закуска «Соте», ікра з кабачків, квасоля з овочами, кукурудза, огірки мариновані, перець солодкий, рагу овочеве, томати мариновані «Чері» та ін.) на загальну суму понад 250 млн.грн.. ТОВ «Перспектива-Трейдінг», код ЄДРПОУ 38999681 по закупівельним цінам «фіктивно» реалізує вказану плодоовочеву консервовану продукцію ТМ «Верес» на ТОВ «Сігма Експерт», код ЄДРПОУ 39274157, яке в свою чергу реалізує вказану продукцію на ТОВ «Сучасні торгівельні технології» код ЄДРПОУ 38048541, штучно сформувавши останньому податковий кредит в сумі більше 40 млн. грн..

В подальшому, після проведення фіктивних (безтоварних) операцій СТОВ ім. Шевченка 10.03.2017 визнає себе банкрутом та розпочинає ліквідаційну процедуру.

Враховуючи наведені факти, існують достатні підстави вважати, що службові особи СТОВ ім. Шевченка з метою бюджетного відшкодування податку на додану вартість ТОВ «Сучасні торгівельні технології» код ЄДРПОУ 38048541, шляхом штучного формування податкового кредиту останньому від пов`язаних суб`єктів господарювання ТОВ «Перспектива-Трейдінг», код ЄДРПОУ 38999681, ТОВ «Сігма Експерт», код ЄДРПОУ 39274157 та ТОВ «Пономар», код ЄДРПОУ 39367597 з використанням спеціального режиму оподаткування у вигляді пільг держави з податку на додану вартість, підробили документи про постачання плодоовочевої консервованої продукції ТМ «Верес» відобразивши безтоварні операції з реалізації товарів власного виробництва на підконтрольне ТОВ «Сучасні торгівельні технології» код ЄДРПОУ 38048541, що спричинило штучне завищення податкового кредиту та незаконне відшкодування з бюджету податку на додану вартість в сумі понад 20 млн. грн., чим державним інтересам було спричинено збитки на вказану суму.

Таким чином, з метою з`ясування обставин справи, а також необхідності призначення відповідних експертиз у даному провадженні, виникла необхідність у встановленні місця знаходження та вилученні оригіналів документів фінансово-господарської діяльності, які можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Згідно інформації, отриманої оперативними співробітниками управління захисту економіки в Черкаській області ДЗЕ Національної поліції України, встановлено, щокерівництво діяльністю ТОВ «Пономар», код ЄДРПОУ 39367597 зареєстроване за адресою: с. Межиріч, вул. Канівська, 4/22, Канівського району, Черкаської області здійснюється директором ОСОБА_5 офісні приміщення та кабінет якого знаходиться на Яснозірській філії ТОВ «Пономар» за адресою: с. Яснозір`я, вул. Леніна, 82а, Черкаського району, Черкаської області в якому знаходиться документація, яка має доказове значення у кримінальному провадженні.

Враховуючи, що кабінет директора де він здійснює керівництво діяльністю ТОВ «Пономар», код ЄДРПОУ 39367597, знаходиться на Яснозірській філії ТОВ «Паномар» за адресою: с. Яснозір`я, вул. Леніна, 82а, Черкаського району, Черкаської області де містяться документи фінансово-господарської діяльності, а саме: договори з додатками до них, накладні, оборотно-сальдові відомості, податкові накладні, видаткові накладні, платіжні доручення, рахунки фактури, довідки, сертифікати якості заводу виробника, сертифікати відповідності, свідоцтва про визнання відповідності, технічні паспорти, довіреності, акти прийому-передачі, товарно-транспортні накладні, документи складського обліку, накази на призначення службових осіб (директорів, бухгалтерів або осіб відповідальних за ведення бухгалтерського обліку, матеріально відповідальних осіб складів, тощо) за період з 01.01.2015 по 01.07.2017, які мають важливе значення у даному кримінальному провадженні, з метою їх відшукання та вилучення виникла необхідність в отриманні дозволу на проведення обшуку.

Необхідність проведення саме обшуку в даному випадку полягає в досягненні кінцевої мети даної слідчої дії, оскільки результат може бути досягнутий лише у випадку неочікуваності такої слідчої дії для посадових осіб ТОВ «Пономар», оскільки існує реальна загроза знищення документів фінансово-господарської діяльності з метою укриття ними злочинної діяльності по незаконному отриманні бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

В судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали та просили суд його задовольнити.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого, думку прокурора, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Статтею 30 Конституції України, передбачено, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Згідно зі ст. 223 КПК України, підставами для проведення слідчої дії є наявній достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Статтею 234 КПК України, передбачено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого суду з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер ; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи, або осіб, яких планується відшукати.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення;2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування ; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи, або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогамистатті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченомустаттею 255 цього Кодексу.

В даному випадку, слідчим та прокурором в клопотанні вказано, що підлягають обшуку за місцем знаходження офісні приміщення на Яснозірській філії ТОВ «Паномар» за адресою: с. Яснозір`я, вул. Леніна, 82а, Черкаського району, Черкаської області, але з даним твердженням не можливо погодитись, так як прокурором та слідчим не надано доказів виправданості такого втручання у права та свободи особи, яка є власником або законним користувачем нежитлового приміщення, про обшук якої заявлене клопотання, та не зазначено які саме конкретно приміщення підлягають обшуку. Також слідчим та прокурором не доведено, що мета задля якої заявлено клопотання, буде досягнута шляхом проведеного обшуку, а також не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі знаходяться у вказаному в клопотанні приміщенні.

Враховуючи вищевикладене, клопотання слідчого про проведення обшуку по вищевказаному кримінальному провадженню, задоволенню не підлягає, оскільки внесено без передбачених діючим законодавством обґрунтувань передбачених ст.ст. 233 234 КПК України..

Керуючись ст.ст. 31-32 Конституції України, ст.ст. 110, 223, 234 236 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення01.08.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68043956
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —712/9691/17

Ухвала від 01.08.2017

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні