Постанова
від 02.08.2017 по справі 812/960/17
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.2.4

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 серпня 2017 рокуСєвєродонецькСправа № 812/960/17

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Свергун І.О.,

за участі секретаря судового засідання - Карча В.М.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Біловодського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області до державного підприємства Новоолександрівський кінний завод № 64 про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком № 2 за січень - грудень 2016 року в сумі 28277,73 грн,

ВСТАНОВИВ:

04 липня 2017 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Біловодського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області до державного підприємства Новоолександрівський кінний завод № 64 про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком № 2 за січень - грудень 2016 року в сумі 28277,73 грн, в обґрунтування якого позивач зазначив таке.

ДП Новоолександрівський кінний завод № 64 зареєстроване в Біловодському об'єднаному УПФУ Луганської області. Підприємство до 2015 року перебувало на фіксованій сільськогосподарській системі оподаткування та було звільнено від відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. З 2015 року відповідно до листа Старобільської об'єднаної ДПІ від 22.03.2016 № 493/15 підприємство мало загальну систему оподаткування та було зобов'язано відшкодовувати до управління витрати на виплату та доставку пільгових пенсій. За період з січня по грудень 2016 року у відповідача утворилась заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку виплачених пільгових пенсій, призначених працівникам відповідача відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 28277,73 грн, яка на даний час є не сплаченою. Тому позивач просив стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком № 2 за період з січня по грудень 2016 року в сумі 28277,73 грн.

Представник позивача в судове засідання не прибув, просив розглянути справу без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, відповідно до частини одинадцятої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України вважається повідомленим належним чином про дату, час і місце судового розгляду справи, про причини неприбуття не повідомив, заперечень проти позову не надав.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст. 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов такого.

У відповідності до п. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування № 1058 від 09.07.2003 підприємства та організації з грошових коштів, які призначені на оплату праці, вносять до Пенсійного Фонду України плату, яка покриває витрати на доставку та виплату пільгових пенсій, у тому числі, призначених згідно до ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , при цьому зберігається порядок покриття цих витрат, який діяв до набрання чинності Законом України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування . Відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 (зареєстровано в Мінюсті України 16 січня 2004 року за № 64/8663), плату Пенсійному фонду на покриття фактичних витрат на виплату пенсій за віком на пільгових умовах вносять підприємства незалежно від форм власності та господарювання. Несвоєчасно перераховані суми витрат на виплату і доставку пенсій вважаються боргом (недоїмкою).

Відповідно до п. 6.1 вказаної Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в таких розмірах:

для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Пунктом 6.4. Інструкції визначено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць (пункт 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України).

Отже, підприємство зобов'язане відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій.

Судом установлено, що державне підприємство Новоолександрівський кінний завод № 64 (ідентифікаційний код 00846228) є юридичною особою (арк. спр. 25-27), зареєстроване платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування і перебуває на обліку в Біловодському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Луганської області.

Відповідно до листа Старобільської об'єднаної ДПІ від 22.03.2016 № 493/15 ДП Новоолександрівський кінний завод № 64 у 2015 - 2016 роках перебувало на загальній системі оподаткування, а тому у відповідності до п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України підприємство повинно було відшкодувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (арк. спр. 33).

Позивач здійснював доставку та виплату пільгових пенсій ДП Новоолександрівський кінний завод № 64 , що підтверджується розрахунком (арк. спр. 5-6).

Отримавши розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII Про пенсійне забезпечення , не надавши на нього заперечень та не оскарживши розрахунок в суді, відповідач фактично узгодив такий розрахунок.

У відповідача виникла заборгованість перед Біловодським об'єднаним УПФУ Луганської області по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів б-з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення (список № 2) за період з січня 2016 року по грудень 2016 року в сумі 28277,73 грн.

Відповідач зазначену суму заборгованості в добровільному порядку не сплатив, що підтверджується карткою особового рахунку платника (арк. спр. 4).

За таких обставин суд дійшов висновку, що адміністративний позов є обґрунтованим та таким, який слід задовольнити.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати в установленому порядку, а статтею 94 КАС України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

Керуючись статтями 2, 11, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Біловодського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області до державного підприємства Новоолександрівський кінний завод № 64 про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком № 2 за січень - грудень 2016 року в сумі 28277,73 грн задовольнити повністю.

Стягнути з державного підприємства Новоолександрівський кінний завод № 64 (код ЄДРПОУ 00846228, місцезнаходження: 92823, Луганська обл., Біловодський район, село Новоолександрівка, вул. Лісна, 2) на користь Біловодського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області (ідентифікаційний код 41247269, місцезнаходження: 92800, Луганська область, смт. Біловодськ, вул. Центральна, буд. 77) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за період з січня 2016 року по грудень 2016 року в розмірі 28277,73 (двадцять вісім тисяч двісті сімдесят сім грн 73 коп.).

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови складено та підписано 02 серпня 2017 року.

Суддя І.О. Свергун

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.08.2017
Оприлюднено02.08.2017
Номер документу68052729
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/960/17

Ухвала від 07.12.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

Ухвала від 02.12.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

Ухвала від 14.02.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 06.02.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Постанова від 02.08.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

Ухвала від 06.07.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні